Zwarte weduwe

Inleiding

De zwarte weduwe behoort tot de spinnenfamilie. Deze kleine spin dankt haar naam aan het vrouwtje. Na het paren valt ze dikwijls het mannetje aan en doodt hem. Toen ik dit las was mijn interesse voor deze spin meteen aangewakkerd.

Woonplaats

De zwarte weduwe leeft in het grootste deel van de Verenigde Staten van Amerika. Er zijn nog 5 andere soorten. Deze spinnensoort is verspreid over de warmere streken van onze aardbol.

Het vrouwtje en het mannetje

Het vrouwtje; giftig gevaar!

Het vrouwtje is eerder schuw. Ze meet ongeveer 1,2 cm (12 mm) zonder poten. Met poten noteren we een lengte van 2 tot 3 cm.
Het vrouwtje heeft een opvallend glanzend zwarte kleur met een rode vlek op de buik. Die vlek lijkt wel op een zandloper. Ze beschermt haar eitjes en jongen. Onze bezorgde moeder huist in donkere hoeken en verlaat bijna nooit de mazen van haar web. Wordt ze gestoord, dan toont ze haar dodelijke kwaliteiten.
De kleine spinnetjes doen er 4 maanden over om volwassen te worden. Ze leven 1 à 2 jaar.
Het vrouwtje leeft alleen en is niet agressief.

Het mannetje; ongevaarlijk en klein

Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje. Hij is ongevaarlijk. Zijn lijf is 4 maal kleiner dan dat van het vrouwtje. De vlek is veel minder zichtbaar. Het mannetje is onopvallend bruin gekleurd.

De paring

De paring gebeurt tijdens de warmste maanden van het jaar. Het vrouwtje wacht ondersteboven in haar web op een mannetje. Het mannetje is niet van gisteren, want hij geeft tiksignalen dat hij geen prooi is. Na de paring zal het mannetje snel weg proberen te vluchten, anders eet het vrouwtje hem op. Vandaar zwarte weduwe. De jongen hebben dezelfde vorm maar hebben nog een andere kleur.
De spinnenjongen zijn vlug zelfstandig. Zodra de zwarte weduwe-spinnetjes in moeder’s web uit hun cocon komen, laten ze zich langs zelfgesponnen zijden draden naar beneden zakken, en zoeken een plek voor een eigen web.

              

Zwarte weduwe (vrouwtje)         Zwarte weduwe in een garage

Het web

Deze spin spint een web op een beschermde plaats. Het web zal nooit verlaten worden. Dat hoeft ook niet. Het driedimensionele web vormt een fatale val voor haar prooi. Het web ziet er onordelijk uit, maar het is nauwkeurig gebouwd om slachtoffers te vangen en dodelijk te ‘omhelzen’. Tijdens de dag zit ze verstopt, ’s nachts zit ze in het web zelf.
Het zijden web is zeer kleverig, de onderste draden zijn extreem plakkerig en elastisch.

De prooi

Eens een insect verstrikt raakt in het web is een overlevingskans onbestaande. Zelfs insecten die onder het web kruipen lopen gevaar. Als dit insect één van de onderste elastische draden aanstoot, komt deze draad los. Een nieuwe prooi blijft vastplakken. Omdat het insect tegenspartelt, raakt het meer verstrengeld in het web.
Na een tijdje snelt de spin toe, bijt het slachtoffer, spuit het vol gif en omwikkelt het insect met zijde.
Door het ingespoten gif worden de ingewanden vloeibaar. De spin laat zijn prooi nog een tijdje achter in het web. Later komt ze terug om zijn slachtoffer leeg te zuigen.
De zwarte weduwe eet 100 maal haar eigen gewicht (op 1 jaar). De prooien zijn meestal: vliegen, motten, mieren, kevers en andere spinnen. Het klinkt misschien raar maar het zijn vleeseters.

Gevaar voor mens en…

Er bestaan veel giftige spinnen, slechts een tiental zijn dodelijk giftig. De zwarte weduwe is echt wel dodelijkdodelijkdodelijkdodelijkdodelijkdodelijkdodelijkdodelijk giftig. Haar gif is 15 keer zo krachtig als het gif van een ratelslang.
De beet van een zwarte weduwe lijkt op een speldenprik. Niet erg dus…maar het vervolg is een klein griezelverhaaltje: lijm zelf maar aan elkaar.

 • maagspieren worden hard
 • zenuwimpulsen van spieren verkrampen
 • je kan niet meer spreken
 • gelaatsspieren verstijven
 • verlamming en pijn
 • overleven kan
 • sterven kan ook

De hoeveelheid gif is van belang bij het overleven van een beet. Daarom hebben kleine kinderen meer kans om het dodelijk slachtoffer van de zwarte weduwe te worden.
In streken waar de zwarte weduwe veel voorkomt heeft men tegengif in voorraad.
Dit tegengif bekomt men door de spinnen te ‘melken’. Men moet er wel snel bijzijn. De inwerking van dit tegengif duurt 20 minuten.
Als er 100 spinnenbeten behandeld worden van een zwarte weduwe, dan sterft er gemiddeld 1 persoon. (1%)

spreekbeurt
 

4 Responses to “Zwarte weduwe”

 1. saffira

  bij mij thuis zat er eentje. best eng dat ze zo giftig zijn.

 2. lollypop

  Het lijkt me cool maar ook eng ik hoef ze van mij ooit thuis te hebben