Bijna jarig?
klik hier!Home   Kanker

Kanker

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten.
Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel voorkomt.

1. Wat is kanker eigenlijk?

Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs de tweede doodsoorzaak in Nederland (de eerste is hart en vaatziekte) Kanker is niet een ziekte er zijn heel veel verschillende kanker soorten: Nierkanker is iets anders dan longkanker.Een hersentumor is weer iets heel anders dan leukemie. Toch hebben al die kanker soorten wel iets gemeen. Bij alle kankersoorten keert je lichaam zich tegen je .

2. Verschillende soorten kanker

De cellen van ons lichaam hebben verschillende taken daarom hebben ze ook verschillende eigenschappen. Ook als cellen kankercellen zijn geworden, blijven die verschillen bestaan.Dat maakt elke soort kanker een andere ziekte. Kanker is dus eigelijk een verzamelnaam net zoals b.v. infectieziekten. Longontsteking en een zwerende vinger zijn allebei voorbeelden van een infectieziekten, maar je begrijpt zo wel dat het om een heel andere ziekte gaat. Een zwerende vinger is in het algemeen minder ernstig dan een longontsteking en de dokter zou hem dus anders behandelen dan een longontsteking. Zo is het dus ook met kanker. Er zijn méér dan honderd soorten kanker bekend. Elk soort wordt genoemd naar de plaats in het lichaam waar de eerste kanker cel is ontstaan. Als iemand dus longkanker heeft, weet je dat de eerste kankercellen in een van zijn longen waren.

3. Hoe erg is kanker

Kanker is een ernstige ziekte. Je kunt er aan dood gaan. Toch zijn niet alle kankersoorten dodelijk.Van alle mensen met kanker geneest ongeveer de helft. Maar sommige kankersoorten zijn veel moeilijker te genezen, maar van de kinderen met leukemie (dat is bloedkanker) geneest ongeveer 75%. Toch is iemand die genezen is van kanker er nog niet van vanaf, daarmee bedoel ik dat iemand geen last meer heeft van ze ziekte. Hij maakt zich nog wel zorgen of hij die ziekte écht kwijt is. Bovendien blijft de omgeving vaak reageren of iemand nog steeds kanker heeft. Het is alsof de kanker je hele leven bij je blijft.

4. Wie of wat

Kanker komt vooral bij ouderen voor. In 1996 werd kanker in Nederland vastgesteld bij 34.000 mannen en 31.000 vrouwen en daarvan maar 424 kinderen tot 15 jaar. Het enorme verschil tussen volwassenen en kinderen valt direct op.
Bovendien is van de mannen met kanker driekwart ouder dan 60 en
bij de vrouwen twee derde. Als je in Nederland alle nieuwe gevallen bekijkt, valt op dat longkanker het meest voorkomt. Er overlijden op dit moment veel méér mannen dan vrouwen aan longkanker. Dat heeft te maken met roken .Vroeger rookten veel meer mannen dan vrouwen. De laatste tijd laatste jaar roken vrouwen net zoveel als mannen. Bij vrouwen is borstkanker de grootste boosdoener, dan dikke darmkanker en longkanker. Bij mannen komen na longkanker prostaatkanker en als derde darmkanker. Bij kinderen tot 15 jaar is leukemie de meest voorkomende soort en als tweede hersentumoren. Maar, zoals gezegd, kanker bij kinderen is behoorlijk zeldzaam. Iets meer dan 400 kinderen tussen de 0 en 15 jaar krijgen jaarlijks kanker. Als je bedenkt dat er zo’n 65.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen, is dat wel heel weinig. Gemiddeld geneest de helft van de kinderen.

5. Roken!

Een ding is in ieder geval wel zeker: als je rookt wordt de kans dat je (later) kanker krijgt een stuk groter. Ongeveer 90% van alle longkankergevallen komt door het roken.
En dit is ongeveer 30% van alle kankergevallen.
Behalve longkanker, komen ook kanker in de mond, aan de lippen, aan de stembanden en van de blaas meer voor bij rokers dan niet rokers.
De meeste mensen beginnen tussen hun 10de en hun 20ste met roken. Als je eenmaal rookt, is het heel moeilijk om er later weer mee te stoppen. Het begint vaak met af en toe een sigaret, de eerste jaren is er ook nog niks met je aan de hand, maar dat blijft niet zo als je ouder wordt. Daarom is het nú zo belangrijk dat je erover nadenkt wat de gevolgen van roken kunnen zijn.

6. Voeding

Het verband tussen voeding en kanker is lang niet zo duidelijk als tussen roken en kanker.Toch lijkt het er sterk op dat mensen die veel groente en fruit eten minder kans op kanker hebben. er zijn ook aanwijzingen dat als je veel vlees en ook vooral veel vleeswaren en worst eet, je meer kans hebt op dikke darmkanker, maar zeker weten ze dat niet.
Wie verstandig wil eten moet er vooral op letten dat hij veel groente en fruit eet en weinig vet. Van af en toe eens patat eten en een kroket eten, krijg je heus geen kanker. Maar iedere dag je honger stillen met junkfood, is bepaald niet gezond.

7. Beweging

Nog niet zo lang geleden hebben ze ontdekt dat bewegen bescherming biedt tegen bepaalde soorten kanker zoals borst en dikke darmkanker. Het is dus gezond om aan sport te doen.

8. Alcohol

Ook veel alcohol drinken kan kans op kanker vergroten. Voor tumoren in de mond of keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm is een duidelijke verband met alcohol aangetoond. Men denkt ook dat het de kans op borst kanker vergroot. Het gekke is dat het effect van alcoholgebruikers nog verstrekt word door roken. Als iemand dus veel alcohol drinkt en daarnaast ook nog rookt, wordt de kans dat hij bijvoorbeeld slokdarmkanker krijgt nog veel groter.

9. De zon

Sommige vormen van straling kunnen kanker veroorzaken. een voorbeeld is ultraviolette straling die in zonlicht zit, maar ook in het licht van zonnebanken. In de zon zitten is fijn, maar je moet jezelf heel goed tegen de straling van de zon beschermen. Mensen die veel in de zon of onder een zonnebank liggen, hebben veel meer kans op huidkanker. Het zijn met name mensen met een lichte huid die de pineut zijn omdat zo’n huid blijkbaar minder goed tegen zonlicht kan.
Huidkanker is vaak goed te behandelen en te genezen.
Maar is een type huidkanker ,de moedervlekkanker die, als je hem te laat ontdekt dodelijk is.

10. Hoe kan je van kanker afkomen?

A. Opereren

Opereren is de oudste en beste manier om kanker te bestrijden. Het gezwel wordt dan weggesneden. Als er dan ook geen uitzaaiingen zijn is de kans op genezing heel groot.

B. Bestralen

Met bestralen probeert de dokter om met sterke stralen het gezwel te vernietigen. Het is voor de dokter heel moeilijk om te bepalen hoe hij moet stralen. De patiënt krijgt niet in een keer alle straling. Hij moet vaak terug komen bij de dokter, soms wel 5 keer in de week. Ook deze manier heeft niet zulke leuke kanten. Want ook nu kan je kans hebben op haaruitval, je kan erg moe zijn je kan darmklachten krijgen of een rode huid.

C. Medicijnen

Sinds de jaren 60 bestaan er ook medicijnen die kanker bestrijden. het gaat om medicijnen die het delen van de cellen tegenwerken. Ze heten sito staatikaa. De behandeling met zulke medicijnen wordt chemotherapie genoemd. Je kunt de medicijnen als tabletten inslikken,
Je kunt ze ook krijgen in de vorm van injectie of in een infuus. Sommige vormen van kanker zijn met sito staatikaa goed te behandelen, andere helemaal niet. Leukemie bij kinderen kan heel goed met sito staatikaa worden behandeld. Het is zelfs zo dat tegenwoordig ongeveer 75% van de kinderen met leukemie geneest door behandeling met sito staatikaa.
Toch hebben sito staatikaa niet alleen mooie kanten. Ze vergiftigen namelijk niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daarom proberen artsen altijd zo min mogelijk sito staatikaa te geven en ook zo kort mogelijk, want dan helpen ze weer niet. Het is niet makkelijk precies te bepalen hoeveel medicijnen een patiënt kan verdragen. Vooral snel- delende cellen, zoals die van haren en van darmen, zijn gevoelig voor sito staatikaa. Daarom krijgen mensen die deze medicijnen gebruiken vaak last van haaruitval en van buikpijn.

Sommige soorten kanker kun je alleen maar behandelen met bestralen, andere soorten alleen weer operen, en voor de zekerheid ook bestralen. En soms wordt je vóór de operatie weer bestraalt om het gezwel te verkleinen, want dan is er ook niet zo’n grote operatie nodig.
http://www.vokk.nl (info over kinderen met kanker)

Ik kan natuurlijk lang niet alles over kanker vertellen, als je geïnteresseerd bent kan je van alles aanvragen bij het Koningin Wilhelmina Fonds. Dat heb ik ook gedaan via internet.
Koningin Wilhelmina Fonds = de Nederlandse kanker bestrijding.
Cadeau van heel veel geld van alle mensen van Nederland toen koningin Wilhelmina 50 jaar koningin was. Koningin Wilhelmina gaf dit geld voor de kankerbestrijding.
Met o.a. dit geld kunnen de dokters onderzoek doen naar middelen voor genezing van kanker
Ook heeft de bibliotheek heel veel informatie. Ik kan jammer genoeg niet veel plaatjes laten zien. Dit zijn er een paar.

11. Vragen

 • 1: Hoeveel kinderen tot 15 jaar sterven jaarlijks aan kanker? Antwoord: 424 kinderen
 • 2: Hoeveel kankerpatiënten komen er per jaar bij? Antwoord: 65.000
 • 3: Wat voor soort kanker is leukemie? Antwoord: bloedkanker
 • 4: Als je teveel onder de zonnebank ligt of teveel in de zon, op wat voor soort kanker heb je dan kans om te krijgen? antwoord : huidkanker
 • 5: Waarom hield ik mijn spreekbeurt over kanker? Antwoord: omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is. En omdat het heel veel voorkomt.

 

 

  18 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen