Yoga

Veel mensen die het leuk vinden om te sporten, gaan naar het voetbalveld, het hockeyveld of naar de gymzaal om te volleyballen, basketballen of handballen. Een sport die wat minder bekend is maar zeker door veel mensen wordt beoefend, is yoga. Yoga is niet echt een sport zoals voetbal of hockey, maar is wel gericht op het trainen van het lichaam om je beter en gezonder te voelen. Heb je wel eens van yoga gehoord en ben je benieuwd wat dit nu precies voor sport is? Lees dan meer over yoga in deze spreekbeurt.

Wat is yoga?

Als je naar yoga gaat, ga je vaak naar een gymzaal of kleine ruimte om hier ietwat gekke oefeningen te doen met andere mensen. De oefeningen die je doet, zijn bepaalde houdingen die je een tijdje vol moet houden. Deze houdingen hebben vaak wat gekke namen, want sommige houdingen heten bijvoorbeeld de leeuwhouding, de pauw en de zonnegroet. Zelf ben ik een keer mee geweest met mijn moeder, dit zit op yoga in Emmen. Je kunt yoga overigens ook in je eentje doen, want je kunt ook gewoon thuis voor de spiegel gaan staan om de oefeningen van yoga te doen.

Yoga is een iets meer dan een sport. Waar je bij voetbal alleen bezig bent om de wedstrijd te winnen, ben je bij yoga namelijk met meer dingen bezig. Zo speel je bij yoga geen wedstrijd en hoef je jezelf niet te bewijzen, maar probeer je de balans te vinden tussen lichaam en geest. Dit betekent dat je jouw lichaam traint door bepaalde oefeningen te doen, maar ook dat je tot rust probeert te komen terwijl je dit doet. En omdat steeds meer mensen veel stress hebben de hele dag door, is yoga een goede manier om even tot rust te komen.

De geschiedenis van yoga

Yoga bestaat al duizenden jaren. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de sport al werd beoefend in het jaar 4000 voor Christus in India. De mensen in India hielden zich in dit jaar al bezig met yoga om te ontspannen, maar ook om dichter bij zichzelf te komen. Eigenlijk was het toen geen sport, maar een manier om tot henzelf te komen en wat tot rust te komen. Het kon in deze tijd ook wel vergeleken worden met mediteren en niet zo zeer met een sport.

Sporten met yoga

Veel mensen vinden yoga niet echt een sport omdat je de hele tijd stil staat in gekke houdingen en niet achter een bal aan rent of iets anders sportiefs doet. Toch kan yoga zeker als sport gezien worden, want de houdingen die je bij yoga aan moet nemen zijn zeker niet gemakkelijk. Moet je heel lang in een bepaalde houding staan waarbij je je been optilt, dan train je verschillende spieren van je lichaam. De oefeningen van yoga zien er misschien gemakkelijk uit, maar sommige oefeningen zijn erg moeilijk om vol te houden. En hoe moeilijker de oefeningen zijn, hoe meer spieren je gebruikt en hoe beter je lichaam wordt als je regelmatig naar yogales gaat om jouw spieren te trainen. Er zijn dan ook veel mensen die niet alleen naar yogales gaan om te ontspannen, maar ook om aan hun gespierde lichaam te werken.

Ontspannen met yoga

Yoga draait niet alleen om het trainen van de spieren, maar ook om ontspannen. Tijdens yoga wordt er niet gesproken en richt je je alleen op jezelf. Dit betekent dat je even geen afleiding hebt, niet aan je werk moet denken en ook niet aan andere dingen moet denken. Door je even helemaal te ontspannen en nergens anders aan te denken, kom je tot rust en heb je na yoga weer energie om aan het werk te gaan.

Veel scholen geven de kinderen een uur yogales per dag. Dit is niet alleen leuk en goed voor je spieren, maar ook erg goed voor de ontspanning en concentratie. Als kinderen een uur yogales hebben gehad, zijn ze namelijk helemaal ontspannen en kunnen ze na dit uur weer hard aan het werk.

Goed ademen met yoga

Tot slot draait yoga niet alleen om de spieren en ontspannen, maar ook om de ademhaling. Het klinkt misschien een beetje raar, maar goed ademen is erg belangrijk voor je gezondheid. Niet alleen omdat ademen ervoor zorgt dat je in leven blijft, maar ook omdat op de juiste manier ademen ervoor zorgt dat je niet ziek wordt en je fit voelt. Tijdens yoga leer je niet alleen bepaalde houdingen te doen en hoe je je moet ontspannen, maar ook hoe je op de juiste manier moet ademen om gezond te blijven. Je denkt misschien dat je nu al wel weet hoe je goed moet ademen, maar bij yoga kun je nog veel leren over een goede ademhaling.

De benodigdheden voor yoga

yoga (1)Er zijn enkele dingen die je nodig hebt voor yoga, namelijk:

  • Een yogamatje: een yogamatje is een matje dat je op de grond legt. Hier doe je jouw oefeningen op, zodat je niet op de harde grond hoeft te staan, zitten of liggen.
  • Losse kleding: omdat je moeilijke oefeningen moet doen bij yoga, is het belangrijk dat je losse kleding draagt. Draag je losse kleding, dan kun je je namelijk gemakkelijk bewegen en knellen je kledingstukken je lichaam niet af.
  • Een rustige cd: je luistert geen hard rockmuziek tijdens yoga, maar ontspant met een rustige cd met geluiden van de natuur en een rustige melodie.

Speciale schoenen heb je niet nodig, want yoga doe je altijd op de blote voeten.

Yogales of zelf yoga-oefeningen doen

Door het hele land wordt er yogales georganiseerd. Ga je naar een yogales, dan leert een leraar of lerares je bepaalde yoga-oefeningen. Zelf heb ik yoga in Emmen gedaan samen met mijn moeder. Je kunt ook zelf yoga-oefeningen doen door thuis een matje neer te leggen en naar een rustige cd te luisteren, maar dan is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Doe je de oefeningen namelijk niet goed, dan gebruik je jouw spieren niet op de juiste manier, kun je niet goed ontspannen en is de kans groot dat jouw ademhaling niet goed gaat. Heb je nog nooit yoga gaan, dan is het beter om naar een yogales te gaan en de oefeningen eerst te oefenen voor je zelf yoga-oefeningen gaat doen.

Bronnen

 

 

Comments are closed.