Monstertrucks

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over monstertrucks. Monstertrucks zijn auto’s met heel erg grote wielen waarmee wordt gestunt. Ze kunnen bijvoorbeeld over andere auto’s heenrijden of hoog springen.

Ontstaan

Monstertrucks zijn ontstaan in Amerika. In 1974 bouwde Bob Chandler de eerste monstertruck. Hij gebruikte daar een Ford pickup voor. Een pickup is een auto met een laadbak zonder dak op de plaats van de achterbank. In plaats van de gewone wielen gebruikte hij een paar wielen zo groot als tractorwielen. De stalen balken en veren waar de wielen aan vast zitten heet de ophanging. Omdat de wielen zo enorm groot waren, moest hij een hele hoge ophanging onder de auto maken. Daardoor werd de auto heel groot. Hij noemde de auto Big Foot. Dat is Engels voor grote voet.

In het begin gebruikte hij de truck om ritjes door de bergen mee te maken. Hij maakte de auto steeds mooier en groter. Ook begon hij stunts te verzinnen. Zo kon hij over andere auto’s heenrijden. In 1981 was Big Foot de eerste monstertruck die een paar auto’s plat reed.

Tegenwoordig

Na de eerste stunts van Big Foot maakten steeds meer mensen een monstertruck. In het begin werden de monstertrucks alleen gebruikt om over andere auto’s heen te rijden. Later gingen ze er ook mee racen. Vanaf 1987 werden er in Amerika wedstrijden georganiseerd.

Sinds die tijd werden de monstertrucks steeds groter en sneller en sterker. Nu kunnen de monstertrucks heel hard rijden, steigeren, springen, rondtollen, op twee wielen rijden, auto’s pletten en vuur spuwen uit de uitlaat. Ook worden de monstertrucks heel mooi beschilderd. Op de plaatjes kun je mijn favoriete monstertruck de Grave Digger zien.

Nu worden de monstertrucks niet meer gemaakt van bestaande auto’s. De monstertrucks worden ieder apart ontworpen. De rijders en de monteurs bouwen de monstertruck helemaal zelf. Daar doen ze soms wel meer dan een jaar over.

 

Onderdelen

Een monstertruck is heel erg duur. Alleen de motor kost al ongeveer € 50.000,-. Dan komen de speciale wielen, banden, ophanging, beplating en beschildering er nog bij.

Een monstertruck gebruikt geen benzine of diesel maar pure alcohol. Daardoor is hij enorm sterk. Hij gebruikt wel heel veel alcohol. Om 100 meter te kunnen rijden heeft hij ongeveer 10 liter alcohol nodig. Met 10 liter kan een gewone auto ruim 100 kilometer rijden. Dus een monstertruck is niet erg zuinig. Hij gebruikt ongeveer 1000 keer zoveel als een gewone auto.

De banden die onder een monstertruck zitten zijn meestal van Goodyear of Firestone. De banden zijn ongeveer 1 meter 70 hoog en 1 meter 10 breed. Dat zijn banden die nog groter zijn dan de grootste tractorbanden. Ze worden bijvoorbeeld op shovels en graafmachines gebruikt.

Kosten

Ik wil nog een paar cijfers noemen:

 • Iedere band kost € 1.800,-
 • De auto heeft een heleboel schokbrekers en veringen. Die kosten ieder zo’n € 2.000,-
 • De beplating kost ongeveer € 20.000,-
 • Het beschilderen van de auto kost zo’n € 7.000,-
 • De motor kost € 50.000,-
 • De hele auto kost tussen de € 100.000,- en de € 150.000,-
 • Een rijder is per jaar ook nog ongeveer € 120.000,- kwijt aan onderhoud, brandstof, kleding, reiskosten en hotelkosten

Een monstertruck is dus heel erg duur. Dat kunnen de meeste rijders niet betalen. Daarom worden ze vaak gesponsord door bedrijven en hebben ze fanclubs. De goede monstertrucks verdienen soms ook nog wat. Zo krijgen ze geld als ze wedstrijden winnen en vragen ze ook geld als ze een showtje geven.

Wedstrijden

In Amerika worden grote wedstrijden voor monstertrucks gehouden. Ook in Nederland zijn er wat wedstrijden, maar die zijn lang niet zo groot als in Amerika.

Bij de wedstrijden worden zo’n 25 sloopauto’s gebruikt. Die worden in groepjes op een groot veld gezet. Ook worden er springbulten gemaakt. De monstertrucks moeten dan spectaculaire stunts uithalen. Zo springen ze zo hoog mogelijk over de auto’s of de springbulten. En als ze een aanloop nemen kunnen ze ook heel ver springen. Een jury bepaalt dan wie de mooiste stunts heeft laten zien. Doordat de motor zo sterk is gaat de monstertruck steigeren als je gas geeft. Ook kan een monstertruck heel hard rondtollen. Dat kan hij omdat hij tegelijk met de voorwielen en de achterwielen kan sturen.

Soms gaat het bij een wedstrijd niet helemaal zoals het moet. Dan slaat de monstertruck over de kop of vliegt er een wiel af. Dat kan best gevaarlijk zijn. De auto kan dan heel snel in de brand vliegen. Daarom zitten er veiligheidsknoppen in de auto. Daarmee kun je de motor direct uitzetten. Er zit er één bij de rijder en één aan de achterkant van de auto. Soms duurt het te lang om de motor uit te krijgen. Dan staat er iemand langs de baan met een afstandsbediening om de motor uit te schakelen.

De rijder zit in een speciale stoel en heeft een vijfpunts gordel om. Ook draagt hij een vuurvast pak, een nekbeschermer, handschoenen en een helm.

Namen

De monstertrucks hebben allemaal een eigen naam. Zo zijn er:

 • Grave Digger
 • T-maxx
 • Gunslinger
 • Destroyer
 • Reptoid
 • Bad news

Mijn favoriet is:

 

One Response to “Monstertrucks”