Bijna jarig?
klik hier!Home   Auto

Auto


Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen dagelijks gebruik van de auto maken en onze wereld zonder auto’s nauwelijks meer voor te stellen is. Bovendien wist ik er zelf ook nog niet zoveel van.

Geschiedenis van de auto

De allereerste auto werd gebouwd door Karl Benz in 1885. Deze auto was eigenlijk een kar zonder paard maar met een verbrandingsmotor als krachtbron. Natuurlijk waren er al andere karren voor die tijd, maar die werden getrokken door een paard. Ook waren er wat experimenten gedaan met wagens die door een stoommachine werden voorbewogen. Maar die waren te zwaar en te duur om bruikbaar te zijn.

Na 1885 gingen ook anderen auto’s met een verbrandingsmotor bouwen. Er kwam een echte auto-industrie, die steeds betere wagens bouwde. Daardoor kwamen er meer auto’s op de markt en dus ook op de weg. Maar de auto was voor een normaal gezin niet te betalen, alleen de rijke mensen reden in auto’s.

In die eerste jaren vond men auto’s bovendien gevaarlijk. In sommige landen moest er een man met een rode vlag vooroplopen om mensen te waarschuwen. Dan schoot je dus niet erg op. Veel harder dan 30 km per uur gingen die eerste modellen ook niet. Maar voor die tijd was dat al heel wat.

In 1908 kwam in de hoge autoprijzen verandering. De Amerikaan Henry Ford ontwierp toen de T-ford. Het was de eerste auto die niet meer helemaal met de hand en op speciale bestelling werd gemaakt, maar in serie op de lopende band werd gebouwd. Dat betekent dat de auto onderdeel voor onderdeel op een lopende band in elkaar gezet wordt, waarbij elke arbeider steeds dezelfde onderdelen op elke volgende auto monteert. De oorspronkelijke prijs van de T-Ford was rond de 850 dollar, wat nog te hoog was voor de meeste Amerikanen. Maar door de steeds snellere en eenvoudige productie daalde de prijs langzamerhand tot 260 dollar in het jaar 1925. Daarmee konden grote groepen Amerikanen zo’n auto betalen en begon de massa-motorisering in Amerika. Een stuk vroeger dan in Europa trouwens.

In Europa reden in de jaren 20 en 30 alleen rijke mensen in auto’s. Die auto’s waren vaak ooknog kleiner dan in Amerika. Pas in de jaren dertig begonnen ze onder meer in Italië bij Fiat, in Frankrijk bij Citroen en in Engeland bij Austin aan goedkope auto’s voor iedereen te werken. Maar voor de tweede wereldoorlog begon, lukte het eigenlijk alleen in Duitsland om een goed ontwerp af te krijgen en te fabriceren. De auto die ik bedoel is de Volkswagen kever. Die heette toe trouwens anders: de KDF-wagen, dat betekent Kraft durch Freude, of kracht door vreugde.

Die auto kwam in 1937 voor het eert van de lopende band. Hij was ontworpen door Ferdinand Porsche, in opdracht van de dictator Hitler. Die wilde de bevolking tevreden houden met de goedkope volkswagen. Hitler had geeist dat de auto niet meer dan 1000 mark mocht kosten, tien kilometer per liter moest kunnen rijden, vier personen moest kunnen vervoeren en 100 kilometer per uur moest halen. Je kon zegeltjes kopen om voor een kever te sparen. Maar toen veel mensen hun zegelboekje vol hadden, was de oorlog al zo ernstig dat er alleen nog een soort jeep-kevertjes werd gebouwd voor het leger. De mensen konden dus naar hun auto fluiten. Toen de geallieerden (Amerikanen, Fransen, Engelsen enz.) de oorlog hadden gewonnen, wou niemand de fabriek en de machines overnemen. Dat was dus bijna het eind van de kever. Maar een Engelse generaal die in Duitsland bij het bezettingsleger zat, dacht: kom, dan ga ik wat van die auto’s bouwen voor mijn soldaten. Daarmee begon dus toch weer de productie in de deels door bommen verwoeste fabriek.

Het werd een groot succes. Het jaar dat de 250.000e volkswagen gebouwd werd, stierf meneer Porsche, nadat hij eerst in Frankrijk een tijdje in de gevangenis had gezeten omdat hij Hitler had geholpen. Daarna werden er nog miljoenen kevertjes gebouwd. Zelfs nu worden ze nog gemaakt in Zuid-Amerika. Het is de meest verkochte auto uit de geschiedenis en ook de langst geproduceerde. Andere veel verkochte Europese auto’s van vlak na de oorlog waren de Fiat Toppolino, de Citroen lelijke eend en de Austin en Morris minors. Tegenwoordig kunnen er steeds meer auto’s worden geleased. Een lease auto is een auto waarvoor een soort van lening is afgesloten.

Bijzondere auto’s

Kampeerauto’s of campers.

Een hele oude camper is de Rumpler, van dr. Rumpler. Hij werd voor de oorlog in Duitsland gemaakt. Het was een langwerpige auto met gordijnen voor de zijruiten achter, verwarming en stromend koud en warm water. Voor die tijd was dat heel luxe.

Een andere oude camper is de Land-yacht, van de Amerikaanse meneer Pemberton Billings. Deze camper komt ongeveer uit de jaren 20. Meneer Billings beweerde dat het op een mooie boot leek. De eettafel van de camper was boven de motor geplaatst. En verder naar achteren waren twee slaapplaatsen.

Vooral in Amerika zag je na 1950 heel veel campers. Daar zijn hele parken waar mensen er echt in wonen. Vaak zijn ze heel groot en soms hangt er een aanhanger aan met een gewone auto of motoren erop.

In Europa zag je pas veel later veel campers. In de jaren zeventig begon het met omgebouwde volkswagenbusjes. Meer dan een klein keukentje en een opklapbed in het dak zat daar niet in.De laatste jaren zie je ook hier meer dure en grote campers. Daar zit een complete keuken, wc, een badkamer en soms slaap en woonruimte voor zes tot acht mensen in.

Racewagen

Een ander bijzonder soort auto is de racewagen, gebruikt voor de sport. Want al vroeg nadat de auto was uitgevonden, begonnen mensen wedstrijden te organiseren wie het hardst kon.

Een van de eerste snelle auto’s was van Adam Opel uit Duitsland. De bestuurder van die auto was Jorns, hij verbrak het record met 180km/u en in 1919 begon hij er wedstrijden mee te rijden. Ook had je de Bugatti type 29 dat was een sigaarvormige Italiaanse auto. Het was een van de eerste gestroomlijnde wagens. Hij was bedoeld voor de belangrijke Grand Prix-wedstrijden. De uitlaatpijp van deze auto, stak uit de staart.

Een hele grote mislukkeling was de Engelse Sunbeam Silver Bullet uit 1930. Deze auto werd aangedreven door twee twaalf cilinder motoren en had 4000pk (paardenkracht). Toen hij een nieuw record van boven de 371km/u moest halen, haalde hij de 300 niet eens. In 1939 was er een nieuwe Mercedes Benz. Deze auto had twaalf cilinders en 425pk. De snelheid van deze auto was 175km/u.

In 1937 was er de Mercedes W125, die meedeed aan de Grand Prix-race van Masaryk. Deze race was 437 kilometer lang. Von Brauschitsch (de bestuurder van de auto.) deed er 3 uur 10 minuten en 7 seconden over. De auto reed gemiddeld 138 km/u en had een vermogen van 570pk.

Nu heb je auto’s zoals een Ferrari, Porsche of Lamborghini. Die gaan soms wel 320 km/u. Of formule 1 auto’s, die gaan rond de 400. Maar je hebt nog auto’s die twee tot drie keer zo snel gaan. Die hebben namelijk een raketmotor aan boord waarmee ze wel 1200 km/u mee kunnen gaan. Dat zijn de auto’s waarmee snelheidsrecords worden gebroken. Ze kunnen sneller dan het geluid. Maar of je daar veel aan hebt? In Nederland sta je vooral in de file. Je zou kunnen zeggen dat de auto onder zijn eigen succes lijdt. Hoe meer er komen en hoe sneller en beter ze worden, hoe meer ze elkaar in de weg zitten en hoe langzamer je vooruit komt.

Toekomst van de auto

Hoe zou het dus verder gaan met de auto? Ik denk dat er in de toekomst auto’s op andere brandstoffen dan diesel en benzine gaan komen nu de olie op begint te raken. Waterstofmotoren of elektrische auto’s, die ook minder vervuilen. En je zult straks niet meer zelf hoeven te sturen en te schakelen. Opletten op de auto’s naast en voor je, hoeft in de toekomst ook niet meer. Computers en sensors regelen alles. Maar de lol gaat er dan wel een beetje af. Je kunt net zo goed de trein nemen…

Vragen

  1. Wie vond de T-Ford uit? Henry Ford
  2. Wie gaf Ferdinand Porsche de opdracht om de volkswagen kever te maken? Adolf Hitler
  3. Wie verbrak in 1919 met 180km/u het wereldrecord? Jorns
  4. Hoe kun je met een auto ongeveer 1200 km/u gaan? Met een raketmotor aan boord.
 

21 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen