Frikadel

Inleiding

De frikadel werd eind jaren 50 uitgevonden in Brabant, om precies te zijn in het plaatsje Deurne. De uitvinder luisterde naar de naam Jan Beckers. Hij was vroeger een slager en hij noemde zijn frikadel :knakworst zonder velletje. Tegenwoordig worden er zo’n miljoen frikadellen per dag geproduceerd. In een frikadel zit vooral paardenvlees, maar er zit ook varkensvlees in .

De frikadel

Een frikadel is eigenlijk een soort lange worst (hij smaakt er niet naar).De frikadel werd vroeger gemaakt van afvalvlees. Bijvoorbeeld van een uier van een koe. Nu worden ze niet meer van afvalstoffen gemaakt. Je moet hem in de frituurpan frituren. Je
kunt hem ook op de grill of in de pan leggen. In een frikadel zitten ook koolhydraten en vet. Wist je dat koolhydraten vet vasthouden. Dus als je geen koolhydraten meer eet wordt je niet dik. En je kunt zoveel vet eten als je wilt! Je bewaart de frikadellen in de vriezer. Behalve als je ze ophaalt bij een snacktent (Natuurlijk). Je denkt soms dat MC Donalds de snacks maakt. Maar dat is niet zo! De snacks worden gemaakt in fabrieken. Per dag worden er 3 miljoen frikadellen gemaakt. Dat is ongeveer 550 kilometer. De normale frikadel heeft de lengte van 18 centimeter. En heeft de doorsnede van 2,8 centimeter. Per jaar worden meer dan 350 miljoen frikadellen opgegeten.

Fabel

Veel mensen zeggen dat er koeienogen en paardenhersens in zitten. Maar dat is allemaal gelogen. Als je de frikadellen echt lekker vindt kun je meedoen aan wedstrijden! Wie de meeste frikadellen in 1 uur kan opeten is de winnaar. Bij de frikadel kun je allemaal sauzen doen. In voetbalstadions kun je ook frikadellen krijgen die zijn altijd wel duurder maar dat is omdat je even snel iets moet nemen.

 

2 Responses to “Frikadel”

  1. ik ben een moslim en ik eet het niet omdat er varken in zit