Rembrandt van Rijn

Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond vlakbij de molen, in de Weddesteeg. Rembrandt zijn ouders waren niet rijk maar zeker ook niet arm. Het lag er eigenlijk aan hoeveel mensen naar de molen kwamen. Rembrandt was op één na de jongste van de 9 kinderen. Hij zat van zijn 7de tot en met zijn 14de op de Latijnse school. Wat er op die school werd lesgegeven is onbekend, maar hij heeft wel Latijns leren lezen en schrijven. Hij wou later rechter of dominee worden. Maar daar kwam niets van terecht. In 1621 verliet Rembrandt de universiteit en werd leerling van de schilder Pieter Lastman. Pieter Lastman schilderde heel veel uit de bijbel. Na een half jaar vond Rembrandt dat hij klaar was met zijn opleiding en dat hij wel voor zich zelf kon beginnen. Toen was hij 19 jaar.

Hoofdstuk 2 : Saskia

Op 22 juni 1643 trouwde Rembrandt met Saskia van Ulyenburgh. Zij was een nichtje van Hendrik van Ulyenburgh bij wie Rembrandt in Amsterdam in huis woonde. Saskia is een Leeuwarden geboren. Zij kwam uit een rijk gezin. Haar vader is twee keer burgemeester van Leeuwarden geweest. In 1635 werd hun eerste kind geboren, een jongen. Het kind heette Rombartus, maar na twee maanden ging Rombartus dood. De twee dochtertjes die geboren werden in 1638 en 1640 stierven al na een paar weken. In 1641 kregen Rembrandt en Saskia weer een zoon Titus, hij bleef wel leven. Er zijn nog wat portretten van Rembrandt waar een jongen op staat. De mensen denken dat het Titus was. Maar het is niet bekend hoe Titus eruit zag. Op geen een schilderij stond dat het Titus was. Acht maanden na de geboorte van Titus stierf Saskia. Ze werd begraven in de Oude kerk in Amsterdam.

Dit is een van de mooiste schilderijen die Rembrandt van zijn vrouw heeft gemaakt.

Hoofdstuk 3 : De Nachtwacht

Het schilderij de Nachtwacht staat in het Rijkmuseum in Amsterdam. Dit schilderij is heel beroemd. Mensen vanuit de hele wereld komen naar het schilderij kijken. Het schilderij werd de Nachtwacht genoemd omdat Rembrandt donkere kleuren gebruikten. Maar wat er op het schilderij staat is niet echt de Nachtwacht want het is een optocht die werd gehouden. De optocht was van de schuttersvereniging van Amsterdam.

Hoofdstuk 4 : Zijn eerste opdracht

In 1631 ging Rembrandt uit Leiden weg. Hij ging in Amsterdam wonen want als je wat wou bereiken kon je het beste naar Amsterdam gaan. Daar ging hij wonen bij een kunsthandel, Hendrik van Uylenburgh. Als je geld wou verdienen moest je veel opdrachten krijgen. En dit kreeg Rembrandt in Amsterdam ook. Vooral artsen waren zijn klanten. Rembrandt zijn eerste opdracht was voor een vereniging artsen. Een andere opdracht was van de stadhouder Frederik Hendrik. Die maakte Rembrandt in 1632 en 1640. Behalve opdrachten gaf hij ook schilderles. Mensen zeggen dat hij zo’n 2500 gulden per jaar met lesgeven verdiende. Er waren leerlingen bij die later heel bekend zijn geworden. Deze opdracht kreeg Rembrandt als eerste : doktersles (zie foto).

Hoofdstuk 5 : Moeilijke jaren

Nu zijn vrouw dood is gegaan komt er nog meer ongeluk. Rembrandt had een schilderij van de schuttersoptocht geschilderd. Hij had heel erg zijn best gedaan maar niemand vond het schilderij mooi. De mensen zeiden dat hij niet meer kon schilderen. Maar ze waren gewoon jaloers, omdat Rembrandt heel rijk was. Natuurlijk is Rembrandt daar heel boos over geweest. Maar later kon het hem niks meer schelen. Nu zijn vrouw dood was moest er wel iemand in huis komen om voor Titus te zorgen want Titus was maar een jaar oud. Daarom kwam Geertje Diercx als dienstbode in het huis Breestraat. Geertje wou met Rembrandt trouwen. Elke dag zeurde Geertje erover. Om van het gezeur af te zijn zij hij maar ‘’ ja ‘’. Hij had er eigenlijk helemaal geen zin in, want hij kon Saskia niet vergeten. Hij had ook andere moeilijkheden, er kwamen steeds minder klanten naar de Breestraat. Steeds meer mensen vonden zijn schilderijen niet mooi. Toen Titus ongeveer 4 jaar of 5 jaar was nam Rembrandt een dienstmeisje aan. Die heette Hendrickje Stoffels. Al gauw wou Hendrickje ook met Rembrandt trouwen. Dus Rembrandt kon kiezen tussen twee vrouwen, uiteindelijk heeft hij voor Hendrickje gekozen. Rembrandt was nog niet helemaal van het ongeluk af. Hij had veel schulden. Hij kocht te veel dure dingen.
Daarom leende hij steeds geld van zijn vrienden.


Dit is de Nachtwacht
 

10 Responses to “Rembrandt van Rijn”

  1. Rembrandt trouwde in 1634 met Saskia; dat is dus niet in 1943, want toen was Saskia al lang overleden.

    ^

  2. simeon

    heb een spreekbeurt vandaan
    hadige site

  3. wow ik moet een spreekbeurt houden over schilders en ik moet er meer dan alleen Rembrandt maar dankzij deze site gaat het lekker snel!!!!!!!