Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen dagelijks gebruik van de auto maken en onze wereld zonder auto’s nauwelijks meer voor te stellen is. Bovendien wist ik er zelf ook nog niet zoveel van.
Geschiedenis van de auto
De allereerste auto werd gebouwd door Karl Benz in 1885. Deze auto was eigenlijk een kar zonder paard maar met een verbrandingsmotor als krachtbron. Natuurlijk waren er al andere karren voor die tijd, maar die werden getrokken door een paard. Ook waren er wat experimenten gedaan met wagens die door een stoommachine werden voorbewogen. Maar die waren te zwaar en te duur om bruikbaar te zijn.
Na 1885 gingen ook anderen auto’s met een verbrandingsmotor bouwen. Er kwam een echte auto-industrie, die steeds betere wagens bouwde. Daardoor kwamen er meer auto’s op de markt en dus ook op de weg. Maar de auto was voor een normaal gezin niet te betalen, alleen de rijke mensen reden in auto’s.
In die eerste jaren vond men auto’s bovendien gevaarlijk. In sommige landen moest er een man met een rode vlag vooroplopen om mensen te waarschuwen. Dan schoot je dus niet erg op. Veel harder dan 30 km per uur gingen die eerste modellen ook niet. Maar voor die tijd was dat al heel wat.
In 1908 kwam in de hoge autoprijzen verandering. De Amerikaan Henry Ford ontwierp toen de T-ford. Het was de eerste auto die niet meer helemaal met de hand en op speciale bestelling werd gemaakt, maar in serie op de lopende band werd gebouwd. Dat betekent dat de auto onderdeel voor onderdeel op een lopende band in elkaar gezet wordt, waarbij elke arbeider steeds dezelfde onderdelen op elke volgende auto monteert. De oorspronkelijke prijs van de T-Ford was rond de 850 dollar, wat nog te hoog was voor de meeste Amerikanen. Maar door de steeds snellere en eenvoudige productie daalde de prijs langzamerhand tot 260 dollar in het jaar 1925. Daarmee konden grote groepen Amerikanen zo’n auto betalen en begon de massa-motorisering in Amerika. Een stuk vroeger dan in Europa trouwens.
In Europa reden in de jaren 20 en 30 alleen rijke mensen in auto’s. Die auto’s waren vaak ooknog kleiner dan in Amerika. Pas in de jaren dertig begonnen ze onder meer in Italië bij Fiat, in Frankrijk bij Citroen en in Engeland bij Austin aan goedkope auto’s voor iedereen te werken. Maar voor de tweede wereldoorlog begon, lukte het eigenlijk alleen in Duitsland om een goed ontwerp af te krijgen en te fabriceren. De auto die ik bedoel is de Volkswagen kever. Die heette toe trouwens anders: de KDF-wagen, dat betekent Kraft durch Freude, of kracht door vreugde.
Die auto kwam in 1937 voor het eert van de lopende band. Hij was ontworpen door Ferdinand Porsche, in opdracht van de dictator Hitler. Die wilde de bevolking tevreden houden met de goedkope volkswagen. Hitler had geeist dat de auto niet meer dan 1000 mark mocht kosten, tien kilometer per liter moest kunnen rijden, vier personen moest kunnen vervoeren en 100 kilometer per uur moest halen. Je kon zegeltjes kopen om voor een kever te sparen. Maar toen veel mensen hun zegelboekje vol hadden, was de oorlog al zo ernstig dat er alleen nog een soort jeep-kevertjes werd gebouwd voor het leger. De mensen konden dus naar hun auto fluiten. Toen de geallieerden (Amerikanen, Fransen, Engelsen enz.) de oorlog hadden gewonnen, wou niemand de fabriek en de machines overnemen. Dat was dus bijna het eind van de kever. Maar een Engelse generaal die in Duitsland bij het bezettingsleger zat, dacht: kom, dan ga ik wat van die auto’s bouwen voor mijn soldaten. Daarmee begon dus toch weer de productie in de deels door bommen verwoeste fabriek.
Een van de eerste snelle auto’s was van Adam Opel uit Duitsland. De bestuurder van die auto was Jorns, hij verbrak het record met 180km/u en in 1919 begon hij er wedstrijden mee te rijden. Ook had je de Bugatti type 29 dat was een sigaarvormige Italiaanse auto. Het was een van de eerste gestroomlijnde wagens. Hij was bedoeld voor de belangrijke Grand Prix-wedstrijden. De uitlaatpijp van deze auto, stak uit de staart.
Een hele grote mislukkeling was de Engelse Sunbeam Silver Bullet uit 1930. Deze auto werd aangedreven door twee twaalf cilinder motoren en had 4000pk (paardenkracht). Toen hij een nieuw record van boven de 371km/u moest halen, haalde hij de 300 niet eens. In 1939 was er een nieuwe Mercedes Benz. Deze auto had twaalf cilinders en 425pk. De snelheid van deze auto was 175km/u.
In 1937 was er de Mercedes W125, die meedeed aan de Grand Prix-race van Masaryk. Deze race was 437 kilometer lang. Von Brauschitsch (de bestuurder van de auto.) deed er 3 uur 10 minuten en 7 seconden over. De auto reed gemiddeld 138 km/u en had een vermogen van 570pk.
Nu heb je auto’s zoals een Ferrari, Porsche of Lamborghini. Die gaan soms wel 320 km/u. Of formule 1 auto’s, die gaan rond de 400. Maar je hebt nog auto’s die twee tot drie keer zo snel gaan. Die hebben namelijk een raketmotor aan boord waarmee ze wel 1200 km/u mee kunnen gaan. Dat zijn de auto’s waarmee snelheidsrecords worden gebroken. Ze kunnen sneller dan het geluid. Maar of je daar veel aan hebt? In Nederland sta je vooral in de file. Je zou kunnen zeggen dat de auto onder zijn eigen succes lijdt. Hoe meer er komen en hoe sneller en beter ze worden, hoe meer ze elkaar in de weg zitten en hoe langzamer je vooruit komt.
Toekomst van de auto
Hoe zou het dus verder gaan met de auto? Ik denk dat er in de toekomst auto’s op andere brandstoffen dan diesel en benzine gaan komen nu de olie op begint te raken. Waterstofmotoren of elektrische auto’s, die ook minder vervuilen. En je zult straks niet meer zelf hoeven te sturen en te schakelen. Opletten op de auto’s naast en voor je, hoeft in de toekomst ook niet meer. Computers en sensors regelen alles. Maar de lol gaat er dan wel een beetje af. Je kunt net zo goed de trein nemen…
Vragen
- Wie vond de T-Ford uit? Henry Ford
- Wie gaf Ferdinand Porsche de opdracht om de volkswagen kever te maken? Adolf Hitler
- Wie verbrak in 1919 met 180km/u het wereldrecord? Jorns
- Hoe kun je met een auto ongeveer 1200 km/u gaan? Met een raketmotor aan boord.
wat zijn jullie slim
niemand reageert:(
Dank u voor di site . Is bere leuk hier te kijken :)
hallo goede site
Ik moet daar me spreekbeurt over doen. Dus heb ik er veel aan.
mijn spreekbeurt gaat helemaal goed
Goed bezig
ik vind dit een hele goede site!
Ook handig voor je werkstuk
mijn spreek beurt gaat nu goed door deze site
leuke site ook
moet spreekbeurt nog doen [SCHRIK]
echt een goeie site voor je spreekbeurten en je werkstukken
het is een leuke site maar er moet nog meer informatie zijn
goed hoor ik wist er niet veel van maar nu wel tnx
erg handig
erg erg erg erg erg erg erg erg HANDIG!
mijn spreekbeurt gaat over haaien en de helft heb ik hier gevonden
#LeukeSite
Hé gasten super coole website
te gekke website best of de best
mijn werkstuk ging niet goed door wikepedia maar met deze site wel