Bijna jarig?
klik hier!Home   Apenheul

Apenheul


Geschiedenis

Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al snel bleek dat niet alleen de bezoekers,maar ook de apen het uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid perfecte sociale groepen en planten zich uitstekend voort. Sociale groepen betekent dat de dieren of mensen zich goed aan elkaar aan passen. Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla’s op Apenheul. Drie jaar later in 1979, werd de eerste gorilla baby geboren en er kwamen er nog veel meer. Al die baby’s werden in de groep door hun moeder grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder. Al die successen brachten niet alleen steeds meer bezoekers naar Apenheul maar ook primatologen uit de hele wereld. Primatologen zijn mensen die heel veel van apen weten, en apen bestuderen. In 1995 begon Apenheul met een grote vernieuwing en uitbreiding van het park. Er kwam een souvenirshop, restaurants met terrassen en een kinderboerderij. De bossen zijn uitgebreid met spannende speelplekken voor de apen. In 1999 kwamen de orang oetans op Apenheul.

Apen en bezoekers

Op Apenheul kun je meer dan 30 soorten apen zien. Op Apenheul kun je ook het allerkleinste aapje ter wereld zien de pygmee oesitie die nog geen honderd gram weegt.
De apen op Apenheul hebben veel vrijheid. In veel bosgebieden loop je gewoon tussen de apen rond. De apen zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Er zijn een paar eenvoudige regeltjes.
De regels zijn ;
De apen niet aaien of vastpakken.
Je mag ook niet achter de apen aan rennen. De apen kunnen zich dan bedreigd voelen en gaan bijten of in een boom vluchten.
De apen mag je niet voeren. Ze kunnen dan ziek worden. Want ze kunnen niet tegen voedsel wat wij eten zelf van een stukje fruit kunnen ze erg ziek worden.

Apentassen

Apen zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan ,daarom kun je bij de ingang speciale apentassen lenen. Apentassen zijn zo special omdat de apen hen niet open kunnen krijgen zodat ze niks uit je tas kunnen halen.

Natuurbehouds projecten

Apenheul steunt projecten in Azie, Zuid Amerika en Afrika door geld te geven zodat de regenwouden minder worden gekapt en de apen kunnen blijven leven in de regenwouden.

Mensapen

Mensapen hebben hun naam niets voor niets. Van alle primaten lijken zij het meest op mensen. Hun hersenen zijn groter dan de hersenen van andere apen. Ook zijn mensapen bijna net zolang zwanger als mensen. De baby aapjes blijven ook heel erg lang bij hun moeder en andere apen uit de groep. Mensapen komen alleen maar voor in het wild in Midden-Afrika en Zuidoost- Azie. Mensapen zijn intelligente dieren. Ze gebruiken zelfs een soort van gereedschap. Ze gebruiken stenen om noten mee te kraken, stokken om roofdieren te verjagen en twijgjes om termieten uit hun termietenheuvel te peuteren. De gibbons uit Zuidoost Azie zijn een beetje een buitenbeentje. Ze zijn veel kleiner dan de andere mensapen. Andere soorten mensapen zijn orang oetans ook uit Zuidoost Azie en gorilla’s, chimpansees en bonobo’s uit Midden-Afrika.

Bonobo’s

Bonobo’s werden vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd. Mensen ontdekten in 1929 pas dat er bonobo’s leefden. Ze ontdekten dat daar schedels van lagen in een Belgisch museum. Omdat de schedels van bonobo’s kleiner zijn dan schedels van andere mensaapsoorten werden ze dwergchimpansees genoemd. Pas toen mensen bonobo’s in het wild zagen wisten ze dat de bonobo’s niet veel kleiner waren dan de andere mensapen.
Bonobo’s komen alleen voor in de Democratische RepubliekCongo, dat ligt in het gebied ten zuiden van de brede Zaïre-rivier in Afrika. Daar leven ze in dichte regenwouden. Ze zitten het grootste deel van de dag hoog in een boom, opzoek naar vruchten , takken, bladeren en af en toe een insect, een vogel en een zoogdier. Bonobo’s leven in groepen van ongeveer 200 dieren. Het bijzonderste aan bonobo’s is hun gedrag. Andere mensapen kunnen nogal agressief zijn. Dat gebeurt niet zo snel bij de bonobo’s. Bonobo’s kunnen 40 tot 45 jaar worden.

Orang oetans

Orang oetans leven in het wild op twee eilanden in de Indische Oceaan. De eilanden heten Borneo en Sumatra. Vroeger was er overal op de eilanden tropisch regenwoud. Er leefden toen honderdduizend orang oetans of zelfs meer. Grote delen van de regenwouden zijn gekapt of door bosbranden verdwenen. Doordat er zoveel regenwoud is gekapt en verbrand is de orang oetan een bedreigde diersoort geworden. Want zonder regenwoud kunnen de orang oetans niet leven. De orang oetan kan goed van boom naar boom slingeren omdat hij lange en krachtige armen heeft zodat hij zich goed kan vast grijpen aan de takken van de bomen. Hij gebruikt zijn korte benen bijna niet. Hij komt bijna niet op de grond. De orang oetan mannen zijn bijna twee keer zo groot en zwaar als de vrouwtjes. Volwassen mannetjes hebben grote zwabben aan hun wangen. Zwabben zijn een soort kraag langs hun gezicht. Je kunt zwabben vergelijken met de mannen van een leeuw. Met hun oranje tot roodbruine haar wat meer dan een halve meter lang kan worden zijn het bijzondere dieren om naar te kijken. Orang oetan vrouwtjes krijgen maar een keer in de vijf tot zes jaar een baby. Een orang oetan baby moet heel erg veel leren daarom krijgt hij van zijn moeder een hele lange opvoeding. Ze krijgen zo’n lange opvoeding omdat er wel 10.000 bomen en planten zijn waar hun van moeten weten welke ze wel of niet mogen eten. Orang oetans zie je bijna nooit in grote groepen, ze leven meer alleen. Toch kennen orang oetans uit een gebied elkaar goed, als ze elkaar tegen komen zijn ze heel aardig tegen elkaar alleen mannetjes willen nog wel eens gaan vechten. Orang oetans kunnen 50 jaar worden.

Gorilla’s

De gorilla is de grootste apensoort. Volwassen mannetjes kunnen 150 tot 200 kilo wegen. Vrouwtjes wegen 75 tot 100 kilo. Gorilla’s leven in groepen van 5 tot 20 dieren. Volwassen mannetjes krijgen een zilvergrijze rug. Zo’n mannetje word ook wel een zilverrugman genoemd Een groep bestaat uit enkele vrouwtjes en hun kinderen zo’n groep word geleid door een mannetje samen met een paar van zijn zonen. Ondanks hij erg sterk is gebruikt hij zijn kracht haast nooit, hij gebruikt zijn kracht alleen als er gevaar is. Ze eten bladeren, jonge plantjes en vruchten. Ze slapen ’s nachts in boomnesten gemaakt van takken en bladeren. Gorilla’s kunnen 45 jaar worden.

Voor nog veel meer informatie, kijk op http://www.apenheul.nl

Wil je graag een dagje uit met korting naar de apenheul? Er zijn verschillende websites die je korting geven!

 

spreekbeurt

 

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen