Bijna jarig?
klik hier!Home   Trekker

Trekker


Inleiding

Mijn eerste woordje wat ik kon zeggen was “tekker”. Ik vond toen de trekker al heel erg leuk en interessant. Ik zat toen al heel vaak bij opa op de trekker. En nu ook nog wel maar het meest rij ik alleen. Vroeger zat ik aan alle knopjes en hendeltjes van de trekker en probeerde ik wat er gebeurde als ik op een knopje drukte of aan een hendeltje trok. Toen wilde ik al graag weten hoe alles werkte.

Langzamerhand kwam ik erachter hoe alles precies ging en toen ik oud genoeg was mocht ik zelf trekker rijden. De eerste keer ging het wel een beetje mis. Ik reed n.l. met de trekker dwars door het prikkeldraad. Ik was erg geschrokken want de pinken konden zo uit het weiland lopen. Dus ik heb gauw m’n opa geroepen. Die heeft het draad weer gemaakt. Gelukkig gaat het tegenwoordig een stuk beter met het trekker rijden van mij…

De Trekker en het paard

Moet je eens kijken zeg, die trekker en dat werkpaard. Wie denk dat het uiteindelijk zal winnen ? Hoe erg het paard ook zijn best doet, de trekker zal het uiteindelijk altijd winnen. Hij kan het trekken veel langer volhouden. In deze spreekbeurt heb ik het over trekkers en niet over tractors. De boeren noemen het namelijk ook trekkers. Vroeger werkten de boeren met paarden op het land. Vaak trokken die paarden een machine bijvoorbeeld een ploeg. Wanneer het werk heel zwaar was stonden er wel vier of meer paarden tegelijk voor een machine. Na de tweede wereldoorlog (dus na 1945) namen de trekkers steeds vaker de plaats in van paarden.

Nu zie je nog maar zelden een paard op het land werken een trekker doet het werk veel sneller een ander voordeel van de trekker is dat hij allerlei machines kan aandrijven de machine wordt dan achter de trekker gekoppeld. De motor van de trekker laat bepaalde delen van die machine bewegen.

Bij een kunstmeststrooier worden bij voorbeeld een bewegende pijp de korrels weg geslingerd; in de grasmaaier laat de trekker de messen snel ronddraaien waardoor het gras in de wei wordt afgemaaid; bij de machine die aardappelen rooit, rollen de knollen over draaiende banden die door de trekker in beweging worden gebracht. Bij de zode- bemester, die mest onder de grasmat laat vloeien (dat is goed voor het milieu) regelt de trekkermotor de meststroom.

Al snel merkten de boeren dat een trekker, net als een werkpaard, goed moet worden verzorgd. Een paard moet je goed voeren en de trekker moet dieselolie (een soort benzine) en smeerolie binnen krijgen. Bij slecht weer gaat een paard op stal (om geen kou te vatten), een trekker gaat in de schuur om niet te roesten). Natuurlijk moet de boer bij allebei om zijn eigen veiligheid denken: een paard kan je op je tenen gaan staan, bijten of een mep met zijn straat verkopen en een trekker kan omvallen, bijvoorbeeld van een dijk. Voor de veiligheid van de bestuurder is daarom een cabine of een beugel over de zitplaats verplicht. Hiervoor heb ik al verteld dat er bij een trekker of een machine achter de trekker vaak onderdelen zijn die draaien. Er is een wet waarin staat dat deze goed afgeschermd moeten zijn. De boer let goed op dat hij niet met zijn vingers of zijn kleren tussen de onderdelen komt.

Trekkers van tegenwoordig

De trekkers van tegenwoordig hebben een veel luxere uitvoering dan vroeger. Vroeger had de trekker nog geen hydrauliek dus het sturen ging veel zwaarder.

Ze waren zwaarder om te bedienen. Het ging allemaal met trekhendels. Alleen de aftakas hielp hen mee. Nu zit er wel hydrauliek op de machines. Heel vroeger hielp een soort rubberen band de boer om machines aan te drijven. Die rubberen band draaide om een wiel dat aan de trekker zat. Die band zat aan de trekker en aan de machine vastgemaakt. Zo zet je (bijvoorbeeld) een dorsmachine in werking. De machines van tegenwoordig zijn erg groot en erg duur. De meeste worden bovendien maar een paar dagen per jaar gebruikt. De rest van de tijd staan ze in de schuur. Veel boeren schaffen daarom niet alle machines zelf aan, maar huren een loonwerker in. Die komt voor geld het werk doen voor de boer. Vaak heeft een loonwerker zelf ook een boerderij. Vooral akkerbouwers en veehouders maken gebruik van de loonwerker. Maar ook bijvoorbeeld bloembollentelers en groentetelers doen dat.

Loonwerkers hebben allerlei soorten machines, werktuigen en trekkers. De trekkers van een loonwerker zijn vaak erg zwaar omdat ze grote machines moeten trekken en in werking moeten brengen bijvoorbeeld sloten schoonmaker, zaaimachines, zodenbemesters.
De boer krijgt er hulpjes bij op de boerderij: satellieten. Die satellieten zorgen voor gegevens die de boer nodig heeft om heel nauwkeurig zijn werk te kunnen doen. Satellieten helpen ook bij het verzamelen van informatie voor de computer. Het systeem wordt nog verder uitgewerkt en in de praktijk onderzocht. Het werkt als volgt. Op de trekker wordt een zogeheten DGPS-ontvanger geïnstalleerd. Dit is een apparaat dat lijkt op een navigatiesysteem dat tegenwoordig soms in auto’s wordt gebruikt om de route te bepalen. In de luchtvaart en scheepvaart wordt het al veel langer gebruikt. De ontvanger krijgt signalen van drie of vier satellieten en van een zender op de grond. Hiermee wordt de plaats van de trekker op de akker tot op de vierkante meter precies bepaald. Tijdens het ploegen verzamelen gevoelige metertjes (sensoren worden die genoemd) allerlei gegevens over de bodem . Die metertjes zitten vast aan de ploeg. Op die manier worden telkens kleine stukjes land nauwkeurig in kaart gebracht. Die informatie wordt samen met de gegevens over de plaats van de trekker opgeslagen op een chipkaart in een computer in die trekker. De chipkaart wordt later gelezen door de computer op de boerderij In de computer zitten ook andere gegevens over de akker, zoals de hoeveelheid voedingsstoffen die in de boden zitten in het voorjaar, wanneer de boer zijn land gaat bemesten, rekent de computer precies uit hoeveel mest er op elk stukje moet worden gestrooid deze gegevens worden vervolgens weer met een chipkaart in de computer van de trekker opgeslagen op de mestinjecteur of de kunstmeststrooier zit regelapparatuur die reageert op de opdracht die de computer geeft. De computer bepaalt op dezelfde wijze ook hoe diep de aardappelen moeten worden gepoot. Behalve de ploeg,de mestinjecteur,de kunstmeststrooier en de aardappelpootmachine, zijn ook andere machines voorzien van meetapparatuur. Op de maaidorser en de bietenrooier wordt bijgehouden hoeveel er op welk deel van de akker wordt geoogst . Met een handcomputer met DGPS-ontvanger kan de boer bijhouden waar zieke planten staan die gegevens gebruikt hij voor het werken met spuitmachine,zodat alleen daar met gewasbeschermingsmiddelen wordt gespoten waar dat perse nodig is. Dankzij de satellieten krijgt de boer het bij het werk op het land stukken gemakkelijker maar wat nog belangrijker is: hij kan daardoor nog nauwkeuriger bemesten en bespuiten en dus milieuvriendelijker werken.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen