Kindsoldaten

  Inhoud

 1. Wat zijn kindsoldaten?
 2. Waarom worden kinderen soldaat?
 3. Hoe is het leven als kindsoldaat?
 4. Wat moeten kindsoldaten allemaal doen?
 5. Hoe komen kinderen uit het leger?
 6. Wat gebeurt er met een kindsoldaat als die vrijkomt?
 7. Kennis maken met een kindsoldaat
 8. Wat doet War Child in Oeganda?
 9. Actie’s blijven nodig!

Wat zijn kindsoldaten?

Kindsoldaten zijn jongens en meisjes onder de 18 jaar die betrokken zijn bij gewapende gevechten. Sommige zijn dus pas 8 jaar oud!
Er zijn in de hele wereld ongeveer 250.000 kindsoldaten. Ze dragen wapens net als volwassen soldaten. En ze worden soms gedwongen om mensen te doden.
Doordat sommige kindsoldaten meevechten, lopen deze kinderen ook veel gevaar om gedood of gewond te raken

Waarom worden kinderen soldaat?

Er zijn heel veel redenen waarom kinderen in een leger terect komen. Hier 4 daarvan:

 1. Om te ontsnappen uit armoede. Arme kinderen hebben thuis weinig eten, kleren en kunnen niet naar school. Als die dingen er in het leger wel zijn, is het moeilijk om je daar niet bij aan te sluiten.
 2. Omdat de familie dit wil. Dat kan uit armoede zijn, maar ook omdat de familie in een oorlog een bepaald leger wil steunen om zelf veilig te zijn.
 3. Omdat kinderen door rebellen zijn ontvoerd en gedwongen worden om bij ze te blijven. Rebellen zijn trouwens mensen die tegen de regering zijn.
 4. Of omdat de kinderen zelf willen aansluiten bij een leger. Bijvoorbeeld om wraak te nemen of omdat ze het stoer vinden.

Hoe is het leven als kindsoldaat?

Het leven als kindsoldaat is verschrikkelijk zwaar. Er zijn strenge regels waar je je aan moet houden. Kindsoldaten leven in enge situaties. Ze worden vaak met de dood bedreigd als ze zich niet aan de regels houden. De kinderen die echt moeten vechten, krijgen soms zelfs drugs in hun eten. Die drugs zorgen ervoor dat de kinderen geen angst meer voelen en niet goed weten wat ze doen.

Wat moeten kindsoldaten allemaal doen?

Kindsoldaten moeten verschillende dingen doen. Ze doen mee aan gevechten, ze spioneren mensen, ze houden de wacht en leggen landmijnen en bommen weg. Niet alle kindsoldaten vechten mee. Sommige dragen spullen, koken of zorgen voor de soldaten. Meisjes doen meestal huishoudelijke dingetjes zoals schoonmaken. Ze worden ook vaak seksueel misbruikt door de soldaten.

Hoe komen kinderen uit het leger?

Veel kindsoldaten zouden wel uit het leger willen, maar worden door de leiders tegengehouden. Die zeggen bijvoorbeeld dat ze de kinderen of hun familie zullen vermoorden als ze uit het leger ontsnappen. Toch lukt het sommige kinderen om te vluchten.

Wat gebeurt er met een kindsoldaat als die vrijkomt?

warchildDe meeste kindsoldaten die vrijkomen, willen natuurlijk zo snel mogelijk terug naar hun familie. In een oorlog, of net daarna, kan het moeilijk zijn om mensen terug te vinden. Vooral als de familie is gevlucht en niemand weet waar ze nu zijn.
Soms hebben ze geen familie meer. Gelukkig zijn er organisaties en mensen die de kinderen helpen om hun familie terug te vinden. Als dat niet lukt, of ze hebben geen familie meer, worden de kinderen opgenomen in pleeggezinnen.

Vaak vinden anderen het moeilijk om kindsoldaten weer te accepteren door de dingen die ze hebben moeten doen. Daarom is het moeilijk voor ze om terug te gaan naar de plek waar ze vandaan komen.

Kennis maken met een kindsoldaat

Kijk, dit is Freddy. Hij is 23 jaar oud.
Freddy is een jongen die als kindsoldaat de meest vreselijke dingen heeft meegemaakt. Hij moest zelf ook mensen mishandelen en vermoorden! Hij heeft zijn vader voor zijn neus dood zien gaan, zonder dat hij iets kon doen. Kun jij je dat voorstellen? Dat je voor je neus je vader dood ziet gaan?

Freddy zei dit over zijn ontsnapping:

‘’ Na drie jaar in de jungle, moesten we het zoveelste dorpje plunderen. Toen de rest niet oplette, greep ik mijn kans en rende ik zo hard mogelijk weg. Ik struikelde en was heel bang dat iemand me gehoord had, dus ik bleef heel lang liggen tot het stil was. Na dagenlang lopen had ik het huis van mijn oom gevonden, waar mijn moeder ook was.’’
Dus hij is ook een kindsoldaat geweest!

Wat doet War Child in Oeganda?

WarChildWar Child probeert het leven beter te maken van kinderen die kindsoldaat zijn geweest of met de oorlog te maken hebben gehad. Wanneer kinderen bevrijd worden uit het rebellenleger, proberen ze terug te keren naar hun dorpen. Dat is erg zwaar.

Ex-kindsoldaten worden gezien als moordenaars, zijn zwaar beschadigd en worden niet geaccepteerd omdat ze vreselijke dingen hebben moeten doen.

War Child in Oeganda heeft als belangrijkste doel dat deze kinderen weer gewoon in hun eigen dorp kunnen verder leven.

Omdat ex-kindsoldaten vaak wat ouder zijn en lange tijd school gemist hebben, kunnen ze meestal niet naar een basisschool. War Child geeft daarom speciale opleidingen om kinderen hun normale schooldiploma te laten halen. Met een diploma komen de kinderen makkelijker aan werk.

Actie’s blijven nodig!

Actie’s voor kindsoldaten blijven nodig. Met het opgehaalde geld kunnen ze bijvoorbeeld leerkrachten betalen die les geven aan kinderen die soldaat zijn geweest.
Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor kindsoldaten, waaronder dus War Child.
Ookal werken ze er hard aan dat er in de toekomst geen kindsoldaten meer zijn, toch zijn er nog zo 250.000 kinderen soldaat. Hier moet verandering in komen!

En jij kunt zelf ook iets doen!

Met het opgehaalde geld kan War Child heel veel oorlogskinderen helpen!

Bronnen

Deze spreekbeurt is gemaakt door Julia

 

14 Responses to “Kindsoldaten”

 1. faryan

  het spijt voor hun. ze hebben hun jeugd verloren.

 2. Femke

  Heftig onderwerp!! Maar wel heel goed geschreven hoor!!

 3. Ik vind dit een heftig onderwerp maar ik hou mijn spreekbeurt hier over ik hoop dat het gaat lukken ik hoop het wel.
  medelijden met hun echt waar kindersoldaten kunnen toch niet!!
  ik vind het te erg voor woorden.
  mijn juf zei van het is een heftig onderwerp geen enge dingen er in doen graag.
  toen keek ik op internet en zocht hier op las ik wat er allemaal met die kinderen gebeuren super erg
  Groetjes Koekiemonster

 4. Osman & Osvrouw

  Dank je een 7!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. femke

  Een heel heftig onderwerp! Ik doe m’n spreekbeurt erover, en ik hoop dat de kinderen in m’n klas er ook over na gaan denken!!