Bijna jarig?
klik hier!Home   Halloween

Halloween


Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat het binnenkort Halloween is. En omdat je het steeds meer ziet in de winkels en zo, maar eigenlijk er weinig vanaf weet. Na mijn verhaal zul je het misschien wel beter begrijpen.

Inhoud

  • Hoofdstuk 1: Wat is Halloween?
  • Hoofdstuk 2: Wanneer is het feest?
  • Hoofdstuk 3: De Legende.
  • Hoofdstuk 4: Jack de Vrek.
  • Hoofdstuk 5: De Pompoenen.
  • Hoofdstuk 6. De vragen.

1. Wat is Halloween?

Halloween is een echt Amerikaans feest. Ieder jaar vieren de Amerikanen het feest: Halloween. Wij in Nederland hebben niet echt een griezelfeest. Maar wij doen wel steeds meer mee aan dit feest.
Wat is het nou eigenlijk voor een feest? Voor ons is het een griezel en spookachtig feest, waar mensen zich als iets griezeligs verkleden. Maar wat wordt er nu eigenlijk in het echt gevierd?
Hierover zijn verschillende meningen……
Sommigen zeggen dat het met de duivel te maken heeft en anderen zeggen dat het met een oud ritueel te maken heeft…

2. Wanneer is het feest?

Heel erg lang geleden, in de 5e eeuw begon de herfst op 31 oktober, nu is dat op 21 oktober. Maar toen vierden de Kelten (een volk in Ierland uit vroeger tijden) oud en nieuw op 31 oktober. Dit feest werd door de kelten SAMHAIN genoemd.
De naam voor Halloween is afgeleid van “All Hallows Eve”. Dit is de avond voor het Katholieke “Allerheiligen” (All Hallows Day) wat op 1 november valt.
Halloween is de nacht waarmee de donkere tijd van het jaar begint, een koudere en gure periode. Het feest kreeg toen ook een griezelig karakter: verhalen over geesten, heksen, kabouters en feeën en duivels die dwaalden rond en keerden terug naar hun oude huizen en familie.

3. De Legende

De Ierse Kelten geloofden dat die nacht de geesten in hun eigen lichaam konden kruipen. Natuurlijk wilden de mensen dit niet en om ervoor te zorgen dat de geesten niet hun lichaam kozen, deden de mensen alle vuren in hun huizen uit en trokken oude kleren aan. De mensen dachten dat de geesten hun lichamen dan niet meer zouden willen hebben, omdat ze lelijk waren en hun huis veel te koud was. Verder maakten de mensen veel herrie in de buurt waar ze woonden. Zo probeerden ze de geesten weg te jagen.
De volgende dag staken de Kelten hun vuren weer aan met een heel speciaal vuur. Dat vuur was van hen allemaal. Dit heette druidische vuur en brandde op 1 plaats in het midden van Ierland bij het plaatsje “Usinach”.

Eeuwen later namen de Katholieken dit oude gebruik van de Kelten over en deden net alsof dit van henzelf was.
De manier waarop de gebruiken werden uitgevoerd veranderden steeds meer in rituelen. Een ritueel is een gebruik volgens je geloof ( godsdienst).Dus als de kerk zegt dat het zo moest dan deden de mensen dat. Op een gegeven moment werd het geloven in geesten veel minder. Dus de officiële plechtigheid werd steeds meer een verkleedpartij als trollen, heksen en spoken.

Rond 1840 verhuisden veel mensen van Ierland naar Amerika. Dus zij namen het Halloweenfeest mee naar hun nieuwe land Amerika.
Ondertussen in Ierland gingen de arme Katholieken op 2 November (Allerzielen) al lopend van dorp naar dorp om te bedelen om ‘Zielencake’.Dit is een brood met krenten. Hoe meer broodjes de bedelaar kreeg, hoe meer hij beloofde om te bidden voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden van de bedelaar zouden helpen om in de hemel te komen.

De mensen in Amerika kwamen dit ook te weten en veranderden dit een klein beetje.
Daar ging men verkleed langs de deuren en bedelde men op ‘All Hallows Eve’ oftewel ‘Halloween’ met allerlei enge kleding aan. Zij riepen dan ‘trick or treat’ wat betekent: geef me iets lekkers of ik neem je te grazen…..! De mensen geven de kinderen dan iets lekkers en dan waren de goden goed gestemd.
Nu doen bijna alle kinderen in Amerika dit ieder jaar. En om de huizen dan een beetje enger te laten lijken worden er allerlei versieringen gemaakt.(Want een groot vuur in de straat is wel erg gevaarlijk….) Zoals lampslingers,vleermuizen, spinnen, kaarsen met een vreemd geurtje, enge maskers en pakken, en heel veel pompoenen dingen. Je kunt het bijna niet bedenken of het is nu wel te koop. Je ziet het steeds meer in de etalages van winkels en bij de mensen thuis. Het is toch ook wel gezelliger met een extra kaarsje aan.
Misschien is het straks bij ons net zo’n feest als nu Carnaval bij ons is.

Ga nu maar eens luisteren naar het verhaal dat ik ga voorlezen…..

4. Jack de Vrek

Jack, een Ierse man, bracht zijn avonden graag door in zijn stamkroeg, waar hij het ene na het andere glaasje dronk, om de tijd te doden. Op zo’n avond ontmoette hij in een dronken roes de Duivel, die maar 1 ding wou: bezit nemen van Jack zijn ziel. Maar de listige Jack wist de Duivel te overhalen om samen met hem nog 1 glaasje te drinken.
Op het einde van de avond nam de Duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep snel het muntstuk en sloot hem op in zijn geldbuidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofd hem 10 jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij.

Tien jaar later botste Jack weer op de duivel op een verlaten landweg. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom.
Toen de duivel in de boom klom, zag Jack zijn kans om met zijn zakmes een kruis in de stam van de boom te kerven. De duivel zat nu vast in de boom en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit het topje van de boom kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en sloeg jammerend op de vlucht.

Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit de hemel, omdat hij met de duivel beloftes had gemaakt. In de hel wilden ze hem ook al niet hebben, terwijl hij toch beloftes had gemaakt. Jack was verdoemd om eeuwig rond te dwalen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange, donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij gelukkig nog en plaatste het kooltje in een uitgeholde raap.(een soort suikerbiet).
Sindsdien dwaalt “Jack of the Lantern”, later verbasterd tot Jack O’Lantern door het duister, met zijn lantaarn in de hand.

5. De Pompoenen

De traditie rond de lampion komt dus uit de legende van Jack de Vrek. In die tijd gebruikten de mensen rapen als lampion. Maar de Katholieken in Amerika zagen daar de pompoenen en vonden deze veel mooier en groter.
Dus gebruikten zij een pompoen als lantaarn, want met een uitgesneden eng gezicht was dit toch veel mooier!
Pompoenen heb je in allerlei maten, van heel klein tot wel 2 meter groot! Allen die supergrote zal je hier niet zo snel tegenkomen, want ze hebben veel zon en warmte nodig.
Pompoenen kun je ook eten op allerlei manieren: als soep, als een jam, een cake, een lekkere ovenschotel maar ook in een brood. Het water loopt jullie natuurlijk al in de mond, ik heb daarom een pompoenenbrood gebakken. Hoe het smaakt is een verrassing en eigenlijk ook best eng.

Eet smakelijk allemaal!

6. Vragen

1. Wanneer is het Halloween? 31 oktober
2. Wanneer begint nu de herfst? 21 oktober
3. Waar kwamen de Kelten vandaan? Uit Ierland
4. Waar gingen de Ieren rond 1840 wonen? In Amerika
5. Hoe noem je het brood met krenten? Zielencake.
6. Wat is de echte naam van Jack de Vrek? Jack O’Lantern
7. Wat gebruikten de mensen eerst als lampion? Een raap
8. Hoe groot kan een pompoen wel worden? 2 meter

En de laatste vraag: Wat vinden jullie van het brood?

Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt interessant en leuk vonden. Daarom krijgen jullie van mij nog een verhaal mee naar huis, om dit op een koude, gure avond (31 oktober) samen met je familie in kaarslicht te vertellen.

Oh ja, de legende zegt dat wanneer je op 31 oktober een spin ziet, dit een geest is van een overleden persoon waar je heel veel van houdt.

 
spreekbeurt

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen