Bijna jarig?
klik hier!Home   Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland


Inhoud

 • Abel Tasman
 • Belangrijke gegevens
 • Maori’s
 • De bijzondere dingen van Nieuw-Zeeland
 • De kust
 • Het klimaat
 • De vlag

1: Abel Tasman

De Nederlandse ontdekkingsreiziger en zeeman Abel Tasman zag op 13 december 1642 een groot en bergachtig land aan de horizon. Het was een onbekend land, dat nog niet op de kaart stond. Met zijn schepen Zeehaan en Heemskerk verkende Abel Tasman de ruige kust. Na vier dagen liet hij de ankers zakken in een rustiger deel van de kust. Op het strand verschenen schreeuwende donkere mannen. Al snel kwamen ze in grote kano’s naar de schepen toe. Tasman liet hen lakens, kralen, spijkers en messen zien. Misschien kon hij deze goederen ruilen tegen voedsel en water. Maar de donkere mannen bleven maar schreeuwen. Een paar wilden zelfs aan boord van de Heemskerk. Dat vond Tasman te gevaarlijk en hij zei tegen zijn matrozen: “Laat ze niet aan boord komen!” Tasman wilde ook de bemanning van de Zeehaan waarschuwen. Daarom stuurde hij er vijf matrozen in een roeiboot er naar toe. Maar de roeiboot werd aangevallen. Drie matrozen werden er doodgeknuppeld en in zee gegooid. De andere twee werden zwaargewond. De schepen vuurden kanonschoten af. Dat hielp. De donkere mannen peddelden geschrokken terug naar het strand. De Zeehaan en de Heemskerk haalden meteen hun ankers op. Ze moesten zo gauw mogelijk weg van deze gevaarlijke kust. Tasman gaf het onbekende land de naam Statenland. Later werd dit verre land naar de provincie Zeeland genoemd: Nieuw-Zeeland. Pas honderd jaar later kwamen er weer Europeanen in Nieuw-Zeeland aan. Ditmaal waren het Engelse ontdekkingsreizigers. In 1840 werd Nieuw-Zeeland een kolonie van Engeland.

2: Belangrijke gegevens

Nieuw-Zeeland is 270.000 km² groot, 8 keer groter dan Nederland. Nieuw-Zeeland heeft een kleine 4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Wellington. De natuur is erg mooi en bijzonder. Er zijn mooie stranden, warmwaterbronnen, fjorden, geisers, vulkanen, bossen en bergen. Meer dan 7% van de oppervlakte van Nieuw-Zeeland wordt ingenomen door zeven nationale parken en 1300 natuurreservaten.

De godsdienst in Nieuw-Zeeland is:

 • Angeliaans 19%
 • Presbyteriaans 18%
 • Rooms-katholiek 15%
 • Protestants 10%
 • Geen godsdienst 33%

De taal die ze spreken is grotendeels Engels en een Maori’s.

3: De Maori’s

De donkere mannen die Tasman bij zijn aankomst in Nieuw-Zeeland zag, waren Maori’s. Dit volk woonde al zo’n duizend jaar in Nieuw-Zeeland. De Maori’s waren ooit eens in kano’s naar Nieuw-Zeeland toe gevaren. Zij kwamen van eilanden ergens in de Grote Oceaan. De Maori’s noemde hun nieuwe land: ‘Het land van de lange witte wolk’. Aotearoa in Maori-taal. Er wonen nu ongeveer 300.000 Maori’s in Nieuw-Zeeland. Dat is 12% van de totale bevolking. Hun aantal neemt snel toe. Want Maori’s hebben vaak grote gezinnen. Vier tot vijf kinderen zijn heel normaal. De Maori’s voelen zich één volk. Ze hebben hele andere gewoonten dan de blanken. Ze zijn bijvoorbeeld gewend heel veel dingen samen te doen. In ieder dorp of stadswijk staat wel een ontmoetingshuis. De Maori’s komen daar bijeen om te vergaderen, feesten of te rouwen. De Maori’s hebben dezelfde rechten als alle andere Nieuw-Zeelanders. Ze kunnen het goed met hun blanke landgenoten vinden. De kinderen spelen met elkaar en gaan samen naar school en naar sportclubs. Veel Maori’s trouwen met een blanke.

