Darten

Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen het de laatste jaren erg goed doen. Vorig jaar heb ik voor mijn verjaardag zelf een echt dartbord gekregen en ben ik regelmatig aan het oefenen. Soms met mijn vader.

De geschiedenis van het dart spel

Het is niet mogelijk om de geschiedenis van het dartsspel te beschrijven. Het is namelijk niet bekend waardoor en wanneer en hoe het darten is ontstaan. Er staat nergens iets over beschreven. Het verhaal gaat dat heel vroeger de jagers (in de riddertijd), in de winter als het te koud was om te jagen, binnen gingen oefenen met hun speren om hun vaardigheid in het jagen op peil te houden. Alleen was het binnen wel erg lastig om met lange speren te gooien, dus daarom werd de lengte van de speer aangepast. Men denkt dat zo de eerste dartspijlen zijn ontstaan. Wat wel bekend is, is dat in Engeland koning Henry de 8e darts speelde. Rond 1530 kreeg hij van zijn rouw een set darts (pijlen) die waren versierd met diamantjes.
Begin 1900 werd darts eigenlijk alleen maar in Engeland gespeeld en dan vooral in het café (pub). Na de tweede wereldoorlog zorgde de Engelsen er voor dat het darten ook in andere landen in europa kwam. Het darten werd in die landen nooit zo populair als in Engeland. Dat kwam pas later. In 1973 werd darten voor het eerst op tv uitgezonden in Engeland. In 1978 was het eerste wereldkampioenschap darten. In Nederland is het spelletje pas eind jaren 90 bekend geworden, door de bekendste Nederlandse darter Raymond van Barneveld. Die maakte de dartsgekte in Nederland los. Steeds meer mensen gingen darten en de tv ging steeds meer wedstrijden uitzenden.

De Regels

De baan

Voor elke sport of spelletje heb je ruimte nodig. Om te kunnen darten heb je een ruimte nodig van 4 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. Het dartbord hangt tegen de muur op een hoogte van 1,73 meter, gerekend vanaf de grond tot het midden van het bord. De afstand van waarvan je op het bord moet gooien is 2,37 meter. Op de grond kun je dan een lijn trekken waar je niet overheen mag of een drempel plaatsen waar je met je voet tegen aan kan staan. Zo gooit iedereen vanaf dezelfde afstand. Je snapt waarschijnlijk wel waarom de ruimte groter moet zijn. Darten kan best gevaarlijk zijn. Je hebt maar zo een pijltje in je hand of voet als je er te dicht bij staat.
Als je thuis zelf een dartbord hebt moet je wel je muur naast het dartbord en de grond beschermen. Veel beginnelingen missen het bord nog wel eens wat veel gaatjes in de muur en de grond oplevert.

Het dartbord

Het dartbord is een zware ronde plaat die verdeeld is in 20 gelijke vakken. Die vakken zijn ook weer verdeeld in een aantal vakken. Twee grote en twee kleine(re). Ik zal jullie aan de hand van mijn eigen dartbord de vakindeling en de punten uitleggen. Het bord moet zo opgehangen worden dat het getal 20 boven en in het midden staat. De eerste ring (de buitenste) waarin de getallen staan doet niet mee voor de punten. Als je je pijl daarin gooit heb je niets. Die geeft aan welke punten je in het er onderliggende vak kunt scoren. De cijfers op het bord lijken door elkaar te staan. Dat klopt ook en is met opzet gedaan om de darters ook veel te laten rekenen. Je moet dus niet alleen goed een pijltje kunnen gooien, maar ook goed kunnen rekenen. De smalle ring die volgt is de ‘dubbel’. Als je daarin gooit heb je dubbele punten. De volgende brede ring levert eenmaal het puntenaantal van het betreffende vak op, ook wel ‘enkel of singel’ genoemd. Dan volgt weer een smalle ring. De ‘trippel’. Die levert driemaal het aantal punten op. Dan volgt weer een normale ring met enkele punten. Dan zoen we de ‘bull’. De buitenste levert 25 punten op de middelste, dus binnen het kleine rode vakje, 50 punten. Ook wel de ‘bulls eye’ of ‘de roos’ genoemd. In de trippel 20 kun je het hoogste aantal punten halen, 180. In de enkel of singel 1 de minste, namelijk 1 punt.

De pijlen of darts

Zonder pijlen kun je niet darten. Een dart bestaat uit drie delen. De belangrijkste is de barrel. Dat is het gedeelte van de dart waar de punt van de dart aan zit. Je hebt ze glad en met ribbeltjes. Net wat je zelf prettig vind om vast te houden. Ook hebben ze verschillende gewichten. De een gooit graag met zware darts de ander graag met lichte.

Het tweede deel van de dart is de shaft (de schaft). Dit is het middengedeelte van de dart. Je hebt shafts van kunststof, aluminium of glasfiber. De een gaat wat eerder stuk dan de ander. De shaft wordt op de barrel gedraaid.

Het derde en laatste onderdeel van de dart is de flight. De flight zorgt er voor dat de dart de juiste richting krijgt. Zonder flights kun je een dart niet goed op het bord richten. Je hebt flights in vele kleuren en maten, met de mooiste afbeeldingen er op. De flight plaats je op het uiteinde van de shaft, het middenstuk. Als je alles aan elkaar zet heb je een dart.

De spelregels

Het spel wordt gespeeld door twee personen (of twee partijen). Iedere speler heeft 3 darts. De speler die aan de beurt is gaat achter de lijn staan. Bij iedere beurt mag de darter zijn drie darts een voor een gooien. Iedere speler begint met 501 punten. Er zijn ook andere spelvormen, maar dit de bekendste. De punten die in een beurt (met drie pijlen) worden gegooid worden van de 501 afgetrokken. Darters proberen meestal op de trippel 20 te gooien. Dan kun je per pijl 3 x 20 punten = 60 scoren. Hoger kan niet. Als je dat 3 pijlen achter elkaar lukt dan heb je 180. De scheidsrechter roept dan hard ‘onehundredandeighty’. Het publiek gilt dat dan meestal mee!
Bij echte wedstrijden houdt een scheidsrechter de punten bij. Dat doet hij op een bord. Deze hangt naast het dartbord, zodat ook de spelers kunnen zien hoeveel punten ze hebben.
Een spel (of leg) moet worden afgesloten met een dubbel (double). Bijv. Je moet nog 40 punten, dan moet je in de dubbel 20 eindigen. Gooi je die dan ben je klaar. Gooi je in de singel 20 dan moet je nog 40 – 20 = 20 dus moet je met dubbel 10 eindigen. Gooi je bijv. naast de 20 in de 1 dan moet je nog: 40 – 1 = 39. Dat is geen dubbel, want een 19,5 is er niet. Dus gooi je bijv. een 3. Dan heb je 39 – 3 = 36. Die kun je uitgooien met dubbel 18. Wie dit het eerst lukt en dus op 0 staat wint het potje of de leg. Snappen jullie dit een beetje?
Een wedstrijd gaat over een van te voren aantal afgesproken gewonnen legs (potjes van 501 naar 0) of een aantal gewonnen sets. Om een set te winnen moet je dan eerst een aantal legs – bijv. 3 – winnen.

De Kleding

 

Voor de kleding waarin de spelers darten gelden geen speciale regels. Professionele darters lopen niet rond in een net pak en een stropdas. Alleen is het in Engeland bij echte wedstrijden en toernooien verboden om in een spijkerbroek te darten. Als je zelf thuis dart mag dat ook in je zwemboek!
Een dartshirt moet vooral ruim en lekker zitten. In een strak shirt kun je je niet zo goed bewegen. Veel darters hebben een bijnaam en die plaatsen ze dan achter op hun dartshirt. Bijv. Raymond van Barneveld noemt zichzelf Barney. Dat staat achter op zijn shirt. Ted Hankey noemt zich de count (= graaf) Dracula. Dat heeft hij achter op zijn shirt staan. Maar het is wel zo leuk als je in een team speelt dat je dan ook dezelfde kleding draagt. En dan kan je ook even goed zien wie bij elkaar horen.

Bekendste Nederlandse darter

 

Raymond van Barneveld is de bekendste Nederlandse darter. En de meest succesvolle. Hij is maar liefst 4 keer wereldkampioen geworden op de Embassy die ze nu de Lake Side noemen. Dat is het belangrijkste toernooi van het jaar voor de darters en wordt gehouden in januari. Ook werd hij 3 keer wereldkampioen met de landenteams. Nadat Raymond in 1998 de eerste Nederlander was die wereldkampioen werd werd het darten steeds populairder in Nederland. De laatste jaren worden steeds meer belangrijke wedstrijden op tv uitgezonden door SBS6. Ook daardoor werd het darten steeds populairder.
Andere bekende Nederlandse darters zijn: Roland Scholten en Co Stompe. Ook zijn er nu een aantal bekende jonge Nederlandse jongens die goed kunnen darten, zoals: Jelle Klaassen (die werd in 2006 wereldkampioen en versloeg Raymond in de finale) Michael van Gerwen en Niels de Ruyter. Bekende buitenlandse darters zijn: Phil Taylor, Martin Adams, Ted Hankey.

Toernooien

Er worden heel veel darttoernooien georganiseerd. Zowel voor de profs als voor de liefhebbers, de thuis en in het café darten. Het bekendste toernooi is de Lake Side in Engeland. Dat is het wereldkampioenschap. Ook in Nederland worden toernooien gehouden, de IDL in Nijmegen en de WDT in Utrecht. De profs kunnen er zelfs van leven en hoeven er niet naast te werken. Maar dan moet je wel goed zijn en wedstrijden kunnen winnen. Veel profs geven ook demonstraties waar ze geld mee verdienen.

Slot

Ik hoop dat ik jullie met deze spreekbeurt wat meer heb kunnen vertellen over het darten. Darten is erg leuk. Zeker om het ook zelf te doen. Het lijkt heel makkelijk, maar ik kan jullie zeggen dat het zeker niet zo makkelijk is als het lijkt. De echte profs trainen er erg veel voor. Misschien moet je het zelf maar eens proberen als je daar de kans voor krijgt!

 

4 Responses to “Darten”