Bijna jarig?
klik hier!Home   Darten

Darten


Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen het de laatste jaren erg goed doen. Vorig jaar heb ik voor mijn verjaardag zelf een echt dartbord gekregen en ben ik regelmatig aan het oefenen. Soms met mijn vader.

De geschiedenis van het dart spel

Het is niet mogelijk om de geschiedenis van het dartsspel te beschrijven. Het is namelijk niet bekend waardoor en wanneer en hoe het darten is ontstaan. Er staat nergens iets over beschreven. Het verhaal gaat dat heel vroeger de jagers (in de riddertijd), in de winter als het te koud was om te jagen, binnen gingen oefenen met hun speren om hun vaardigheid in het jagen op peil te houden. Alleen was het binnen wel erg lastig om met lange speren te gooien, dus daarom werd de lengte van de speer aangepast. Men denkt dat zo de eerste dartspijlen zijn ontstaan. Wat wel bekend is, is dat in Engeland koning Henry de 8e darts speelde. Rond 1530 kreeg hij van zijn vrouw een set darts (pijlen) die waren versierd met diamantjes.
Begin 1900 werd darts eigenlijk alleen maar in Engeland gespeeld en dan vooral in het café (pub). Na de tweede wereldoorlog zorgde de Engelsen er voor dat het darten ook in andere landen in europa kwam. Het darten werd in die landen nooit zo populair als in Engeland. Dat kwam pas later. In 1973 werd darten voor het eerst op tv uitgezonden in Engeland. In 1978 was het eerste wereldkampioenschap darten. In Nederland is het spelletje pas eind jaren 90 bekend geworden, door de bekendste Nederlandse darter Raymond van Barneveld. Die maakte de dartsgekte in Nederland los. Steeds meer mensen gingen darten en de tv ging steeds meer wedstrijden uitzenden.

De Regels

De baan

Voor elke sport of spelletje heb je ruimte nodig. Om te kunnen darten heb je een ruimte nodig van 4 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. Het dartbord hangt tegen de muur op een hoogte van 1,73 meter, gerekend vanaf de grond tot het midden van het bord. De afstand van waarvan je op het bord moet gooien is 2,37 meter. Op de grond kun je dan een lijn trekken waar je niet overheen mag of een drempel plaatsen waar je met je voet tegen aan kan staan. Zo gooit iedereen vanaf dezelfde afstand. Je snapt waarschijnlijk wel waarom de ruimte groter moet zijn. Darten kan best gevaarlijk zijn. Je hebt maar zo een pijltje in je hand of voet als je er te dicht bij staat.
Als je thuis zelf een dartbord hebt moet je wel je muur naast het dartbord en de grond beschermen. Veel beginnelingen missen het bord nog wel eens wat veel gaatjes in de muur en de grond oplevert.

Het dartbord

Het dartbord is een zware ronde plaat die verdeeld is in 20 gelijke vakken. Die vakken zijn ook weer verdeeld in een aantal vakken. Twee grote en twee kleine(re). Ik zal jullie aan de hand van mijn eigen dartbord de vakindeling en de punten uitleggen. Het bord moet zo opgehangen worden dat het getal 20 boven en in het midden staat. De eerste ring (de buitenste) waarin de getallen staan doet niet mee voor de punten. Als je je pijl daarin gooit heb je niets. Die geeft aan welke punten je in het er onderliggende vak kunt scoren. De cijfers op het bord lijken door elkaar te staan. Dat klopt ook en is met opzet gedaan om de darters ook veel te laten rekenen. Je moet dus niet alleen goed een pijltje kunnen gooien, maar ook goed kunnen rekenen. De smalle ring die volgt is de ‘dubbel’. Als je daarin gooit heb je dubbele punten. De volgende brede ring levert eenmaal het puntenaantal van het betreffende vak op, ook wel ‘enkel of singel’ genoemd. Dan volgt weer een smalle ring. De ‘trippel’. Die levert driemaal het aantal punten op. Dan volgt weer een normale ring met enkele punten. Dan zoen we de ‘bull’. De buitenste levert 25 punten op de middelste, dus binnen het kleine rode vakje, 50 punten. Ook wel de ‘bulls eye’ of ‘de roos’ genoemd. In de trippel 20 kun je het hoogste aantal punten halen, 180. In de enkel of singel 1 de minste, namelijk 1 punt.

De pijlen of darts

Zonder pijlen kun je niet darten. Een dart bestaat uit drie delen. De belangrijkste is de barrel. Dat is het gedeelte van de dart waar de punt van de dart aan zit. Je hebt ze glad en met ribbeltjes. Net wat je zelf prettig vind om vast te houden. Ook hebben ze verschillende gewichten. De een gooit graag met zware darts de ander graag met lichte.

Het tweede deel van de dart is de shaft (de schaft). Dit is het middengedeelte van de dart. Je hebt shafts van kunststof, aluminium of glasfiber. De een gaat wat eerder stuk dan de ander. De shaft wordt op de barrel gedraaid.

Het derde en laatste onderdeel van de dart is de flight. De flight zorgt er voor dat de dart de juiste richting krijgt. Zonder flights kun je een dart niet goed op het bord richten. Je hebt flights in vele kleuren en maten, met de mooiste afbeeldingen er op. De flight plaats je op het uiteinde van de shaft, het middenstuk. Als je alles aan elkaar zet heb je een dart.

De spelregels

Het spel wordt gespeeld door twee personen (of twee partijen). Iedere speler heeft 3 darts. De speler die aan de beurt is gaat achter de lijn staan. Bij iedere beurt mag de darter zijn drie darts een voor een gooien. Iedere speler begint met 501 punten. Er zijn ook andere spelvormen, maar dit de bekendste. De punten die in een beurt (met drie pijlen) worden gegooid worden van de 501 afgetrokken. Darters proberen meestal op de trippel 20 te gooien. Dan kun je per pijl 3 x 20 punten = 60 scoren. Hoger kan niet. Als je dat 3 pijlen achter elkaar lukt dan heb je 180. De scheidsrechter roept dan hard ‘onehundredandeighty’. Het publiek gilt dat dan meestal mee!
Bij echte wedstrijden houdt een scheidsrechter de punten bij. Dat doet hij op een bord. Deze hangt naast het dartbord, zodat ook de spelers kunnen zien hoeveel punten ze hebben.
Een spel (of leg) moet worden afgesloten met een dubbel (double). Bijv. Je moet nog 40 punten, dan moet je in de dubbel 20 eindigen. Gooi je die dan ben je klaar. Gooi je in de singel 20 dan moet je nog 40 – 20 = 20 dus moet je met dubbel 10 eindigen. Gooi je bijv. naast de 20 in de 1 dan moet je nog: 40 – 1 = 39. Dat is geen dubbel, want een 19,5 is er niet. Dus gooi je bijv. een 3. Dan heb je 39 – 3 = 36. Die kun je uitgooien met dubbel 18. Wie dit het eerst lukt en dus op 0 staat wint het potje of de leg. Snappen jullie dit een beetje?
Een wedstrijd gaat over een van te voren aantal afgesproken gewonnen legs (potjes van 501 naar 0) of een aantal gewonnen sets. Om een set te winnen moet je dan eerst een aantal legs – bijv. 3 – winnen.

De Kleding

Voor de kleding waarin de spelers darten gelden geen speciale regels. Professionele darters lopen niet rond in een net pak en een stropdas. Alleen is het in Engeland bij echte wedstrijden en toernooien verboden om in een spijkerbroek te darten. Als je zelf thuis dart mag dat ook in je zwemboek!
Een dartshirt moet vooral ruim en lekker zitten. In een strak shirt kun je je niet zo goed bewegen. Veel darters hebben een bijnaam en die plaatsen ze dan achter op hun dartshirt. Bijv. Raymond van Barneveld noemt zichzelf Barney. Dat staat achter op zijn shirt. Ted Hankey noemt zich de count (= graaf) Dracula. Dat heeft hij achter op zijn shirt staan. Maar het is wel zo leuk als je in een team speelt dat je dan ook dezelfde kleding draagt. En dan kan je ook even goed zien wie bij elkaar horen.

Bekendste Nederlandse darter

Raymond van Barneveld is de bekendste Nederlandse darter. En de meest succesvolle. Hij is maar liefst 4 keer wereldkampioen geworden op de Embassy die ze nu de Lake Side noemen. Dat is het belangrijkste toernooi van het jaar voor de darters en wordt gehouden in januari. Ook werd hij 3 keer wereldkampioen met de landenteams. Nadat Raymond in 1998 de eerste Nederlander was die wereldkampioen werd werd het darten steeds populairder in Nederland. De laatste jaren worden steeds meer belangrijke wedstrijden op tv uitgezonden door SBS6. Ook daardoor werd het darten steeds populairder.
Andere bekende Nederlandse darters zijn: Roland Scholten en Co Stompe. Ook zijn er nu een aantal bekende jonge Nederlandse jongens die goed kunnen darten, zoals: Jelle Klaassen (die werd in 2006 wereldkampioen en versloeg Raymond in de finale) Michael van Gerwen en Niels de Ruyter. Bekende buitenlandse darters zijn: Phil Taylor, Martin Adams, Ted Hankey.

Toernooien

Er worden heel veel darttoernooien georganiseerd. Zowel voor de profs als voor de liefhebbers, de thuis en in het café darten. Het bekendste toernooi is de Lake Side in Engeland. Dat is het wereldkampioenschap. Ook in Nederland worden toernooien gehouden, de IDL in Nijmegen en de WDT in Utrecht. De profs kunnen er zelfs van leven en hoeven er niet naast te werken. Maar dan moet je wel goed zijn en wedstrijden kunnen winnen. Veel profs geven ook demonstraties waar ze geld mee verdienen.

Slot

Ik hoop dat ik jullie met deze spreekbeurt wat meer heb kunnen vertellen over het darten. Darten is erg leuk. Zeker om het ook zelf te doen. Het lijkt heel makkelijk, maar ik kan jullie zeggen dat het zeker niet zo makkelijk is als het lijkt. De echte profs trainen er erg veel voor. Misschien moet je het zelf maar eens proberen als je daar de kans voor krijgt!

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen