Dwerghamsters

Inleiding

Steeds meer mensen kopen dwerghamsters, om ze als huisdier te houden. Rond 1975 was dat alleen de Russische dwerghamster, die ook wel de Dzjoengaarse dwerghamster genoemd wordt. Een paar jaar later kwam er nog een ander soort in Nederland: De Campbelli dwerghamster. Een lange tijd was onzeker of de Campbelli dwerghamster een heel ander soort was of hetzelfde. Maar de Campbelli dwerghamster was iets groter en had een wollige vacht. De Russische en de Campbelli dwerghamsters zijn voor een kenner goed uit elkaar te houden. Chinese Dwerghamsters zijn ook al Vrij lang in Nederland. Ze zijn lang niet zo populair als andere dwerghamsters. Sinds 1982 word de Roberovski dwerghamster in ons land gehouden. Ze worden ook wel Robby’s genoemd. De Roberovski dwerghamster werd direct populair. Zijn lieve karakter en zijn uiterlijk zorgden daarvoor. In het begin waren er nog niet zo heel veel Roberovkis. Het was namelijk niet makkelijk om Roberovkis te fokken. Een vrouwtje kreeg slechts 2 of 3 jonkies in haar hele leven. Inmiddels is dat veranderd.De diertjes hebben zich aangepast in gevangenschap en het fokken is minder moeilijk geworden.

Waar komen Dwerghamsters vandaan

Alle Dwerghamsters komen uit Centraal Azië en een stukje van Zuid-Oost Europa. Het gebied waar zij in voorkomen noemt men: Het palearktisch Steppengebied dat zich uitstrekt over: Sovjet-republiek Kazachstan, Mongolië, het Noord chinees Bergland, Mantsoerije en een stukje Noord Korea. Dwerghamsters leven in droge gebieden. Maar dwerghamsters zoals Chinese en Russische dwerghamsters komen ook voor in de gebieden waar mensen voorkomen. Dwerghamsters overleven het niet in woestijnen.

Waar kun je hamsters kopen

Een dieren winkel

Als je een hamster in een dierenwinkel koopt moet je er op letten of de kooi goed schoon is en of de hamster genoeg voedsel en schoon drinkwater heeft.

Fokkers

Ik heb zelf mijn hamster bij een fokker gekocht. Als je een hamster bij een fokker koopt, is dat eigenlijk het beste, want die hamster is dan gewend aan mensenhanden en bijten niet zo snel. Ze zijn nl. gewend om opgepakt te worden.

De dierenmarkt

Koop nooit een dier op een dierenmarkt. Dan heb je grote kans dat de dieren ziek zijn. Je hebt ook alle kans dat de diertjes veel te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald zijn.

Waar moet je op letten als je een hamster koopt

De hamster moet gezond zijn. Ze moeten heldere oogjes, een schone vacht, schone geslachtsdelen en geen rare bultjes, korsten of andere wondjes hebben.

  • Ze moeten niet te jong zijn, want het jong heeft de eerste tijd de moeder nodig.
  • De hamster moet niet te oud zijn, want als de hamster te oud is, gaat het eerder dood en heb je er minder plezier van. Als een hamster oud is, merk je dat ook aan de buik van de hamster. Die is dan geelachtig van kleur.
  • Neem een levendige, maar niet te drukke hamster.
  • De hamster moet niet moddervet zijn.

Voedsel

Wat kun je de hamster allemaal voor voedsel geven.

  • Hamstermix, dat bestaat uit: tarwe, pinda’ 5, graan, rogge, Johannesbrood, graskorrels, zonnebloempitten, haver en mais.
  • Groenten zoals: Broccoli, wortels, andijvie, koolraapjes, spinazie, peterselie, witlof en de buitenste bladeren en de stronk van bloemkool.
  • Fruit zoals: stukjes tomaat, appel, druif, peer, sinaasappel, banaan en framboos.
  • Geef je hamster nooit: gezouten nootjes, chips, chocola, snoepjes of iets anders plakkerigs, want dat kan vast blijven zitten in zijn wangzakken. En verschoon elke dag het water.

Schoonmaken

Elke dag moet je het drinkwater verversen en het overgebleven voer weghalen en er nieuw voer bij doen. Maak elke maand de hele kooi schoon. Haal eerst alles eruit. Maak dan alles goed schoon met water. (Het mag ook wel met een beetje zeep, maar zeep moet je wel heel goed weer wegspoelen met water)

De kooi inrichten

Een kleine kooi met een verdieping en een laddertje ernaartoe vindt een hamster interessanter dan een grote kooi zonder verdieping waar hij alleen maar in rond kan rennen. Hamsters moeten sowieso in de kooi kunnen rennen, klimmen en graven.

Wat moet er in de kooi komen

  • een nestkistje
  • een trapmolentje, maar die zit meestal al bij de kooi als je een kooi koopt, zo niet dan kun je er altijd nog een los kopen.
  • bodembedekking zoals: Zaagsel, keukenpapier, houtmot, dat bestaat uit schaafsel of houtkrullen. Doe beslist geen houtwol als bodembedekking, want dan kan de hamster verstrikt raken in de lange draden.
  • voedsel
  • een etensbakje.
  • drinkfles of bakje. Het nadeel van een drinkbakje is dat de hamster het drinkbakje omgooit of er zaagsel in doet. iets om aan te knagen.
 

13 Responses to “Dwerghamsters”

  1. is dat niet te veel te vertellen dan moet je het helemaal voorlezen en je moet je spreekbeurt vertellen

  2. Ik kreeg veel aandacht aan mijn spreekbeurt en ik bedank mijn juf ook want zij heeft mij een briefje gegeven om naar deze website te gaan

  3. yolo11

    ik heb mijn spreekbeurt ook over hamsters gedaan een 10 ik mog mijn hamster menemen hamsters zijn leuk heb je nog geen hamster ik zou zeggen vraag aan je ouders of je er een mag het is geweldig

  4. ariana grande

    Leuke sb en ik heb heel veel van geleerd en ik weet wat ik moet kopen voor een hamster.

  5. dit is zo tof ik moet niks voor mijn spreekbeurt doen aleen maar lezen en uit mij hooft kennen !!!!!

  6. ik ben zo blij ik hoef alleen maar goed te gaan leren

  7. gaat je niks aan

    ik ga het gebruiken voor mijn spreekbeurt over de russiche dwerghamster

  8. Juul komin

    Echt super vet alle informatie voor je spreekbeurt te gek

  9. kij goede pagina heeft me egt goed ge holpen

  10. Sèriëmo Pleijzier

    Had ik echt nodig voor mijn spreekbeurt over hamsters