Apple

Apple is één van de populairste merken over de hele wereld. Wil je meer weten over dit merk omdat je een spreekbeurt gaat houden over het merk Apple? Lees dan meer over Apple in onderstaande spreekbeurt.

De geschiedenis van Apple

Veel mensen denken dat Apple nog niet zo lang bestaat, maar dit is zeker niet waar. Apple werd namelijk al in het jaar 1976 opgericht en werd eind jaren 70 voor het eerst echt populair. De reden dat het merk eind jaren 70 voor het eerst populair werd, had te maken met het op de markt brengen van de Apple II. De Apple II was een personal computer (pc) die tot de eerste succesvolle computers van de wereld behoorde. Tot die tijd waren er nog niet zo veel succesvolle computers gemaakt, dus Apple werd door de Apple II meteen erg populair. In het jaar 1997 was het bijna afgelopen met Apple. Het bedrijf had bijna geen geld meer om producten te maken en er werd ook bijna niets meer verkocht. Omdat Microsoft 150 miljoen dollar in Apple heeft geïnvesteerd, kon het bedrijf toch verder gaan. En dit is maar goed ook, want Apple is hierna erg groot geworden. Op dit moment is het merk Microsoft aandeelhouder van Apple. Dit betekent dat Apple een deel van het geld van het bedrijf aan Microsoft moet geven, eigenlijk om hen te bedanken voor de 150 miljoen dollar die ze in 1997 investeerden in Apple. In het jaar 2012 had Apple een waarde van 620 miljard dollar. Dit was de hoogste waarde die het bedrijf ooit had, want een jaar later was Apple ongeveer 413 miljard dollar waard.

De apparaten van Apple

Veel mensen kennen het merk Apple vooral door de Iphone en Ipad maar Apple heeft veel meer apparaten gemaakt. Denk hierbij aan computers (iMac), laptops (Macbook), toetsenborden, muizen, monitors en zelfs horloges. De horloges van Apple worden Apple Watch genoemd en dit zijn horloges die je met jouw telefoon kan koppelen. Krijg je een berichtje binnen op je telefoon, dan wordt dit berichtje ook op jouw horloge geopend. Eigenlijk is het horloge van Apple dus veel meer dan een horloge, maar is het een soort klein beeldscherm op je arm. Apple producten Naast spullen die je echt aan kan raken, ook wel hardware genoemd, heeft Apple ook programma’s voor op de computer, laptop, telefoon en tablet gemaakt. Apple heeft dus niet alleen apparaten gemaakt, maar ook programma’s die je op de apparaten van Apple kunt gebruiken.

Apple en Steve Jobs

Steve Jobs is een van de oprichters van Apple. Vaak als er over het succes van Apple als merk wordt gesproken, hebben mensen het over de bijdrage van Steve Jobs. Steve Jobs heeft het merk namelijk niet alleen opgericht, maar heeft er ook voor gezorgd dat het merk zo groot werd. Steve Jobs heeft erg lang als directeur van Apple gewerkt, maar moest op een bepaald moment aftreden omdat hij ziek werd. Uiteindelijk is Steve Jobs overleden in 2011, toen hij al een tijdje leed aan alvleesklierkanker. Dat Apple nu zo populair is, heeft het merk onder andere te danken aan de goede beslissingen van Steve Jobs.

Leuke Apple weetjes

Wist je dat…

 • Apple werd opgericht door drie mensen? Eén van drie mensen heeft bijna al het werk gedaan bij het ontwikkelen van de eerste computer, maar wilde uiteindelijk toch stoppen met Apple. Hij verkocht zijn deel van het bedrijf aan Steve Jobs voor 800 dollar. Als hij dat nu zou doen, zou hij 40 miljard dollar met zijn aandelen hebben verdiend. Niet zo slim dus! De andere oprichter van Apple werkt nu nog steeds bij het merk.
 • Apple meer dan 5000 dollar per seconde verdient? Dit geld is natuurlijk niet alleen voor de oprichters en de bazen van Apple, maar gaat naar het bedrijf.
 • Apple niet alleen maar goede producten heeft verkocht? Net zoals veel andere grote merken, heeft Apple zeker ook enkele producten proberen te verkopen die het echt niet goed deden.
 • Apple bezig is met het ontwikkelen van een Apple auto? De auto is nog niet af, maar in 2020 wil het bedrijf de auto wel over de wegen laten rijden.
 • Apple 80.000 medewerkers heeft? De meeste van deze medewerkers ontwerpen en ontwikkelen geen apparaten, maar verkopen de spullen van Apple in de winkel.
 • De bazen van Apple altijd gratis spullen kunnen krijgen? Ze mogen van ieder Apple product één exemplaar mee naar huis nemen als ze dit willen.
 • Apple meer geld heeft dan de overheid van Amerika? Er zit meer in de schatkist van Apple dan in de schatkist van Obama, de president van Amerika.

Samsung

Samsung is naast Apple één van de populairste telefoonmerken van de wereld. Lijkt het jou leuk om meer te weten te komen over dit bekende bedrijf of wil je hier graag een spreekbeurt over houden, lees dan snel verder.

De geschiedenis van Samsung

De meeste mensen kennen Samsung van hun telefoons, tv’s of koelkasten, maar zo is dit bedrijf uit Zuid Korea niet begonnen. Het bedrijf is opgericht door Lee Byung-Chul en verkocht aan het begin groente en gedroogde vis. In de 30 jaar na de de oprichting is Samsung meer gaan maken en verkopen dan alleen groente en gedroogde vis. Zo zijn ze ook fabrieken begonnen in kleding, kunstmest en kwamen er steeds meer Samsung winkels in Zuid Korea.

Pas in 1969 is Samsung begonnen met het verkopen van technologie, zoals televisies en koelkasten. Iedereen kent Samsung tegenwoordig vooral van de telefoons, misschien heb jij zelf ook wel een Samsung telefoon. Maar het had niet veel gescheeld of wij hadden in Europa Samsung niet eens gekend.

Begin jaren 80 maakte Samsung namelijk al lang computers, deze werden op dat moment alleen verkocht in de Zuid Korea. In de jaren 80 ging de huidige CEO (de baas van het bedrijf) langs in Amerika bij soortgelijke bedrijven. Hij schrok van dit bezoek omdat het niveau daar een stuk hoger lag dan hij had verwacht. Daarnaast bleek ook de grootste concurrent van Samsung (Hyundai) ook de chipindustrie in te zijn gegaan.

Dit was een groot probleem, omdat deze chips (de chipindustrie) tot op heden in bijna alle technologie producten worden gebruikt. In plaats van te stoppen besloot de toenmalige CEO  van Samsung om zelf ook van deze belangrijke chips te gaan maken. Als hij deze keuze op dat moment niet had gemaakt, hadden we dus misschien nooit van Samsung gehoord.

Vlak na deze keuze kwam Steve Jobs op bezoek bij Samsung. Steve Jobs één van de topmannen bij het Amerikaanse bedrijf Apple. Hij was toen 29 jaar en ging met de vraag naar Samsung of zij Apple misschien konden helpen met schermen en chips. Deze schermen en chips zouden in de allereerste iPad komen, helaas is deze alleen nooit echt verkocht.

Samsung is en was voor het grootste deel in handen van de familie Lee. Deze familie kwam zo nu en dan wel eens in aanraking met de politie. Het voordeel was alleen dat een groot deel van de familie Lee getrouwd is en was met bekende mensen uit de politiek en belangrijke mensen van andere grote Noord Koreaanse bedrijven. Hieronder kun je de stamboom van deze belangrijke familie zien.

Bron: Forbes

Daardoor had de familie en dus ook het bedrijf Samsung erg veel macht en kregen ze sommige dingen voor elkaar die andere mensen niet zomaar voor elkaar kregen. Zo is de huidige baas van Samsung Lee Kun-Hee al twee keer aangehouden door de politie, hier is alleen nooit wat mee gebeurd omdat ze zulke goede banden hebben met de politiek en dus ook met de politie. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk tegenover andere grote en kleine bedrijven.

Samsung telefoons

In 1988 kwam Samsung met het product waar de meeste mensen het bedrijf nog steeds van kennen: de Samsung telefoons. Jarenlang maakte Samsung telefoons zonder grote problemen, totdat begin augustus 2016 de Samsung Galaxy Note 7 door Samsung werd verkocht. Dit was een prachtige telefoon, waar je toen al heel veel mee kon, alleen hadden ze een groot probleem met de batterij. De meeste Galaxy Notes 7 vatten vlam door een te hete accu. Hierdoor moest Samsung alle verkochte telefoons terughalen naar de fabriek en konden ze de Galaxy Note 7 niet meer verkopen.

Samsung en Apple

Zoals jij misschien ook wel weet zijn Samsung en Apple de twee bekendste telefoonmerken van dit moment. Maar wist je wel dat Apple zonder Samsung misschien helemaal niet had bestaan?

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft Apple al een keer eerder de technologie en de kennis van Samsung gebruikt voor de iPad. Dit hebben ze daarvoor ook al eens gedaan voor de allereerste iPhone alleen wist Samsung dit niet. In 2006 ging Apple weer naar Samsung toe met de vraag of zij Apple misschien konden helpen, dit is gebeurd alleen wist Samsung op dat moment niet precies waar hun hulp voor gebruikt zou worden. Uiteindelijk bleek een jaar later dat de hulp van Samsung was gebruikt om de allereerste iPhone te maken.

Dit zag Samsung zeker niet aankomen en hebben toen ook de inwoners van Zuid Korea verboden om een iPhone te kopen. Samsung was namelijk erg bang dat veel mensen uit hun land zouden overstappen naar de iPhone van Apple. Hierdoor begon dus ook de grote strijd tussen Apple en Samsung.

Steve Jobs introduces iPhone in 2007

Vanaf dat moment verkoopt de iPhone beter dan de Samsung telefoons. Maar in 2011 veranderd dit voor een korte tijd. Samsung brengt dan de Samsung Galaxy S2 uit. Dit is de eerste telefoon die 4G ondersteund waardoor veel mensen toch kiezen voor een Samsung in plaats van een iPhone.

Een grote kans die Samsung mis is gelopen

Zowel bij grote als kleine bedrijven gaan er soms wat dingen fout, zo ook bij Samsung. Naast Apple heeft Samsung namelijk nog een concurrent en dat is het Japanse Sony. Vroeger maakte Sony ook veel telefoons, alleen zie je die tegenwoordig niet meer zo heel veel. Waar Sony tegenwoordig nog wel erg goed in is, zijn televisies net zoals Samsung.

Sony maakte een belangrijke stap op televisie gebied door ook films te gaan maken. Dit doen ze door SPE (Sony Pictures Entertainment) te beginnen. Dit is nu één van de grootste filmstudio’s in de wereld. Samsung had hier ook wat mee kunnen doen. Ze hadden namelijk de mogelijkheid om mede eigenaar te worden van DreamWorks, dat is bedacht door Steven Spielberg.

DreamWorks heeft veel bekende films gemaakt zoals Shrek, Madagascar en Kung Fu Panda. Maar helaas zag Samsung het op dat moment niet zitten, waardoor ze een grote kans zijn misgelopen.

Bronvermelding

 

21 Responses to “Apple”

  • Dankjewel voor de tip want nu kan ik informatie opzoeken misschien krijg ik dan een goed cijfer.

 1. Deze website is heel erg fijn om te gebruiken!

 2. MucoZY

  Inderdaad en hier staat bijna alles.

 3. MucoZY

  Kijk dit noem ik pas een website voor een spreekbeurt!!!!!!!

 4. Ik haat spreekbeurten

  Ik ga. Mijn spreekbeurt hier over doen denk ik

 5. Ik haat spreekbeurten

  Ik ga. Mijn spreekbeurt hier over doen denk ik ik hoop een 10

 6. Lisa-Marie

  super leuke spreekbeurt ga ik gebreuken!

 7. Lisa-Marie

  Ik heb het als werkstuk gebruikt en heel veel bewerkt!

 8. Het Is een Goeie Website Met Waarbij Goede Uitleg Over Apple En Steve Jobs DankjeWel

 9. echt een leuk onderwerp ???? ik ga dit doen met mijn vriendin hopen op een goed cijfer :)

 10. Ranya????????

  Ik heb een tien gehaald je moet het echt gebruiken dit is pas echt een website ik had het beste van heel de klas gedaan ????????

 11. ik ga hierover een spreekbeurt maken, echt een super website

 12. Erg handige website. Wel jammer dat er niet bij staat wie de andere bedenkers zijn

 13. blije gebruiker

  dit is een hele goede website, ik had eerder ook onderwerp informaties van hier genomen. echt een top site. krijg altijd een zeer goed