Uitvaartverzorger

Het werk van een uitvaartverzorger

uitvaartverzorger

Als er iemand overlijdt belt iemand van de familie de uitvaartverzorger(uvz). De uvz maakt dan een afspraak met de familie om de dingen van de uitvaart te bespreken.

Wat zijn deze dingen?

1. Is er een uitvaartverzekering afgesloten?

2. wordt het een crematie of een begrafenis?

3. welke kaart wordt het en wat komt er op te staan?

4. moet er een kerkdienst of een herdenkingsdienst worden gehouden.

5. welke mensen worden uitgenodigd bij de uitvaart en zijn er nog meer mensen nodig?

6. soms ook de bloemen?

7. En wat nog meer?

Cremeren

Als de dode gecremeerd wordt, wordt er eerst afscheid van de overledene genomen. Dan wordt deze in een kleine ruimte gezet. In die ruimte is het heel warm. Het is er 800 graden of warmer. Daar verbrandt het lichaam. Dan halen ze de rest er op een gegeven moment eruit. Dan is er alleen nog maar as.

Wat doen we met de as?

cremeren uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden.

1. Ergens verstrooien. Dat kan over het land of over de zee en zelf uitstrooien in de lucht kan ook.

2. In een pot doen ook wel urn genoemd. Die kun je dan thuis bewaren of in een columbarium zetten.(een columbarium = een gebouwtje waar je urnen in zet.

3. Je kunt het ook bewaren in een hangertje om je nek.

Begraven

Als je begraven wordt, word je in een kist gelegd. Dan wordt je in een rouwauto naar de begraafplaats gebracht. Daar wordt dan nog wat gezegd door de dominee of een spreker of de uvz. Daar is een groot gat gemaakt en daar wordt de doodskist in gelegd. Dan wordt het gat dicht gegooid.

Kaarten

Er zijn veel verschillende kaarten. Met randjes, zonder randjes, met plaatjes, zonder plaatjes. Je kunt er ook verschillende dingen opzetten. Hier heb ook een paar beginregels bij mij, die mag je straks bekijken(rouwkaart laten zien)

Een kerkdienst

Er zit ook een kerk dienst bij.Dat moet de uitvaartverzorger regelen. Hij regelt de koffie na die tijd en de herdenkingsdienst. In deze herdenkingsdienst doet de uitvaartverzorger precies het zelfde als bij de kerkdienst. Dus hij zorgt voor de koffie na die tijd.

De mensen

De mensen die uitgenodigd worden voor de uitvaart krijgen een rouwkaart. Er zijn nog meer mensen nodig bij een uitvaart, zoals mensen die rijden in de rouwauto en ook voor eventueel volgauto´s voor de familie. Ook zijn er mensen die het graf graven en weer dicht maken – grafdelvers heten die. Mensen die in de aula zijn om de gasten te ontvangen en eventueel na afloop van een begrafenis of crematie koffie in te schenken.

De rol van uitvaartverzorgers bij emotionele ondersteuning

Uitvaartverzorgers spelen een cruciale rol bij het bieden van emotionele ondersteuning aan de nabestaanden van de overledene. Tijdens een uitvaart worden mensen vaak overweldigd door verdriet en rouw. Uitvaartverzorgers zijn getraind om empathie en begrip te tonen en kunnen nabestaanden helpen om te gaan met hun gevoelens en zorgen. Ze staan klaar om te luisteren, troost te bieden en te helpen bij het plannen van een uitvaart die de herinnering aan de overledene eert. Het vermogen van uitvaartverzorgers om compassie en begrip te tonen, maakt hen onmisbaar in het ondersteunen van mensen tijdens een van de meest uitdagende perioden van hun leven.

Duurzaamheid en milieubewustzijn in de uitvaartbranche

De uitvaartbranche is de afgelopen jaren steeds meer gefocust op duurzaamheid en milieubewustzijn. Uitvaartverzorgers spelen een rol in deze verschuiving naar milieuvriendelijke uitvaarten. Ze kunnen nabestaanden informeren over duurzame opties, zoals groene begraafplaatsen en biologisch afbreekbare urnen. Door rekening te houden met milieukwesties, dragen uitvaartverzorgers bij aan het verminderen van de ecologische impact van uitvaarten. Dit is een belangrijk aspect van het moderniseren van de uitvaartbranche en het bieden van keuzes die zowel betekenisvol als milieuvriendelijk zijn.

Bloemen

Bloemen kunnen geregeld worden door de uitvaartverzorger. Hij heeft een boek bij zich met voorbeeld platen. Maar de familie mag het ook zelf regelen. Of sommige mensen willen helemaal geen bloemen.

En wat nog meer?

De uitvaartverzorger zorgt voor alle papieren die er moeten zijn voor de uitvaart, zoals dokterspapieren en de aangifte bij het gemeentehuis. Het financiële gedeelte wordt vaak geregeld door de uitvaartverzekeraar. Wanneer men geen uitvaartverzekering heeft dan moet dit zelf geregeld worden. Echter zal een uitvaartverzorger hierbij in veel gevallen helpen en advies geven.

Daarnaast bestaan er verschillende website waar men een uitvaartverzekering vergelijken kan.

spreekbeurt
 

3 Responses to “Uitvaartverzorger”

  1. look looky

    zo veel huilende kinderen in de klas maar wel een hoog punt jeeeeeeey

  2. Lola Dijks

    interessant onderwerp en goed uitgelegd.

  3. Goed artikel! Een uitvaartverzekering is belangrijker dan mensen denken