Luchtballon

Inhoud

  • Geschiedenis
  • Soorten
  • Hoe zit een luchtballon in elkaar?
  • De besturing van de luchtballon?
  • Hoe verloopt een ballonvlucht?

De geschiedenis

Joseph en Jacques Montgolfier maakten de eerste hete luchtballon in 1783. De 2 broers werkten in een familiebedrijf, een papierfabriek in Annonay. Dat ligt vlak bij Lyon in Frankrijk. Ze kwamen op het idee om een hete luchtballon te maken doordat een hemd dat boven het vuur te drogen hing opsteeg. Ze gooiden snippers papier in de haard, die even later uit de schoorsteen kwamen. Ze dachten eerst dat het de rook was die er voor zorgde dat het papier de lucht in ging. Maar het was de hete lucht. De broers gaven hun eerste demonstratie met een ballon zonder mensen die bijna 2 km vloog en bijna 2 meter hoog kwam. Een paar maanden later gingen er een schaap, een haan en een eend de lucht in. De dieren overleefden de reis van 3 km. Op 15 oktober 1783 ging de eerste mens de lucht in. (Dat was Francis Pilatre de Rozier)

Soorten luchtballonnen

Er zijn 2 soorten luchtballonnen. Je hebt een heteluchtballon en een gasballon. Een gasballon kan alleen in de lucht komen als het gas lichter is dan de lucht. Vroeger gebruikten ze waterstof omdat dat lichter was dan lucht. Maar dat was heel gevaarlijk omdat dat heel brandbaar is. Daarna gebruikten ze helium want dat is niet gevaarlijk en niet brandbaar. Omdat helium zo duur is gebruiken ze nu hete lucht want dat is goedkoper.

Hoe zit een ballon in elkaar

De luchtballon bestaat uit 5 onderdelen: het omhulsel, de mand, de brander, de gasflessen en de branderframe.

Het omhulsel

Het omhulsel van de ballon is gemaakt van nylon met een kriskras geweven versterkingsnet dat voorkomt dat de ballon gaat scheuren. Normaal wordt de top van de ballon nooit heter dan 120 graden Celsius, dat is ruim onder het smeltpunt van nylon. Maar voor de zekerheid is er wel een temperatuursensor boven in de ballon, waardoor je in de mand kunt zien hoe warm het is in de ballon.

De mand

De mand is gemaakt van gevlochten wilgentenen want die zijn licht, sterk en buigzaam. De mand hangt met stalen buizen aan het frame van de brander, die weer vast zit aan het versterkingsnet van de ballon.

De brander

De brander zorgt voor de hete lucht. Daarvoor gebruiken ze propaangas dat door een ventiel naar buiten kan. Als de piloot het ventiel opentrekt komt er een vlam die wel 4 meter hoog kan zijn. Om op hoogte te blijven trekt de piloot elke halve minuut het ventiel los.

De gasflessen

De met propaan gevulde gasflessen zijn verpakt in een dikke hoes om te voorkomen dat de mensen zich verwonden bij een ruwe landing. In elke fles zit ongeveer 40 liter gas en dat is genoeg om 40 minuten te vliegen. Er is ook altijd een brandblusser bij.

De branderframe

Nylon banden zorgen ervoor dat de brander goed vast zit aan de mand. Als de ballon vliegt, hangt het frame aan de kabels van de ballon.

De besturing van de luchtballon

Een ballon kan alleen naar de richting die de wind blaast. Op verschillende hoogtes zijn verschillende luchtstromen. De piloot moet weten welke luchtstromen er zijn op de verschillende hoogtes. De ballon kan omhoog komen door hete lucht in de ballon te brengen. Om omlaag te gaan moet de piloot de lucht laten afkoelen. Bij de landing moet de piloot door allemaal luchtstromen dus hij moet er wel rekening mee houden dat hij alle kanten op kan vliegen.

Hoe verloopt een ballonvlucht

Voor dat een ballon op kan stijgen moet er nog een hoop gebeuren. Eerst wordt de brander aan de mand vast gezet. En dan komt de ballon met kabels vast aan het branderframe. Dan moet de ballon nog opgeblazen worden met een ventilator. Daarna komt er nog hete lucht in, dat gebeurt met de brander. Dan staat de mand recht op en kan je opstijgen. De luchtballon wordt gevolgd door een volgauto. De volgauto heeft een aanhangwagen waar de mand en alles in kan. Tijdens de vlucht moet de piloot weten waar hij is. Bij de landing heb je een goede plek nodig om op te landen. Meestal is dat in een wei van een boer. De boer krijgt er wel voor betaald. Soms gaat de landing mis en dan hangt de luchtballon in een boom. Bij het opruimen van de luchtballon trekt de piloot aan het scheurtouw. Dat is het touw, waarmee de piloot een groot gat in de bovenkant van de ballon trekt. Dan kan al de lucht makkelijk ontsnappen.

 

Comments are closed.