Hoe wordt je kok ?
Als je kok wil worden moet je na de middelbare school naar de kokschool. Ik weet niet precies hoeveel er zijn want er zijn er héél veel. Ook in België zijn hele goede koksscholen want de Belgen houden ook erg van goed en lekker eten.
Als je al heel jong weet dat je kok wil worden, zoals ik, dan raad ik je aan om op een kookcursus te gaan bij bijvoorbeeld Casca in Heemstede. Die raad ik jullie aan.
Op de kokschool leer je alles wat je moet doen als kok. Je leert ook hoe je keuken er uit moet zien, hoe je een tafel leuk moet dekken en hoe je je gasten moet aanspreken. Dat betekent dat je altijd beleefd en netjes moet zijn tegen je gasten.
Tijdens je kokschool moet je ook een tijd stage lopen wat betekent dat je in de keuken van een restaurant moet werken om daar ervaring op te doen. Als je dat allemaal goed hebt gedaan en je diploma hebt gehaald dan kun je als échte kok in een écht restaurant aan de slag.
Je Keuken
Je moet zorgen dat je keuken altijd netjes en schoon is zodat er geen bacteriën rond lopen waar mensen ziek door kunnen worden. Want als dat gebeurd kun je als kok je muts wel in de boom hangen.
Voordat je iets gaat doen moet je altijd je handen wassen en je koksmuts opdoen (kijk zoals ik nu doe) en je schort voor. Keukens moeten altijd voorzien zijn van een goede wasbak met zeep en papier om je handen na elk ding wat je gedaan hebt weer te kunnen wassen. Alle spullen in je keuken moeten een vaste plek hebben en je moet alles ook altijd keurig op z’n plek terug leggen zodat je niet mis grijpt of moet gaan zoeken. Als je eerst moet gaan zoeken waar je pollepel ligt is je saus misschien al aangebrand. En dat mag nooit gebeuren.
Ook de sausjes die klaar zijn en de spullen die je in de koelkast bewaard moet je altijd keurig met keukenfolie afdekken. Zo komen er geen korsten of vellen op.
Je moet snel maar precies kunnen werken zodat je gasten niet te lang hoeven te wachten. Ook moet je alles in de keuken door laten gaan dus je koksmaatjes goed aan het werk kunnen zetten. Je moet een echte leider over de keuken zijn.
Een dag van een kok
Als kok maak je lange dagen. Je zult eerst moeten bedenken wat je allemaal voor lekkers wilt maken en op het menu wil zetten. Dan zal je ’s ochtends in alle vroegte naar de markt of een speciale winkel je verse spullen moeten kopen.
Je moet goed kunnen gokken, want je weet nooit hoeveel mensen er komen en waar ze voor kiezen. Maar dat zal een kwestie zijn van leren en ervaring opdoen.
Dan moet je gauw terug naar je restaurant om alvast wat dingen voor te bereiden.
En ’s avonds zul je moeten koken wat de mensen bestellen. En zorgen dat het er leuk uit ziet op het bord. De presentatie noemen ze dat.
Kok’s grootste compliment
Het grootste compliment wat je als kok kunt krijgen is een “Michelin ster”. Dit wordt door een speciale organisatie uitgereikt. Zonder dat je het in de gaten hebt komen er mensen van Michelin bij je eten en die gaan heel kieskeurig proeven. Maar kijken ook hoe je restaurant eruit ziet en hoe je tafel gedekt is en hoe de obers met je omgaan. Kortom alles telt mee.
Je kunt maximaal 3 Michelin sterren halen. Als je dat hebt is dat een héle grote eer ! En mensen weten dan dat je een goede kok bent en komen dan graag bij je eten. Als je Michelin sterren hebt kun je ook wat meer geld vragen voor je gerechten… en dan kun je als Kok best rijk worden ! écht waar !
Geheim van de Kok
Als kok heb je ook geheimen. Dat noemen ze “het geheim van de kok” of “het geheim van de chef” . Dus als je lekkere dingen maakt en mensen vragen hoe je dit hebt gemaakt, dan zeg je “dat is het geheim van de kok”! Net als het verhaal van een man die ik tegen kwam. Die vertelde mij een geheim. Het geheim is dat je van alles wat je in huis hebt iets lekkers kan maken. Hij vertelde dat hij altijd voor zijn vrouw kookte en dat hij dan alles wat hij in de keuken vond er een beetje doorheen roerde en dan zei zijn vrouw Ohhh wat is dit lekker, hoe heb je dat gemaakt ? En dat is dus het geheim van de kok ! Dus mijn Koksgeheim is het recept van mijn gehaktballetjes. En dat zal ik jullie zo laten proeven.
Koks-uitrusting
Ik zal jullie nog wat dingen laten zien die koks in hun keuken zoal hebben.
Bijvoorbeeld :
- kookboeken
- pepermolen
- deegroller om je deeg mee uit te rollen voor bijvoorbeeld pizza of taart
- meelzeef of poedersuiker strooier voor toetjes te versieren
- garde, om sausjes of beslag mee te kloppen,
- spatel om voorzichtig sausje mee om te scheppen
- vormpjes om cakejes, puddinkjes mee te maken
helen goede info thnx
vind ik ook !!!!!!!!!
veel info ik wil later kok worden deze informatie kan ik wel gebruiken thanks
ja heb je gelijk in vind ik ook
goede informatie
goede info, thnks
ja
ja echt prachtig joh
vet goede info joh!!! :) :) :)
leuk ik wil ook kok worden
heel veel info echt heel goed!:)
ik kan het overschrijven
Dankje nu weet ik veel van mijn spreekbeurt maar er staat wel niet veel over de verschillende soorten
ik weet nu veel over me spreekbeurt