Spreekbeurt Chips

Het verhaal gaat dat de chips zoals we die vandaag de dag kennen, in 1853 is bedacht door de Amerikaanse kok George Crum. Na klachten van een ontevreden klant, dat zijn aardappelschijfjes te klef en te dik waren en onvoldoende smaak hadden, maakte hij flinterdunne schijfjes en bakte ze flink door. De klant vond deze geweldig en zo zouden de chips zijn geboren. Het is een leuk verhaal maar of het helemaal waar is, is nog maar de vraag.

Wie heeft chips bedacht?

Voor zover we weten, is het eerste recept voor chips in 1817 verschenen in het kookboek ‘The Cook’s Oracle’ van William Kitchiner. Vijf jaar later verscheen er een editie waarin een recept 104 met de naam “Potatoes Fried in Slices or Shavings” oftewel “aardappelen gebakken in plakjes of schaafsels” was opgenomen.

Dit recept was als volgt beschreven: “Pel grote aardappelen, snijd ze in plakjes ongeveer een kwart van een inch dik, of snijd ze in schaafsel rond en rond, zoals je een citroen zou pellen; Droog ze goed in een schone doek, en bak ze in reuzel of bakvet”. Dit was dus ruim voordat George Crum zijn chips bakte.

Hoe wordt chips gemaakt?

Voor het maken van chips worden bepaalde soorten aardappelen gebruikt die dagelijks van het land met een vrachtwagen naar de fabriek worden gebracht. Na een kwaliteitscontrole worden de aardappels gewassen, geschild en gesneden en via de lopende band worden ze door een soort wasstraat geleid om de schijfjes van zetmeel te ontdoen, zodat ze niet in de oven blijven plakken.

Vervolgens worden ze op 180 graden gebakken. Hierna worden ze gesorteerd waarbij de zwarte stukjes worden verwijderd en komen ze via de lopende band in grote trommels terecht die ronddraaien. Hier worden de chips op smaak gebracht. Vervolgens worden ze verpakt in zakken en gereedgemaakt voor transport naar de afnemers.

Bij andere soorten chips zoals Wokkels of Pringles wordt er voordat ze de oven in gaan, eerst puree van de aardappelen gemaakt, die vervolgens in de gewenste vorm wordt geperst.

Kun je zelf chips maken?

Als je zelf chips wilt maken, kun je dit doen door aardappelen in dunne schijfjes te snijden en deze te frituren. Als ze zijn gefrituurd, kun je ze bestrooien met zout, paprikapoeder of andere kruiden. De smaak wordt niet alleen door de gebruikte kruiden bepaald. Ook de soort aardappel en de olie waarin is gefrituurd zijn een belangrijke factor.

Is chips gezond?

Chips wordt normaliter gebakken in zonnebloemolie en wordt voorzien van zout. Zonnebloemolie bevat voornamelijk onverzadigde vetten, die in principe niet ongezond zijn voor je hart en bloedvaten.

Schijn bedriegt echter want de zonnebloemolie wordt op een heel hoge temperatuur gebracht, waardoor een deel van het in de olie aanwezige vet wordt omgezet in zogenaamd transvet. Dit is de meest ongezonde vetsoort die er is.

Transvet is nadelig voor het cholesterolgehalte in ons lichaam en zorgt daarnaast voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bovendien kan te veel zout nadelige gevolgen hebben voor je bloeddruk.

Chips bestaat uit 33 procent vet. Als je 100 gram chips neemt, zitten daar maar liefst 500 kilocalorieën in. Ter vergelijking: 100 gram gekookte aardappelen bevatten slechts 80 calorieën.

In de supermarkt liggen ook light- en oven chips in de schappen. Deze bevatten weliswaar minder calorieën maar heel veel scheelt het ook weer niet. 

Mag je dan helemaal geen chips meer eten? Zo nu en dan een zak chips eten is niet erg. Je kunt beter voor de lekkerste kiezen maar dan in mindere mate in plaats van veel light chips. Te veel chips eten is namelijk ongezond, omdat je er dik van kunt worden en op de langere termijn ook allerlei aandoeningen kunt krijgen.

 

Comments are closed.