Bijna jarig?
klik hier!Home   Frankrijk

Frankrijk


1. Kaartgegevens

Vlag van FrankrijkDe oppervlakte van Frankrijk is 547.020 km2. In Frankrijk wonen 55.870.000 mensen. In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, wonen 8.510.000 mensen. In Frankrijk spreekt men Frans. Frankrijk is een van de grootste landen van Europa. Het land heeft zes buurlanden: Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, België en Italië. Frankrijk grenst nog aan twee staatjes: Andorra en Monaco. Frankrijk grenst voor meer dan de helft aan zee. De langste rivier is de Loire, 1020 km lang. Langs de Loire zijn veel mooie kastelen. Corsica ligt 170 km ten zuiden van Frankrijk. Corsica ligt in de Middellandse Zee. Frankrijk ligt in West-Europa. Na de Sovjet-Unie is Frankrijk het grootste land van Europa.
Op het 1e plaatje zie je een kano. Op het 2e plaatje zie je een fort. Op het 3e plaatje zie je een kasteel. Op het 4e plaatje zie je een kerk. Op het 5e plaatje zie je een kerk. Op het 6e plaatje zie je een picknickmand.

2. Landschap

In het midden van Frankrijk ligt het Centraal Massief. Daar komen veel uitgedroogde vulkanen voor. De rand van het Centraal massief bestaat uit steile kalkrotsen. Daar liggen de Cevennen. In het Zuiden van Frankrijk ligt de Provence. De Alpen zijn mooier dan je denkt. De hoge bergen in de Alpen zijn in de zomer en winter met sneeuw bedekt. In de Alpen ligt de Mont Blanc (Mont Blanc betekent: witte berg). Het is de hoogste berg van Europa. Hij is 4807 meter hoog. Frankrijk heeft nog een gebergte, dat zijn de Pyreneeën. De Pyreneeën liggen in Zuid-West-Frankrijk en Noord Spanje. In de Pyreneeën kom je haarspeldbochten en diepe ravijnen tegen. De hoogste bergtoppen liggen boven de 3000 meter. De Franse en Spaanse kanten van de Pyreneeën zijn verschillend. Aan de Franse kant van de Pyreneeën valt meer regen dan aan de Spaanse kant. Daarom is de Franse kant van de Pyreneeën vruchtbaarder. Er groeien aan de Franse kant van de Pyreneeën meer bomen. De Franse westkust ligt aan het kanaal en de Atlantische Oceaan. In het Noorden liggen duinen. De Franse zuidkust grenst aan de Middellandse Zee. Daar liggen prachtige zandstranden en luxe badplaatsen. De Alpen zijn het hoogste gebergte van Europa. De Alpen hebben een lengte van 1300 km en een breedte van 60 tot 360 km. In Frankrijk kom je vulkanen, meren en ravijnen tegen. Grote delen van Frankrijk zijn bedekt met bouwland en bossen. In het zuidwesten kom je moerasland, naaldwouden en zandgronden tegen. Op Corsica kom je olijfgaarden en droge gebieden tegen met struikgewas.

3. Klimaat

Frankrijk heeft vier klimaten. In het westen een zeeklimaat. In het midden van Frankrijk een landklimaat. In de bergen een bergklimaat. En langs de Middellandse Zee een subtropisch klimaat. Van Brest naar Calais en Strasburg regent het per jaar 75 tot 125 cm. Het grootste deel van Frankrijk heeft koele zomers en zachte winters met aardig wat regen. In het uiterste zuiden is het in de zomer heet en droog en de winters zijn zacht. In de bergen kan het in de zomer heet zijn en in de winter kan daar veel sneeuw liggen.
Hier zie je een kaart waar je ziet hoeveel regen er valt.

