Clowns

Inhoud

1. Inleiding

2. Wat zijn clowns?

3. De geschiedenis van clowns

4. CliniClowns

5. Quiz

Fopartikelen winkel 468x60

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over clowns.

Ik hou mijn spreekbeurt over clowns omdat mijn moeder daar een cursus over heeft gehad en ik zag toen die clowns neus liggen en ik dacht: Hé, dat is een leuk onderwerp.

Wat zijn clowns?

Eigenlijk Clowns zijn doodgewone mensen. Clowns proberen mensen aan het lachen te maken. Daarom zien ze er grappig uit. Hun schoenen zijn te groot en hun broek te kort en te wijd. Soms heeft een clown een rode fopneus. Alles wat hij doet is over dreven. Als hij schrikt, valt hij meteen ondersteboven. Een clown doet ook vaak dom. Hij botst overal tegenop en hij struikelt over iets kleins. Simpele dingen snapt de clown niet. Hij begrijpt niet dat een stoel bedoeld is om op te zitten. Dom doen lijkt makkelijk maar dat is het niet, een clown moet niet allen dom lijken, hij moet ook nog grappig zijn. De meeste clowns gebruiken schmink. Ze schilderen hun gezicht wit. Ze maken hun mond rood. Ze tekenen zwarte strepen boven hun ogen. Iedere clown maakt weer wat anders van zijn gezicht. Ook zijn er clowns zonder schmink. Dan zie je aan hun bewegingen dat ze een clown zijn. Ze trekken gekke gezichten en ze lopen raar. Daardoor moet je om ze lachen. Denk maar aan Stan Laurel en Oliver Hardy. Oftewel: de dikke en de dunne. Dat zijn twee beroemde clowns.

De geschiedenis van clowns

Vroeger waren er maar een paar soorten clowns. Ze traden op in het circus. Er waren domme clowns, die heetten August en er waren witte clowns, die steeds de baas speelden. Vroeger waren de clowns altijd manlijk. Pas in 1934 kwam Miss Lulu, zij was één van de eerste vrouwelijke clown. De clown, zoals wij die kennen, is afkomstig uit de cultuur van de oude Grieken. Het woord betekent: ‘ degene die toneelstukjes opvoert’. Ze deden iedereen na, van soldaten tot goden. Zo maakten ze mensen aan het lachen.

In de middeleeuwen waren er de narren. Zij waren in dienst van een koning of een ander machtig iemand. Op een paleis maakten ze dan hun baas en zijn gasten aan het lachen door te spotten met de samenleving.
Na de narren kwamen er veel verschillende soorten ‘clowns’, zoals jongleurs, acrobaten, verhalenvertellers en zangers. Zij treden allemaal op op straat. De namen die ze in die tijd voor clowns gebruikten waren: gek, grapjas of grappenmaker. ‘Clown’ komt van het woord ‘clod’ (boerenpummel). Eerst werden alleen onhandige boerenknechten
zo genoemd, maar toen acteurs hen gingen nadoen, kregen zij die naam ook.

In de 16e eeuw, werden clowns steeds populairder. Er kwamen nieuwe clowns. Die nieuwe clowns beeldden de dingen uit, zonder er ook maar een woord bij te zeggen.
In 1768 presenteerde Philip Astley, in Londen, een show. In deze show werden acrobatiek en humor gecombineerd. Dit was het begin van het moderne circus. In elk circus heb je tegenwoordig wel een clown.

Sinds de tijd van de narren dragen clowns kleding in felle, vrolijke kleuren. Vaak hebben ze te grote schoenen aan, en ook te grote kleding. Dat dragen ze omdat dat er grappig uitziet. Hun gezichten zijn ook vrolijk geschminkt. Meestal is er één domme clown en één slimmere. De ‘domme’ is meestal het slachtoffer van de grapjes van de ‘slimme’.

 

Clowns hebben invloed op de cultuur, doordat ze spotten met de samenleving. Ze maken bijvoorbeeld grappen over de omgang tussen mannen en vrouwen of onderdanen en koningen. Mensen leren of leerden hier van. Ze gingen dan nadenken over deze rolpatronen.

Clini Clowns

Niet alleen in ziekenhuizen vind je kinderen die het moeilijk hebben. Velen van hen worden thuis verzorgd, of verblijven in bijvoorbeeld revalidatie-instellingen, gehandicaptenzorg en asielzoekerscentra. Ook die kinderen willen de CliniClowns in Nederland graag bereiken. Daarom zijn ze bezig met allerlei proefprojecten om na te gaan wat de beste manier is om deze kinderen een moment van gezonde afleiding te geven. De CliniClowns bieden zieke kinderen een moment van afleiding en plezier. De clowns praten, lachen, spelen en stunten met de kinderen. Voor de verandering hebben de kinderen het voor het zeggen in een omgeving waar iedereen weet wat het best voor hen is. Dit versterkt het gevoel van eigenwaarde. De kinderen weten meer, zijn slimmer en leuker dan de clowns; ze zijn hen de baas. Dat de clowns de sterren van de hemel spelen, is niet zo belangrijk.Stichting CliniClowns Nederland (ze worden ook wel pleisterclowns genoemd) is er voor kinderen die het moeilijk hebben door ziekte, trauma of handicap. CliniClowns biedt hen afleiding en plezier waardoor zij het ziek zijn even kunnen vergeten.

CliniClowns zijn professionele clowns. Dankzij hun improvisatietalent kunnen ze vrijwel ieder kind bereiken en spelen ze in op persoonlijke interesses en situaties. Omdat ze de kinderen, mogelijk vaker bezoeken, kunnen ze een vriendschappelijke band opbouwen. Vooral de patiëntjes die langer in het ziekenhuis verblijven, worden maatjes met de clowns.

Training

Naast nauwe samenwerking met het ziekenhuis zijn er regelmatig speciale trainingen. De CliniClowns in Nederland leiden hun eigen clowns op. De clowns die de cursus hebben gevolgd hebben de basis van het CliniClownswerk al onder de knie, maar zijn dan nog niet klaar voor het echte werk in het ziekenhuis. Dan moeten ze nog echt wennen aan de CliniClownsmethodes die ze tegen komen tijdens de opleiding.

Quiz

1. Hoe heetten de dikke en de dunne eigenlijk echt?

(Oliver Hardy en Stan Laurel)

2. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?

(Ik zag een rode clownsneus liggen.)

3. Hoe heetten de eerste twee echte clowns?

(De witte clown en August.)

4. In welk jaar kwam één van de eerste vrouwelijke clowns en hoe heette zij?

(1934, Miss Lulu.)

5. Wat betekent clown in het Grieks?

(Degene die toneelstukjes opvoeren.)

6. Wat betekent clod in het Grieks?

(Boerenpummel.)

7. Welke namen kregen clowns in de middeleeuwen?

(gek, grapjas of grappenmaker.)

8. In welk jaar presenteerde Philip Astley een show?

(1768.)

9. Wat is het belangrijkst voor een Clini Clown?

(Dat het kind schittert!)

spreekbeurt
 

Comments are closed.