Beste gratis VPN

Op het internet kun je van alles vinden; informatie over heel veel onderwerpen op Wikipedia, grappige filmpjes met honden en katten op YouTube, en je kunt foto’s delen met opa en oma via Facebook om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar internet is niet altijd veilig, en sommige sites vinden het niet leuk als er mensen uit andere landen komen. Met een VPN kun je toch deze sites bezoeken, en jouw privé informatie wordt beschermd. Wat is een VPN, waarom heb je dit nodig en wat is de beste gratis VPN? Dat leggen we allemaal uit op deze pagina!

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, dat is een Engelse term wat in het Nederlands Virtueel Privé Netwerk betekent. Virtueel betekent “niet echt”, Privé betekent dat niemand ziet dat jij het bent, en Netwerk is de verbinding die jij maakt op het internet.

Met een VPN ziet niemand op internet meer wie jij bent en waar je vandaan komt. Sterker nog, je kunt doen alsof je eigenlijk ergens anders bent. Terwijl jij thuis in Nederland bent, zegt jouw VPN tegen andere sites bijvoorbeeld dat je in Amerika woont.

Waarom zou je een VPN gebruiken?

Een groot deel van de wereldbevolking maakt gebruik van internet. Dat is heel makkelijk, zo kun je chatten met jouw neef die in Australië woont, jouw ouders kunnen een cadeautje bestellen bij een winkel in China, en jij kunt Fortnite of Pokémon Go spelen met mensen over de hele wereld. Maar niet iedereen op het internet is te vertrouwen, dus je moet oppassen welke informatie je deelt met mensen die je niet kent.

Als jij verbinding maakt met internet gaat dat via een IP adres. Dat is te vergelijken met de straat en huisnummer waar je woont, maar dan online. Met dat IP adres kunnen websites en andere internetdiensten zien in welke stad of welk dorp je woont, en vaak nog veel meer. En dat kan gevaarlijk zijn, want je weet niet wie er meekijkt. Met een VPN kun je doen alsof jouw computer, mobiele telefoon of tablet ergens anders is.

Er zijn bedrijven die sites, films of andere zaken niet willen of mogen delen met mensen die in een ander land wonen. Netflix bijvoorbeeld, in Nederland kun je niet zoveel films en series kijken als in Amerika. Bijvoorbeeld een tekenfilm voor kinderen waar de karakters Engels praten in plaats van Nederlands. Om die film toch te zien kun je de VPN instellen op Amerika, dan denkt Netflix dat je vanuit een stad in Amerika kijkt.

Dan zijn er nog cookies, virussen, malware en andere vervelende code waarmee criminelen op jouw computer kunnen inbreken of stiekem informatie van je verzamelen. Een VPN is een soort verkleedpartijtje, je wordt niet onzichtbaar op het internet maar het lijkt alsof je iemand anders bent. Zo deel je niet zonder het te weten persoonlijke informatie met vreemden.

Mag dit van de politie?

Ja hoor, een VPN gebruiken mag van de politie zolang je niet dingen doet die niet mogen. Als je een VPN installeert om jouw privacy te beschermen is dat helemaal ok. Het is wel mogelijk dat mensen een Virtual Private Network installeren om illegale dingen te doen. Vergelijk het met een carnavalsmasker; met een masker op kun je feest vieren, je kunt ook het masker gebruiken en een bank overvallen. Het masker mag van de politie, feest vieren mag ook, maar geld stelen mag natuurlijk niet. Een VPN is niet meer dan een masker, wat je ermee doet bepaalt of het mag.

Gratis…maar niet helemaal!

Het kost veel geld om een goede VPN te maken, en bedrijven moeten geld verdienen. Daarom moet je vaak betalen voor een Virtual Private Network. Gelukkig zijn er ook bedrijven die een gratis versie maken, vaak met minder mogelijkheden. Of je kunt een paar weken gratis testen en dan moet je gaan betalen. Vraag altijd eerst toestemming aan je ouders of je gebruik mag maken van een VPN, en vergelijk de bedrijven bij de beste gratis VPN kiezen.

Beste gratis VPN kiezen

Hier zijn enkele tips zodat je een goede keuze maakt:

  • Is de VPN betrouwbaar? Je wilt natuurlijk veilig zijn op internet, let er op dat de VPN niet jouw informatie steelt.
  • Is er hulp voor gebruikers? Kun je vragen stellen als je het niet begrijpt, of moet je alles zelf uitzoeken?
  • Werkt deze VPN op jouw computer? Je kunt deze software installeren op PC, laptop en mobiel. Niet alle bedrijven hebben voor ieder apparaat een app.
  • Is de software in het Nederlands? Vaak zal de app in het Engels zijn, het kan makkelijk zijn om een Nederlandse app te gebruiken.
  • Hoe snel is de verbinding? Een gratis VPN kan soms wat langzamer werken omdat alle informatie door een extra “deur” gaat. Bij een gratis VPN staat deze deur vaak op kiertje.
  • Wat zijn de beperkingen? Op internet lijkt alles soms gratis, maar dat is natuurlijk niet zo. Kijk altijd of de VPN doet wat jij wilt, niet iedereen zoekt naar hetzelfde.

Zo, nu weet je alles wat je moet weten over VPN!

 

Comments are closed.