4. Middelen van Bestaan

In Frankrijk valt er zomers bijna geen regen, dan wordt de grond erg droog. Dan kun je goed druiven verbouwen. Daarom zijn er in Frankrijk duizenden wijngaarden. Nadat de druiven geplukt zijn, worden ze fijn getrapt. Van dat sap wat over blijft, wordt wijn gemaakt. Druiven hebben een droog klimaat nodig. Als in de winter de wijnstokken worden bemest zal de wijngaard vol met druivenstruiken staan met veel druiven eraan. Druiven kunnen niet goed groeien als het regent. Heel veel buitenlanders komen naar Frankrijk om druiven te plukken.


Hier zie je mensen die druiven aan het plukken zijn

De Parijse industrie groeide heel veel jaren. In de buitenwijken wordt van alles geproduceerd: van fietsen tot chemicaliën. Later begonnen de bedrijven Citroën te maken. Deze auto is typisch Frans De groei nam toen af voor de 2e WO. Dat was van 1940 tot 1944. Toen de Euro kwam, waren de prijzen in Euro’s en Franse Franken ín de restaurants. Verkeer en vervoer. Frankrijk is een druk land. Als je naar de stad wilt, heb je vaak met verkeersopstoppingen te maken. Je kunt het beste met het openbaar vervoer reizen. De bus en de metro bijvoorbeeld, ze zijn snel en goedkoop. In Parijs werd rond 1900 de eerste metropolitair geopend (ook wel metro genoemd). Behalve de metro heeft Frankrijk ook de TGV (Train a Grand Vitesse of hogesnelheidstrein). De TGV kan een snelheid van 300 km per uur halen. Dit zijn de tijden van de TGV.


Dit is de TGV.

Het Franse openbare vervoer behoort tot de beste en het meest efficiënte vervoer ter wereld. De TGV heeft een strakke vorm. Het lijkt net een vliegtuig zonder vleugels. Hij is wel 200 meter lang. De voor en achterkant hebben een scherpe neus die vooruit steekt. Zo heet de oranje trein naar Lyon de TGV Sud Est (dat betekend TGV Zuid-Oost). De trein naar Bordeaux is grijs en heet TGV Atlantique, omdat Bordeaux vlak bij de Atlantische oceaan ligt. De TGV heeft aparte wielen, daar zit plastic omheen. Dat slijt niet zo snel als gewone wielen. Dat plastic slijt wel, maar is makkelijk te vervangen. Eerst ontwierpen ze de TGV met gasmotoren. Maar de gasmotoren gaven problemen met het testen. Daarna probeerde men het met elektromotoren, dat ging goed. De elektromotoren gaan ook langer mee. In 1970 waren ze klaar met de bouw van de TGV. Toen moesten ze de treinen testen. Dat deden ze natuurlijk zonder passagiers. Als er iets gebeurt met de trein kan je dat doorgeven met een soort radio met beeldscherm. Als de TGV op topsnelheid rijdt, duurt het 2 km voordat hij helemaal stilstaat. De TGV weegt 400 ton en heeft net zulke sterke motoren als 50 auto’s. De TGV heeft 2 van zijn motoren die een gewicht van 400 ton moeten laten rijden op 300 km per uur.

5. Toerisme / Wintersport Frankrijk

Heel veel Nederlanders gaan op vakantie in Frankrijk. Het worden er steeds meer. Veel mens gaan skiën in de Franse Alpen. Veel mensen gaan in de Middellandse Zee zwemmen, of ze gaan naar een badplaats bijvoorbeeld Nice of Cassis. Ze gaan ook naar meren, bijvoorbeeld Regional de la Foret. Veel mensen gaan naar dorpen en steden en boeken een huisje of een gite in Frankrijk. Om de Eiffeltoren bijvoorbeeld in Parijs te zien. Ook wandelen er veel mensen in de bergen, de Alpen of Pyreneeën. Frankrijk is onder Nederlanders de meest populaire vakantiebestemming.

6. Staatsvorm

Frankrijk heeft geen koning of koningin. Frankrijk is een republiek, ook een democratisch land. Dat betekent dat het volk de regering kiest. De leider van de regering is de president. Die is voor 7 jaar president. De president bepaalt wie de ministers worden. De gemeenteraad bestaat uit 577 afgevaardigden, die voor 5 jaar gekozen zijn. De president heeft veel macht. Hij kan de minister-president ontslaan. De president kan zo een beslissing nemen. Hij is de baas van het leger, hij kan toestemming geven kernwapens te gebruiken.

7. Godsdienst

Ongeveer 75% is katholiek. Dat zijn ongeveer 45 miljoen mensen. Zij gaan naar de kerk. Ongeveer 3 procent is moslim. Dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen. Die gaan naar de moskee. 1,5 procent is protestant. Dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen.

8. Levenswijze

Franse kinderen gaan ongeveer op hun derde naar de kleuterschool. Op hun zesde gaan ze naar de basisschool. Dat is een officiële leerplicht. Tot hun elfde blijven ze op de basisschool. Van 12 t/m 16 of 18 jaar gaan ze naar de middelbare school. Daarna gaan ze naar de universiteit. De Franse mensen werken hard. Ze maken soms overuren om meer geld te verdienen. Meer dan 60% van de vrouwen heeft werk. De kleine kinderen daarvan gaan naar de crèche. Na een werkdag is er niet veel tijd meer voor een activiteit. De meeste Fransen blijven dan ook thuis na het avondeten. Ze kijken naar de televisie, lezen de krant of luisteren naar de radio. In Frankrijk gaat men meestal vroeg naar bed. In Zuid-Frankrijk zit men ‘s avonds laat nog buiten te praten of te jeu de boulen. De kinderen in Frankrijk krijgen veel huiswerk op. In het weekend hebben de kinderen alleen vrije tijd. In hun vrije tijd leest men minstens drie keer per week de krant, kijkt men televisie of zit men buiten. Dit doet men minstens een keer per week, breien of naaien, naar muziek luisteren, met vrienden praten of tuinieren. Dit doet men minstens een keer per maand, vrienden bezoeken of ontvangen, wandelen of fietsen, naar de bioscoop of sporten. Dit is de werkdag van de Franse mensen: van half zeven tot zeven uur ontbijten. Van zeven tot acht begin school. Van acht tot negen begin werk. Van negen tot twaalf werk en school. Van twaalf tot twee middageten. Van twee tot vier einde school. Van vier tot vijf einde werk. Van vijf tot zes vrije tijd. Van zes tot zeven huiswerk. Van zeven tot acht avondeten. Van acht tot elf lezen en televisie. Van elf tot half zeven slapen. Voetbal is de meest gespeelde sport in Frankrijk. De sporten vissen en schieten worden ook beoefend. Tennis en paardrijden worden populairder. Zeilen en windsurfen ook. In de streken in Frankrijk de Ardeche bijvoorbeeld is wild-water kanovaren een bekende sport. Op vakantie gaan de Fransen in hun eigen land. Ze hebben 5 weken vakantie. 3 in de zomer en 2 in de winter. 7 % gaat naar de stad, 8% trekt rond, 16% in de bergen, 35% op het platteland en 44% aan zee.

9. Relatie met Nederland

Frankrijk is de grootste exporteur van West-Europa na Duitsland. Frankrijk staat als 4e op de wereldranglijst van exporteurs. De belangrijkste handels partners zijn België, Duitsland, Luxemburg, Italië, Nederland en de Verenigde Staten. De export bestaat vooral uit wijn, graan, boter en kaas. Er worden ook andere spullen geëxporteerd zoals machines, apparaten en auto’s. De grootste export goederen zijn grondstoffen en energiebronnen. Er wordt ook wol en katoen geëxporteerd. In Frankrijk worden ook veel rundveerassen gefokt. De rundveerassen worden dan geëxporteerd. Frankrijk is bekend om zijn kazen zoals Brie en Camembert. Roquefort is een kaas die van schapenmelk wordt gemaakt.

 

59 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen