Bijna jarig?
klik hier!Home   Apenheul

Apenheul


Geschiedenis

Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al snel bleek dat niet alleen de bezoekers,maar ook de apen het uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid perfecte sociale groepen en planten zich uitstekend voort. Sociale groepen betekent dat de dieren of mensen zich goed aan elkaar aan passen. Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla’s op Apenheul. Drie jaar later in 1979, werd de eerste gorilla baby geboren en er kwamen er nog veel meer. Al die baby’s werden in de groep door hun moeder grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder. Al die successen brachten niet alleen steeds meer bezoekers naar Apenheul maar ook primatologen uit de hele wereld. Primatologen zijn mensen die heel veel van apen weten, en apen bestuderen. In 1995 begon Apenheul met een grote vernieuwing en uitbreiding van het park. Er kwam een souvenirshop, restaurants met terrassen en een kinderboerderij. De bossen zijn uitgebreid met spannende speelplekken voor de apen. In 1999 kwamen de orang oetans op Apenheul.

Apen en bezoekers

Op Apenheul kun je meer dan 30 soorten apen zien. Op Apenheul kun je ook het allerkleinste aapje ter wereld zien de pygmee oesitie die nog geen honderd gram weegt.
De apen op Apenheul hebben veel vrijheid. In veel bosgebieden loop je gewoon tussen de apen rond. De apen zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Er zijn een paar eenvoudige regeltjes.
De regels zijn ;
De apen niet aaien of vastpakken.
Je mag ook niet achter de apen aan rennen. De apen kunnen zich dan bedreigd voelen en gaan bijten of in een boom vluchten.
De apen mag je niet voeren. Ze kunnen dan ziek worden. Want ze kunnen niet tegen voedsel wat wij eten zelf van een stukje fruit kunnen ze erg ziek worden.

Apentassen

Apen zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan ,daarom kun je bij de ingang speciale apentassen lenen. Apentassen zijn zo special omdat de apen hen niet open kunnen krijgen zodat ze niks uit je tas kunnen halen.

Natuurbehouds projecten

Apenheul steunt projecten in Azie, Zuid Amerika en Afrika door geld te geven zodat de regenwouden minder worden gekapt en de apen kunnen blijven leven in de regenwouden.

Mensapen

Mensapen hebben hun naam niets voor niets. Van alle primaten lijken zij het meest op mensen. Hun hersenen zijn groter dan de hersenen van andere apen. Ook zijn mensapen bijna net zolang zwanger als mensen. De baby aapjes blijven ook heel erg lang bij hun moeder en andere apen uit de groep. Mensapen komen alleen maar voor in het wild in Midden-Afrika en Zuidoost- Azie. Mensapen zijn intelligente dieren. Ze gebruiken zelfs een soort van gereedschap. Ze gebruiken stenen om noten mee te kraken, stokken om roofdieren te verjagen en twijgjes om termieten uit hun termietenheuvel te peuteren. De gibbons uit Zuidoost Azie zijn een beetje een buitenbeentje. Ze zijn veel kleiner dan de andere mensapen. Andere soorten mensapen zijn orang oetans ook uit Zuidoost Azie en gorilla’s, chimpansees en bonobo’s uit Midden-Afrika.

Bonobo’s

Bonobo’s werden vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd. Mensen ontdekten in 1929 pas dat er bonobo’s leefden. Ze ontdekten dat daar schedels van lagen in een Belgisch museum. Omdat de schedels van bonobo’s kleiner zijn dan schedels van andere mensaapsoorten werden ze dwergchimpansees genoemd. Pas toen mensen bonobo’s in het wild zagen wisten ze dat de bonobo’s niet veel kleiner waren dan de andere mensapen.
Bonobo’s komen alleen voor in de Democratische RepubliekCongo, dat ligt in het gebied ten zuiden van de brede Zaïre-rivier in Afrika. Daar leven ze in dichte regenwouden. Ze zitten het grootste deel van de dag hoog in een boom, opzoek naar vruchten , takken, bladeren en af en toe een insect, een vogel en een zoogdier. Bonobo’s leven in groepen van ongeveer 200 dieren. Het bijzonderste aan bonobo’s is hun gedrag. Andere mensapen kunnen nogal agressief zijn. Dat gebeurt niet zo snel bij de bonobo’s. Bonobo’s kunnen 40 tot 45 jaar worden.

Orang oetans

Orang oetans leven in het wild op twee eilanden in de Indische Oceaan. De eilanden heten Borneo en Sumatra. Vroeger was er overal op de eilanden tropisch regenwoud. Er leefden toen honderdduizend orang oetans of zelfs meer. Grote delen van de regenwouden zijn gekapt of door bosbranden verdwenen. Doordat er zoveel regenwoud is gekapt en verbrand is de orang oetan een bedreigde diersoort geworden. Want zonder regenwoud kunnen de orang oetans niet leven. De orang oetan kan goed van boom naar boom slingeren omdat hij lange en krachtige armen heeft zodat hij zich goed kan vast grijpen aan de takken van de bomen. Hij gebruikt zijn korte benen bijna niet. Hij komt bijna niet op de grond. De orang oetan mannen zijn bijna twee keer zo groot en zwaar als de vrouwtjes. Volwassen mannetjes hebben grote zwabben aan hun wangen. Zwabben zijn een soort kraag langs hun gezicht. Je kunt zwabben vergelijken met de mannen van een leeuw. Met hun oranje tot roodbruine haar wat meer dan een halve meter lang kan worden zijn het bijzondere dieren om naar te kijken. Orang oetan vrouwtjes krijgen maar een keer in de vijf tot zes jaar een baby. Een orang oetan baby moet heel erg veel leren daarom krijgt hij van zijn moeder een hele lange opvoeding. Ze krijgen zo’n lange opvoeding omdat er wel 10.000 bomen en planten zijn waar hun van moeten weten welke ze wel of niet mogen eten. Orang oetans zie je bijna nooit in grote groepen, ze leven meer alleen. Toch kennen orang oetans uit een gebied elkaar goed, als ze elkaar tegen komen zijn ze heel aardig tegen elkaar alleen mannetjes willen nog wel eens gaan vechten. Orang oetans kunnen 50 jaar worden.

Gorilla’s

De gorilla is de grootste apensoort. Volwassen mannetjes kunnen 150 tot 200 kilo wegen. Vrouwtjes wegen 75 tot 100 kilo. Gorilla’s leven in groepen van 5 tot 20 dieren. Volwassen mannetjes krijgen een zilvergrijze rug. Zo’n mannetje word ook wel een zilverrugman genoemd Een groep bestaat uit enkele vrouwtjes en hun kinderen zo’n groep word geleid door een mannetje samen met een paar van zijn zonen. Ondanks hij erg sterk is gebruikt hij zijn kracht haast nooit, hij gebruikt zijn kracht alleen als er gevaar is. Ze eten bladeren, jonge plantjes en vruchten. Ze slapen ’s nachts in boomnesten gemaakt van takken en bladeren. Gorilla’s kunnen 45 jaar worden.

Voor nog veel meer informatie, kijk op http://www.apenheul.nl

Wil je graag een dagje uit met korting naar de apenheul? Er zijn verschillende websites die je korting geven!

 

spreekbeurt

 

  3 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen