Emoe

Inleiding

Deze spreekbeurt over de emoe heb ik gemaakt, omdat ik dat dier wel heel bijzonder vind. Eigenlijk vond ik het maar een rare kwibus. Op het wapenschild van Australië staat naast de kangoeroe ook de emoe. Dit wil zeggen dat de emoe een belangrijk dier is in Australië.


Het wapenschild van Australië

Het Australische Wapenschild werd in 1912 toegekend door Koning George V. Het bestaat uit een schild met de kentekens van de 6 Australische Staten die de federatie vormen. De goudkleurige wattle of acacia, de kangoeroe en emoe worden algemeen aangezien als de nationale flora-, fauna- en vogelemblemen.

Familie

De emoe is een vogelsoort, maar geen gewone: het is een loopvogel. Hij is ook nog familie van de kasuarus. Wat ook leuk om weten is, is dat de emoe de tweede grootste loopvogel van de wereld is. De struisvogel (Afrika) is dus de grootste. Nog een soortgenoot van hem is de nandoe (Zuid Amerika).


De kasuaris


De nandoe


De struisvogel

De kenmerken

De emoe kan dus niet vliegen. Dit komt omdat hij te kleine vleugels heeft. Maar onze vriend kan wel snel lopen. Zijn poten zijn dan ook sterk ontwikkeld. Wel raar, want hij heeft maar 3 tenen. De snavel van de emoe kan wel 12 cm lang worden. De emoe weegt gemiddeld
55 kg. De grootte kan van 1m50 tot 1m80 gaan. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. De rughoogte bedraagt 1 m. Als de emoe loopt kan hij met één stap een lengte overbruggen van wel 3 meter. Het geluid van het vrouwtje zijn doffe klanken, het mannetje maakt dan meer keelklanken.

Het voedsel

Op het menu staat een allegaartje; de emoe eet: rupsen, sprinkhanen, vruchten, bessen, kleine knaagdieren. De emoe is ook heel nieuwsgierig, daardoor eten ze soms sleutels, munten, spijkers enz…
Door zijn langere nek kan hij dus zowel op de grond als in de hoogte voedsel zoeken.

Leefomgeving

De emoe leeft dus in Australië. Niet overal, hij verkiest de woestijnen, de vlaktes en de bossen. Maar in het dichte regenwoud komt hij liever niet. Als je niet goed meer weet hoe Australië eruit ziet, kijk hieronder dan maar…

De voortplanting

De emoe’s houden een rare paringsdans. Ze houden hun koppen omlaag met een gebogen hals. Dan zwieren ze heen en weer met hun kleine kopje. Het mannetje is niet zo zachtaardig tijdens de paring, hij bijt namelijk in de nek van het vrouwtje.
Na de paring maakt het mannetje een ondiep nest op de grond. Wat later legt het vrouwtje 9 tot 11 eieren. Het mannetje broedt de eieren uit en niet het vrouwtje. De broedtijd duurt ongeveer 50 dagen. Eén ei weegt ong 600 gram, de kleur is olijfgroen en het ei is ongeveer 14 cm hoog en 9 cm breed. Het kuiken weegt ong 500 gram.

Strijd tegen de emoe

Vroeger werden veel emoes gedood omdat ze vanalles pikten van de landbouwers. Ze vertrappelden hun graanvelden. In 1932 was het zo erg, dat de Australische regering het leger inschakelde om de emoes te doden.

De Aboriginals (oorspronkelijke bevolking van Australië) gebruiken emoe-olie om gewrichten in te smeren.

En misschien nog meer verwonderlijk: Je kan in Australië lekkere Emoe-Steak eten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *