Waterontharders

Inleiding

Laatst doet onze vaatwasser thuis het opeens niet meer goed. Er kwam een monteur langs en die zei dat de vaatwasmachine niet goed meer werkte doordat er veel kalkaanslag inzat. Omdat ik het interessant vind om te ontdekken hoe apparaten weer beter kunnen werken, heb ik voor deze spreekbeurt meer informatie gezocht over waterontharders.

Het water dat uit de kraan komt – hard water

Het grootste gedeelte van het water dat we in ons land dagelijks gebruiken wordt opgepompt uit de grond. Daar is het terechtgekomen door regen, of uit een rivier. Water in de grond neemt allerlei stoffen op, zoals mineralen. Er zijn diverse grondsoorten in Nederland, en het kan per regio verschillen welke en hoeveel mineralen er in het water zijn opgenomen. Woon je in een gebied waar veel calcium en magnesium in de grond zit? Dan heb je daar een grote kans op zogenaamd ‘hard water’. Door kalkrijk water krijg je bijvoorbeeld sneller kalkplekken in de douche of op een kraan. Hard water is overigens niet slecht voor je gezondheid. Ons lichaam heeft namelijk ook mineralen zoals calcium en magnesium nodig om goed te kunnen functioneren.

Het is een beetje verwarrend, maar in Nederland wordt de mate van hardheid van het water aangegeven in Duitse hardheid (Dh). In ons land zijn er strenge regels voor de hardheid van het water dat uit de kraan mag komen in huizen. Over het algemeen liggen de waarden voor de hardheid tussen de 5,6 en 14 graden Duitse hardheid. Dit is vrij zacht tot gemiddeld hard water. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant is over het algemeen het water harder dan gemiddeld. In Gelderland is het water vaker zacht. Is het jou ook wel eens opgevallen dat het water uit de kraan ergens anders ook heel anders smaakt dan thuis? Dan is het water harder of zachter dan thuis.

Wat doet een waterontharder?

Heeft het water dat opgepompt wordt in je omgeving een hoge hardheid? Dan heb je meer kalkaanslag. Ook kunnen leidingen sneller verstopt raken en huishoudelijke apparatuur zoals een vaatwasser of wasmachine sneller kapot gaan. Dit alles kun je voorkomen door een waterontharder te laten plaatsen. Een waterontharder is een zuiveringssysteem die er voor zorgt dat het water dat uit de kraan komt minder kalk bevat. Dit noemen ze ook wel waterontharding.

Hoe werkt een waterontharder thuis?

Het water dat thuis uit te kraan komt is door een drinkwaterbedrijf uit de grond gepompt. Deze zuiveren met grote waterzuiveringsinstallaties het water nadat het opgepompt is en voordat het bij je thuis uit de kraan komt. Een waterontharder thuis lijkt heel veel op zo’n waterzuiveringsinstallatie, maar dan in het klein. Zodra het water je huis binnenkomt wordt het  direct naar de waterontharder geleidt. Deze haalt te grote hoeveelheden calcium en magnesium onmiddellijk uit het water.

Welke waterontharders bestaan er?

Er zijn vier verschillende typen waterontharders. Er zijn er die werken op basis van ionenuitwisseling, met magneten, met gebruik van polyfosfaten en omgekeerde osmose. De laatste twee manieren van waterontharding worden vooral toegepast in fabrieken of zwembaden. De eerste twee vormen leveren water voor menselijke consumptie, drinkwater dus.

Wij hebben nu thuis een waterontharder met een filter die werkt op basis van ionenuitwisseling. Hiermee worden door middel van een harsmethode ongewenste elementen uit een vloeistof gehaald. De waterontharder is ingebouwd in de bestaande waterleiding. Een stuk waterleiding is vervangen door dit apparaat. Zodra er water door de filter van het waterontharder gaat, moeten de harsbolletjes erin aan het werk. De harsbolletjes worden geladen met natrium, dat is een soort zout. Er wordt natrium afgegeven aan het water, terwijl magnesium en calcium blijven hangen. Hierdoor verandert het harde water in zacht water met bijna geen kalk.

Waar kun je een waterontharder plaatsen?

Een waterontharder kan op diverse plekken in huis worden geplaatst. Zo kun je de beste plek zoeken zodat hij uit het zicht en niet in de weg staat. Vaak wordt een waterontharder bij de meterkast of in de kelder geplaatst. Het water uit alle kranen in huis komt hier immers langs. De waterontharder en het zoutreservoir hoeven niet bij elkaar te staan. Er mag maximaal zeven meter tussen zitten. Bij ons konden de ontharder en het zoutreservoir mooi in de kelder staan.

Onderhoud aan een waterontharder

De filter moet eens in de zoveel tijd om worden gespoeld om de harsbolletjes optimaal te laten werken en kalkrestvrij te houden. Dit wordt ‘regeneratie’ genoemd. Ook moet het regeneratiezout regelmatig worden bijgevuld. Hoe vaak dat moet gebeuren is afhankelijk van met hoeveel mensen je thuis bent en hoeveel water je gebruikt.

Zijn er nog vragen?

Bronnen

https://www.vitens.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterhardheid

 

Comments are closed.