Bijna jarig?
klik hier!Home   Kanker

Kanker


Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten.
Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel voorkomt.

1. Wat is kanker eigenlijk?

Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs de tweede doodsoorzaak in Nederland (de eerste is hart en vaatziekte) Kanker is niet een ziekte er zijn heel veel verschillende kanker soorten: Nierkanker is iets anders dan longkanker.Een hersentumor is weer iets heel anders dan leukemie. Toch hebben al die kanker soorten wel iets gemeen. Bij alle kankersoorten keert je lichaam zich tegen je .

2. Verschillende soorten kanker

De cellen van ons lichaam hebben verschillende taken daarom hebben ze ook verschillende eigenschappen. Ook als cellen kankercellen zijn geworden, blijven die verschillen bestaan.Dat maakt elke soort kanker een andere ziekte. Kanker is dus eigelijk een verzamelnaam net zoals b.v. infectieziekten. Longontsteking en een zwerende vinger zijn allebei voorbeelden van een infectieziekten, maar je begrijpt zo wel dat het om een heel andere ziekte gaat. Een zwerende vinger is in het algemeen minder ernstig dan een longontsteking en de dokter zou hem dus anders behandelen dan een longontsteking. Zo is het dus ook met kanker. Er zijn méér dan honderd soorten kanker bekend. Elk soort wordt genoemd naar de plaats in het lichaam waar de eerste kanker cel is ontstaan. Als iemand dus longkanker heeft, weet je dat de eerste kankercellen in een van zijn longen waren.

3. Hoe erg is kanker

Kanker is een ernstige ziekte. Je kunt er aan dood gaan. Toch zijn niet alle kankersoorten dodelijk.Van alle mensen met kanker geneest ongeveer de helft. Maar sommige kankersoorten zijn veel moeilijker te genezen, maar van de kinderen met leukemie (dat is bloedkanker) geneest ongeveer 75%. Toch is iemand die genezen is van kanker er nog niet van vanaf, daarmee bedoel ik dat iemand geen last meer heeft van ze ziekte. Hij maakt zich nog wel zorgen of hij die ziekte écht kwijt is. Bovendien blijft de omgeving vaak reageren of iemand nog steeds kanker heeft. Het is alsof de kanker je hele leven bij je blijft.

4. Wie of wat

Kanker komt vooral bij ouderen voor. In 1996 werd kanker in Nederland vastgesteld bij 34.000 mannen en 31.000 vrouwen en daarvan maar 424 kinderen tot 15 jaar. Het enorme verschil tussen volwassenen en kinderen valt direct op.
Bovendien is van de mannen met kanker driekwart ouder dan 60 en
bij de vrouwen twee derde. Als je in Nederland alle nieuwe gevallen bekijkt, valt op dat longkanker het meest voorkomt. Er overlijden op dit moment veel méér mannen dan vrouwen aan longkanker. Dat heeft te maken met roken .Vroeger rookten veel meer mannen dan vrouwen. De laatste tijd laatste jaar roken vrouwen net zoveel als mannen. Bij vrouwen is borstkanker de grootste boosdoener, dan dikke darmkanker en longkanker. Bij mannen komen na longkanker prostaatkanker en als derde darmkanker. Bij kinderen tot 15 jaar is leukemie de meest voorkomende soort en als tweede hersentumoren. Maar, zoals gezegd, kanker bij kinderen is behoorlijk zeldzaam. Iets meer dan 400 kinderen tussen de 0 en 15 jaar krijgen jaarlijks kanker. Als je bedenkt dat er zo’n 65.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen, is dat wel heel weinig. Gemiddeld geneest de helft van de kinderen.

5. Roken!

Een ding is in ieder geval wel zeker: als je rookt wordt de kans dat je (later) kanker krijgt een stuk groter. Ongeveer 90% van alle longkankergevallen komt door het roken.
En dit is ongeveer 30% van alle kankergevallen.
Behalve longkanker, komen ook kanker in de mond, aan de lippen, aan de stembanden en van de blaas meer voor bij rokers dan niet rokers.
De meeste mensen beginnen tussen hun 10de en hun 20ste met roken. Als je eenmaal rookt, is het heel moeilijk om er later weer mee te stoppen. Het begint vaak met af en toe een sigaret, de eerste jaren is er ook nog niks met je aan de hand, maar dat blijft niet zo als je ouder wordt. Daarom is het nú zo belangrijk dat je erover nadenkt wat de gevolgen van roken kunnen zijn.

6. Voeding

Het verband tussen voeding en kanker is lang niet zo duidelijk als tussen roken en kanker.Toch lijkt het er sterk op dat mensen die veel groente en fruit eten minder kans op kanker hebben. er zijn ook aanwijzingen dat als je veel vlees en ook vooral veel vleeswaren en worst eet, je meer kans hebt op dikke darmkanker, maar zeker weten ze dat niet.
Wie verstandig wil eten moet er vooral op letten dat hij veel groente en fruit eet en weinig vet. Van af en toe eens patat eten en een kroket eten, krijg je heus geen kanker. Maar iedere dag je honger stillen met junkfood, is bepaald niet gezond.

7. Beweging

Nog niet zo lang geleden hebben ze ontdekt dat bewegen bescherming biedt tegen bepaalde soorten kanker zoals borst en dikke darmkanker. Het is dus gezond om aan sport te doen.

8. Alcohol

Ook veel alcohol drinken kan kans op kanker vergroten. Voor tumoren in de mond of keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm is een duidelijke verband met alcohol aangetoond. Men denkt ook dat het de kans op borst kanker vergroot. Het gekke is dat het effect van alcoholgebruikers nog verstrekt word door roken. Als iemand dus veel alcohol drinkt en daarnaast ook nog rookt, wordt de kans dat hij bijvoorbeeld slokdarmkanker krijgt nog veel groter.

9. De zon

Sommige vormen van straling kunnen kanker veroorzaken. een voorbeeld is ultraviolette straling die in zonlicht zit, maar ook in het licht van zonnebanken. In de zon zitten is fijn, maar je moet jezelf heel goed tegen de straling van de zon beschermen. Mensen die veel in de zon of onder een zonnebank liggen, hebben veel meer kans op huidkanker. Het zijn met name mensen met een lichte huid die de pineut zijn omdat zo’n huid blijkbaar minder goed tegen zonlicht kan.
Huidkanker is vaak goed te behandelen en te genezen.
Maar is een type huidkanker ,de moedervlekkanker die, als je hem te laat ontdekt dodelijk is.

10. Hoe kan je van kanker afkomen?

A. Opereren

Opereren is de oudste en beste manier om kanker te bestrijden. Het gezwel wordt dan weggesneden. Als er dan ook geen uitzaaiingen zijn is de kans op genezing heel groot.

B. Bestralen

Met bestralen probeert de dokter om met sterke stralen het gezwel te vernietigen. Het is voor de dokter heel moeilijk om te bepalen hoe hij moet stralen. De patiënt krijgt niet in een keer alle straling. Hij moet vaak terug komen bij de dokter, soms wel 5 keer in de week. Ook deze manier heeft niet zulke leuke kanten. Want ook nu kan je kans hebben op haaruitval, je kan erg moe zijn je kan darmklachten krijgen of een rode huid.

C. Medicijnen

Sinds de jaren 60 bestaan er ook medicijnen die kanker bestrijden. het gaat om medicijnen die het delen van de cellen tegenwerken. Ze heten sito staatikaa. De behandeling met zulke medicijnen wordt chemotherapie genoemd. Je kunt de medicijnen als tabletten inslikken,
Je kunt ze ook krijgen in de vorm van injectie of in een infuus. Sommige vormen van kanker zijn met sito staatikaa goed te behandelen, andere helemaal niet. Leukemie bij kinderen kan heel goed met sito staatikaa worden behandeld. Het is zelfs zo dat tegenwoordig ongeveer 75% van de kinderen met leukemie geneest door behandeling met sito staatikaa.
Toch hebben sito staatikaa niet alleen mooie kanten. Ze vergiftigen namelijk niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daarom proberen artsen altijd zo min mogelijk sito staatikaa te geven en ook zo kort mogelijk, want dan helpen ze weer niet. Het is niet makkelijk precies te bepalen hoeveel medicijnen een patiënt kan verdragen. Vooral snel- delende cellen, zoals die van haren en van darmen, zijn gevoelig voor sito staatikaa. Daarom krijgen mensen die deze medicijnen gebruiken vaak last van haaruitval en van buikpijn.

Sommige soorten kanker kun je alleen maar behandelen met bestralen, andere soorten alleen weer operen, en voor de zekerheid ook bestralen. En soms wordt je vóór de operatie weer bestraalt om het gezwel te verkleinen, want dan is er ook niet zo’n grote operatie nodig.
http://www.vokk.nl (info over kinderen met kanker)

Ik kan natuurlijk lang niet alles over kanker vertellen, als je geïnteresseerd bent kan je van alles aanvragen bij het Koningin Wilhelmina Fonds. Dat heb ik ook gedaan via internet.
Koningin Wilhelmina Fonds = de Nederlandse kanker bestrijding.
Cadeau van heel veel geld van alle mensen van Nederland toen koningin Wilhelmina 50 jaar koningin was. Koningin Wilhelmina gaf dit geld voor de kankerbestrijding.
Met o.a. dit geld kunnen de dokters onderzoek doen naar middelen voor genezing van kanker
Ook heeft de bibliotheek heel veel informatie. Ik kan jammer genoeg niet veel plaatjes laten zien. Dit zijn er een paar.

11. Vragen

  • 1: Hoeveel kinderen tot 15 jaar sterven jaarlijks aan kanker? Antwoord: 424 kinderen
  • 2: Hoeveel kankerpatiënten komen er per jaar bij? Antwoord: 65.000
  • 3: Wat voor soort kanker is leukemie? Antwoord: bloedkanker
  • 4: Als je teveel onder de zonnebank ligt of teveel in de zon, op wat voor soort kanker heb je dan kans om te krijgen? antwoord : huidkanker
  • 5: Waarom hield ik mijn spreekbeurt over kanker? Antwoord: omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is. En omdat het heel veel voorkomt.

 

 

18 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen