Benzine

Wat is benzine

Benzine wordt gemaakt uit aardolie waar veel zwavel uit is gehaald en bevat benzeen, vandaar dus de naam. Benzine is vloeibaar en als je dit warm maakt, dan verdampt het snel en is daarom een goede brandstof voor voertuigen.

Benzine is explosief.
Vroeger werd er lood bijgedaan om er een goede brandstof van te maken, nu doen ze hier iets anders voor in de plaats.
De laatste jaren is de samenstelling veranderd. Eerst om de werking beter te maken, later om de benzine beter voor het milieu te maken.

Benzine is slecht voor het milieu: vier liter vloeibare benzine kan ongeveer 2,8 miljoen liter water vervuilen en bij verbranding van benzine komen roetdeeltjes vrij die de ozonlaag aan tasten.

Als je kijkt naar het verschil van dieselmotor en benzinemotor is een benzinemotor kleiner, lichter, stiller en stoot minder roetdeeltjes uit.
Benzine is overal te koop maar is wel duurder dan diesel omdat er meer belasting over moet worden betaald.

Soorten

 • Gelood/super
 • Dit is een goede brandstof maar niet goed voor de gezondheid dus voor het milieu.( Het lood uit de loodhoudende benzine wordt niet verbrand.) Is wel vrij goedkoop. In het Spaans heet benzine “gasoline”, in het Frans “essence”.
 • Ongelood
 • Ondanks de naam bevat ook ongelode benzine restjes lood. Loodvrije benzine is niet overal te koop. In het Spaans heet loodvrije benzine “gasoline sin plombo”, in het Frans “essence sans plomb”.
 • Kookpuntbenzine = wasbenzine met de naam Coleman fuel. Kookpuntbenzine is schoner, werkt goed bij lage temperaturen, maar is duurder dan gewone benzine en niet overal te koop. Wasbenzine, dat hierop lijkt, is veel voordeliger en is beter te koop.

Gebruikt voor

 • 1. Als brandstof voor auto’s.
 • 2. Koken. In sommige landen wordt op benzine gekookt. Er wordt dan een benzinebrander gebruikt. Er wordt benzine in een speciale fles gegoten, wat een heel geknoei kan zijn. Als je benzine op je handen krijgt, stinkt dit en de kleine druppels uit slang bij een lek zorgen voor een geur die overal in trekt en erg lang blijft. Er bestaan ook branders voor mensen die met de rugzak op vakantie gaan. Dan kun je het best de benzinefles en het eten van elkaar gescheiden meenemen. Stel dat er een lek is,dan smaakt al het eten naar benzine.
 • 3.Om te kijken naar het watermerk van postzegels. (Oude postzegels) Je moet deze benzine bij de drogist kopen, die van het pompstation is niet goed. In een bakje doe je een beetje benzine en je legt er de postzegel ondersteboven in. Zodra de zegel vol benzine zit, zie je het watermerk.

EHBO

Dit betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. Als iemand per ongeluk benzine heeft gedronken, misschien omdat dit in een limonadefles zat, dan moet je tegen hem zeggen, dat hij niet mag overgeven. Hij mag een glaasje water drinken, waardoor de benzine verdund wordt. Als hij slaperig of suf is, dan mag je hem nooit laten drinken.( Hij moet dit zelf kunnen doen).

Benzinemotor

Een benzine motor werkt als volgt:

Er wordt een beetje benzine en een beetje lucht aangezogen. Dit mengsel wordt samen geperst in de cilinder (zie plaatjes) .Dan komt er een vonkje bij. Door dit vonkje krijg je als het ware een ontploffing. Door die ontploffing wordt er een ijzeren stang[zuiger] naar beneden gedrukt. Door middel van tandwielen kun je dan bijvoorbeeld een wiel laten draaien. Dit alles gebeurt in de cilinder per minuut ongeveer 2000 keer. Dit ligt er aan hoeveel gas je geeft. Een brommer of motor heeft meestal 1 cilinder een auto 4 en een vrachtauto meestal 6 cilinders.

 1. ontsteking in samengeperst mengsel
 2. het samengeperste mengsel duwt de zuiger naar beneden
 3. hier gaat het verbrande mengsel in de uitlaat
 4. het opnieuw aanzuigen van benzine en lucht
 5. het weer samen persen van het mengsel
 6. nu komt er weer bijna een vonk

Bij dit gebeuren draait het blauwe wiel dus steeds rond. Als je meer gas geeft gaat deze dus steeds sneller draaien.

 

Comments are closed.