Drop

Inleiding

Nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland, want wij eten per persoon wel twee kilo per jaar. Dat is 32 miljoen kilo drop per jaar en dat alleen in ons land. Het is dan ook niet zo raar dat er steeds meer buitenlanders zijn die ook een zakje mee nemen naar huis en zo komt het dat je in steeds meer landen drop kan kopen maar als je op reis gaat neem dan evengoed maar een zakje mee want je weet maar nooit!! http://www.hollandsedrop.com/ (om in het buitenland drop te bestellen)

Waar komt drop vandaan?

Het begint allemaal met de wortels van de zoethoutstruik.Deze struik groeit in warme landen zoals bijvoorbeeld:Spanje en China (laat de zoethout maar zien). Deze wortels worden gedroogd en daarna gemalen daarna wordt er water bijgedaan en wordt het gezeefd dan houden ze blokdrop over en dat wordt naar Nederland gebracht om er drop van te maken.

Wat zit er allemaal in drop?

Vroeger zat er ook Arabische gom in drop die ervoor zorgt dat de drop gommig smaakt maar tegenwoordig doen ze dat met zetmeel (uit de fabriek) want dat is veel goedkoper. Natuurlijk hoort er ook suiker in een dropje.Tegenwoordig bestaat er ook suikervrije drop. Hier zit dus geen suiker in maar zoetstoffen waardoor je het verschil bijna niet proeft. Er moet ook zout in drop en dat is meestal salmiakpoeder (laten zien).Verder komt er ook nog bijvoorbeeld kleurstof in om de drop zwart te maken of bruin. Aan het einde komen er ook nog smaak stoffen bij die ervoor zorgen dat honingdrop ook echt naar honing smaakt.Alles gaat bij elkaar in een grote ketel en wordt gekookt zo wordt de drop dus vloeibaar.Het is nu nog een kleverige massa. Maar daar komt snel verandering in. Nu wordt er gecontroleerd of de smaak goed is(dat is een lekker beroep! Dropjes proeven). Als alles goed gecontroleerd is gaat de drop naar de gietmachine’s. Daar wordt de drop in de malletjes gegoten. Die malletjes zijn eigelijk niets anders dan kuiltjes met een bepaalde vorm bijvoorbeeld boerderijfiguurtjes. Dan wordt de drop twee dagen gebakken in een oven van 65 graden. Als de drop afgekoeld is dan gaan ze in een grote tunnel die eruit ziet als een grote wasmachine hier komt de glans op de dropjes dit doen ze met olie of bijenwas. Hierna wordt de drop afgekoeld (twee dagen) want dan is hij hard genoeg om ingepakt te worden.Pas dan is het dezelfde drop die wij in de winkel kopen. Drop is niet alleen lekker maar het is ook heel goed voor je gezondheid want het helpt bij keelpijn en bij hoest dus neem gerust een lekker dropje.

KOM LATEN WE ER NOG EENTJE NEMEN!!!

Vragen

eerst gaan we een test doen jullie krijgen allemaal een dropje en dan mogen jullie raden of het een gewoon dropje is of een suikervrij dropje

 • vraag 1: hoeveel drop eten we met z’n allen in Nederland?
  antwoord: 32 miljoen kilo
 • vraag 2: waar groeit de zoethoutstruik?
  antwoord: in warme landen zoals spanje of china
 • vraag 3: hoelang wordt de drop gebakken?
  antwoord: twee dagen

iedereen krijgt nu nog een gewoon dropje om te zien welke ze lekkerder vonden.

 

22 Responses to “Drop”

 1. Hoi,

  Ik heb dit in mijn spreekbeurt staan!!

  Liefs Noah(meisje)

 2. dit heb ik in mijn spreekbeurt staan! alleen zonder de details zoals: KOM LATEN WE ER NOG EENTJE NEMEN!!!. wel ga ik dropjes uitdelen ;-)

 3. mijnie

  Heb over 3 weken mijn spreekbeurt toen zag ik deze site en heb bijna alles over geschreven :)

 4. jennete

  leuk ik ben ilse berken in het echt dus lachen ik bijna hele spreekbeurt over geschreven

  • jullie schrijven het over voor je werkstuk maar je moet de site toch vertellen aan je juf ???

 5. ik vind het heel maar ik gebruik het voor een werkstuk is dat ook goed??????? maar het is super leuuuuuuuk hoor!!!

 6. suuuskee

  leukk gewoon een 9 met mijn werkstuk
  veel meer te weten te komen

 7. deze site is zo handig heb over 2 dagen mijn sb en heb hier veel info van

 8. jasmijn

  hahahah ik moet mij werkstuk inleveren 23 maart en denk dat ik wel een voldoende haal

 9. jasmijn

  heb een 10 gehaald voor mijn spreekbeurt en heb alles over geschreven