Ebola

Ebola is een besmettelijke ziekte die op dit moment heerst in West-Afrika, in de landen Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. Ebola werd oorspronkelijk ontdekt in 1976 en leeft waarschijnlijk in het bloed van vleermuizen. Deze vleermuizen kunnen weer andere dieren besmetten met het virus en uiteindelijk ook mensen. Dit kan bijvoorbeeld als mensen het besmette vlees eten van dieren met Ebola. Zo heeft het kunnen gebeuren dat er op dit moment een Ebola-uitbraak heerst in West-Afrika. Omdat de ziekte tot de dood kan leiden, is het belangrijk dat deze besmettelijke ziekte zo snel mogelijk bestreden wordt om het aantal besmette mensen zo laag mogelijk te houden.

In deze spreekbeurt kom je meer te weten over de besmettelijke ziekte Ebola. Zo kom je te weten welke klachten patiënten met Ebola hebben, hoe je besmet kan raken, hoe Ebola op dit moment bestreden wordt in West-Afrika en hoe het behandeld wordt bij patiënten met deze ziekte.

Waar hebben patiënten met Ebola last van?

Ebola is een erg ernstige en gevaarlijke ziekte, waarbij patiënten te maken hebben met vervelende klachten. Bij de meeste mensen zie je pas dat patiënten Ebola hebben na zeven dagen, omdat patiënten de eerste dagen nog niet echt ziek zijn. In de eerste dagen van de ziekte lijkt het namelijk net of je griep hebt. Zo zijn de klachten van het Ebolavirus in de eerste dagen van het virus de volgende klachten:

 • Hevige koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Gele ogen
 • Een ziek gevoel over het gehele lichaam

Deze klachten zijn vervelend, maar vallen over het algemeen nog wel mee. Zo zijn de klachten te vergelijken met een griepje, zoals iedereen die wel eens kan hebben. Helaas krijgen patiënten in de tweede fase van de ziekte te maken met ergere klachten. Dit zijn de volgende klachten:

 • Diarree
 • Overgeven
 • Huiduitslag
 • Bloedingen uit alle openingen van het lichaam
 • Problemen met de nieren
 • Problemen met de lever
 • Moeite met ademhalen

Zo begint Ebola eigenlijk als een soort griep, maar verergeren de klachten van de ziekte al snel. Voordat je in de gaten hebt dat je het hebt, is het vaak al te laat en is de ziekte al dodelijk. Zo overlijdt 60 tot 90 procent van de patiënten met Ebola aan deze ziekte. Dit komt omdat het afweersysteem van je lichaam te laat merkt dat je Ebola hebt. Als je lichaam in de gaten heeft dat je besmet bent, is het vaak al te laat en is de ziekte al dodelijk. Dit maakt de ziekte Ebola erg gevaarlijk.

Hoe kun je besmet raken met Ebola?

Ebola besmettingJe kunt besmet raken met Ebola door bloed, braaksel, speeksel, zweet of ontlasting van een besmette persoon aan te raken. Dit worden ook wel lichaamssappen genoemd. Omdat hier het Ebolavirus in zit, kun je gemakkelijk besmet raken door één van deze lichaamssappen van een Ebola patiënt aan te raken. Veel mensen raken besmet met het virus omdat zij een patiënt met Ebola verzorgen. Hierdoor verspreidt Ebola zich erg snel in verschillende landen in West-Afrika.

De kans dat Ebola ook in Nederland voor zal komen, is erg klein. Dit komt omdat er in Nederland strengere regels zijn bij besmettelijke ziekten, waardoor een virus zich minder snel kan verspreiden. Komt er bijvoorbeeld een patiënt met Ebola ons land in, dan wordt deze persoon meteen in een aparte, afgesloten kamer gezet om ervoor te zorgen dat de ziekte niet kan verspreiden. Een kans dat er in ons land een uitbraak van Ebola komt zoals er nu in West-Afrika is, is daarom erg klein.

Hoe wordt Ebola bestreden?

Op dit moment is Artsen Zonder Grenzen druk bezig de uitbraak van Ebola in West-Afrika te stoppen. Dit is alleen wel erg moeilijk omdat de ziekte zo besmettelijk is en omdat veel mensen niet weten wat ze moeten doen als iemand Ebola heeft. Om te voorkomen dat nog meer mensen ziek worden, traint Artsen Zonder Grenzen dokters en verplegers om in West-Afrika mensen te genezen. Ook zet Artsen Zonder Grenzen een speciaal team op om mensen op te sporen die in contact zijn geweest met een Ebola patiënt. Op deze manier wil Artsen Zonder Grenzen voorkomen dat de ziekte nog verder verspreid wordt. Tot slot geven de mensen van Artsen Zonder Grenzen uitleg aan de inwoners van West-Afrika over de ziekte Ebola, zodat mensen de ziekte op tijd kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen als iemand Ebola heeft. Dit is erg belangrijk, omdat patiënten met Ebola anders verborgen blijven en nog meer mensen kunnen besmetten.

Hoe worden patiënten met Ebola behandeld?

Als je al Ebola hebt, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Je wordt dan in een aparte ruimte gezet, zodat de ziekte niet verder kan verspreiden. Vervolgens krijg je een behandeling voor Ebola, waarbij artsen vooral proberen om de klachten van Ebola te bestrijden. Zo proberen artsen ervoor te zorgen dat patiënten met Ebola niet verzwakt, moe en uitgedroogd raken, zodat ze voldoende antistoffen aan blijven maken tegen de ziekte. Op deze manier proberen artsen het lichaam van de patiënt met Ebola te helpen om zelf tegen Ebola te vechten.

Helaas zijn er nog geen medicijnen tegen Ebola en is er ook een spuitje dat je kan nemen om het lichaam immuun te maken tegen Ebola. Op dit moment worden er wel medicijnen ontwikkeld, maar deze zijn nog niet goedgekeurd. Ook wordt er op dit moment een spuitje ontwikkeld om te voorkomen dat je ziek wordt als je al besmet bent met Ebola. Dit spuitje moet binnen 48 uur na de besmetting worden gegeven, om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Helaas is ook dit spuitje nog niet goedgekeurd om te gebruiken op mensen. Hier wordt wel hard aan gewerkt, zodat Ebola zo snel mogelijk bestreden kan worden.

Hoewel artsen ontzettend hun best doen om patiënten met Ebola te genezen, komt de behandeling ertegen in de meeste gevallen al te laat. Daarom is het belangrijk dat Ebola op tijd herkend wordt en dat mensen snel naar het ziekenhuis gaan bij de eerste klachten.

Bronnen

 

53 Responses to “Ebola”

 1. gabrielle

  ik hou mijn spreekbeurt over ebola en ik vind het een top kopje dankjewel voor die gene die het er op had gezet anders had ik nu geen kopje gehad xxxxx gabrielle

  • ik hou mijn spreekbeurt er ook over .
   je kan ook geld in zamelen .
   en op sturen op giro 555 .
   groetjes mandy

  • Ik hou mijn spreekbeurt over ebola maar zonder dit had ik nog niks op papier thank you mensen die dit er op hebben gezet❤❤❤

  • hallo ik hou ook mijn spreek beurt over ebola ik vindt deze site heel goed ik gaan nu snel weer verder werken maar hele goede informatie
   ik doe het over ebola en het rode kruis

  • ik ga mijn spreekbeurt houden over ebola
   omdat kinderen van klas niet zo goed de betekenis weten van ebola
   dan zingen ze dat leidje ook van ebolalalalalalalaala

  • ik ga mijn spreekbeurt houden over ebola
   omdat kinderen van klas niet zo goed de betekenis weten van ebola
   dan zingen ze dat liedje ook van ebolalalalalalalaala

 2. NOU IK WOU OOK OVER EBOLA WANT HET IS OOK EEN NIEUWE ZIEKTE OOK

 3. ik hou een eindwerk over ebola
  en dit zijn de beste informatie

 4. ik hou ook me spreekbeurt over ebola en dat is een interessant onderwerp

 5. ik doe mijn spreek beurt over ebola omdat ik naar west AFRIKA GA en ik heb er familie

 6. lakoejs

  ik heb iets gehad over ebola en het ging super ik ben super blij bedankt

 7. het is wel interessant maar het is al bekent als je paaseiland b.v. neemt dan weet je er ook niet zoveel over en dan krijg je een hoger cijfer maar als je ebola neemt iedereen weet daar heel wat over

 8. dit is echt goeie informatie
  ik ga deze spreekbeurt ook doen!

 9. ik ga het ook over ebola hebben wan en het is een nieuwe ziekte en omdat het intersant is.

 10. yes yes yes ik heb een dikke tien voor deze spreekbeurt ebola.dankjewel medewerkers van dit onderwerp.

 11. ik vind het niet leuk en hey mijn opa oma en tante hebben ebola en of het nog goed gaat weet ik niet dus reageer niet zo crazy!!!!!!!!!!!!

 12. julia juniorsongfestival

  lieve,mensen ik heb het juniorsongfestival niet gewonnen , maar wie mij terug schrijft ( meisje ) als ze dat wilt mag ze een doos vol met nagellak want die wil ik niet meer en die zijn niet gebruikt. alleen vond ik die kleuren niet gezellig. groetjes julia!

 13. lieve,mensen ik heb het juniorsongfestival niet gewonnen , maar wie mij terug schrijft ( meisje ) als ze dat wilt mag ze een doos vol met nagellak want die wil ik niet meer en die zijn niet gebruikt. alleen vond ik die kleuren niet gezellig. groetjes julia!

  • ik zou heel graag die nagellak ook al zijn ze al gebruikt wil ik ze

 14. cristiano ronaldo

  ik haat die vleermuizen poep vleermuizen ik ga die spreekbeurt ook doen.

 15. oke mag ik wat zeggen zoals jullie weten ik ben een mooi meisje zoals altijd en haat julia van songfestival pfffff

 16. savino wat jammer voor je dat je opa oma en tante ebola hebben.

 17. ik ga mijn spreekbeurt ook doen over ebola omdat het intresant is maar me moeder is daar niet te vreden ze wilt altijd ales wat ze wilt zoo iritant

 18. ik hou mijn spreekbeurt over ebola de sommige mensen vinden het raar d ik datdoet ik vind dat niet wie n meer niet?

  • Sarah♥♥

   Dat is helemaak niet raar hoor! Ik houd ook mijn werkstuk erover, goedzo☆

 19. ik heb mijn spreek beurt gehouden over ebola en heb een dikke 9+

  ik ben super blij!!!!! de hele klas vond het leuk het kwam zelfs in de nieuwsbrief.!!
  ik heb ook een lege flessen actie gedaan ik heb €98,04 opgehaald dat kwam ook in de nieuwsbrief!!!! :)))))

 20. ik deed mijn spreek beurt over ebola omdat het de 2de uitbraak van ebola is maar nu heftiger en ik ben naar West Afrika geweest

 21. anoniem

  hoi mijn spreekbeurt gaat ook over ebola en ik ben nu nog heel erg druk bezig xxanoniemxpje

 22. Jajawie ben ik nou?

  Dankje! Ik vind het heel interessant en hou mijn spreekbeurt hier over nu moet ik snel verder naar meer info dus bye!

 23. nienke bola

  Interessante spreekbeurt, nu weet ik er wel meer van.

 24. dilwin

  dank jullie wel echt waar hoor ik zit in groep 7 en ik heb me werkstuk over ebola gehouden en moest een powerpoint maken over ebola ow ik denk echt dat ik een 10 ga halen en voor jullie ook een 10 dat jullie deze site hebben gemaakt thank you!!!! xxxxx

 25. renzo

  bedankt voor deze site te maken nu ben ik een grote stap verder

 26. Lolige persoon

  Ik heb in west africa gewoond en doe nu mijn presentatie over ebola. Deze site is het beste tot nu toe qwa informatie en het is goed georganiseerd. 👍