Bijna jarig?
klik hier!Home   Albino

Albino


Inhoud

 • 1. Inleiding
 • 2. Wat is een albino?
 • 3. Pigment
 • 4. Hoe word je albino?
 • 5. Hoe herken je een albino?
 • 6. Bijzondere albino’s
 • 7. Gezondheid
 • 8. Slot

1. Inleiding

Ik maak mijn werkstuk over albino’s. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het interessant vind. Ik wilde graag weten hoe het zit met de verschillende huidskleuren.

2. Wat is een Albino?

Je hebt waarschijnlijk al wel eens een wit konijn gezien met rode ogen. Het zijn albino’s. Albino’s zijn dieren, mensen of planten met een aangeboren afwijking. Die afwijking zorgt ervoor dat ze geen, of weinig pigment hebben. Pigment is een stof in de huid die er voor zorgt dat de huid een kleur heeft. En niet alleen de huid maar ook haren en veren en de iris van de ogen. Albino’s hebben geen, of weinig pigment, en daardoor zijn ze wit of heel licht gekleurd!

3. Pigment

Bijna elk mens of dier heeft pigment, alleen de één meer dan de ander. Pigment, zoals ik hier boven al schreef, is een stof die ervoor zorgt dat de huid, vacht of veren een kleur krijgen. De ene mens wordt sneller bruin dan de andere. Dat komt door de hoeveelheid pigment. Iemand met veel pigment wordt sneller bruin dan iemand met weinig pigment. Pigment kan onder invloed van bepaalde straling van kleur veranderen. De zon zendt straling uit met verschillende golflengten. Voor de mens is slechts een gedeelte daarvan zichtbaar; het licht. Infrarood en ultraviolet licht zijn niet zichtbaar. Het ultraviolet licht zorgt voor de bruining en bestaat uit UV-a, UV-b en UV-c straling. De ozonlaag houdt de schadelijke UV-c straling tegen. De menselijke huid krijgt dus alleen te maken met de UV-a en UV-b straling. Onder invloed van UV-b straling worden er in de huid pigmentkorrels aangemaakt. Die komen naar de oppervlakte en daar worden de roze pigmentkorrels onder invloed van de UV-a straling bruin gekleurd. De UV-b straling zorgt er ook voor dat de opperhuid zich iets verdikt, waarmee de huid zich weer beschermt tegen UV straling. De UV-b straling is dus eigenlijk het begin van het hele proces, de UV-a straling zorgt voor de bruine kleur.

4. Hoe wordt je een albino?

Alle eigenschappen van levende wezens worden vastgelegd in het DNA (= genen). Elke eigenschap heeft een bepaalde code. Elke code bestaat uit twee delen; de zogenaamde alellen. Het ene alel wordt doorgegeven door de moeder en het andere door de vader. Deze alellen zijn niet altijd even sterk. Een dominant alel (=sterk) bepaalt altijd hoe een lichamelijk kenmerk er uit komt te zien. Een recessief alel (=zwak) komt pas tot uiting als het samenkomt met een ander recessief alel. Dus een tijger krijgt een oranje vacht als minstens 1 van de ouders het dominante alel heeft voor een oranje vacht. Het kan zijn dat twee tijgers, die een nakomeling verwekken, allebei een recessief alel voor een witte vacht hebben, terwijl ze zelf een oranje vacht hebben. Deze tijgers kunnen wel dat alel voor witte vacht doorgeven aan het jong. Als deze het recessieve alel van beide ouders krijgt, zal de vacht wit zijn.

5. Hoe herken je een albino?

Een albino heeft een lichte huidskleur, hij is wit of in elk geval licht gekleurd. Maar dat betekent niet dat alle witte dieren albino’s zijn! Een ijsbeer is bijvoorbeeld nog geen albino beer – hij hoort gewoon wit te zijn. Maar soms is het best wel moeilijk. Bekijk de linker tijger hier onder maar eens. Normaal hebben tijgers de kleur van de rechter tijger, maar deze is wit. Nu denk je vast dat dit een albino tijger is, maar dat is niet zo! Het is gewoon een witte tijger. Als je goed kijkt zie je namelijk dat de tijger nog zwarte strepen heeft. Verder zijn de ogen van de witte tijger blauw gekleurd. Albino dieren (en albino mensen!) hebben geen pigment in hun ogen waardoor de kleur van het bloed in het netvlies zichtbaar is. Dus de ogen zijn een beetje roze of rood. Bij de witte tijger hieronder is de iris blauw van kleur en kun je dus het netvlies niet zien, dus het is geen albino. Het is voor deze tijger niet zo handig dat hij een witte kleur heeft, want het valt heel erg op. Als hij zijn prooi benadert kan de prooi hem veel makkelijker opmerken dan wanneer hij een bruinere kleur had gehad. Dus komt de tijger ook moeilijker aan eten. Albino dieren leven daardoor ook minder lang dan normale dieren. Albino mensen hebben altijd een hele bleke huid en worden ook niet bruin in de zon. Ze kunnen alleen maar verbranden!!! De haren zijn wit en de ogen zijn licht blauw of een beetje rood, roze. Bij mensen is 1 op de 15.000 mensen albino.

6. Bijzondere Albino’s

Er zijn een aantal bijzondere of zeldzame albino’s, Ik heb er even een paar op een rijtje gezet:

Gorilla Sneeuwvlokje

In de dierentuin in Barcelona woonde een albino-gorilla; Sneeuwvlokje. Hij is wereld beroemd omdat hij waarschijnlijk de enige albino-gorilla van de wereld was die in gevangenschap leefde. Kort geleden is hij overleden.

Kangoeroe Mulali

In een dierentuin in Amerika leeft een albino-kangoeroe. Hij heet Mulali. Net als alle andere albino’s heeft Mulali veel last van de zon. Als je geen pigment hebt verbrand je namelijk heel erg snel. Mulali verbrandt zelfs als het bewolkt is. Zijn verzorgers smeren hem daarom elke dag in met zonnebrand-crème. In het wild was dat natuurlijk niet gebeurd. Daarom is voor een albino dier de dierentuin de beste plek om te leven.

Niet witte albino’s

Ik ga nu vertellen waarom sommige albino dieren niet wit zijn maar geel of licht groen. Albino-dieren hebben geen donker gekleurd pigment. De meeste dieren worden daardoor helemaal wit. Maar sommige dieren zoals slangen, kikkers en krokodillen worden niet helemaal wit als ze albino zijn. Neem een albino slang, die is eigenlijk meer geel! Dat komt omdat een slang meerdere kleuren pigment heeft. Hij heeft bruin en zwart pigment. Dat hebben honden en apen bijvoorbeeld ook, maar een slang heeft ook geel pigment en dat hebben honden en apen weer niet. Bij een albino slang zijn het bruine en zwarte pigment verdwenen. Het gele pigment is gebleven, waardoor de slang er geel uit ziet. Doordat honden en apen geen andere pigmenten dan bruin en zwart hebben, zijn honden en apen albino’s helemaal wit.

Albino planten

Er bestaan ook albino-planten. Die zijn heel zeldzaam. Een albino plant mist de stof die hem groen maakt. Maar die stof maakt hem niet alleen groen, hij heeft die stof ook nodig om gezond te kunnen leven. Albino-planten worden ook niet oud. Ze groeien uit hun zaadje en als het voedsel daaruit op is, gaan ze dood.(Zie het rechter plantje!)

7. Gezondheid

Albino dieren leven niet zo lang. Ik schreef al over Mulali, de kangoeroe die heel snel verbrandde. Dat is niet alleen bij Mulali, alle albino’s verbranden snel. Als je vaak verbrandt kan je huidkanker krijgen. Dat is ook de doodsoorzaak van Sneeuwvlokje (de gorilla). Albino’s hebben ook vaak rode ogen, ze kunnen daardoor ook minder goed zien. Daar komt ook nog bij dat albino dieren heel erg opvallen dus moeilijker aan eten komen.

Albinisme kan je niet verhelpen maar je kan wel het DNA laten testen om te kijken of je kind ook albinisme krijgt.

8. Slot

Ik vond het heel erg leuk om mijn werkstuk over albino’s te maken. Ik ben er zelf heel veel over te weten gekomen. Ik vond het wel ingewikkeld met het pigment, erfelijkheid en de zon, maar nu snap ik het wel heel goed. Ik kon alleen niet zoveel informatie vinden over albino mensen.

Mijn informatiebron was het internet. Ik heb ook nog een oude taptoe (tijdschrift) gebruikt.

 

8 Reacties

 • Dortje

  Alles wat je zei, dat klopt.
  Ik ben zelf ook een albino dus weet er alles van.
  Wist je trouwen dat er 5 verschillende soorten albinisme s zijn?
  1 is niet zo erg, 2 is dat je een beetje tegen de zo’n kan en je hebt wel gewoon je kleur
  3 is dat je een beetje tegen de zo’n kan en dat je geen pigment hebt.
  4 is geen pigment en dat je niet tegen de zo’n kan, 5 is dat je niet tegen de zo’n kan geen pichmend hebt en rode ogen.
  Als ik in het water ga bijvoorbeeld zwemmen dan zijn mijn ogen helemaal rood.
  Maar ik zit dus op 4 bijna op 5.
  Wist je trouwens ook dat albino’s (de meeste bedoel ik dan) blind zijn?
  Ik gelukkig niet”
  Doei :)

 • rosa

  ik heb mijn spreekbeurt over albino`s gedaan ik ben heel blij want ik heb een zeer goed gekregen(hoogste wat je kunt halen!!!). dankjewel want ik heb heel veel informatie hier gekregen(-:

 • yigit

  heel slecht gemaakt ik doe ook albino

 • nikita

  ik ben zelf geen albino maar ik vind het wel een heel interresant onderwerp!

 • stop racisme

  stop het hakken van albino`s in afrika

 • maan.tje

  ik heb er heel veel informatie van gekregen. mijn punt was 9,5 :) bedankt voor de informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen