Apenheul

Geschiedenis

Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al snel bleek dat niet alleen de bezoekers,maar ook de apen het uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid perfecte sociale groepen en planten zich uitstekend voort. Sociale groepen betekent dat de dieren of mensen zich goed aan elkaar aan passen. Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla’s op Apenheul. Drie jaar later in 1979, werd de eerste gorilla baby geboren en er kwamen er nog veel meer. Al die baby’s werden in de groep door hun moeder grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder. Al die successen brachten niet alleen steeds meer bezoekers naar Apenheul maar ook primatologen uit de hele wereld. Primatologen zijn mensen die heel veel van apen weten, en apen bestuderen. In 1995 begon Apenheul met een grote vernieuwing en uitbreiding van het park. Er kwam een souvenirshop, restaurants met terrassen en een kinderboerderij. De bossen zijn uitgebreid met spannende speelplekken voor de apen. In 1999 kwamen de orang oetans op Apenheul.

Apen en bezoekers

Op Apenheul kun je meer dan 30 soorten apen zien. Op Apenheul kun je ook het allerkleinste aapje ter wereld zien de pygmee oesitie die nog geen honderd gram weegt.
De apen op Apenheul hebben veel vrijheid. In veel bosgebieden loop je gewoon tussen de apen rond. De apen zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Er zijn een paar eenvoudige regeltjes.
De regels zijn ;
De apen niet aaien of vastpakken.
Je mag ook niet achter de apen aan rennen. De apen kunnen zich dan bedreigd voelen en gaan bijten of in een boom vluchten.
De apen mag je niet voeren. Ze kunnen dan ziek worden. Want ze kunnen niet tegen voedsel wat wij eten zelf van een stukje fruit kunnen ze erg ziek worden.

Apentassen

Apen zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan ,daarom kun je bij de ingang speciale apentassen lenen. Apentassen zijn zo special omdat de apen hen niet open kunnen krijgen zodat ze niks uit je tas kunnen halen.

Natuurbehouds projecten

Apenheul steunt projecten in Azie, Zuid Amerika en Afrika door geld te geven zodat de regenwouden minder worden gekapt en de apen kunnen blijven leven in de regenwouden.

Mensapen

Mensapen hebben hun naam niets voor niets. Van alle primaten lijken zij het meest op mensen. Hun hersenen zijn groter dan de hersenen van andere apen. Ook zijn mensapen bijna net zolang zwanger als mensen. De baby aapjes blijven ook heel erg lang bij hun moeder en andere apen uit de groep. Mensapen komen alleen maar voor in het wild in Midden-Afrika en Zuidoost- Azie. Mensapen zijn intelligente dieren. Ze gebruiken zelfs een soort van gereedschap. Ze gebruiken stenen om noten mee te kraken, stokken om roofdieren te verjagen en twijgjes om termieten uit hun termietenheuvel te peuteren. De gibbons uit Zuidoost Azie zijn een beetje een buitenbeentje. Ze zijn veel kleiner dan de andere mensapen. Andere soorten mensapen zijn orang oetans ook uit Zuidoost Azie en gorilla’s, chimpansees en bonobo’s uit Midden-Afrika.

Bonobo’s

Bonobo’s werden vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd. Mensen ontdekten in 1929 pas dat er bonobo’s leefden. Ze ontdekten dat daar schedels van lagen in een Belgisch museum. Omdat de schedels van bonobo’s kleiner zijn dan schedels van andere mensaapsoorten werden ze dwergchimpansees genoemd. Pas toen mensen bonobo’s in het wild zagen wisten ze dat de bonobo’s niet veel kleiner waren dan de andere mensapen.
Bonobo’s komen alleen voor in de Democratische RepubliekCongo, dat ligt in het gebied ten zuiden van de brede Zaïre-rivier in Afrika. Daar leven ze in dichte regenwouden. Ze zitten het grootste deel van de dag hoog in een boom, opzoek naar vruchten , takken, bladeren en af en toe een insect, een vogel en een zoogdier. Bonobo’s leven in groepen van ongeveer 200 dieren. Het bijzonderste aan bonobo’s is hun gedrag. Andere mensapen kunnen nogal agressief zijn. Dat gebeurt niet zo snel bij de bonobo’s. Bonobo’s kunnen 40 tot 45 jaar worden.

Orang oetans

Orang oetans leven in het wild op twee eilanden in de Indische Oceaan. De eilanden heten Borneo en Sumatra. Vroeger was er overal op de eilanden tropisch regenwoud. Er leefden toen honderdduizend orang oetans of zelfs meer. Grote delen van de regenwouden zijn gekapt of door bosbranden verdwenen. Doordat er zoveel regenwoud is gekapt en verbrand is de orang oetan een bedreigde diersoort geworden. Want zonder regenwoud kunnen de orang oetans niet leven. De orang oetan kan goed van boom naar boom slingeren omdat hij lange en krachtige armen heeft zodat hij zich goed kan vast grijpen aan de takken van de bomen. Hij gebruikt zijn korte benen bijna niet. Hij komt bijna niet op de grond. De orang oetan mannen zijn bijna twee keer zo groot en zwaar als de vrouwtjes. Volwassen mannetjes hebben grote zwabben aan hun wangen. Zwabben zijn een soort kraag langs hun gezicht. Je kunt zwabben vergelijken met de mannen van een leeuw. Met hun oranje tot roodbruine haar wat meer dan een halve meter lang kan worden zijn het bijzondere dieren om naar te kijken. Orang oetan vrouwtjes krijgen maar een keer in de vijf tot zes jaar een baby. Een orang oetan baby moet heel erg veel leren daarom krijgt hij van zijn moeder een hele lange opvoeding. Ze krijgen zo’n lange opvoeding omdat er wel 10.000 bomen en planten zijn waar hun van moeten weten welke ze wel of niet mogen eten. Orang oetans zie je bijna nooit in grote groepen, ze leven meer alleen. Toch kennen orang oetans uit een gebied elkaar goed, als ze elkaar tegen komen zijn ze heel aardig tegen elkaar alleen mannetjes willen nog wel eens gaan vechten. Orang oetans kunnen 50 jaar worden.

Gorilla’s

De gorilla is de grootste apensoort. Volwassen mannetjes kunnen 150 tot 200 kilo wegen. Vrouwtjes wegen 75 tot 100 kilo. Gorilla’s leven in groepen van 5 tot 20 dieren. Volwassen mannetjes krijgen een zilvergrijze rug. Zo’n mannetje word ook wel een zilverrugman genoemd Een groep bestaat uit enkele vrouwtjes en hun kinderen zo’n groep word geleid door een mannetje samen met een paar van zijn zonen. Ondanks hij erg sterk is gebruikt hij zijn kracht haast nooit, hij gebruikt zijn kracht alleen als er gevaar is. Ze eten bladeren, jonge plantjes en vruchten. Ze slapen ’s nachts in boomnesten gemaakt van takken en bladeren. Gorilla’s kunnen 45 jaar worden.

Voor nog veel meer informatie, kijk op http://www.apenheul.nl

Wil je graag een dagje uit met korting naar de apenheul? Er zijn verschillende websites die je korting geven!

 

spreekbeurt
 

3 Responses to “Apenheul”

  1. ik vind apen de allerleukste dieren van de wereld, ik ben pas ook in Apenheul geweest echt super! jou spreekbeurt is echt leuk, ik weet al een onderwerp!
    Apenheul