De Jungle

1) Wat is een jungle ?

De jungle is een soort bos maar dan heel erg dicht begroeit. Als je in een jungle loopt zie je haast geen hand voor ogen. De bomen houden namelijk het zonlicht tegen.Er worden ook veel jungles gekapt daarom is de jungle een soort van bedreigd natuurgebied. Er bestaan ook nog andere namen voor een jungle dat zijn; het oerwoud en het tropische regenwoud.
 dit is een jungle uit het bergland

2) Hoe zit een jungle in elkaar ?

Een jungle bestaan uit 3 lagen. De bovenste laag bestaat uit; een altijd groen bladerdak van boomkronen. De middelste laag bestaat uit; een laag kleine bomen en planten. De onderste laag is de woudbodem. Op de woudbodem beginnen alle bomen dus zit het vol met de wortels van die bomen. Ook liggen er allemaal takjes bladeren en modder. Je heb ook nog soorten jungles; dat zijn de jungles van t laagland het bergland en mangrovewouden.

 dit is een jungle uit het laagland

 dit is een mangrovewoud

3) Verspreiding

De jungle ligt over de hele wereld verspreid. Het ligt in de werelddelen;Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Australië en op het eiland Madagascar. Nieuw Guinea heeft de dicht begroeide jungle. Dat ligt in Zuid-Oost-Azië. De jungle in Australië zijn nog maar klein. In Zuid-Amerika ligt de grootste jungle. Die jungle ligt in het Amazonegebied. De jungle neemt ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer van de wereld in beslag.

4) Het klimaat en weer in een jungle

De jungle heeft een tropische regenwoud klimaat. Het regent er bijna elke dag. Het is er meestal ook warm want jungles liggen vlak bij de evenaar dus staat de zon er recht boven.Ook liggen alle jungle tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. De gemiddelde temperatuur is 38ºC. Het is er nooit onder de 18ºC.

5) bescherming

Langzaam merken veel mensen dat de jungle belangrijk is voor de aarde. Er leven veel dieren en planten. Steeds meer landen maken er natuurreservaten van. Ze verbieden over de hele wereld handel in bedreigde diersoorten, ook controleren ze daar beter op. Er zijn ook organisaties die zich er voor in hebben gezet. Dat zijn; De Wold Rainforest Movement, Greenpeace, Milieufensie, NOVIB en het Wereld Natuur Fonds. De milieufensie, NOVIB en het Wereld Natuur Fonds hielden de actie: HART VOOR HOUT en KAP MET KAPPEN. het Wereld Natuur Fonds hield ook nog de actie: Help de jaguar aan z’n jungle !!
logo van het wnf

6) Rampen

de rampen zijn allemaal gebeurd in het Amazonegebied. Tussen 1500 en 1970 dat is dus 470 jaar is er 1% gekapt. Tussen 1970 en nu dat is 34 jaar is er 14% gekapt. In 1997 zijn er zo’n 47000 branden geweest. Een jaar laten in 1998 zijn er wel 77000 branden geweest dat is bijna het dubbelen. In 2001 schatten greenpeace dat zo’n 80% van de houtkap illegaal gekapt is.

7) Oerwoudproducten

Er bestaan veel product die uit het oerwoud komen. Veel vruchten zoals de ananas, Broodvrucht, De stervrucht en de zoete aardappel. Maar wist je dat rubber, kruidnagel, nootmuskaat, cacaobonen kaneel en gember ook uit de jungle komt. Ook veel medicijnen komen uit de jungle. Een paar voorbeelden zijn; poeder van de Yamwortel dat word gebruik bij gewrichtspijn,Bast van de rode cinchona boom dat word gebruikt voor malaria en de vrucht van een Hydnocarpusboom word gebruikt voor lepra en huidontstekingen.

8) bomen en planten

Op een hectare staan ongeveer 50-200 verschillende bomen. In een jungle staan heel veel grote dikke bomen met grote wortels. Ook kom je er veel wurgers tegen. Dat zijn een soort platen die om een boom omhoog klimmen en dan wurgen ze die boom door dat ze het licht tegen houden en dan gaat de boom uiteindelijk dood. Lianen kom je er ook veel tegen. Bekende planten zijn Epifyten. Zij klemmen zich vast aan een andere boom of plant en gebruiken die als vervoermiddel om bij het licht te komen.

9) dieren

In een jungle leven duizenden diersoorten, zoals de tijger de papegaai en de vlinder. Er leven ook nog giftige dieren
zoals; slangen, spinnen en schorpioenen. Bedreigde dieren vindt je er ook een paar voorbeelden zijn; chimpansee,
dwergnijlpaard, Javaanse neushoorn, het liszt-aapje en de orang-oetang.

Ik heb nu nog een paar vragen voor jullie:

1) wat zijn de lagen van een jungle ?
2) hoeveel % is er gekapt tussen 1500 en nu ? 15%
3) hoe warm is het er gemiddeld ? 38 graden
4) noem vier voorbeelden van oerwoud producten
5) hoeveel vierkante kilometer neemt de jungle van de wereld in beslag ? 10 miljoen

spreekbeurt

 

13 Responses to “De Jungle”

 1. robin12

  ja net allemaal gelezen, hier ga ik mijn spreekbeurt over doen.

  • ik ga hier mijn groepspresentatie over houden bedankt echt cool

 2. Leuke spreekbeurt,hel interessant
  ik ga ook mijn spreekbeurt over de jungle doen…
  natuurlijk een andere als de deze..
  maar ik kan hier wel een paar ideetjes uit halen..
  zeker een goed idee !!!!!!!
  BEDANKT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. ik ga mijn spreekbeurt erover doen door dit bedankt hoor>

 4. LOLLIEMAN

  hier ga ik mijn spreekbeurt echt over houden man dit is echt goed

 5. Niemand

  Ik heb een 10 echt cool ✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️!!!! !!!

 6. Poepie

  Yessssssssss ik heb de 10 eindelijk een keer gehaald!!!!!!!!!!!!!!!!