Apotheker

De apotheker sinds 1276

Apotheker is een oud beroep. De eerste apotheker genaamd Anselmus vestigde zich al in 1276. Vroeger ging de vakkennis over van leermeester tot leerling. In veel gevallen was dat van vader op zoon. Het was vooral kennis van kruiden die een apotheker moest bezitten, omdat er voornamelijk kruiden werden gebruikt als remedie tegen pijn en ziektes. Ook moest een goede apotheker een analyse kunnen maken bijvoorbeeld van verdacht eten omdat mensen ziek waren geworden van het eten in een bepaald eethuis. De kennis van de 0ude Apotheker is nog steeds bewaard gebleven. Veel van de huidige huismiddeltjes komen uit de oude apotheek, zoals knoflook voor de spijsvertering.

Mensen die bij de apotheek kwamen, wilden bijvoorbeeld iets hebben tegen bleek zien of tegen hoofd- kiespijn. Ernstiger aandoeningen moesten de artsen –chirurgijnen- verhelpen

De apotheker gaf bleke mensen bijvoorbeeld roestwater, met de gedachten dat zij bloedarmoede hadden en dus meer ijzer in hun bloed nodig hadden.

Cybermedicijnen

Voor zelfzorg middelen en gezondheidsproducten kun je tegenwoordig ook terecht bij de internet apotheek. Rustig thuis producten uitzoeken, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. En bij grotere bestellingen krijg je vaak korting. Maar aan medicijnen kopen via het net zitten ook een paar nadelen:

1. Er gaat vaak iets mis met de bezorging. Bestellingen komen niet aan of ze zijn verkeerd, pas heel laat of helemaal niet verzonden.

2. Als je niet thuis bent tijdens het bezorgen, moet je alsnog de deur uit om de bestelling op het postkantoor op te halen.

3. Er is vaak te weinig aandacht voor de beveiliging van persoonlijke gegevens.

4. De medicijnen zijn vaak duurder omdat je verzendkosten moet betalen.

5. Er is weinig voorlichting.

“Waarom moet je vaak zo lang op je medicijnen wachten?”

Dit komt doordat al je gegevens eerst heel goed moeten worden gecontroleerd bij de apotheek. Voordat de assistente het medicijn kan meegeven, worden de volgende controles uitgevoerd:

– Staan alle gegevens die je nodig hebt op het recept? Zoals je naam, de naam en sterkte van het medicijn, je adres, de dosering. Als dit er allemaal opstaat worden de gegevens in de computer ingevoerd.

– Staat de goede dosering erop zodat je niet te veel of te weinig van het medicijn neemt

– Gebruik je nog andere geneesmiddelen die dezelfde werking hebben? Of gebruik je medicijnen die je niet tegelijk met het nieuwe medicijn kunt gebruiken? Sommige medicijnen versterken of verminderen elkaars werking.

– Zijn er nog andere redenen waarom je het medicijn beter niet kunt gebruiken? Omdat je in verwachting bent of allergisch voor een van de stoffen die in het medicijn zitten. Of omdat het geneesmiddel een andere ziekte die je hebt kan verergeren.

Als alle stappen zijn doorlopen, en er geen redenen zijn gevonden waarom je het middel niet kunt gebruiken, krijg je het medicijn mee.

Het is heel belangrijk dat deze controle gebeurt omdat er nogal eens fouten in, door dokters uitgeschreven, recepten staan. Meestal gaat het om fouten in de naam of het adres. Maar bij 4500 gevallen zijn ergere fouten gemaakt, zoals een verkeerde combinatie van medicijnen of een verkeerde dosering.

De apotheek is natuurlijk niet alleen een plek waar je medicijnen haalt, de apotheek geeft ook heel veel informatie. Het personeel kan je heel veel vertellen over allerlei dingen en er zijn ook veel informatiefolders die je zo op kunt halen.

Dit doet de apothekersassistent.

Aan de balie staan om recepten aan te nemen, informatie geven.

Zalfjes, zetpillen, capsules, poeders enzovoort bereiden.

Doordat de mensen tegenwoordig steeds meer willen weten moet je veel meer informatie geven dan eerder. Tegenwoordig zijn bijna alle medicijnen kant en klaar bij groothandels voor medicijnen te koop dus hoeft er steeds minder zelf bereid te worden.

Wijzer met gif.

Per jaar belanden ruim 2000 kinderen in het ziekenhuis als gevolg van een vergiftiging. In de meeste gevallen gaat het om kinderen jonger dan vijf jaar. Vergiftigingen bij kleine kinderen zijn meestal ernstige ongevallen. Een klein lichaam kan natuurkijk minder giftige stoffen aan dan een groot lichaam. Goede eerst hulp kan veel schelen bij de gevolgen van de vergiftiging. De apotheek verkoopt daarom de Gifwijzer. Hierop staat een lange lijst met namen van giftige stoffen, met daarbij wat je kunt doen als een kind de bewuste stof heeft binnengekregen.

spreekbeurt
 

4 Responses to “Apotheker”

  1. ilayda

    ik wil op school spreekbeurt houden maar wij doen dat nooit.

  2. ik heb deze uitleg nodig ik heb vrijdag een spreekbeurt

  3. alicia makonga

    Ik vind het kei leuk als ike een spreekbeurt moet maken dan kom ik altijd op deze site dat help me heel goed ik vind heel veel informatie en heb altijd goeie punten op mijn spreekbeurten