Bijna jarig?
klik hier!Home   Eerste Wereldoorlog

Eerste Wereldoorlog


Inhoud

 • Hoofdstuk: 1. De geschiedenis van de 1e wo.
 • Hoofdstuk: 2. het Duitse oorlogsplan.
 • Hoofdstuk: 3. het begin van de 1e wo.
 • Hoofdstuk: 4. het verloop van de 1e wo.
 • Hoofdstuk: 5. het einde van de 1e wo.

Hoofdstuk: 1.De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

De 20ste eeuw was nog maar 14 jaar oud toen de grote oorlog begon.

Een oorlog die werd uitgevochten met een onvoorspelbare inzet aan mensen en materiaal.Tegenwoordig kennen wij de grote oorlog als de Eerste Wereldoorlog. De wortels van de eerste wereldoorlog lagen in de 19de eeuw. Er waren in die tijd grote tegenstelling tussen Europese landen . Bij de bevolking leefde nationale gevoelens.Andere volken werden als vijand gezien,die een bedreiging vormden voor het Vaderland. Het nationalisme werd versterkt door de herinnering aan eerdere oorlogen. Door zich te bewapenen en militaire bondgenootschappen te sluiten bereiden landen zich voor op een oorlog. De eerste wereldoorlog verschilde in veel opzichten van andere gewapende conflicten. De industriële vooruitgang maakte dat technische kennis van doorslaggevende betekenis werd voor de strijdende partijen. Nieuwe en zwaardere wapens leidden tot gigantische verliezen. Bij veel mensen, drong pas langzaam door wat de ware aard van de oorlog was. De verschrikking van de strijd, waren zelf voor generaals en politici niet direct te vatten. De soldaten en het front ondervonden snel dat de strijd veel gruwelijker was dan zij vooraf dachten. Vier jaar lang werd er gestreden. De oorlog beïnvloedde alle delen van de samenleving: de overheid regelde meer zaken op economisch gebied, en veel werk in fabrieken moest door vrouwen worden overgenomen. Na de wapenstilstand bleek dat de oorlog diepe wonden had geslagen. Het was dom om te denken dat het leven van voor 1914 gewoon weer opgepakt kon worden. De vredesafspraken uit 1919 hadden grote gevolgen voor de landen die betrokken waren bij de grote oorlog.

Hoofdstuk: 2. Het Duitse oorlogsplan.

Generaal Von Schlieffen was de bedenker van het Duitse oorlogsplan. Oorlog voeren op twee fronten was in zijn ogen een gevaarlijke zaak. Daarom moest eerst Frankrijk verslagen worden, en daarna Rusland. Het Duitse leger zou via België naar Frankrijk oprukken. Het Franse leger kon dan in de rug aangevallen worden. Als een hand die zich sluit, zouden de Duitsers Frankrijk in de greep krijgen. Von Schlieffen meende dit in zes weken te klaren. Dan snel het leger per spoor naar het Oostfront vervoeren. Het Russisch leger was een logge beer. Acht weken was zo ongeveer de tijd die de Russen nodig hadden om te mobiliseren.

Hoofdstuk: 3. Het begin van de Eerste Wereldoorlog

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het vasteland van het huidige Europa beheerst door vijf grote Rijken: Frankrijk, Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije en het Turkse Rijk. Het machtigste land was echter Groot-Brittannië. Als landen ruzie hadden zochten ze hulp bij elkaar. Een van die ruzies ging over de Balkan. De volkeren van de Balkanlanden wilden niet meer overheerst worden. In 1914 hadden zich twee kampen gevormd. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland vormden een blok. Het andere blok bestond uit Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië. De ruzie liep uit de hand. De aanleiding van ” De Grote Oorlog ” Tegenwoordig praten wij over de Eerste Wereldoorlog, maar in die tijd had men het over De Grote Oorlog. Op Engelstalige websites hebben ze het dan ook over de “Great War”

Hoofdstuk:4. Het verloop van de Eerste Wereldoorlog

Zowel Frankrijk als Duitsland dachten dat de oorlog niet lang zou duren. De Fransen gingen er van uit dat de Duitsers in het Noordoosten zouden aanvallen, want België was neutraal (niet bij de oorlog betrokken, net als Nederland). Duitsland trok om de Franse legers heen en viel België aan. De legers groeven zich toen in loopgraven in. Daarna probeerden de Duitsers aan te vallen via Vlaanderen. Zij werden bij de plaats Ieper door de Belgen en Engelsen tegengehouden. Bij de Marne (een rivier) werden de Duitsers tegengehouden door de Fransen. De legers groeven zich ook daar in. Toen begon de beruchte loopgravenoorlog. Britten, Fransen en Belgen tegenover het sterke Duitsland. Het front liep van Ieper/Diksmuide in België tot de Vogezen in Frankrijk. Ongeveer drie jaar zou het front niet meer van plaats veranderen. De Verenigde Staten sloten zich in 1917 bij Frankrijk en Groot-Brittannië aan. Op 11 november 1918 kwam er een wapenstilstand en in 1919 werd in Versailles de vrede gesloten. De grootste veldslagen De Slag bij Verdun wordt de grootste veldslag uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo’n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die werd gevoerd van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste schat men meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. De Slag bij Verdun was eigenlijk niks anders dan een prestigeslag tussen twee volkeren…….

Nederland

In de eerste wereldoorlog Nederland was neutraal in de eerste wereldoorlog. Net als Denemarken, Zwitserland en Spanje bemoeide het land zich niet met de oorlog. Dat was niet makkelijk want Duitsland wilde via Nederland gaan aanvallen. Op het laatste moment werd het aanvalsplan veranderd en kon Nederland buiten de oorlog blijven. Door de oorlog ontstond er wel schaarste omdat handelaren veel voedsel met grote winsten doorverkochten. Toen in 1917 de Duitsers een “onbeperkte duikbotenoorlog” aankondigden, liepen de Nederlandse schepen erg veel gevaar. Engeland beschuldigde Nederland er van dat ze de Duitsers hielpen. Als straf werd er beslag gelegd op een aantal koopvaardijschepen. Nederland kon daar weinig tegen doen. Na de val van Antwerpen in 1914 vluchtten veel Belgen naar Nederland. De Duitsers probeerden dat tegen te houden door, langs de grens van Nederland en België, een prikkeldraadversperring aan te leggen die onder stroom stond. Vooral op zee (vissersschepen en koopvaardijschepen) vonden veel Nederlanders de dood.

Hoofdstuk: 5. het einde van de Eerste Wereldoorlog

De wapenstilstand in November 1918 betekende het einde van de oorlog. In 1919 werden de vredesverdragen opgesteld. Samen met de Engelse premier Lloyd George, de Franse premier Clemenceau en andere regeringslijders bepaalde de Amerikaanse president Wilson de vredesvoorwaarden. De verliezers hadden bij de besprekingen niets in te brengen. In juni 1919 werd het verdrag van Versailles getekend. Het was een harde vrede voor Duitsland. Het land werd als hoofdschuldige aangewezen en moest de oorlogsschade vergoeden. De herstelbetalingen (schadevergoeding die Duitsland als verliezer van de 1e WO moest betalen.)waren vooral bestemd voor Frankrijk en België. Duitsland mocht geen aanvalsleger meer hebben en geen militairen in het rijnland legeren. Elzas-Lotharingen kwam weer in Franse handen.Gebieden in het oosten van Duitsland gingen naar de nieuwe staat Polen. Ook verloor Duitsland al zijn Koloniën. In Duitsland was de weerzin tegen het vredesverdrag groot. Versailles werd een dictaatvrede genoemd, omdat Duitsland geen inbreng had gehad bij de besprekingen. Felle nationalisten maakten de Duitse regering uit voor misdadigers en landverraders, omdat zij de harde vrede had aanvaard.

 

  17 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen