Bijna jarig?
klik hier!Home   Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland


Inhoud

 • Abel Tasman
 • Belangrijke gegevens
 • Maori’s
 • De bijzondere dingen van Nieuw-Zeeland
 • De kust
 • Het klimaat
 • De vlag

1: Abel Tasman

De Nederlandse ontdekkingsreiziger en zeeman Abel Tasman zag op 13 december 1642 een groot en bergachtig land aan de horizon. Het was een onbekend land, dat nog niet op de kaart stond. Met zijn schepen Zeehaan en Heemskerk verkende Abel Tasman de ruige kust. Na vier dagen liet hij de ankers zakken in een rustiger deel van de kust. Op het strand verschenen schreeuwende donkere mannen. Al snel kwamen ze in grote kano’s naar de schepen toe. Tasman liet hen lakens, kralen, spijkers en messen zien. Misschien kon hij deze goederen ruilen tegen voedsel en water. Maar de donkere mannen bleven maar schreeuwen. Een paar wilden zelfs aan boord van de Heemskerk. Dat vond Tasman te gevaarlijk en hij zei tegen zijn matrozen: “Laat ze niet aan boord komen!” Tasman wilde ook de bemanning van de Zeehaan waarschuwen. Daarom stuurde hij er vijf matrozen in een roeiboot er naar toe. Maar de roeiboot werd aangevallen. Drie matrozen werden er doodgeknuppeld en in zee gegooid. De andere twee werden zwaargewond. De schepen vuurden kanonschoten af. Dat hielp. De donkere mannen peddelden geschrokken terug naar het strand. De Zeehaan en de Heemskerk haalden meteen hun ankers op. Ze moesten zo gauw mogelijk weg van deze gevaarlijke kust. Tasman gaf het onbekende land de naam Statenland. Later werd dit verre land naar de provincie Zeeland genoemd: Nieuw-Zeeland. Pas honderd jaar later kwamen er weer Europeanen in Nieuw-Zeeland aan. Ditmaal waren het Engelse ontdekkingsreizigers. In 1840 werd Nieuw-Zeeland een kolonie van Engeland.

2: Belangrijke gegevens

Nieuw-Zeeland is 270.000 km² groot, 8 keer groter dan Nederland. Nieuw-Zeeland heeft een kleine 4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Wellington. De natuur is erg mooi en bijzonder. Er zijn mooie stranden, warmwaterbronnen, fjorden, geisers, vulkanen, bossen en bergen. Meer dan 7% van de oppervlakte van Nieuw-Zeeland wordt ingenomen door zeven nationale parken en 1300 natuurreservaten.

De godsdienst in Nieuw-Zeeland is:

 • Angeliaans 19%
 • Presbyteriaans 18%
 • Rooms-katholiek 15%
 • Protestants 10%
 • Geen godsdienst 33%

De taal die ze spreken is grotendeels Engels en een Maori’s.

3: De Maori’s

De donkere mannen die Tasman bij zijn aankomst in Nieuw-Zeeland zag, waren Maori’s. Dit volk woonde al zo’n duizend jaar in Nieuw-Zeeland. De Maori’s waren ooit eens in kano’s naar Nieuw-Zeeland toe gevaren. Zij kwamen van eilanden ergens in de Grote Oceaan. De Maori’s noemde hun nieuwe land: ‘Het land van de lange witte wolk’. Aotearoa in Maori-taal. Er wonen nu ongeveer 300.000 Maori’s in Nieuw-Zeeland. Dat is 12% van de totale bevolking. Hun aantal neemt snel toe. Want Maori’s hebben vaak grote gezinnen. Vier tot vijf kinderen zijn heel normaal. De Maori’s voelen zich één volk. Ze hebben hele andere gewoonten dan de blanken. Ze zijn bijvoorbeeld gewend heel veel dingen samen te doen. In ieder dorp of stadswijk staat wel een ontmoetingshuis. De Maori’s komen daar bijeen om te vergaderen, feesten of te rouwen. De Maori’s hebben dezelfde rechten als alle andere Nieuw-Zeelanders. Ze kunnen het goed met hun blanke landgenoten vinden. De kinderen spelen met elkaar en gaan samen naar school en naar sportclubs. Veel Maori’s trouwen met een blanke.

4: De bijzondere dingen van Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn een heleboel bijzondere dingen zoals de pannenkoekenrotsen. Pannenkoekenrotsen zijn ontstaan door stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachte leisteen, die door duizenden jaren regen, wind en op stuivend water van de zee zijn weggesleten, hebben de gelaagde vorm van deze rotsen gevormd. Een geiser is een verwarmde natuurlijke bron, die op onregelmatige tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel. Ook zijn er 2 gletsjers in Nieuw-Zeeland: de Frans Jozef en de Fox gletsjer. De Frans Jozef gletsjer is 15 kilometer lang, en zakt per dag zo’n 70 centimeter. En hij ligt zo dicht aan zee dat je dat bijna nergens anders ziet. Nieuw-Zeeland is ook nog altijd vulkanisch actief wat onder andere blijkt uit de vele enorme zwavelrijke kraters die je verspreid over het land aantreft, zoals in Rotarua. Dat is een plaats waar het vulkanisch is aangelegd. Het ruikt er naar verrotte eieren. De Pohutukawa is een bijzondere plant, ook wel de kersenboom van Nieuw-Zeeland. Ze komen het meest voor op het Noordereiland. De paua shell is een schelp die ook alleen maar op het Noordereiland te vinden is. Het is een schelp die gekleurd en glimmend van binnen is, ze maken er dan ook bijvoorbeeld sieraden van. De kiwi is een dier dat je alleen in Nieuw-Zeeland aantreft. Het is een nationaal symbool van Nieuw-Zeeland. De kiwi is een nachtdier.

5: De kust

Nieuw-Zeeland heeft in totaal 15.000 kilometer kronkelige kust. De westkust is voor het grootste deel rotsachtig. Aan de oostkust liggen enkele rotsachtige schiereilanden. Daar leven zeehonden en pinguïns. De kust van het Zuidereiland heeft smalle steile inhammen. Deze fjorden hebben enorme rotswanden die vanuit de zee omhoog rijzen. Vanaf deze steile rotsen kletteren watervallen met een oorverdovend lawaai de zee in. Nieuw-Zeeland heeft ook veel zandstranden. Op het Noordereiland zijn sommige zandstranden wel 100 kilometer lang. Maar er zijn ook kleine strandjes. Met wat geluk heb je je eigen zandstrand.

6: Het klimaat

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn het tegenovergestelde als in Nederland. Als het in Nederland zomer is, is het daar winter. In december zie je de kerstbomen op het strand staan. De koudste maand is juli. De warmste maand is februari. Nieuw-Zeeland heeft een zeeklimaat en in het noorden heeft het subtropisch eigenschappen. Door de combinatie van bergen en een warme zee valt er plaatselijk veel regen. In de bergen ligt er wat sneeuw en ijs. Hier heerst een hooggebergteklimaat. In sommige beschutte dalen heb je een vast klimaat en in de binnen gebieden hebben soms veel weg van een landklimaat. Hier varieert de temperatuur per seizoen en per dag enorm. Ook slaat het weer in de bergen snel om.

7: De vlag

De vlag van Nieuw-Zeeland lijkt sterk op die van Australië. In de linkerhoek zie je de vlag van Groot-Brittannië. De vier sterren op de vlag zijn afgeleid van het sterrenbeeld ‘Zuiderkruis’ of te wel ‘Southern Cross’. Het sterrenbeeld is elke nacht (bij onbewolkt weer) te zien. Het sterrenbeeld gaat in Australië en Nieuw-Zeeland nooit onder. Net als de grote beer in Nederland nooit achter de horizon zal verdwijnen.

Vragen:

 • 1. Wat was de eerste naam van Nieuw Zeeland? Statenland
 • 2. Hoe noemden de Maori’s hun land? Het land van de lange witte wolk.
 • 3. Hoe heten de twee gletsjers? De Frans Josef en de Fox
 • 4.Welk sterrenbeeld staat er op de vlag van Nieuw-Zeeland? Southern Cross.
 

9 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen