Slapen

 

Ik houd mijn spreekbeurt over slapen. Dit doe ik omdat iedereen slaapt maar bijna niemand echt weer wat er gebeurd als hij/zij ligt te slapen zijn. Ik ga ook vertellen over dromen, snurken en slaapwandelen.

Slapen, dromen en nachtmerries

Iedereen droomt ongeveer 4 of 5 keer per nacht. Dat zou je nooit denken want de meeste dromen tijdens het slapen onthoudt je niet. Soms onthoud je een droom wel, dan denk je dat hij heel lang duurt maar eigenlijk duurt het maar zo`n 5 minuten. Dan heb je ook nog nachtmerries, in een nachtmerrie kunnen de verschrikkelijkste dingen gebeuren. Je droomt bijvoorbeeld over enge monsters, of dat je ergens vanaf valt. Nachtmerries heb je vaak als er iets naars is gebeurd. Zonder dat je het in de gaten hebt, denk je erover na. Als je gaat slapen, komen die gedachten in je hoofd. En dan droom je erover. Soms komt het helemaal niet omdat je rottige dingen hebt meegemaakt, dan heb je gewoon een nachtmerrie, vol met dingen, die je in het echte leven nooit kan meemaken. Nachtmerries zijn natuurlijk heel vervelend. Toch zit er ook iets goeds aan. Want doordat je over die rottige dingen droomt, verwerk je ze 4 of 5 keer per nacht.

Wat is snurken?

Tijdens het slapen verslapt je tong. Hij glijdt naar beneden en de luchtweg wordt daardoor kleiner. Het ademhalen wordt moeilijker. Je gaat harder zuigen om de lucht naar binnen te krijgen. Het zachte verhemelte en de huig worden in de richting van het strottenhoofd gezogen. De luchtsnelheid laat de huig en het zachte verhemelte trillen. En zo ontstaat het snurken. Vooral mannen boven de veertig snurken tijdens het slapen. Alcohol-, medicijngebruik en allergieën kunnen daarbij een rol spelen.

Slaapwandelen

Dromen en slaapwandelen

Slaapwandelen heeft meestal niets met dromen te maken. Dromen doe je in de remslaap, en slaapwandelen doe je in een diepe slaap. Het kan zijn dat je droomt tijdens het slaapwandelen, maar dat hoeft niet. Als dat wel het geval is heb je vaak een nachtmerrie.

Oorzaken van slaapwandelen

Slaapwandelen is erfelijk. Een kind slaapwandelt vaak meer als een volwassene. Maar een klein gedeelte van de mensen gaat na zijn of haar 18e door met slaapwandelen. Als iemand slaapwandelt kan hij gewoon een plezierige dag hebben gehad. Het hoeft niks met problemen te maken te hebben. Sommige mensen slaapwandelen thuis, andere juist als ze ergens anders slapen.

Wat kun je doen aan slaapwandelen?

Regelmatig naar bed gaan en opstaan kan helpen. Je kan een natte dweil neerleggen. Maar sommige slaapwandelaars kunnen er na een paar keer omheen stappen. Veel mensen denken dat je een slaapwandelaar niet wakker mag maken, maar dat mag gerust, alleen is het vaak moeilijk om hem wakker te maken. En waarom zou je het doen als het toch niet nodig is? Als de omgeving je in gevaar kan brengen moet je het natuurlijk wel doen. Bijv. een balkon of de trap. Een open raam op een hoge verdieping. Wat je daar tegen kunt doen is een slot op de ramen en voor het balkon, of een hekje voor de trap te zetten.

Fases in Slapen

Er zijn verschillende fases in je slaap. Ze worden ongeveer 4 keer herhaald.

Tijdens het slapen gebeuren er allemaal dingen in je lichaam. Je kan dromen slaapwandelen en snurken. Dat heeft allemaal een bepaald moment wanneer dat gebeurt, die momenten zijn allemaal verdeeld over fase’s. Je hebt vier verschillende fase’s en daarbij is ook nog de rem slaap.

  • Fase 1: In deze fase val je langzaam in slaap. Je hebt moeite om je ogen open te houden en dan val je in slaap. Dit duurt 1 tot 3 minuten.
  • Fase 2: je slaapt, maar je wordt snel wakker. Fase 1 en 2 noemen mensen ook wel de lichte slaap. Het duurt zo’n half uur.
  • Fase 3 & 4 is een slaap waar je helemaal ontspannen bent, je spieren zijn ontspannen. Dit duurt zo`n 3 tot 8 minuten. Dit zowat de diepste slaap. Je hartritme is op het laagst en je ademhaling ook. Als je nu wakker wordt gemaakt, dan heb je even tijd nodig om na te denken waar je bent. Fase 3 & 4 noemen mensen ook wel de diepe slaap.
  • Dan komt de remslaap deze fase is een fase apart het is eigenlijk de overgang van de vierde naar de eerste fase. In deze fase droom je en de remslaap duurt 18- 24 minuten

Kussens

Een kussen is heel belangrijk voor tijdens het slapen. Het kan zowel ondersteuning als comfort geven voor tijdens het slapen. De vorm van het lichaam tijdens het liggen is belangrijk voor de gewrichten en spieren van het lichaam. Er zijn kussens in verschillende vormen en maten en wij adviseren om je meer in te lezen wat voor kussen je zou aanschaffen wanneer je op zoek bent. Kussentips is een geschikte website om hier mee informatie over te vinden.

Informatie die binnen komt tijdens het slapen


Als je slaapt krijg je ook informatie binnen. De informatie komt via zenuwen of de bloedbaan het centrale zenuwstelsel binnen. Ze wordt doorgegeven door bepaalde stoffen. In de bloedbaan zijn dat hormonen en in de zenuwbanen zijn het neurotransmitters. Die naam betekent zenuwprikkel-overdragers. Neurotransmitters komen aan het eind van een zenuw vrij als de zenuw door een elektrische prikkel de opdracht krijgt dat te doen. Op alle schakelpunten in het zenuwstelsel, vooral in de hersenen, zijn die neurotransmitters van groot belang.

 

19 Responses to “Slapen”

  1. Rozehart

    Leuke onderwerp ik ga deze gebruiken
    Ik maak de presentatie op Prezi
    Dat is echt heel leuk wel veel werk
    Maar je krijgt een leuk resultaat

  2. hier over ga ik het houden ik gebruik deze website als sinds mijn eerste spreekbeurt ( ben heel trots )

  3. Ik ga dit voor mijn spreekbeurt gebruiken het is super nuttige informatie! :)

  4. khadija

    gebruik deze website heeeeeeeel vaaaaak

  5. ik schat dat ik een cijfer rond de acht of 9 krijg dat schat ik

  6. mareeeeeee

    echt super! ik ga waarschijnlijk het hier ook over doen! Dankje!!

  7. mareeeeeee

    ik denk dat ik deze website vaker ga gebruiken!! echt heel erg bedankt!

  8. heel goed ik hield mijn spreekbeurt over slapen/dromen en heb serieus een 10 gehaald!!! heel bij natuurlijk :-)

  9. heel leuk onderwerp,
    ik was wel even bang dat heel mijn klas het saai zou vinden
    maar nu maak ik me daar geen zorgen meer over want het is ook heel belangrijk in je leven
    dank jullie wel voor jullie hulp