Interieurstyliste

Interieurstylist(e) is een bekend beroep geworden. Vroeger bestond het nog niet. Tegenwoordig is het bekend omdat veel mensen advies willen voor hun meubels en inrichting. Ik ga vertellen wat een interieurstyliste doet en hoe je het kunt worden.

Wat doet een interieurstyliste?

Een interieurstyliste is gespecialiseerd in het bedenken van een mooi interieur. Het zijn meestal vrouwen, maar ook sommige mannen worden interieurstylist. Je moet dan goed kunnen nadenken over wat het mooist past in een huis. De interieurstyliste loopt eerst met je door het huis, of je laat haar veel foto’s zien van je huis. Daarna stelt ze je vragen om te kijken welke smaak je hebt en wat je mooi vindt. Dan geeft ze je advies hoe je je huis het beste kunt inrichten.

Interieurstyliste worden

Interieurstyliste worden kun je niet zomaar. Je moet een opleiding volgen om het te kunnen worden. De opleiding wordt op veel manieren gegeven. Dit zijn er een paar:

  • Een MBO studie van 3-4 jaar op niveau 4.
  • Een HBO studie van 2-3 jaar, afhankelijk van het type opleiding.
  • Een vrije cursus of parttime opleiding

Als je een opleiding hebt gedaan mag je jezelf interieurstyliste noemen. Maar het maakt natuurlijk wel uit hoeveel ervaring je hebt. Als je alleen maar een cursus hebt gedaan ben je er meestal nog niet goed genoeg in om meteen werk te vinden.

Wat kan een interieurstyliste?

Een interieurstyliste kan een interieur helemaal aanpassen naar wat iemand wil. Veel mensen vinden het best moeilijk om passende meubels te vinden. Of om een ruimte echt gezellig en sfeervol te maken. Dan helpt het als er iemand is die je advies kan geven. Een interieurstyliste is niet alleen goed met kleuren en vormen, maar ook met mensen. Je moet goed met iemand kunnen praten en diegene begrijpen. Het huis moet uiteindelijk naar de smaak van de klant zijn en niet naar je eigen smaak.

De dingen die een interieurstyliste kiest

Als je advies nodig hebt, bel je een interieurstyliste. Die gaat dan samen met jou kijken wat je mooi vindt. Ze kiest bijvoorbeeld een aantal mooie hanglampen voor je uit. Dat maakt de keus voor jou makkelijker. Ze maakt ook een schets van de meubels in je interieur, of een 3D-tekening. Zo zie je bijvoorbeeld welke fauteuil mooi zou staan in huis. Of welk effect een ronde salontafel zou hebben. Door je advies te geven en het zichtbaar te maken, kun je makkelijker kiezen. Verder helpt de styliste je ook met decoraties zodat het mooi en gezellig wordt.

Een interieurstyliste moet heel veel weten van kleuren en van de laatste trends. Ook moet ze weten waar je de beste meubels kunt vinden. Daarom werken veel interieurstylistes voor een grote woonwinkel. Maar er zijn ook wel zelfstandig werkende interieurstyistes die eigen baas zijn. Het is een leuk beroep en je kunt er heel veel kanten mee op.

 

Comments are closed.