Bijna jarig?
klik hier!Home   Tandarts

Tandarts


Wat is een tandarts

Een tandarts is een dokter speciaal voor je gebit. Hij kijkt of je tanden recht groeien en of je gaatjes hebt.
Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts, de tandarts legt goed uit wat hij in je mond gaat doen. Behandelingen doen tegenwoordig ook geen pijn meer.

Het gebit

Eerst heb je een melk gebit. Dat bestaat uit 20 melktanden en kiezen.
Dit melkgebit wissel je voor je blijvend gebit. Dit blijvend gebit bestaat uit 32 grote menstanden en kiezen.

Hoe zit je gebit in elkaar

Achter in je mond zitten je kiezen. Daarna komen je hoektanden en daarna je snijtanden of voortanden. [Laten zien].
Je tanden en kiezen zitten vast in je kaak met wortels onder het tandvlees. Net zo als bij een boom die staat ook met wortels in de grond vast [laten zien].

Waarom is je gebit zo belangrijk

Zonder tanden en kiezen kun je niet eten. De voortanden en hoektanden snijden het eten en de kiezen malen het fijn.
Verder kun je zonder tanden en kiezen niet goed praten, zingen en bijvoorbeeld zoenen. Je ziet er ook een beetje raar uit zonder tanden en kiezen.

Zelf je mond goed verzorgen

Je kunt je gebit goed houden door het goed te verzorgen.
Iedere keer als je iets gegeten gedronken of gesnoept hebt, blijven er resten op het tandvlees en de tanden en kiezen plakken. Dit plakkerige laagje noem je tandplak. In die tandplak zitten bacteriën die je tanden en kiezen kapot kunnen maken [gaatjes] en je tandvlees. ’s Ochtends na het eten en ’s Avonds voor je gaat slapen, moet je je tanden poetsen. Poets met een zachte tandenborstel en tandpasta me fluoride. Verder kun je twee keer per jaar naar de tandarts gaan om je tanden en kiezen te laten controleren of ze nog goed zijn.

Spullen die de tandarts gebruikt

de tandarts

Dunne handschoenen > voor de veiligheid van de patiënt. Zo kunnen ze niet ziek worden.
Mondkapje > bacteriën (ziek worden)
Spiegeltje > om achterkant van je gebit te zien.
Sonde > soort haakje waar de tandarts gaatjes mee kan voelen.
De tandarts is eigenlijk alleen maar leuk als hij bij een controle niks kan vinden. Dus wanneer je geen gaatjes of erger hebt. Dat heb je zelf in de hand. Want als je je mond en gebit goed verzorgt, heeft de tandarts minder werk. Hoe kun je dat doen?
Natuurlijk moet je beginnen met goed te poetsen. Een tandpasta met fluoride is het beste. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en dat helpt weer tegen gaatjes. Naast het poetsen kun je nog meer doen. Flossen. Met een speciaal draadje ga je tussen je tanden heen er weer. Je maakt op die manier ook ruimte tussen je tanden schoon. Want daar blijven etensresten achter. Je kunt ook tandenstokers gebruiken.
Dit zijn kleine houten stokjes. Je kunt er het vuil in grotere openingen tussen je tanden weghalen. Met tanden poetsen kun je al heel jong beginnen. Zo gauw peuters tanden krijgen, moet er gepoetst worden Met peuterfluoridetandpaste. Liefst tweemaal per dag. Als je tussen de 5 en 12 jaar oud bent, Met je je tanden met gewone fluoridentandpasta poetsen. Ook tweemaal per dag! Net als volwassenen doen. Je moet ook letter op wat je eet. Suiker wordt omgezet in zuur. En zuur lost het tandglazuur op. Daardoor krijg je gaatjes. Eet dus niet teveel suiker. Dat zit bijvoorbeeld in snoepjes.

Het paspoort van de tandarts.

opleiding : tandheelkunde aan de universiteit.
Opleidingsduur : 5 jaar en 6 maanden.
Waar moet je goed in zijn: schoolvakken die je nodig hebt om tandarts te worden, zijn biologie, scheikunde en natuurkunde.
Salaris : een tandarts verdient gemiddeld 3500 euro per maand
Handige eigenschappen: heel precies zijn, een vaste hand hebben, geconcentreerd kunnen werken.

De controle

controle tandarts

De meeste mensen gaan tweemaal per jaar naar de tandarts. Als de tandarts je tanden controleert, let hij op verschillende dingen. Hij kijkt bijvoorbeeld of er tandplak dicht bij het tandvlees zit. En of de ruimte tussen de twee kiezen niet te groot is. Als dat zo is, en het bloed snel tussen die twee kiezen, dan is de kans groot dat je een tandvleesontsteking hebt. Natuurlijk spoort de tandarts ook gaatjes op. En hij controleert meteen of de vulling die je hebt nog wel goed zijn.
Misschien moeten ze vervangen worden. De tandarts kan niet alles zien. Daarom laat hij soms röntgenfoto’s maken. Op die foto’s ziet hij ook de plekken waar kiezen tegen elkaar zitten. Want daar kan ook iets mis zijn. Na de controle vertelt de tandarts wat hij van je gebit vindt. Als het bijvoorbeeld nodig is om een gaatje te vullen, dan maakt de tandartsassistente daarvoor een nieuwe afspraak.

Specialisten

Soms is er iets mis met je gebit dat de tandarts niet kan verhelpen. Dan stuurt hij je door naar een specialist die dat wel kan.
Er zijn verschillende specialisten:
– kaakchirurg: de naam zegt het al: deze specialist opereert. Dat kan gebeuren als er iets goed mis is met je gebit. Hij kan helpen om kaakproblemen op te lossen. Maar ook opereert hij gezwellen in je mond. En heb je last van je verstandkiezen? Dan kan de kaakchirurg die weghalen.
– orthodontist: deze specialist maakt beugels. Als je tanden scheef staan, kan een beugel helpen. Een orthodontist maakt eerst een gipsafdruk van je gebit. Dan kan hij goed zien waar het probleem zit. Met behulp van een afdruk maakt hij een beugel die precies bij jou past. De beugel zorgt er voor dat je tanden weer mooi recht gaan staan.
– De mondhygiëniste is geen specialist, maar hij houdt zich wel met iets speciaals bezig: hij kijkt vooral of je mond goed schoon is. Hij onderzoekt je mond en kijkt hoe het geselt is met je tanden en tandvlees. Daarna wordt er vaak een volgende afspraak gemaakt om je gebit te reinigen. Tandsteen en aanslag worden dan weggehaald. De mondhygiëniste geeft ook een advies over hoe je je mond zelf kunt schoonhouden.
– Hypnose : Ben je al heel lang bang voor de tandarts? Dan kun je er eentje zoeken die aan hypnose doet. Voor de behandeling brengt de tandarts je onder hypnose. Dat is een soort slaap. Je merkt er dan niets van de behandeling. Als je wakker wordt, is alles achter de rug.

Deze behandelingen zijn meestal nogal duur. Daarom hebben de meeste mensen een tandverzekering. Een tandverzekering kun je bijvoorbeeld vinden op https://www.verzekerd.com

Fluoride

Fluoride helpt je tandglazuur sterk te maken. Je krijgt genoeg fluoride binnen als je regelmatig je tanden poetst. Want fluoride zit in tandpasta. Aangeraden wordt: baby’s tot en met 1 jaar: een keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. Soms kan de tandarts je een extra fluoridenbehandeling geven. Hij vult dan een plastic gebitje met pasta. Je moet in dat bitje happen. De tandarts laat dat zo’n 5 minuten
Inzitten. Dit gebeurt hoogstens twee keer per jaar. Je kunt ook te veel
Fluoride binnen krijgt, dat is niet goed. Vroeger kregen de kinderen
Extra fluortabletjes, maar dat hoeft niet meer als je je tanden goed poetst.

Sealen

Sealen ‘betekend ‘afdichten’ of ‘verzegélen ‘. Bij het sealen doet de tandarts een laagje kunstoflak op de puntjes en groeven in je kiezen. Op die plekken kun je namelijk snel gaatjes krijgen. Met lak erop, gebeurt dat niet meer. Sealen is makkelijk. De tandarts maakt eerst de kies helemaal schoon. Daarna maakt hij het deel waarmee je kauwt ruw. Dan blijft de lak beter zitten. Met een kwastje doet de tandarts de lak op de kies. Die wordt gelijk hard. Soms gebruikt de tandarts een blauwe lamp. Daarvan wordt de lak sneller hard. Saelings blijven lang zitten. De tandarts controleert ze als je op controle komt. Is er dan iets beschadigd? Dan werkt hij dat bij. Handig, want met een goede sealing heb je bijna geen kans op een gaatje!

Bang voor de tandarts?

Sommige mensen zijn heel bang voor de tandarts. Ook al hoeft dat tegenwoordig niet meer. De tandarts legt goed precies uit wat hij gaat doen. En met alle moderne middelen hoeft niets meer pijn te doen.
Ben je toch bang voor de tandarts? Misschien kun je dan vragen of hij de radio aan wil zetten.dan kun je ergens naar luisteren terwijl hij boort. Of zet een walkman op! Of misschien een hypnose iets voor jou? Sommige tandartsen hebben zelfs al een radio aan staan. Of misschien heb je geluk: misschien heb jij een tandarts met een tv op het plafond waar je MTV op kan kijken. Ja dat bestaat echt!

Oeps, tand afgebroken …

Je bent lekker buiten aan het spelen. Niets aan de hand. Totdat je die ene losse stoeptegel niet ziet. Bam! Daar lig je. Met je gezicht op straat. Au! Met je tong ga je langs al je tanden… Ojee, er is een tand afgebroken! Als het een melktand is, is er weinig aan te doen. Ga wel even naar de tandarts om ernaar te laten kijken.is het een grote-mensen-tand? Probeer de tand dan te vinden op de plek waar je gevallen bent. Gevonden? Spoel hem dan af onder lauw water. Niet schrobben, want ja mag de wortels van de tand niet beschadigen. Probeer de tand terug in je mond te doen, op de plek waar die vandaan kwam. Houd hem op zijn plaats met een glaasje. Lukt dat niet? Bewaar hem dan in een glas melk, water of speeksel. Ga ermee naar de tandarts die het dichtstbij is. Zet de tandarts hem binnen 30 minuten de tand er weer aan? Die kans is groot dat hij er weer aan groeit.

Tandtrends

Tegenwoordig kun je ook gekke dingen doen met je tanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tandtatoeage? Of een diamant op je tand? Het klinkt enger dan het is. Er komt geen naald of boor aan te pas. Het zijn kleine stickertjes. In de vorm van een tatoeage of een edelsteentje. Die plakken ze in een speciale studio op je tand. Leuk voor als je de blits wilt maken op school! Helaas, het blijft niet lang zitten. Want als je je tanden een keertje poetst dan ben je hem al kwijt.
Tot slot wil ik jullie laten zien hoe je het beste je tanden kunt poetsen:

Poets in de vaste volgorde
1 achteraan beginnen
2 eerst buitenkant, beneden. Langs de randen van het tandvlees
3 dan de binnenkant, benenden
4 daarna de buitenkant boven
5 dan de binnenkant boven
6 en als laatste boven op de kiezen

spreekbeurt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen