Bijna jarig?
klik hier!Home   Tandarts

Tandarts


Wat is een tandarts

Een tandarts is een dokter speciaal voor je gebit. Hij kijkt of je tanden recht groeien en of je gaatjes hebt.
Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts, de tandarts legt goed uit wat hij in je mond gaat doen. Behandelingen doen tegenwoordig ook geen pijn meer.

Het gebit

Eerst heb je een melk gebit. Dat bestaat uit 20 melktanden en kiezen.
Dit melkgebit wissel je voor je blijvend gebit. Dit blijvend gebit bestaat uit 32 grote menstanden en kiezen.

Hoe zit je gebit in elkaar

Achter in je mond zitten je kiezen. Daarna komen je hoektanden en daarna je snijtanden of voortanden. [Laten zien].
Je tanden en kiezen zitten vast in je kaak met wortels onder het tandvlees. Net zo als bij een boom die staat ook met wortels in de grond vast [laten zien].

Waarom is je gebit zo belangrijk

Zonder tanden en kiezen kun je niet eten. De voortanden en hoektanden snijden het eten en de kiezen malen het fijn.
Verder kun je zonder tanden en kiezen niet goed praten, zingen en bijvoorbeeld zoenen. Je ziet er ook een beetje raar uit zonder tanden en kiezen.

Zelf je mond goed verzorgen

Je kunt je gebit goed houden door het goed te verzorgen.
Iedere keer als je iets gegeten gedronken of gesnoept hebt, blijven er resten op het tandvlees en de tanden en kiezen plakken. Dit plakkerige laagje noem je tandplak. In die tandplak zitten bacteriën die je tanden en kiezen kapot kunnen maken [gaatjes] en je tandvlees. ’s Ochtends na het eten en ’s Avonds voor je gaat slapen, moet je je tanden poetsen. Poets met een zachte tandenborstel en tandpasta me fluoride. Verder kun je twee keer per jaar naar de tandarts gaan om je tanden en kiezen te laten controleren of ze nog goed zijn.

Spullen die de tandarts gebruikt

de tandarts

Dunne handschoenen > voor de veiligheid van de patiënt. Zo kunnen ze niet ziek worden.
Mondkapje > bacteriën (ziek worden)
Spiegeltje > om achterkant van je gebit te zien.
Sonde > soort haakje waar de tandarts gaatjes mee kan voelen.
De tandarts is eigenlijk alleen maar leuk als hij bij een controle niks kan vinden. Dus wanneer je geen gaatjes of erger hebt. Dat heb je zelf in de hand. Want als je je mond en gebit goed verzorgt, heeft de tandarts minder werk. Hoe kun je dat doen?
Natuurlijk moet je beginnen met goed te poetsen. Een tandpasta met fluoride is het beste. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en dat helpt weer tegen gaatjes. Naast het poetsen kun je nog meer doen. Flossen. Met een speciaal draadje ga je tussen je tanden heen er weer. Je maakt op die manier ook ruimte tussen je tanden schoon. Want daar blijven etensresten achter. Je kunt ook tandenstokers gebruiken.
Dit zijn kleine houten stokjes. Je kunt er het vuil in grotere openingen tussen je tanden weghalen. Met tanden poetsen kun je al heel jong beginnen. Zo gauw peuters tanden krijgen, moet er gepoetst worden Met peuterfluoridetandpaste. Liefst tweemaal per dag. Als je tussen de 5 en 12 jaar oud bent, Met je je tanden met gewone fluoridentandpasta poetsen. Ook tweemaal per dag! Net als volwassenen doen. Je moet ook letter op wat je eet. Suiker wordt omgezet in zuur. En zuur lost het tandglazuur op. Daardoor krijg je gaatjes. Eet dus niet teveel suiker. Dat zit bijvoorbeeld in snoepjes.

Het paspoort van de tandarts.

opleiding : tandheelkunde aan de universiteit.
Opleidingsduur : 5 jaar en 6 maanden.
Waar moet je goed in zijn: schoolvakken die je nodig hebt om tandarts te worden, zijn biologie, scheikunde en natuurkunde.
Salaris : een tandarts verdient gemiddeld 3500 euro per maand
Handige eigenschappen: heel precies zijn, een vaste hand hebben, geconcentreerd kunnen werken.

De controle

controle tandarts

De meeste mensen gaan tweemaal per jaar naar de tandarts. Als de tandarts je tanden controleert, let hij op verschillende dingen. Hij kijkt bijvoorbeeld of er tandplak dicht bij het tandvlees zit. En of de ruimte tussen de twee kiezen niet te groot is. Als dat zo is, en het bloed snel tussen die twee kiezen, dan is de kans groot dat je een tandvleesontsteking hebt. Natuurlijk spoort de tandarts ook gaatjes op. En hij controleert meteen of de vulling die je hebt nog wel goed zijn.
Misschien moeten ze vervangen worden. De tandarts kan niet alles zien. Daarom laat hij soms röntgenfoto’s maken. Op die foto’s ziet hij ook de plekken waar kiezen tegen elkaar zitten. Want daar kan ook iets mis zijn. Na de controle vertelt de tandarts wat hij van je gebit vindt. Als het bijvoorbeeld nodig is om een gaatje te vullen, dan maakt de tandartsassistente daarvoor een nieuwe afspraak.

Specialisten

Soms is er iets mis met je gebit dat de tandarts niet kan verhelpen. Dan stuurt hij je door naar een specialist die dat wel kan.
Er zijn verschillende specialisten:
– kaakchirurg: de naam zegt het al: deze specialist opereert. Dat kan gebeuren als er iets goed mis is met je gebit. Hij kan helpen om kaakproblemen op te lossen. Maar ook opereert hij gezwellen in je mond. En heb je last van je verstandkiezen? Dan kan de kaakchirurg die weghalen.
– orthodontist: deze specialist maakt beugels. Als je tanden scheef staan, kan een beugel helpen. Een orthodontist maakt eerst een gipsafdruk van je gebit. Dan kan hij goed zien waar het probleem zit. Met behulp van een afdruk maakt hij een beugel die precies bij jou past. De beugel zorgt er voor dat je tanden weer mooi recht gaan staan.
– De mondhygiëniste is geen specialist, maar hij houdt zich wel met iets speciaals bezig: hij kijkt vooral of je mond goed schoon is. Hij onderzoekt je mond en kijkt hoe het geselt is met je tanden en tandvlees. Daarna wordt er vaak een volgende afspraak gemaakt om je gebit te reinigen. Tandsteen en aanslag worden dan weggehaald. De mondhygiëniste geeft ook een advies over hoe je je mond zelf kunt schoonhouden.
– Hypnose : Ben je al heel lang bang voor de tandarts? Dan kun je er eentje zoeken die aan hypnose doet. Voor de behandeling brengt de tandarts je onder hypnose. Dat is een soort slaap. Je merkt er dan niets van de behandeling. Als je wakker wordt, is alles achter de rug.

Deze behandelingen zijn meestal nogal duur. Daarom hebben de meeste mensen een tandverzekering. Een tandverzekering kun je bijvoorbeeld vinden op https://www.verzekerd.com

Fluoride

Fluoride helpt je tandglazuur sterk te maken. Je krijgt genoeg fluoride binnen als je regelmatig je tanden poetst. Want fluoride zit in tandpasta. Aangeraden wordt: baby’s tot en met 1 jaar: een keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. Soms kan de tandarts je een extra fluoridenbehandeling geven. Hij vult dan een plastic gebitje met pasta. Je moet in dat bitje happen. De tandarts laat dat zo’n 5 minuten
Inzitten. Dit gebeurt hoogstens twee keer per jaar. Je kunt ook te veel
Fluoride binnen krijgt, dat is niet goed. Vroeger kregen de kinderen
Extra fluortabletjes, maar dat hoeft niet meer als je je tanden goed poetst.

Sealen

Sealen ‘betekend ‘afdichten’ of ‘verzegélen ‘. Bij het sealen doet de tandarts een laagje kunstoflak op de puntjes en groeven in je kiezen. Op die plekken kun je namelijk snel gaatjes krijgen. Met lak erop, gebeurt dat niet meer. Sealen is makkelijk. De tandarts maakt eerst de kies helemaal schoon. Daarna maakt hij het deel waarmee je kauwt ruw. Dan blijft de lak beter zitten. Met een kwastje doet de tandarts de lak op de kies. Die wordt gelijk hard. Soms gebruikt de tandarts een blauwe lamp. Daarvan wordt de lak sneller hard. Saelings blijven lang zitten. De tandarts controleert ze als je op controle komt. Is er dan iets beschadigd? Dan werkt hij dat bij. Handig, want met een goede sealing heb je bijna geen kans op een gaatje!

Bang voor de tandarts?

Sommige mensen zijn heel bang voor de tandarts. Ook al hoeft dat tegenwoordig niet meer. De tandarts legt goed precies uit wat hij gaat doen. En met alle moderne middelen hoeft niets meer pijn te doen.
Ben je toch bang voor de tandarts? Misschien kun je dan vragen of hij de radio aan wil zetten.dan kun je ergens naar luisteren terwijl hij boort. Of zet een walkman op! Of misschien een hypnose iets voor jou? Sommige tandartsen hebben zelfs al een radio aan staan. Of misschien heb je geluk: misschien heb jij een tandarts met een tv op het plafond waar je MTV op kan kijken. Ja dat bestaat echt!

Oeps, tand afgebroken …

Je bent lekker buiten aan het spelen. Niets aan de hand. Totdat je die ene losse stoeptegel niet ziet. Bam! Daar lig je. Met je gezicht op straat. Au! Met je tong ga je langs al je tanden… Ojee, er is een tand afgebroken! Als het een melktand is, is er weinig aan te doen. Ga wel even naar de tandarts om ernaar te laten kijken.is het een grote-mensen-tand? Probeer de tand dan te vinden op de plek waar je gevallen bent. Gevonden? Spoel hem dan af onder lauw water. Niet schrobben, want ja mag de wortels van de tand niet beschadigen. Probeer de tand terug in je mond te doen, op de plek waar die vandaan kwam. Houd hem op zijn plaats met een glaasje. Lukt dat niet? Bewaar hem dan in een glas melk, water of speeksel. Ga ermee naar de tandarts die het dichtstbij is. Zet de tandarts hem binnen 30 minuten de tand er weer aan? Die kans is groot dat hij er weer aan groeit.

Tandtrends

Tegenwoordig kun je ook gekke dingen doen met je tanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tandtatoeage? Of een diamant op je tand? Het klinkt enger dan het is. Er komt geen naald of boor aan te pas. Het zijn kleine stickertjes. In de vorm van een tatoeage of een edelsteentje. Die plakken ze in een speciale studio op je tand. Leuk voor als je de blits wilt maken op school! Helaas, het blijft niet lang zitten. Want als je je tanden een keertje poetst dan ben je hem al kwijt.
Tot slot wil ik jullie laten zien hoe je het beste je tanden kunt poetsen:

Poets in de vaste volgorde
1 achteraan beginnen
2 eerst buitenkant, beneden. Langs de randen van het tandvlees
3 dan de binnenkant, benenden
4 daarna de buitenkant boven
5 dan de binnenkant boven
6 en als laatste boven op de kiezen

spreekbeurt

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen