Bijna jarig?
klik hier!Home   Eerste Wereldoorlog

Eerste Wereldoorlog


Inhoud

  • Hoofdstuk: 1. De geschiedenis van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 2. het Duitse oorlogsplan.
  • Hoofdstuk: 3. het begin van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 4. het verloop van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 5. het einde van de 1e wo.

Hoofdstuk: 1.De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

De 20ste eeuw was nog maar 14 jaar oud toen de grote oorlog begon.

Een oorlog die werd uitgevochten met een onvoorspelbare inzet aan mensen en materiaal.Tegenwoordig kennen wij de grote oorlog als de Eerste Wereldoorlog. De wortels van de eerste wereldoorlog lagen in de 19de eeuw. Er waren in die tijd grote tegenstelling tussen Europese landen . Bij de bevolking leefde nationale gevoelens.Andere volken werden als vijand gezien,die een bedreiging vormden voor het Vaderland. Het nationalisme werd versterkt door de herinnering aan eerdere oorlogen. Door zich te bewapenen en militaire bondgenootschappen te sluiten bereiden landen zich voor op een oorlog. De eerste wereldoorlog verschilde in veel opzichten van andere gewapende conflicten. De industriële vooruitgang maakte dat technische kennis van doorslaggevende betekenis werd voor de strijdende partijen. Nieuwe en zwaardere wapens leidden tot gigantische verliezen. Bij veel mensen, drong pas langzaam door wat de ware aard van de oorlog was. De verschrikking van de strijd, waren zelf voor generaals en politici niet direct te vatten. De soldaten en het front ondervonden snel dat de strijd veel gruwelijker was dan zij vooraf dachten. Vier jaar lang werd er gestreden. De oorlog beïnvloedde alle delen van de samenleving: de overheid regelde meer zaken op economisch gebied, en veel werk in fabrieken moest door vrouwen worden overgenomen. Na de wapenstilstand bleek dat de oorlog diepe wonden had geslagen. Het was dom om te denken dat het leven van voor 1914 gewoon weer opgepakt kon worden. De vredesafspraken uit 1919 hadden grote gevolgen voor de landen die betrokken waren bij de grote oorlog.

Hoofdstuk: 2. Het Duitse oorlogsplan.

Generaal Von Schlieffen was de bedenker van het Duitse oorlogsplan. Oorlog voeren op twee fronten was in zijn ogen een gevaarlijke zaak. Daarom moest eerst Frankrijk verslagen worden, en daarna Rusland. Het Duitse leger zou via België naar Frankrijk oprukken. Het Franse leger kon dan in de rug aangevallen worden. Als een hand die zich sluit, zouden de Duitsers Frankrijk in de greep krijgen. Von Schlieffen meende dit in zes weken te klaren. Dan snel het leger per spoor naar het Oostfront vervoeren. Het Russisch leger was een logge beer. Acht weken was zo ongeveer de tijd die de Russen nodig hadden om te mobiliseren.

Hoofdstuk: 3. Het begin van de Eerste Wereldoorlog

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het vasteland van het huidige Europa beheerst door vijf grote Rijken: Frankrijk, Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije en het Turkse Rijk. Het machtigste land was echter Groot-Brittannië. Als landen ruzie hadden zochten ze hulp bij elkaar. Een van die ruzies ging over de Balkan. De volkeren van de Balkanlanden wilden niet meer overheerst worden. In 1914 hadden zich twee kampen gevormd. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland vormden een blok. Het andere blok bestond uit Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië. De ruzie liep uit de hand. De aanleiding van ” De Grote Oorlog ” Tegenwoordig praten wij over de Eerste Wereldoorlog, maar in die tijd had men het over De Grote Oorlog. Op Engelstalige websites hebben ze het dan ook over de “Great War”

Hoofdstuk:4. Het verloop van de Eerste Wereldoorlog

Zowel Frankrijk als Duitsland dachten dat de oorlog niet lang zou duren. De Fransen gingen er van uit dat de Duitsers in het Noordoosten zouden aanvallen, want België was neutraal (niet bij de oorlog betrokken, net als Nederland). Duitsland trok om de Franse legers heen en viel België aan. De legers groeven zich toen in loopgraven in. Daarna probeerden de Duitsers aan te vallen via Vlaanderen. Zij werden bij de plaats Ieper door de Belgen en Engelsen tegengehouden. Bij de Marne (een rivier) werden de Duitsers tegengehouden door de Fransen. De legers groeven zich ook daar in. Toen begon de beruchte loopgravenoorlog. Britten, Fransen en Belgen tegenover het sterke Duitsland. Het front liep van Ieper/Diksmuide in België tot de Vogezen in Frankrijk. Ongeveer drie jaar zou het front niet meer van plaats veranderen. De Verenigde Staten sloten zich in 1917 bij Frankrijk en Groot-Brittannië aan. Op 11 november 1918 kwam er een wapenstilstand en in 1919 werd in Versailles de vrede gesloten. De grootste veldslagen De Slag bij Verdun wordt de grootste veldslag uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo’n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die werd gevoerd van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste schat men meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. De Slag bij Verdun was eigenlijk niks anders dan een prestigeslag tussen twee volkeren…….

Nederland

In de eerste wereldoorlog Nederland was neutraal in de eerste wereldoorlog. Net als Denemarken, Zwitserland en Spanje bemoeide het land zich niet met de oorlog. Dat was niet makkelijk want Duitsland wilde via Nederland gaan aanvallen. Op het laatste moment werd het aanvalsplan veranderd en kon Nederland buiten de oorlog blijven. Door de oorlog ontstond er wel schaarste omdat handelaren veel voedsel met grote winsten doorverkochten. Toen in 1917 de Duitsers een “onbeperkte duikbotenoorlog” aankondigden, liepen de Nederlandse schepen erg veel gevaar. Engeland beschuldigde Nederland er van dat ze de Duitsers hielpen. Als straf werd er beslag gelegd op een aantal koopvaardijschepen. Nederland kon daar weinig tegen doen. Na de val van Antwerpen in 1914 vluchtten veel Belgen naar Nederland. De Duitsers probeerden dat tegen te houden door, langs de grens van Nederland en België, een prikkeldraadversperring aan te leggen die onder stroom stond. Vooral op zee (vissersschepen en koopvaardijschepen) vonden veel Nederlanders de dood.

Hoofdstuk: 5. het einde van de Eerste Wereldoorlog

De wapenstilstand in November 1918 betekende het einde van de oorlog. In 1919 werden de vredesverdragen opgesteld. Samen met de Engelse premier Lloyd George, de Franse premier Clemenceau en andere regeringslijders bepaalde de Amerikaanse president Wilson de vredesvoorwaarden. De verliezers hadden bij de besprekingen niets in te brengen. In juni 1919 werd het verdrag van Versailles getekend. Het was een harde vrede voor Duitsland. Het land werd als hoofdschuldige aangewezen en moest de oorlogsschade vergoeden. De herstelbetalingen (schadevergoeding die Duitsland als verliezer van de 1e WO moest betalen.)waren vooral bestemd voor Frankrijk en België. Duitsland mocht geen aanvalsleger meer hebben en geen militairen in het rijnland legeren. Elzas-Lotharingen kwam weer in Franse handen.Gebieden in het oosten van Duitsland gingen naar de nieuwe staat Polen. Ook verloor Duitsland al zijn Koloniën. In Duitsland was de weerzin tegen het vredesverdrag groot. Versailles werd een dictaatvrede genoemd, omdat Duitsland geen inbreng had gehad bij de besprekingen. Felle nationalisten maakten de Duitse regering uit voor misdadigers en landverraders, omdat zij de harde vrede had aanvaard.

 

17 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen