Hard en zacht water (waterontharders)

Hard en zacht water

Ik doe mijn spreekbeurt over hard en zacht water. Eerst zal ik vertellen wat hard en zacht water is, hoe het ontstaat en als laatste vertel ik wat de voordelen en nadelen van hard en zacht water zijn.

Hardheid van het water: hard en zacht water

Hard water is iets anders dan ijs in de sloot. Dat water is natuurlijk wel hard, maar met hardheid van water bedoelen we wat anders. De hardheid van water geeft aan of en hoeveel kalk er in het water zit. Hard water heeft veel kalk, zacht water heeft geen kalk. In Nederland is het water altijd redelijk hard. Dat komt door de Nederlandse bodem waar veel kalk in zit. Dat komt doordat Nederland vroeger zeebodem was en er veel schelpen zijn opgehoopt. Die schelpen zijn heel hard samengeperst en zijn nu kalklagen in de bodem. Als het water uit de bodem wordt gehaald om drinkwater van te maken, zit er kalk in en is het dus wat we noemen hard.

Kalk in Limburg

Hard water is niet ongezond en ook niet echt slecht voor het milieu. Kalk is juist goed voor onze botten, en ook de natuur heeft kalk nodig want anders verzuurt alles. Mijn vader strooit altijd kalk over het gras omdat het gras anders dood gaat en er alleen nog maar mos groeit bijvoorbeeld.

Hard water heeft ook wel nadelen.

Kalkaanslag

Kalkaanslag op de douchekopKalkaanslag komt op alle plekken waar hard water komt. Dus komt kalkaanslag op kranen en tegels in de douche. Maar het komt ook in de wasmachine en koffiezetapparaat. Kalk in het water wordt vooral kalkaanslag als het warm wordt gemaakt. Dus komt het ook op verwarmingselementen waardoor de kalk de warmte tegen gaat houden. Dan moet er meer worden betaald om het water warm te maken. En omdat de apparatuur heel hard moet werken gaat hij ook sneller kapot.
Bij ons thuis was dat ook zo en het water voelde ook echt hard. We hebben nu een apparaat dat heet een waterontharder en nu is het water lekker zacht.

Waterontharders

Waterontharders verdienen geldWaterontharders zijn machines die kalk uit het water halen. De hardheid van het water gaat dan omlaag. En dan is er ook geen kalkaanslag meer in huis. Waterontharders zijn best wel duur waardoor papa er geen eentje wilde kopen maar toen hebben we er toch een gekocht. Mama is heel erg blij omdat er geen kalkaanslag meer is, maar papa is nu ook heel blij. Hij heeft gerekend en denkt dat we zoveel geld besparen dat we heel veel geld gaan verdienen door de waterontharder. Ik hoop dat hij dan niet meer hoeft te werken want hij is niet zo vaak thuis om te voetballen met mij.

Waterontharders halen de kalk (calcium en magnesiumstukjes) uit het water omdat er natriumstukjes voor in de plaats komen. Soms moet er zout in de waterontharder worden gedaan maar ik snap niet precies waarom. Misschien kan ik daar later nog een spreekbeurt over doen.

Ik hoop dat jullie nu weten wat hardheid water, kalkaanslag en waterontharders (Amysoft waterontharders) zijn en dat jullie het ook snappen doordat ik het duidelijk heb uitgelegd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *