Coca Cola

spreekbeurt coca cola

Iedereen kent Coca Cola wel: het donkerbruine, haast zwarte drankje dat in allerlei landen over de gehele wereld wordt gedronken. Deze spreekbeurt gaat over dit bijzondere drankje, die in 1880 officieel werd uitgevonden door een uitvinder in Amerika. Zo kom je in deze spreekbeurt te weten hoe Coca Cola ontstaan is, wat de ingrediënten zijn van Coca Cola en wat de cola-oorlog tussen Coca Cola en Pepsi inhoudt.

Het ontstaan van Coca Cola

ontstaan van coca colaVeel mensen beweren dat Coca Cola is bedacht door een drogist of apotheker. Dit is echter niet waar, want het werd officieel bedacht door John ’Doc’ Pemberton en Frank Robinson. Pemberton was geen drogist of apotheker, maar een uitvinder. Deze uitvinder uit Atlanta (Georgia in Amerika) had al vele successen gehad met onder andere haarverf, hoestsiroop en leverpillen. Omdat het in de zomer erg heet is in Atlanta, werden er op iedere hoek van de straat frisdranken verkocht. Pemberton hoopte zelf ook een frisdrank op de markt te brengen, die niet alleen lekker verfrissend is maar bovendien hetzelfde opwekkende effect heeft als koffie en thee. Daarom bedacht Pemberton samen met Frank Robinson in 1880 Coca Cola, een frisdrank met een minimale hoeveelheid van een extract van de coca-plant, de Afrikaanse kolanoot en synthetische cafeïne om de frisdrank een oppeppende werking te geven. Hier werden bovendien nog enkele vruchtensappen en oliën aan toegevoegd, zodat het drankje ook nog lekker smaakte.

De naam Coca Cola komt van het feit dat het drankje vroeger nog Cocaïne bevatte. Dit is een oppeppend bestanddeel uit de coca-plant, dat na enkele jaren uit het drankje werd verwijderd. Wel bleef er altijd een extract van dit belangrijke ingrediënt in de cola aanwezig.

Hoe Coca Cola bekend werd

Toen Pemberton klaar was het met het ontwikkelen van Coca Cola, bracht hij het nieuwe drankje in 1886 naar enkele sodabars in de buurt. Op dit moment wat Coca Cola nog geen kant en klare frisdrank, maar een siroop. Door eerst siroop in een glas te doen en hier vervolgens koud sodawater bij te spuiten, ontstond er Coca Cola zoals we dit nu kennen. Toen steeds meer winkels en sodabars Coca Cola gingen verkopen, vond de beste vriend van Pemberton, Frank Robinson genaamd, dat het drankje ook een logo nodig had. Zo kwam Frank Robinson met het handgeschreven logo van Coca Cola, dat nog altijd door het bedrijf gebruikt wordt als logo.

logo coca cola

Na enkele jaren was Coca Cola niet meer het drankje dat in enkele plaatselijke sodabars gedronken kon worden, maar was het drankje echt een grote naam geworden in de wereld van frisdranken. Omdat het drankje steeds populairder werd, wilden steeds meer mensen weten wat precies het recept was van dit bekende drankje. Dit is echter altijd geheim gebleven. Volgens de mythe ligt het recept van Coca Cola in een zware kluis in Atlanta, waar maar twee topmensen van Coca Cola de code van weten. En omdat zij niet allebei mogen overlijden zonder de code door te geven aan nieuwe topmensen, mogen de twee topmensen nooit bij elkaar in een auto of vliegtuig zitten. Op deze manier wordt de kans dat zij allebei overlijden en het recept niet doorgegeven kan worden kleiner.

De ingrediënten van Coca Cola

werkstuk over coca colaCoca Cola bestaat uit verschillende ingrediënten. Zo wordt het gemaakt van bronwater, vruchtensappen, koolzuur, suikers en kleurstoffen. De vruchtensappen in Coca Cola moeten zorgen voor de unieke smaak van het drankje, de suikers maken het drankje zoet en de kleurstoffen zorgen ervoor dat cola de juiste kleur heeft. Koolzuur wordt aan de cola toegevoegd voor de prik. Zonder koolzuur, zou het drankje maar een prikloos drankje zijn.

Als je Cola Light bestelt, krijg je een iets ander soort cola dan de gewone cola. Zo heeft Cola Light geen suikers, maar bestaat het drankje uit zoetstoffen. Hierdoor is het drankje iets gezonder dan gewone Coca Cola.

Coca Cola en Pepsi

coca cola spreekbeurtDe grootste concurrent van Coca Cola is Pepsi. Sinds 1960 en 1970 is Pepsi steeds meer op Coca Cola aan het inlopen op het gebied van populariteit. Dit kwam onder andere door de Pepsi-proef, die op televisie werd uitgezonden. In deze Pepsi-proef kregen verschillende mensen Coca Cola en Pepsi om te proeven, zonder dat zij wisten welk drankje van welk merk was. Uit deze test bleek dat de meeste mensen Pepsi veel beter vonden smaken dan Coca Cola, wat natuurlijk een grote tegenvaller was voor Coca Cola.

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen voor Pepsi zou kiezen, bedacht Coca Cola met een nieuwe colasmaak in 1985. Wat ze niet hadden verwacht, was dat de meeste mensen helemaal geen nieuwe smaak cola wilden. Coca Cola ontvang duizenden boze telefoontjes en besloot snel de nieuwe smaak van de markt te halen. Dit is nog steeds de beste Coca Cola smaak, die nog altijd verkocht wordt over de gehele wereld. Ondertussen gaat de strijd tussen Pepsi en Coca Cola nog steeds door, maar zullen beide merken naar verwachting altijd blijven bestaan. Sommige mensen vinden Coca Cola nu eenmaal lekkerder, terwijl andere mensen liever Pepsi drinken.

Wil je meer informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over Coca Cola? Kijk dan op de site van Coca Cola: http://www.cocacolanederland.nl/FAQ/Algemeen.aspx

 

32 Responses to “Coca Cola”

 1. Dit is echt een hele handige site voor spreekbeurten in groep 4,5,6,7,8

  • Mieke

   Idd marco ik heb er mijn spreekbeurt erover gedaan en ik heb een 9!!!!
   Ontzettend bedank!

   • Rocco

    Ja echt een heel coole site ik heb een 8,5 gehaald het zijn echt😎😎

 2. hallo ik weet niet welke voor mijn preekbeurt kissen dus mag julie me helpen

  • roscoboy

   je moet kijken naar wat je hobby’s zijn en wat je leuk vind, als je fast food bijvoorbeeld erg lekker vind kun je je spreekbeurt daarover houden

 3. menekse

  ik ga het denk ik hier over doen lijk me wel interessant en leuk en aniissa je schreef spreekbeurt fout en kiezen maar maak niks uit maar srry ik kan je niet helpen

 4. ik ga het echt over coca cola doen ik heb er nu al veel van geleerd en met deze goede uitleg gaat het zeker lukken

 5. joland

  hier krijg ik zeker een goed sijfer voor

  • Ik wist niet waar ik het over zou doen maar het word coca cola
   Super intrecand en super leuk en ik neem ook soorten mee naar school in blikjes
   Super site bedankt alvast

 6. Martina!@#

  ik ga mijn spreekbeurt over coca cola houden hopelijk wordt het leuk.
  dit is een nice site voor je spreekbeurt

 7. Lisanne

  Superspreekbeurt! Ik ga hem zeker doen! Hij is best pittig, dus is wel echt iets voor groep 8…

 8. Leuk spreekbeurt etc, maar ik vind het niet echt iets voor groep acht.
  hij is best pittig maar goed ik ga hem niet doen…
  wel leuke informatie! heb weer wat geleerd ;)

  • amylou

   ik heb mijn spreekbeurt hierover gedaan en ik heb een 9 dus hij kan wel in groep 8 als je er nog meer informatie bij verteld

 9. savannah

  ik gebruikt deze web altijd voor me spreekbeurten ,werkstukken en boekbesprekingen super handig voor dit

 10. jessjee

  handig om er informatie uit te halen voor mijn spreekbeurt over coca cola. zekerwete een goede site

 11. heeft iemand een filmpje daat erbij past? [een link]

 12. jz\j\dzdjk

  ik ga deze site gebruiken voor mijn werkstuk over coca cola

 13. roscoboy

  ik heb mijn spreekbeurt over Coca Cola gehouden en ik had een 9,5. jammer dat ik deze site niet eerder had ontdekt anders had ik zeker een paar stukjes gebruikt voor mijn spreekbeurt

 14. jemoeder

  het is echt een ontzettend leuke site je hebt heel veel informatie ik heb er een 10+ voor

 15. Gefeliciteerd nu maar hopen dat ik ook een 10 haal alleen ik doe mijn spreekbeurt over iets anders 😚

 16. boooooooooooooo

  ik had een 10+ voor mijn werkstuk, want ik heb hem gebruikt voor mijn werkstuk.