Formule 1

Formule 1 is de hoogste klasse in het autoracen. Voor deze autosport worden speciale auto’s ontwikkeld met open wielkasten. De Formule 1 is al 73 jaar actief, de eerste wedstrijd werd gereden in 1950.

De geschiedenis van de Formule 1

1950 – 1958: Het begin van het kampioenschap

De Italiaan Giuseppe Farina won het eerste kampioenschap in 1950 in zijn Alfa Romeo Alfetta 159. Hij won met een heel klein verschil van de Argentijn Juan Manuel Fangio. Het grappige is dat Fangio de wereldtitel later veroverde. Hij werd wereldkampioen in 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957. De jaren dat hij geen wereldkampioen werd, had hij een blessure. Zijn record van 5 wereldtitels stond 45 jaar, totdat de Duitse coureur Michael Schumacher in 2003 zijn zesde wereldtitel won. Tijdens deze periode reden vooral de automerken Alfa Romeo, Mercedes-Benz, Scuderia Ferrari en Maserati. In het begin werd er vooral gereden met de Alfa Romeo Alfetta 159, deze hadden de motor voorin en een 1,5 litermotor met compressor of een 4,5 litermotor zonder compressor.

1959 – 1980: De technische vooruitgang

Cooper Car Company zette de eerste grote technologische stap vooruit door de motor naar het midden van de auto te verplaatsen. Australiër Jack Brabham werd met deze nieuwe tactiek in 1959, 1960 en 1966 wereldkampioen. In 1961 lag de motor bij alle auto’s in het midden.

Mike Hawthorn was de eerste Britse wereldkampioen. Hij won het kampioenschap in een Ferrari in 1958. Daarna kwam Colin Chapman de Formule 1 binnen als ontwerper en daarna richtte hij Team Lotus op. Vanaf dat moment waren de Britten niet meer weg te denken uit het kampioenschap. Tussen 1962 en 1973 wonnen Britse teams en coureurs twaalf wereldtitels.

In 1962 verving Lotus de spaceframe met de aluminium monocoque. Dit was sinds het verplaatsen van de motor de grootste doorbraak. Eind jaren zestig werd aerodynamica steeds belangrijker in het ontwerp van de auto’s. Aerodynamica is de wetenschap die de beweging van gassen beschrijft. Dit is de reden waarom er spoilers werden gemonteerd. Spoilers zorgen voor een neerwaartse druk.

In 1977 werden er weer twee vernieuwingen doorgevoerd. Lotus kwam met de eerste wing car waarbij de bodemplaat en de zijpontons een soort omgekeerde vliegtuigvleugel werden. Op deze manier ontstond er onderaan de auto een druk waardoor de auto tegen het wegdek werd gedrukt. De auto’s konden hierdoor veel harder door de bocht. Tijdens het seizoen in 1979 was Lotus door deze vernieuwing onverslaanbaar. Na dat jaar volgden de andere teams hun voorbeeld.

Renault besloot na een tijd ook de stap te zetten naar de Formule 1 en koos voor een auto met een turbo motor. Ze hadden het in het begin moeilijk, maar na 1979 wonnen ze er races mee. Sindsdien kozen steeds meer teams voor deze turbo motor en waren tot het einde van de jaren tachtig populair.

Door de wing car en de turbo werden de auto’s zo krachtig, dat ze niet meer veilig waren. Ook de kosten gingen behoorlijk omhoog. Beiden mochten uiteindelijk niet meer gebruikt worden.

1981 – 2000: Big Business

In de jaren zeventig begon Bernie Ecclestone met het herschikken van de commerciële rechten van de Formule 1 en mede dankzij hem is het nu een miljardenindustrie. Hij nam in 1971 het Brabham team over en daarmee kwam hij in de Formule One Constructors’ Assocciation. In 1978 werd hij hiervan de president. Circuits benaderden de teams eerst apart, maar Ecclestone overtuigde de teams ervan om zich samen aan te bieden. Circuits konden alles of niets krijgen en het circuit moest de reclame naast de baan overlaten aan Ecclestone en zijn team.

Van 1984 tot 2008 alleen coureurs van Williams, McLaren, Renault en Ferrari een wereldkampioenschap gewonnen.

2000 – 2007: Terugkeer van fabrikanten

Michael Schumacher en Scuderia Ferrari wonnen vijf coureurs- en zes constructeurstitels op rij tussen 1999 en 2004. Schumacher heeft aardig wat records verbroken. Onder andere die van het aantal overwinningen (91 overwinningen), overwinningen in een seizoen (13 van de 18) en de meeste wereldkampioenschappen voor een coureur (7 kampioenschappen). Schumacher is aan het eind van 2006 gestopt, na 16 jaar racen.

In deze periode werden de regels vaak aangepast om de kosten te drukken en om de actie op het circuit te verbeteren.

2007 – 2020: Economische stagnatie

In 2007 begon de kredietcrisis in de VS en verspreidde daarna over de hele wereldeconomie. De Formule 1 werd hier ook door getroffen, omdat verschillende sponsors hun contract niet verlengden.

De meest succesvolle Nederlandse Formule 1 coureur

Max Verstappen is toch wel de meest succesvolle Nederlandse coureur in de Formule 1. Max is de eerste Hollandse coureur die wereldkampioen is geworden en heeft al veel mooie resultaten neergezet.

 

Comments are closed.