Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en de waterkringloop. Ik vertel ook wat het verschil is tussen water en drinkwater en welke problemen er kunnen komen met water zoals waterhardheid en rampen en wat je er allemaal mee kunt doen.

Water

Water is H2O. De H staat voor waterstof, de O voor zuurstof. De 2 staat voor twee waterstofatomen. Dat betekent dat water dus bestaat uit 2 waterstofatomen en een zuurstofatoom. Dat is een chemische verbinding. Water komt in 3 vormen voor: vloeibaar, gas en ijs. Vloeibaar water komt uit de kraan, water als gas komt uit de fluitketel als het water kookt en ijs kent iedereen wel van schaatsen. Water kan steeds veranderen van vorm. Als ijs smelt wordt het vloeibaar, als water heel warm wordt verandert het van vloeibaar water in gas en als je tegen een koude ruit of een koud blikje cola ademt verandert het gas in vloeibaar water. Probeer dat maar eens dan snap je wat ik bedoel.

Dan heb je ook nog zoet, zout en brak water. Zoet water is goed voor onze planten en dieren, maar zout water voor lang niet alle. Zout water maakt bijvoorbeeld na een overstroming planten dood, en veel landdieren kunnen niet tegen zout water als ze het drinken. Brak water is water dat een beetje zout is. Op Schiermonnikoog heb je de kwelder. Daar komt zout water op als het vloed is, en als het eb is valt het weer droog. Als het dan regent, komt er weer zoet water op. Dan wordt het water in de geulen brak. Maar ook waar de rivieren de zee in stromen is het water brak.

Water is belangrijk

Ze zeggen op het nieuws wel eens dat er ergens een planeet is waar water is gevonden, en dat er dus kans is op leven op die planeet. Dat komt omdat water een voorwaarde is voor leven. Zonder water kan er helemaal niets leven. Kijk maar eens wat er gebeurt als je lang niet drinkt. Eerst krijg je dorst en hoofdpijn, later ga je je heel raar voelen en als je te lang niets drinkt ga je dood. Kijk maar eens wat er gebeurt in Afrika als het heel lang heel warm en droog is. Dan gaan er veel mensen dood. En als de tuin heel droog is en er valt steeds geen regen en je sproeit niet, dan gaan alle planten en bomen dood.

De waterkringloop

waterkringloopWater verandert steeds van plek en soort. Als het water in zee verdampt worden dat wolken. Eerst zie je die waterdamp niet eens altijd, maar als die wolken opstijgen en ook vaak als ze aan land komen en dan in koude lucht afkoelen, krijg je condensatie. Dan wordt de waterdamp zichtbaar en zie je dus wolken. Als die wolken nog verder opstijgen en afkoelen, gaan de kleine waterdruppeltjes aan elkaar vast kleven en krijg je steeds grotere druppels. Die vallen dan naar beneden als regen, hagel of sneeuw. De regen komt in de bodem terecht en als er teveel is komt het in sloten en rivieren. Sneeuw en hagel smelten in de bergen en komen ook in rivieren terecht. Veel van dat water komt dan uiteindelijk via die rivieren weer in de zee. Dan is de waterkringloop rond. Maar er zijn meer kringlopen. Sommig water halen we uit de bodem om drinkwater van te maken. Dat zweet of plas je dan weer uit en gaat of de lucht weer in of via het riool naar sloten en rivieren en dan weer naar zee enzovoorts. Ik ga je nu meer vertellen over drinkwater.

Wij hebben het beste drinkwater

Drinkwater komt uit de kraan en is vaak water wat we uit de bodem halen. Er zijn speciale bedrijven die dat voor ons doen. In Nederland hebben we de beste waterbedrijven van de wereld, en ons water is dus schoon en heel erg lekker. Ik drink altijd water uit de kraan.

Zuiver en gezond water

Vroeger in de Middeleeuwen was het water erg vies en vervuild. Toen waren er open riolen en die gingen naar sloten waar ook water uit werd gedronken. Veel mensen werden heel ziek en gingen dood. Cholera is zo’n ziekte. Veel mensen dronken toen alleen maar bier omdat dat wel zuiver was. Maar dat is ook niet goed voor je. Gelukkig zijn we nu heel goed in het zuiveren van water.

Waterhardheid en ontkalken

ontkalken_1Soms heeft water ook nadelen, bijvoorbeeld als er een hoge waterhardheid is zoals bij ons thuis. Door de waterhardheid zit er veel kalk in het water omdat in onze bodem waar we water uithalen veel kalk zit. Mijn moeder heeft daar een erge hekel aan want dan moet ze vaak kalkaanslag poetsen en dingen ontkalken. Maar daar hebben we nu een oplossing voor want we hebben nu een apparaat om het water te ontkalken. Dus we hebben daar geen last meer van omdat er geen waterhardheid meer is en ontkalken van allemaal dingen en apparatuur is nu niet meer nodig. Dus mijn moeder is daar heel blij mee.

Wat doen me met water?

Met drinkwater doen we veel dingen: douchen, badderen, koken, drinken, schoonmaken en het toilet doorspoelen. Dat is eigenlijk wel zonde, en sommige mensen spoelen nu hun toilet door met het regenwater wat van het dak komt. Een huis met 2 ouders en 2 kinderen gebruikt per dag ongeveer 140 liter water. Dat is heel veel! Na een jaar is dat namelijk al 50.000 liter!

Gelukkig verdwijnt water nooit, want het komt dus altijd weer in de waterkringloop terecht. Maar we moeten toch zuinig zijn want er is ook vervuiling en andere problemen.

Problemen met water

Vervuiling

Toch moeten we wel uitkijken want vervuiling maakt het water en de hele aarde heel vies. Daar hebben wijzelf, planten en dieren erg veel last van. Heb je wel eens gehoord van zure regen? Dat is water uit de wolken wat door rook van fabrieken vervuild is geraakt. Dat kun je dus beter niet drinken! Alleen in sommige bergen waar weinig mensen en fabrieken zijn kun je water uit de sloot of een beekje drinken. In Nederland alleen niet want daar is te veel vervuiling.

Ontbossing

Een ander probleem wat door de mensen wordt veroorzaakt is ontbossing. Regenwouden worden gekapt en dan wordt alles heel droog en uiteindelijk wordt het een woestijn.

Rampen

En er is nog een probleem met water: het veroorzaakt ook rampen. Dat zou je denken als water uit de kraan komt want dan is het zacht en lekker en kun je je niet voorstellen dat water ook een probleem kan zijn.

Soms is er heel veel wind en dan kan het water overstromingen veroorzaken. In 1953 is heel zeeland en een stuk van Zuid-Holland overstroomd en zijn er veel mensen verdronken. Gelukkig zijn we in Nederland heel erg goed in het water tegenhouden maar Nederland ligt heel laag dus moeten we steeds blijven oppassen. Ik heb van mijn tante gehoord dat er door onze vervuiling van de lucht een klimaatverandering is en dat daardoor de waterverdeling op de aarde anders wordt. Dus de arme mensen in Afrika krijgen nog minder water en op andere plekken gaat het steeds meer regenen. Dat kan ook tot overstromingen of aardverschuivingen leiden.

En misschien herinner je je nog de grote tsunami van een paar jaar geleden in Japan? Een tsunami begint met een aardbeving diep in zee. De trillingen veroorzaken enorme golven, als die aan land komen spoelen ze alles weg. Kijk de video maar hiernaast. Het is best wel schokkend dus als je daar niet tegen kunt hoef je niet te kijken. In Japan is er zelfs een kerncentrale overspoeld en kapot gegaan. Nu zijn daar veel mensen, planten en dieren ziek door de radioactieve straling. Maar nu weer leuke dingen over water.

Waar gebruiken we water nog meer voor?

Vervoer

Al heel lang gebruiken we schepen om op water te varen. Op de zee en op rivieren en zelfs in sloten en op meren. Op sommige plekken zoals bij de weerribben waren vroeger zelfs geen wegen en deden mensen alles via het water: boodschappen doen, naar vrienden op bezoek, turf vervoeren en eigenlijk alles. Ik ben een keer in Kalenberg in de weerribben geweest en daar hebben we een boottocht gedaan waar alles werd verteld door de kapitein.

Energie

Heb je wel eens een stuwdam gezien als je op vakantie was in de bergen? Ik doe er een foto bij. Hiermee wordt stroom opgewekt. Er zijn nog wel meer manieren om met water energie op te wekken zoals watermolens. Er zijn ook mensen die denken dat je energie kunt opwekken met golven op zee.

stuwdam Victoriadam Sri-Lanka

Plezier

snorkelen en duikenNatuurlijk is water ook heel leuk. Je kunt naar het zwembad, naar de zee, met waterpistolen spelen en elkaar nat spatten. Er zijn ook mensen die gaan waterskiën of duiken of snorkelen. De onderwaterwereld is heel erg mooi, vooral als het water mooi helder is zoals op Curacao. Je kunt veel vissen, schildpadden, planten en koraal zien daar heb ik gezien.

Ik hoop dat jullie nu weten wat water is, wat drinkwater is en wat je er allemaal mee kunt doen en wat de gevaren zijn. Ik vond het leuk om de spreekbeurt te maken en ben een echte waterliefhebber. Ik wil mijn vader bedanken want die heeft me een beetje geholpen. Maar het meeste heb ik zelf bedacht.

 

 

Comments are closed.