Cryptomunten

Als je iets wil kopen in de supermarkt, betaal je met euro’s. Koop je iets in de supermarkt in Amerika, dan betaal je met dollars. Koop je iets via het internet, dan gebruik je je bankpas of creditcard om met euro’s te betalen. Je geeft je geld niet aan de verkoper in de winkel, maar je zorgt ervoor dat de verkoper het geld op zijn of haar rekening krijgt.

Er zijn verschillende soorten munten op de wereld. De meeste munten zijn tastbaar. Dit betekent dat je ze kunt zien en dat je ze vast kunt houden. Sinds een paar jaar is er een nieuwe muntsoort. Deze muntsoort is niet tastbaar, maar onzichtbaar. Het gaat om de cryptomunt. Meer over deze hele bijzondere munt, lees je in deze spreekbeurt.

Wat is een cryptomunt?

Een cryptomunt is een digitale munt. Je kunt deze munt niet vasthouden, maar je kunt er wel mee betalen. Dit doe je via het internet. Je verzamelt digitale munten in je online portemonnee op het internet en je kunt er spullen mee kopen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het online betalen met iDEAL of een creditcard. Je houdt het geld niet vast, maar je stuurt het via het internet naar de verkoper.

Verschillende soorten cryptomunten

Betaal je met iDEAL of een creditcard als je online winkelt, dan betaal je met euro’s. Bij een cryptomunt gaat dit iets anders. Een cryptomunt is namelijk geen euro, maar een andere munt met een hele andere naam. Er zijn verschillende soorten cryptomunten. De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, maar je kunt ook betalen met digitale munten als Ethereum en Ripple.

De Bitcoin, de Ethereum en de Ripple zijn eigenlijk hetzelfde als de euro, de Amerikaanse dollar en de Britse pond. Het zijn munten die je kunt gebruiken om dingen te betalen, maar dan werken de munten alleen online. Net zoals de euro een andere waarde heeft als de dollar, heeft de Bitcoin ook een andere waarde als de Ethereum. Het zijn allebei cryptomunten, maar het zijn wel andere cryptomunten.

Cryptomunten kopen

Als je met cryptomunten wil betalen, moet je deze eerst in je bezit krijgen. Dit kan op twee manieren. De eerste manier om cryptomunten in je online portemonnee te krijgen, is door de munten te kopen. Eigenlijk wissel je jouw euro’s gewoon om voor de cryptomunt die je in je bezit wil krijgen. Heb je bijvoorbeeld 10 euro en wil je hier Ethereum voor kopen, dan krijg je de waarde in Ethereum voor jouw 10 euro. Deze munten staan vervolgens in je online portemonnee.

Een andere manier om cryptomunten in je bezit te krijgen, is door deze te ‘minen’. Dit is een Engels woord voor ‘graven’, maar je kunt het woord ook uitleggen als ‘maken’. ‘Mine’ je cryptomunten, dan maak je gewoon je eigen munten. Dit doe je met een speciaal programma op je computer. Het klinkt misschien gek, maar het maken van cryptomunten is niet verboden. Je mag geen eurobiljetten kopiëren en uitgeven in de supermarkt, maar de regels van cryptomunten zijn iets anders. Wil je deze munten zelf maken, dan mag dit gewoon.

Wel duurt het even voor je een groot aantal cryptomunten hebt gemaakt. Je kunt dus niet honderden euro’s aan cryptomunten maken in een paar uur tijd, maar je moet hier wel geduld voor hebben. Veel mensen kiezen er daarom voor om de munten gewoon te kopen.

Cryptomunten uitgeven

Als je cryptomunten hebt, kun je deze munten uitgeven. Dit kan niet bij de supermarkt om de hoek, maar wel bij veel webwinkels. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als het online betalen met iDEAL of een creditcard. Je kiest het product dat je wil bestellen, je geeft aan dat je met cryptomunten wil betalen en je vult je gegevens in. Heb je genoeg munten in je online portemonnee, dan lukt de betaling vanzelf en heb je de webwinkel met cryptomunten betaald.

Lang niet alle webwinkels vinden het goed dat je met cryptomunten betaalt. De meeste webwinkels krijgen toch euro’s voor hun spulletjes, gewoon omdat de euro lekker vertrouwd is. Om te zien of je wel of niet kunt betalen met een cryptomunt, kijk je op de website van een verkoper. Kun je bij een webwinkel met cryptomunten betalen, dan staat dit duidelijk aangegeven. Staat dit niet op de website, dan is het vaak niet mogelijk en betaal je gewoon met euro’s.

Er zijn steeds meer webwinkels die het goed vinden dat klanten met cryptomunten betalen. Je kunt tegenwoordig zelfs een pizza bestellen met cryptomunten. Omdat steeds meer mensen cryptomunten hebben, verwachten specialisten dat steeds meer webwinkels de munten gaan accepteren. Dit betekent dat je over een paar jaar misschien ook bij jouw favoriete webwinkel met cryptomunten kunt betalen, als dit nu nog niet kan.

Geld verdienen met cryptomunten

Er zijn veel mensen die slim geld verdienen met cryptomunten. Net zoals bij andere munten het geval is, staat de waarde van een cryptomunt als de Bitcoin of de Ethereum niet vast. Dit betekent dat de waarde omhoog en omlaag kan gaan.

De mensen die slim geld verdienen met cryptomunten, kopen veel munten als de waarde niet zo hoog is. Dit betekent namelijk dat ze veel munten kunnen krijgen voor weinig geld. Gaat het goed met de munt, dan gaat de waarde weer omhoog. Door de munten op precies dat moment te verkopen, kunnen ze veel geld verdienen. Dit wordt ook wel beleggen genoemd.

Stel, je koopt 100 cryptomunten voor 100 euro. Een maand later zijn jouw cryptomunten geen 100 euro meer waard, maar kun je hier 400 euro voor krijgen. Verkoop je de munten precies op dit moment, dan maak je 300 euro winst. Je hebt namelijk 100 euro uitgegeven, maar door het verkopen van de munten weer 400 euro verdiend. Veel mensen verdienen op deze manier geen 300 euro, maar 3000 euro of zelfs 30.000 euro. Er zijn zelfs slimme mensen die door het verkopen van cryptomunten miljonair zijn geworden.

 

Bronnen

 

Comments are closed.