Adolf Hitler

Inleiding

Ik hou mijn werkstuk over Adolf Hitler. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik meer over Hitler wou weten. Is het toeval dat Hitler die vreselijke dingen allemaal voor elkaar kreeg? Als je het antwoord wilt weten op deze vraag, lees dan verder in mijn werkstuk.

Inhoud

 1. De eerste 22 jaren van Hitler
 2. De N.S.D.A.P.
 3. Mein kampf
 4. De domme mensen
 5. Zorgen voor veel kinderen
 6. De oorlog begint
 7. De laatste weken van hitler
 8. Hitlers dood
 9. Slotwoord

1.De eerste 22 jaren van Hitler

Dit is een babyfoto van Adolf Hitler. De wereld wist toen nog niet welke vreselijke dingen deze persoon zou doen in de wereld. Adolf Hitler werd geboren op 20 april 1889, ’s avonds om halfzeven, in een herberg bij een klein stadje (Braunau am Inn) dat ligt in Oostenrijk. De vader van Hitler, Alois Hitler, werkte bij de douane. Zijn moeder was thuis en was erg lief voor Adolf. Tijdens zijn jeugd was Adolf Hitler een gewoon jongetje, niet anders dan anderen. Hieronder zie je Hitler op 10-jarige leeftijd. Toen Hitler een jaar of 16 was, stierf zijn vader. Sindsdien ging het niet zo goed meer op school. Hij deed zelfs zo slecht zijn best, dat hij van school werd gestuurd. Hij wilde toen kunstschilder worden, maar dan moest je 18 zijn. Maar hij was nog maar 16. Dus moest hij 2 jaar wachten.

In die tijd zat hij thuis te tekenen of hij hielp zijn moeder. toen Hitler 18 was, ging hij naar Wenen toe. Daar was de school waar je kunstschilder kon worden (kunstacademie) Hitler liet zijn mooiste tekeningen zien, maar de mensen vonden zijn tekeningen niet goed genoeg. Hij werd dus niet toegelaten op de school. Toch bleef Hitler in Wenen. Hij huurde een kamer samen met een muziekvriend. Kort daarop overleed zijn moeder. Hitler was er kapot van. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder (kleine erfenis). In Wenen bleef hij tekenen, want hij vond dat zijn tekeningen goed genoeg waren. Maar een jaar later werd hij opnieuw afgewezen. De school vond zijn tekeningen nog steeds niet goed genoeg. En dat was niet de enige pech…. want zijn geld was ook nog opgeraakt. Hij kon de kamer niet meer betalen…..

4 Jaar lang was Hitler heel erg arm. Soms moest hij zelfs buiten slapen. Hij probeerde overal aan werk te komen, maar hij had geen diploma’s. Daarom hielp hij mensen door koffers te dragen, sneeuw te ruimen en soms bedelde hij zelfs ! De mensen zagen hem als een zwerver, een schooier. De rijke burgers haalden hun neus voor hem op. Zo kreeg Hitler de pest aan de rijke mensen, vooral de rijke Joden. De Joodse bevolking in Duitsland had vaak een goede baan (advocaat, juwelier, handelaar) In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hitler vocht met de Duitsers mee. Hij deed dat vrijwillig. Hij vond de Duitsers een volk naar zijn hart. In die oorlog kreeg hij zelfs 2 medailles voor zijn dapperheid. Gewond raakte hij ook, maar niet zo ernstig. Toen Duitsland in 1918 de oorlog verloren had, bleef Hitler in het Duitse leger. De Duitse officieren waren tevreden over hem. Ze merkten dat hij heel mooi kon spreken. Met zijn toespraken wist hij mensen te overtuigen. Daarom gaven ze Hitler de taak om les te geven aan nieuwe soldaten.

Na de oorlog moest Duitsland de schade aan veel landen terugbetalen. Vooral aan Frankrijk. In het verdrag van Versailles (spreek uit: verzaijes) stond dat Duitsland 132 miljard moest terugbetalen. Je snapt wel dat de Duitsers (en ook Hitler) ooit nog eens wraak wilde nemen.

2. De N.S.D.A.P.

Op een dag ging hij naar de vergadering van de “Duitse Arbeiderspartij”. Die partij had maar 50 leden. Hitler werd ook lid van die partij. In het begin deed hij allerlei kleine werkjes voor de partij, zoals krantjes rondbrengen en geld ophalen. Ook de naam van de partij werd veranderd: het werd de N.S.D.A.P. (Nationaal – Socialistische Duitse Arbeiderspartij) 2 Jaar later zou Hitler leider worden van de partij. Toen hadden ze al 65.000 leden. Het symbool van de partij was een vlag met een zwart hakenkruis erop. Bijna iedereen kende Dolf Filter toen al. Hij was een beetje beroemd geworden. Maar ondanks de bekendheid hield hij niet zo van die aandacht en dat deftige gedoe. De tabel die hieronder staat, toont aan dat de INSTAP, de partij van Filter, heel erg aansprak bij de Duitsers. In 1942 had de partij zelfs meer dan 7 miljoen leden. Het hakenkruis is het symbool van de partij. Vooral in 1933 steeg het aantal leden erg snel. Toen had Filter de verkiezingen gewonnen en werd hij bondskanselier (soort premier) van Duitsland.
leden van de NSDAP:

 • eind 1925 27.000
 • september 1930 130.000
 • januari 1933 850.000
 • mei 1933 2.500.000
 • 1939 5.300.000
 • 1942 7.100.000
 • 1945 8.500.000

Al snel dacht Hitler dat hij wel even de macht zou kunnen nemen. In het geheim maakte hij samen met anderen een plan om de regering in Berlijn af te zetten. Hij wilde dus een revolutie, een opstand(1923). Duizenden mensen liepen samen met hem naar Berlijn om daar de regering af te zetten, maar de opstand ging helemaal mis… Er klonken plotseling schoten en er vielen 19 doden. De mensen liepen in paniek weg. Hitler werd later gearresteerd, omdat ze wisten dat hij de opstand bedacht had. Hitler werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

3.Mein kampf

Hier kijkt Hitler uit zijn gevangenisraam. In de gevangenis zou hij een boek schrijven dat “Mijn Strijd” (Mein Kampf) heette. Het boek is nu verboden in veel landen.

In het boek “Mein Kampf” schreef Hitler hoe hij over bepaalde dingen dacht. Hij beschreef in feite zijn eigen toekomst als hij aan de macht zou komen. Er stonden 2 gevaarlijke dingen in

 • 1. Ongelijkheid. Volgens Hitler zijn niet alle rassen van gelijke waarde. Het blanke ras is meer waard dan het zwarte ras. Het Germaanse ras (o.a. Duitsers maar ook bijv. Nederlanders) is het beste ras. Zij waren beter dan wie dan ook. Je kon een echte Germaan herkennen aan blond haar, blauwe ogen en zijn lange lengte. Het slechtste ras vond Hitler het Joodse ras. Dat waren mensen die al het kwaad in de wereld veroorzaakten. Je snapt natuurlijk wel, dat dit idee niet waar is ! Helaas waren er meer mensen die in ongelijkheid geloofden. Er waren ook professoren, journalisten, leraren en schrijvers die het met Hitler eens waren. In het boek stond ook dat Hitler alle Joden wilde vermoorden!
 • 2.Dictatuur (door een dictator geregeerd land ,dictator = staatshoofd dat alle macht heeft) Om Duitsland weer tot een groot en machtig land te maken, was maar 1 leider nodig. Dat was natuurlijk Hitler zelf. Het hele volk moest achter hem staan. Als mensen het niet met de leider eens waren, worden ze vermoord of opgepakt. Er mocht maar op 1 partij gestemd worden, de NSDAP. Na 1 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, werd Hitler al weer vrijgelaten. Hij werd weer leider van de NSDAP. In 1933 zou Hitler de leider van Duitsland worden.

4.Domme mensen

Hitler beloofde de mensen een oplossing te geven voor alle ellende, armoede en werkeloosheid. Hij zorgde voor allerlei grote projecten. En ook geeft hij de eerste aanzet tot het aanleggen van veel Duitse wegen. Veel werkelozen konden nu weer aan de slag gaan, met een schop in de hand. Er kwamen veel fabrieken die oorlogsspullen maakten, zoals tankers, vliegtuigen, bommen en andere wapens. Het geld om de mensen te betalen, leende hij veel in het buitenland. Op deze slimme manier wist hij wapens te maken van het geld van zijn toekomstige vijanden. En Duitsland had nu een flinke wapenvoorsprong. Toen de Tweede Wereldoorlog begon in september 1939 hadden de Duitsers het beste leger van de wereld.

Hitler had voor zijn wereldoorlog veel soldaten nodig. Daarom moest de jeugd van Duitsland al snel voorbereid worden op het leven van een Duits soldaat, die zonder na te denken de bevelen van de führer (leider) opvolgt. Hierboven zie je de Hitlerjeugt, een soort padvinderijclub voor jongens. Kijk die jongens eens stoer doen ! Er werd tegen de jongens verteld dat ze de beste waren van de wereld.

 

5. Zorgen voor veel kinderen

 

Duitse vrouwen moesten volgens Hilter zorgen voor veel kinderen. Hij vertelde er natuurlijk niet bij dat hij die kinderen later kon inzetten in een wereldoorlog, die eigenlijk toch al verloren was. Gezinnen met veel kinderen kregen meer geld van de regering, dus veel vrouwen namen veel kinderen. Op deze poster zie je trouwens de ideale vrouw, volgens Hitler. Blond, lang en gezond. In 1935 maakte Hitler een wet, die er voor zorgde, dat Duitse vrouwen alleen maar met echte Duitse mannen mochten trouwen. “Het Germaanse ras moet zuiver blijven”, zei Hitler. “Er mogen geen kwade joodse invloeden zich mengen met het Arische (germaanse) ras.”

Kijk die Hitler nu toch eens lief met die kinderen… Hitler liet dit soort foto’s expres maken. Ze kwamen groot in de kranten te staan. Veel vrouwen in Duitsland vonden hem dan ook een ideale vent. Maar eigenlijk hield Hitler helemaal niet van kinderen. Ook relaties met vrouwen waren erg moeizaam. Hij was erg gehecht aan een nichtje van hem, maar die pleegde een keer zelfmoord. Hitler was er kapot van. Wel had hij een hond.Maar het liefst zat Hitler alleen, hij hoefde niet zo veel gezelschap. Later kreeg Hitler in het geheim een relatie met Eva Braun. Toen de oorlog uitbrak, zat hij vaak in zijn huis op de Obersaltzberg. Hier was hij veilig en kon hij belangrijke mensen ontvangen.

6.De oorlog begint

De krant,de radio en de grote optochten maakten van Hitler een echte held. Hij had zijn woord gehouden en had de werkeloosheid opgelost ! Het ging weer goed met Duitsland. Zelfs de andere landen in Europa, zoals Engeland en Frankrijk, hadden bijna niets in de gaten. Binnen een paar jaar zouden er miljoenen mensen gaan sterven…

Hitler gebruikte ook de bioscoop om de mensen te beïnvloeden. Hierboven zie je een poster van een documentaire. Deze film ging over “de eeuwige jood”. Kijk eens hoe de gezichten zijn afgebeeld. Het lijken allemaal wel misdadigers! In de film werden veel leugens verteld, maar de film was iets nieuws. Het bestond nog niet zo lang. Bijna alle mensen geloofden alles wat ze in de bioscoop zagen. Ook de geschiedenis werd herschreven. De Duitsers waren plotseling niet de schuldigen van de Eerste Wereldoorlog, maar Frankrijk.
In 1943 wist Hitler al dat zijn oorlog niet gewonnen kon worden. In plaats van zich over te geven, liet hij nog meer Duitsers de dood in sturen. Hij vermoordde dus ook zijn eigen volk. Zo heeft hij ooit eens gezegd: “Een Duitse soldaat moet zich nooit levend overgeven.” Hij liet vrouwen en kinderen in wapenfabrieken werken, omdat er te weinig wapens meer waren. Kinderen moesten nu ook als soldaat meevechten.

7. De laatste weken van Hitler

Het Russische leger (het Rode leger) was in 1945 al in de Duitse hoofdstad Berlijn gekomen. Er werd zwaar gevochten. Veel Duitse steden werden gebombardeerd door de Geallieerden. Maar nog steeds gaf Hitler zich niet over. Hij verstopte zich in een bunker onder het Rijksdaggebouw. Vanuit dat gebouw werd heel Duitsland bestuurd.

Deze foto is gemaakt in de laatste week dat Hitler nog leefde. Hij ziet er slecht uit en had ook gezondheidsproblemen. Terwijl de Russische soldaten al in Berlijn zijn, stuurt Hitler nog deze jonge kinderen als soldaat de oorlog in. Volkomen zinloos. Inmiddels had Hitler al zijn eigen besluit genomen. Hij zou zich niet levend overgeven.

Dit is de beroemde laatste foto van Hitler. Hij is de linker man en kijkt naar zijn eigen kapotte bunker. Zijn droom van een Derde Rijk is voorbij. De laatste week praatte hij bijna tegen niemand meer. Voordat Hitler zelfmoord wil plegen, wil hij nog trouwen met zijn “geheime” vriendin, Eva Braun. Op 28 april 1945, midden in de nacht, trouwde Hitler met Eva Braun. Daarna schreef hij zijn testament. Een testament is een papiertje waarop je schrijft wat je wensen zijn na je dood. In de avond van 30 april vertelde Hitler aan alle andere aanwezigen in de bunker dat hij zelfmoord gaat plegen. Hij gaf de opdracht om hem door het hoofd te schieten en zijn lijk te verbranden. Want zo zou hij onherkenbaar zijn voor de vijand.

8. Hitlers dood

Op 30 april, ongeveer om half 4 in de ochtend, plegen Hitler en Eva Braun zelfmoord. Ze hebben cyaankali ingenomen. Dat is een pilletje waar dodelijk vergif in zit. De Russen waren inmiddels al gaan zoeken waar Hitler zich verstopt had. Ze wisten nog niet dat hij al dood was. Ze vonden eerst het verbrande lijk van Goebbels. Ook z’n vrouw en de 6 kinderen waren dood. Vlakbij werd een lijk gevonden die op Hitler leek. Het was hem niet, maar de Russen vertelden aan de hele wereld dat ze het lijk van Hitler gevonden hadden. Maar 3 dagen later bleek het niet waar te zijn. De wereld was geschokt. Misschien was Hitler nog ergens in leven ! Een paar dagen later vond men 2 verbrande lijken. Een man en een vrouw. De Russische leider Stalin liet in het geheim de lijken onderzoeken. Het waren de lichamen van Hitler en zijn vrouw. Hij vertelde niets aan de wereld. De lijken moesten stiekem uit het gebied worden meegesmokkeld. De doodsoorzaak was een cyaankali-pil. Ook had iemand Hitler na zijn dood nog door het hoofd geschoten ! Stalin had een probleem; waar moest hij met de lijken naar toe ? In de periode van 1945 tot 1970 werden de lijken 7 keer begraven ! Niemand wist het. In 1970 besloten de Russen om de lijken helemaal te vernietigen. Op 4 april van dat jaar besloot de Russische geheime dienst de beenderen van Hitler op te graven bij het plaatsje Maagdenburg. Daarna werd het lijk verbrand en werd de as in een riviertje (de Ehle) gegooid, bij het plaatsje Biederitz. De Russen waren bang dat het lichaam van Hitler ooit eens ontdekt werd. Er zijn helaas nog steeds mensen die in Hitlers ideeën geloven. We noemen die Neo-nazi’s. De Russen waren bang dat die Neo-nazi’s misschien Hitler gingen vereren als een soort god. Daarom hebben ze besloten het lichaam van Hitler te verbranden tot as. Alleen de kaak en een deel van Hitlers schedel liggen nog in archieven (plaats waar belangrijke gegevens bewaard blijven) in Moskou.

9. Slotwoord

Ik vond het leuk om te maken en ik heb er ook wat van geleerd. Het was allemaal puur toeval dat Hitler al deze vreselijke dingen voor elkaar kreeg.

 

61 Responses to “Adolf Hitler”

 1. heeii!! ik heb wat info op mijn spreekbeurt over geschreven. ( een paar zinnetjes xD ) Maar super gedaan!! goeie foto s, tekst geen moelijke woorden, als ze er wel in staan worden ze uitgelegt! TOPPIE!!

 2. coolboy

  ik heb met dit onderwerp een zeer goed gekregen een goed cijver die je preekbeurt over hitler

 3. mooiboy

  maud, welke zinnen heb je over geschreven want ik ben hier nogal slecht in

 4. look my

  fijne info heb ook een goed punt er voor gekregen hoplijk de volgende keer ook zon leuk onderwerp en een goed punt

 5. yes een 9 half als je spreekbeurt houd deze dan maar haha XD

 6. jamie de bruin

  dit is een goede spreekbeurd ik heb hier voor een 10 + gekregen groetjes een roodharige jongen uit lelystad
  pss ik ben nog single

 7. kayleigh

  jamie de bruin hallo oke het is uit tussen ons OVER !!!!
  maar ja goeie spreekbeurt

  • Marieke

   Je kan hem een beetje aanpassen of in je eigen woorden zetten

 8. #Lolliepop#

  Wauwie, wat een mooie spreekbeurt!
  Ik kan deze info goed gebruiken voor mijn werkstuk!
  Thank you very much

 9. msp fane

  cool dit is goed voor mijn werkstuk bedankt spreekbeurten.info ik heb een super goed cijfer ik heb een 9 en een half

 10. goede info.

  ik ga het alleen niet gebruiken, want dat kunnen ze ontdekken en ik heb geen zin in straf,
  maar wel fijn voor jullie al die hoge cijfers allemaal voldoendes.

  de tweede wereldoorlog is in iedergeval wel interesant natuurlijk.
  mijn vader had het vroeger daar ook over gedaan en die had volgens mij een 9,5.
  in iedergeval wel een hoog cijfer

 11. kusvoorjoubabee

  heeeeel erg bedankt voor de informatie van je werkstuk. je hebt het heeel goed uit gelegd, (ik kon ook gewoon knippen en plakken doen, maar dat deed ik maar niet, hahaah). je hebt heel veel goede informatie! kortom: Thanks!

  kusss!

 12. MoCro Rif

  Heb spreekbeurt in 8 april mAr weet niet wat voor onderwerp plzz geef info

 13. ik had in groep 7 een werkstuk gemaakt over de tweede wereld oorlog en ik was serieus de enige die een 10+ kreeg

 14. suri-girl

  Ach hopelyk kryg ik een hoog cyfer

 15. ik had een 9+ voor deze spreekbeurt!!!
  :)

 16. suri-girl

  Woeii…… moet eindelijk morgen voor gaan

 17. Interessante spreekbeurt! Alleen wel een beetje griezelig over dat laatste stukje met zijn lijk En zo…

 18. het sinterklaas journaal

  Sinterklaas vind deze man niet aardig. Hij krijgt met de roe.

 19. door hier wat zinnetjes van te gebruiken heb ik een goed werkstuk TOPPIE!!!! ;p

 20. Wat een lelijke en vreselijke man is die Hitler

 21. 10 voor mijn spreek beurt door deze spreekbeurt heb ik vwo gekregen

 22. lisanne

  ik vond het interesant om te lezen en ik maak mijn werkstuk ook over Adolf Hitler