Tilburg

Inleiding

In de kerstvakantie gaan wij dit keer niet op een grote vakantie, maar maken wat kleine tripjes in Nederland. Wij gaan dan onder andere een paar dagen naar Tilburg. Mij moeder vroeg me of ik wat dingen op wilde zoeken die in Tilburg te doen zijn. Omdat het me een leuke stad lijkt, houd ik mijn spreekbeurt over Tilburg.

Algemene informatie

Tilburg ligt in de provincie Noord-Brabant. Er wonen iets meer dan 200.000 mensen, en daarmee de zesde stad in inwoneraantal van Nederland. Het is geen hele grote stad, dus als je erheen gaat kun je een paar dingen op een dag doen of bezoeken. Als je een hotel in Tilburg boekt kun je een paar dagen blijven zoals wij doen. Dan kun je ook nog dingen in de omgeving van de stad doen zoals bijvoorbeeld naar de Efteling.

Geschiedenis

Er zijn al sporen van bewoning gevonden van 9000 jaar voor Christus. Er leefden toen waarschijnlijk rondtrekkende jager-verzamelaars. De naam van de stad Tilburg is voor het eerst teruggevonden in een bek uit 1191, hierin is een document overgeschreven dat zou komen uit actum publice Tilliburgis.

De stad is door de eeuwen heen soms samengevoegd met zowel Goirle als Oisterwijk, dorpen in de buurt.

Rond 1600 waren er heel veel schapen in Tilburg, de stad stond dan ook bekend om zijn wol. Een aantal eeuwen lang is het de belangrijkste textielstad van Nederland geweest. Op 18 april 1809 heeft Tilburg van Napoleon stadsrechten gekregen. Een later koning, Willem II, vond de stad zo mooi dat hij er een paleis liet bouwen in 1847. De koning overleed helaas al voordat het af was. De koninklijke familie heeft het paleis later aan de gemeente geschonken, op voorwaarde dat er een school in zou komen. Deze school heeft nu een ander gebouw maar de naam bestaat wel nog steeds: Willem II College. De bekendste leerling ervan is Vincent van Gogh, die er van 1866 tot 1868 naar school ging.

Museums

Er zijn in Tilburg een aantal museums. Vooral het Natuurmuseum lijkt mij erg leuk. Dit museum is vooral heel leerzaam voor kinderen. Je leert er door onderzoeksboxen en opdrachten van alles over de natuur. Er zijn ook speciale tentoonstellingen over bijvoorbeeld de ijstijd en de wolf. Ook leuk is het om naar Vincents tekenlokaal te gaan, het oude tekenlokaal van Vincent van Gogh. Ook is er nog het Textielmuseum, waarin je in een oude textielfabriek van alles kunt leren over hoe stoffen in de stad gemaakt werden heel lang geleden.

Winkelen

Ik vind het nooit zo leuk, maar mijn ouders willen denk ik ook wel winkelen in Tilburg. Het centrum van Tilburg staat bekend als heel gezellig, met leuke winkels en plaatsen waar je even wat kunt eten of drinken. Er is wel een leuke speelgoedwinkel, dus ik hoop dat we daar ook wel naartoe gaan.

Sport

Mijn vader kijkt altijd naar het voetbal op tv. Hij wil daarom misschien in Tilburg ook wel het Koning Willem II stadion van de plaatselijke voetbalclub bezoeken. In Tilburg is ook nog een hele grote ijsbaan. Deze is vernoemd naar een bekende schaatsster, Ireen Wüst. Schaatsen vind ik erg leuk, dus ik hoop dat we dat ook een keer in Tilburg gaan doen.

Kerken

In Tilburg kun je een aantal kerken bezoeken. De meeste kerken zijn katholiek, omdat dit geloof in het verleden in Nood-Brabant het belangrijkst was. De meest bekende kerken zijn waarschijnlijk de Heuvelse kerk en de Goirkese kerk. Op de plek van deze laatste stond in 1715 een schuur, waar katholieken toen in het geheim missen hielden omdat hun godsdienst toen verboden was.

Tilburgse kermis

Ieder jaar wordt in de zomer weer tien dagen lang de Tilburgse kermis georganiseerd. Hier komen echt mensen uit het hele land naartoe, en zelfs uit het buitenland. Het is de grootste kermis van Nederland, België en Luxemburg, sommige mensen vergelijken het met een pretpark. Er zijn meer dan 200 attracties. Er zijn speciale dagen voor kinderen maar ook voor gehandicapten. Vooral de eerste maandag is beroemd, deze wordt ook wel Roze Maandag genoemd omdat er dan altijd veel homo’s naar de kermis kwamen. Op deze dag bezoeken soms wel 400.000 de kermis. In totaal komen er vaak op alle dagen samen meer dan 1 miljoen mensen. De kermis wordt afgesloten met een vuurwerkshow en lasershow.

Vragen voor de klas

  • Is er wel eens iemand in Tilburg geweest?
  • Wat vond je het leukst in de stad?
  • Wat zouden jullie graag eens bezoeken in Tilburg?

Bronnen

https://www.leuketip.nl/steden/tilburg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburg

https://www.vvvtilburg.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburgse_Kermis

 

 

Comments are closed.