4: De bijzondere dingen van Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn een heleboel bijzondere dingen zoals de pannenkoekenrotsen. Pannenkoekenrotsen zijn ontstaan door stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachte leisteen, die door duizenden jaren regen, wind en op stuivend water van de zee zijn weggesleten, hebben de gelaagde vorm van deze rotsen gevormd. Een geiser is een verwarmde natuurlijke bron, die op onregelmatige tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel. Ook zijn er 2 gletsjers in Nieuw-Zeeland: de Frans Jozef en de Fox gletsjer. De Frans Jozef gletsjer is 15 kilometer lang, en zakt per dag zo’n 70 centimeter. En hij ligt zo dicht aan zee dat je dat bijna nergens anders ziet. Nieuw-Zeeland is ook nog altijd vulkanisch actief wat onder andere blijkt uit de vele enorme zwavelrijke kraters die je verspreid over het land aantreft, zoals in Rotarua. Dat is een plaats waar het vulkanisch is aangelegd. Het ruikt er naar verrotte eieren. De Pohutukawa is een bijzondere plant, ook wel de kersenboom van Nieuw-Zeeland. Ze komen het meest voor op het Noordereiland. De paua shell is een schelp die ook alleen maar op het Noordereiland te vinden is. Het is een schelp die gekleurd en glimmend van binnen is, ze maken er dan ook bijvoorbeeld sieraden van. De kiwi is een dier dat je alleen in Nieuw-Zeeland aantreft. Het is een nationaal symbool van Nieuw-Zeeland. De kiwi is een nachtdier.

5: De kust

Nieuw-Zeeland heeft in totaal 15.000 kilometer kronkelige kust. De westkust is voor het grootste deel rotsachtig. Aan de oostkust liggen enkele rotsachtige schiereilanden. Daar leven zeehonden en pinguïns. De kust van het Zuidereiland heeft smalle steile inhammen. Deze fjorden hebben enorme rotswanden die vanuit de zee omhoog rijzen. Vanaf deze steile rotsen kletteren watervallen met een oorverdovend lawaai de zee in. Nieuw-Zeeland heeft ook veel zandstranden. Op het Noordereiland zijn sommige zandstranden wel 100 kilometer lang. Maar er zijn ook kleine strandjes. Met wat geluk heb je je eigen zandstrand.

6: Het klimaat

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn het tegenovergestelde als in Nederland. Als het in Nederland zomer is, is het daar winter. In december zie je de kerstbomen op het strand staan. De koudste maand is juli. De warmste maand is februari. Nieuw-Zeeland heeft een zeeklimaat en in het noorden heeft het subtropisch eigenschappen. Door de combinatie van bergen en een warme zee valt er plaatselijk veel regen. In de bergen ligt er wat sneeuw en ijs. Hier heerst een hooggebergteklimaat. In sommige beschutte dalen heb je een vast klimaat en in de binnen gebieden hebben soms veel weg van een landklimaat. Hier varieert de temperatuur per seizoen en per dag enorm. Ook slaat het weer in de bergen snel om.

7: De vlag

De vlag van Nieuw-Zeeland lijkt sterk op die van Australië. In de linkerhoek zie je de vlag van Groot-Brittannië. De vier sterren op de vlag zijn afgeleid van het sterrenbeeld ‘Zuiderkruis’ of te wel ‘Southern Cross’. Het sterrenbeeld is elke nacht (bij onbewolkt weer) te zien. Het sterrenbeeld gaat in Australië en Nieuw-Zeeland nooit onder. Net als de grote beer in Nederland nooit achter de horizon zal verdwijnen.

Vragen:

 • 1. Wat was de eerste naam van Nieuw Zeeland? Statenland
 • 2. Hoe noemden de Maori’s hun land? Het land van de lange witte wolk.
 • 3. Hoe heten de twee gletsjers? De Frans Josef en de Fox
 • 4.Welk sterrenbeeld staat er op de vlag van Nieuw-Zeeland? Southern Cross.
 

  9 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen