Aids

Geschiedenis Aids

Aids is voor het eerst ontdekt in 1980. Dat kwam doordat in Amerika en Europa ineens heel veel mannen met een onbekende ziekte rondliepen. Dat was een soort van huidkanker. Kaposi Sarcoom genoemd. Je krijgt hierbij rode vlekken op je hele lijf. Onder die mannen was 92 % homoseksueel. Het werd daarom in de volksmond ook al gauw de homoziekte genoemd. Toen ze de ziekte zijn gaan onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat dit niet klopt, want ook vrouwen kunnen het krijgen. En ze kwamen er dus ook achter dat het om een nieuw soort ziekte ging. Ze hebben deze ziekte Aids genoemd. Ongeveer 2 jaar na de ontdekking van Aids is de eerste Nederlander aan Aids overleden.

Wat is aids?

Aids staat voor: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Dat betekent Verworven Imuun-Defieciency Syndroom. Verworven betekent dat het iets is wat je tijdens je leven hebt opgelopen, Immuun Deficiency betekent dat je afweersysteem wat je in je lichaam hebt, dat zorgt voor de afbraak van ziekten, beschadigd is en dus niet goed meer werkt. Syndroom betekent dat het niet om 1 ziekte gaat maar om meerdere Aids wordt verspreid door het HIV Virus. HIV betekent Humaan Immunodeficiency Virus. Dit heeft ongeveer dezelfde betekenis als Aids. Het HIV-virus bevindt zich in o.a. bloed, speeksel,sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk.

Besmettelijk?

Aids is niet besmettelijk. Ieder gezond mens heeft een afweersysteem tegen ongeveer 12 ongevaarlijke ziekten, die wisselen van longontsteking tot huidkanker. En bij aids-patiënten is dit afweersysteem beschadigd of in de erge gevallen zelfs helemaal afgebroken. Daardoor kan dit afweersysteem niet meer goed functioneren. Officieel sterft er dan ook niemand echt aan aids maar meer aan een van die 12 ongevaarlijke ziekte. Want het afweersysteem kan die ziektekiemen dan niet meer afbreken dus die gaan maar door en door totdat ze echt overal zitten en je eraan overlijdt.Aids komt onder andere voor bij mensen, apen, katten, paarden, schapen en geiten. . Aids is de meest bekende SOA. Soa betekent Seksueel Overdraagbare Aandoening.

Hoe kun je aids krijgen?

Je kunt Aids krijgen door onveilig seksueel contact. Een spuit van iemand anders bij drugsgebruik. Via je moeder door borstvoeding, de bevalling of via de navelstreng. De kans dat een moeder met Aids het aan haar kind geeft is nog minder dan 1%.Dus heel erg weinig. Maar de meeste vrouwen die met aids zijn besmet beginnen toch liever niet aan kinderen omdat onzeker is hoelang ze nog te leven hebben. Of je kan het krijgen als je bloed krijgt door besmet bloed. Maar dat laatste komt gelukkig zelden voor omdat voor dat het bloed aan iemand anders gegeven wordt eerst wordt onderzocht op o.a Aids.

Voorkomen van aids

Je kunt het voorkomen door veilig seksueel contact, dus een condoom gebruiken. Door een schone spuit bij drugsgebruik. Of binnen 48 uur na besmetting een PEP cocktail.PEP staat voor: Post Expositie Profylaxe. En dit werkt alleen als je in contact bent geweest met besmet bloed.

Genezing

Er zijn tot op de dag van vandaag nog geen medicijnen gevonden om aids te genezen. Er zijn wel medicijnen om de bijverschijnselen van aids te verminderen, dus dat je minder last hebt van aids. Er wordt wel heel erg veel onderzoek gedaan naar een geschikt medicijn maar helaas zonder resultaat. Er wordt wel heel veel gedaan om de aids-patiënten steun te geven en aan de familie en geïnteresseerden informatie te geven.Er wordt jaarlijks ongeveer 2,3 miljoen euro uitgegeven aan steun en informatie.

Er zijn tot op de dag van vandaag nog geen medicijnen gevonden om aids te genezen. Er zijn wel medicijnen om de bijverschijnselen van aids te verminderen, dus dat je minder last hebt van aids. Er wordt wel heel erg veel onderzoek gedaan naar een geschikt medicijn maar helaas zonder resultaat. Er wordt wel heel veel gedaan om de aids-patiënten steun te geven en aan de familie en geïnteresseerden informatie te geven.

Slot

In 2002 zijn er 1,9 miljoen mannen aan aids gestorven, 1,1 miljoen vrouwen en ongeveer 0,6 miljoen kinderen onder de 15 jaar. In Afrika komt aids het meest voor en het minst in Australië. Europa zit er een beetje tussen in

1 december is wereld aidsdag. Deze dag wordt ieder jaar weer een actie gehouden, deze actie heet: STOP AIDS NOW! Daar heb ik ook nog een plaatje van ( plaatje laten zien) Deze actie wordt ieder jaar weer georganiseerd door de Aidsstichting, ik heb een plaatje van het logo (plaatje laten zien) om te laten zien dat je meeleeft met alle aids-patiënten hebben we ook een teken, een rood lintje, ik heb hier ook nog een plaatje van. (Plaatje laten zien)

 

Maar ondanks alles wat er gedaan wordt om aids te verminderen komen er iedere dag nog wel ongeveer 13700 nieuwe HIV infecties bij, dit betekent dus dat alle informatie en steun weinig helpt. En de jeugd neemt het tegenwoordig niet meer zo nauw met hiv en aids

Op de site van Het Klokhuis staat nog veel meer informatie.

 

 

One Response to “Aids”

  1. Xander

    Yes dit kan ik mooi voor mijn werkstuk gebruiken