Lego

Inleiding

Ik heb deze spreekbeurt gemaakt omdat ik Lego echt tof speelgoed vind. Daarom ben ik wat gaan graven in de geschiedenis en het aanbod.

Ole Kirk Christiaensen

Dit is Ole Kirk Christiaensen. Hij is de stichter/maker van het overbekende steentje. Ole is in 1891 geboren in Billund (Denemarken).Hij was een timmerman van beroep. Hij maakte vooral houten keukentuigen en strijkplanken.Zijn zoontje Godtfred hielp vaak mee. In die tijd werden vele dingen uit hout gemaakt. Voor zijn zoontje maakte hij geregeld houten speelgoed. Zo maakte Ole in die tijd de eerste bouwstenen…toen was het reeds 1932.

Hij geeft dit bouwspeelgoed de naam lego, de afkorting van leg godt, dat zoveel betekent als ”speel goed”. Pas later blijkt dat het woord lego nóg een betekenis heeft. In het Latijn wil het zeggen: ”ik leer” of ”ik stel samen”. Zo zie je maar dat speelgoed dikwijls een lerende functie heeft. Hiernaast zie je een afbeelding van zeer oude lego. Met deze blokjes speelden de kinderen rond de jaren 1950. Ondertussen was onze klein Godtfred de belangrijke man in het bedrijf geworden.

Godtfred

Godtfred stapt mee in het bedrijfje en begint naar nog betere materialen te zoeken.In 1949 werden Godtfred’s bouwstenen voor het eerst in plastiek gemaakt. Plastiek was in die tijd nog niet zo bekend.Met plastiek als grondstof steeg de populariteit van lego enorm.In 1958 wordt het steentje beter gemaakt. Het blokje wordt vooral steviger en harder gemaakt
Er zijn 102.981.500 manieren om zes legoblokjes met acht knopjes van dezelfde kleur te combineren. Ole Kirk Christiansen mag de doorbraak nog net meemaken; hij overlijdt in 1958. Een jaar eerder, in 1957, had zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen de zaak van hem overgenomen. Het grote succesverhaal begint hier.

Maar niet alles loopt van een leien dakje! Elk succesverhaal kent zijn donkere periodes.In 1960 legt een verwoestende brand de Lego-fabriek in de as. Daarom neemt Godtfred het besluit zich volledig te richten op de productie van plastieken legostenen. En het succes kan niet op, zo lijkt het. Aan alle leeftijdsgroepen wordt gedacht. In de loop der jaren openen zelfs drie Legoland-familieparken hun deuren. Een vierde, in Zuid-Duitsland, opende in 2002.

Populariteit

De laatste jaren nam de populariteit af van het inmiddels wereldberoemde legosteentje.
De computerspelletjes rukten op. De lego-makers bleven niet bij de pakken zitten en schakelden over op het maken van computertechnieken. De nieuwste producten, de lego mindstorms, zijn de nieuwe rage. Kinderen kunnen er hun eigen, robotachtige, figuren mee ontwerpen en die via de computer laten ”denken, zien en voelen.” Zo blijft Lego een topper voor vele kinderen.


Het kaartje van Denemarken en de ligging van Legoland

Als je op bovenstaand logo klikt kom je op de website van Legoland. Er zijn Legolandparken in:

 • Engeland: Windsor
 • USA : California
 • Duitsland en …
 • Denemarken natuurlijk

In 1995 overlijdt de 75-jarige ontwerper van de plastieken legosteentjes, Godtfred Kirk Christiansen.Sinds 1979 neemt Kjeld Lirk Christiansen de leiding van het wereldbedrijf op zich. Wel raar want de juiste schrijfwijze = Kjeld Lirk Kristiansen. Ja met een K dus. Foutje in de papierenwinkel zeker.

Lego heeft als doelstelling

 • creativiteit ontwikkelen per leeftijdscategorie
 • fantasie ontwikkelen
 • ontwikkeling van het spelende kind steunen

Kwaliteit

De kwaliteit van het product is dan ook enorm hoog. Lego kent verschillende soorten per leeftijdscategorie. Deze kan je hieronder even bewonderen.


Lego Baby


Duplo


Lego System


Lego Technic

 

20 Responses to “Lego”

 1. PureHDGame

  Even ter informatie, het is niet: ”plastiek” maar ”plastic” :p

  • klopt maar in het Belgisch is het plastiek. en in het Nederlands plastic

  • safia hamitou

   dat is niet echt waar plastiek is ook juist en is eigenlijk het echte woord plastic is ook juist je ma g eigenlijk ze allebij gebruiken maar plastiek is het meest cortecte woord.

   :)

  • het is idd plastic terwijl jullie het internet zijn gewoon dom maar wel leuk al die informatie echt super ik heb een heel hoog cijfer gehaald een 9 en half en een top site kom vaker terug voor andere spreekbeurten.

 2. hohohohohohohohohohoohohohohohohohohohohohohohohohoohohohohohohohohohohoohhoohohohoohoh

 3. wolf-fazbear

  leuk wedside ik krijg messchien een negen top!!

 4. yhana

  de lego is een topper voor mij en als ik lego in elkaar steek dan gaat het snel dus daarom is lego leuk !!!!!!!