Pesten

 

Ik houd mijn spreekbeurt over pesten omdat er overal gepest wordt. Op school, op je sportvereniging of op internet. Pesten is iets wat elke dag gebeurd. Met deze spreekbeurt wil ik jullie wat meer vertellen over wat pesten is.

Pesten vs. plagen

Pesten is iets anders dan plagen. Plagen heeft namelijk te maken van onschuldige grapjes of opmerkingen, die je tegen een persoon kan zeggen. Dit is meestal niet vervelend bedoeld, maar meer als een grapje. Helaas is dat bij pesten wel anders. Pesten is namelijk het opzettelijk uitschelden, pijn doen (lichamelijk en geestelijk) en bedreigen van een persoon, vaak door een hele groep. Omdat dit meestal wordt gedaan door een hele groep kinderen, kan degene die gepest wordt zich maar moeilijk verdedigen. Daarom is is dit veel vervelender dan plagen.

De zondebok, de pester en de meeloper

De zondebok is de persoon die gepest wordt. Het kind dat gepest wordt heet een zondeboek genoemd omdat iedereen zich op dit kind richt. De pester is degene die de meeste pesterijen uitlokt en leidt. Deze persoon is de leider van de groep meelopers, die met de pester meedoen omdat zij bang zijn om zelf gepest te worden. Zo is er meestal één kind dat gepest wordt en de zondeboek wordt genoemd, één of meer pesters die de leiding nemen in de pesterijen en een groep meelopers, die de pesters helpen om de zondebok te pesten. In totaal wordt 23% van de basisschool leerlingen gepest. Op de middelbare school is dit 8%. In heel Nederland worden wel 380.000 kinderen dagelijks gepest.

De oorzaken van pesten

Als een kind gepest wordt, heeft dit vaak verschillende oorzaken. Zo kan een kind gepest worden omdat dit kind er anders uit ziet. Ook worden veel kinderen gepest omdat deze kinderen verlegen zijn en zich niet durven te verdedigen. Omdat een verlegen kind een gemakkelijk slachtoffer is voor pesten, worden deze kinderen vaak uit de groep gepikt als zondebok. Daarnaast kan een kind ook gepest worden als de pester of pesters jaloers zijn op het kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het kind dat gepest wordt spullen heeft die de pesters ook willen hebben, of omdat het kind dat gepest wordt meer aandacht krijgt dan de pester of pesters. Omdat veel pesters eigenlijk onzeker zijn, gaan zij andere kinderen pesten om zelf minder onzeker over te komen.

De meeste kinderen die andere kinderen pesten, doen dit omdat zij bang zijn om zelf gepest te worden als ze niet meedoen. Deze meelopers zorgen er eigenlijk voor dat pesten steeds erger wordt, want door de meelopers gaat er een hele groep mee pesten en niet alleen de pesters.

Manieren van pesten

Er zijn verschillende manieren om te pesten. Veel mensen denken dat het alleen voorkomt in de vorm van geweld (slaan, schoppen, duwen), maar ook door middel van woorden is een groot probleem op vele scholen. Hieronder lees je meer over de verschillende manieren van pesten.

 1. Pesten met woorden: pesten met woorden gebeurt bijvoorbeeld door de zondebok te vernederen, uit te schelden, te bedreigen, belachelijk te maken, een gemene bijnaam te geven en uit te lachen. Ook kunnen er gemene briefjes over de zondebok worden doorgegeven in de klas, waar gemene woorden in staan om de zondebok belachelijk te maken. Deze vorm van pesten lijkt niet erg, maar kan vanbinnen erg pijn doen. Als je de hele dag uitgescholden wordt, krijg je namelijk een lager zelfvertrouwen en zit je al snel niet meer lekker in je vel.
 2. spreekbeurt over pestenPesten met geweld: pesten met geweld is de vorm van pesten die de meeste kinderen kennen. Onder pesten met geweld vallen pesterijen zoals schoppen, slaan, krabben, bijten, aan haren trekken, duwen, aan kleding trekken of zelfs iemand aanvallen met wapens, zoals messen en stokken. Deze vorm van pesten is lichamelijk de meest pijnlijke manier.
 3. Pesten met achtervolgingen: pesten met achtervolgingen betekent dat de zondebok steeds opgejaagd wordt door een bepaalde persoon (de pester) of een groep kinderen (de meelopers). Zo kan de zondebok de hele dag achterna gelopen worden, in de val gezet worden, klemgezet worden of zelfs opgesloten worden. Omdat dit erg eng is voor de zondebok, is ook deze vorm van pesten erg vervelend voor de zondebok.
 4. Pesten met uitsluiting: pesten met uitsluiting wil zeggen dat de zondebok wordt buitengesloten. Dit kan door de zondebok te negeren, dood te zwijgen, uit te sluiten van spelletjes, sportactiviteiten en feestjes of zelfs door spullen van de zondebok te beschadigen of te stelen. Deze vorm van pesten komt erg vaak voor.
 5. Pesten met afpersing: pesten met afpersing betekent dat de zondebok wordt gedwongen om geld, snoep of andere spullen af te geven. Zo kunnen pesters zondebokken dwingen snoep mee te nemen, iedere dag geld te geven of zelfs de hele dag hun schooltas te dragen. Omdat dit erg vernederend is voor de zondebok en de zondebok geen nee durft te zeggen, is ook deze manier van pesten erg vervelend voor de zondebok.

Slot

sta op tegen pestenDit was mijn spreekbeurt over pesten. Ik hoop dat ik jullie wat geleerd hebben erover en dat er door mijn spreekbeurt minder gepest gaat worden. Wil je nog meer informatie over pesten kijk dan hier:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pesten_(gedrag)

http://www.pesten.nl/informatie-over-pesten/

 

 

60 Responses to “Pesten”

 1. kunnen jullie deze vel naar mij hotmail sturen ik moet het al dinsdag af hebben

 2. ik ben vroeger zelf gepest
  deze spreekbeurt heeft mij inspiratie gegeven voor mijn spreekbeurt
  en als je wordt gepest praat er over het houdt echt op !!!

   • ik werd ook gepest.
    Toen heb ik er mijn spreekbeurt erover gehouden en toen is het pesten gestopt.
    Dus als je gepest word, echt hierover houden!

   • janneke

    ik ging het met mijn klas erover hebben 10+

 3. Echt jammer dat pesten bestaat wij zijn de generatie die het kunnen op houden.

 4. echt gaaf!ik doe mijn spreekbeurt ook hierover maar je hebt wat vergeten’cyberpesten”

  • mari123

   wat is cyberpesten? ik werd vroeger ook gepest. daarom wil ik mijn spreeekbeurt hierover houden. maar ik wil wel allle inhoud hebben.(ik word eigenlijk nog steeds gepest door kinderen uit groep 6 en 7 maar dat boeit me niet ze doen alleen maar stoer hoor) als je denkt dat ik te klein ben: ben ik echt niet; ik weet al hoe het zit met kleuren; de trillingen die we zien als kleuren enzo. ik ben ook goed in leren dus vertel het me please!!! thx! bye!

   • cyberpesten is het pesten van kinderen op socialemedia. je gaat dus lelijke dingen zeggen over het kind en dan posten op je profile. ;)

   • Anoniem

    Beste Sophie, “cyber pesten” betekent dat je wordt gepest door middel van het internet. Daaronder kun je bijvoorbeeld verstaan Pesten via Facebook, Twitter etc.

   • hilal

    hey ik wil een ding krijgen wat betekent cyberpesten??

 5. lakoejs

  ik word gepest met slaan en dreunen ik heb nu een gebroke been door dreunen en slaan ik ben nu aan het huilen STOP PESTEN!!!!!!!!!!!!!

  • zoo echt niet leuk !! ik leef met je mee man!!! ik word ook gepest maar niet zo!!! suc6

   xx

  • sukkel roquesio

   ja ik werd ook gepest door vecht partijen, ik zit nu in een rolstoel

   • ik heb zit voor mijn spreekbeurt gebruikt en nu mooi je 8,9

 6. go go roquesio

  ik werd gepest ik zit nu in een rolstoel stop pesten

 7. Dit klopt niet lichamelijk pesten is het ergste het uitschelden of nare dingen zeggen tegen iemand is erger want dat onthou je de rest van je leven van pijn kan nog worden hersteld
  Een erg korte spreekbeurt maar wel een goeie

  Mvg, Isa

 8. Ik werd zelf ook gepest maar dan uitgescholden en heb er nu heel veel last van…

 9. Wees Jezelf

  Ik vind dat pesten moet stoppen daarom hou ik mijn spreekbeurt daarover! Niemand mag gepest worden! Plagen is oke, maar pesten nooit!

 10. Ik vind het ZOOOO gemeen dat Pesten ! STOP PESTEN
  maar voor de spreekbeurt had ik een 5- goed hé

 11. Karlijn

  goed idee om een spreekbeurt hier over te houden.
  zelf word ik niet gepest maar anderen op mijn school wel!!!
  nogmaals een goed idee!!!

  #teamstoppesten

 12. Zelf word ik ook gepest. In woorden en in gedrag. Ik doe mijn spreekbeurt over pesten die is op 24 maart. Ik lijd veel af van deze site. STOP PESTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. melany

  ik hou me spreekbeurt hierover omdat ik het zielig voor jullie vind x

 14. melany

  en ik vind persoonlijk dat pesten en plagen moet STOPPEN

 15. Eline

  Dat vind ik ook .ik ben zelf gepest in groep 3.nu zit ik in groep 7 maar het blijft in je

  zitten. niet fijn!…& TOEN DACHT IK OP EEN DAG IK GA EEN SPREEKBEURT OV-

  ER PESTEN HOUDEN!!! dat lucht op.

 16. Pesten is echt stom ik ben ect overtijgd doir dit ondeewerp

 17. chayenne wagener

  ik vind dit een goed onderwerp omdat ik medelijden heb met de kinderen die wel worden gepest ik ben zelf nog nooit gepest maar ik leef wel mee met vriendin en/of vriendinnen…….

 18. mijn vriendin word gepest daarom wou ik mijn spreek beurt hier over houden maar hier krijg ik meer inspiratie.
  ik hoop dat mensen hier van leren en stoppen met pesten.
  want ze heeft gezegt dat ze zelfmoord pleegt, als het niet ophoud .

 19. anompie

  Ik doe mijn werkstuk over pesten en STOP MET PESTEN!!!! anders maak jemensen verdrietig en soms dood

 20. stop mishandeling en pesten

  ik ga mijn spreekbeurt ook over pesten houden ik hoop dat ze stoppen et pesten

 21. stop pesten

  ik wordt ook gepest echt niet leuk moet er van huilen

 22. Quinten

  ik werd ook gepest en dat was echt niet leuk en nu is de pester een goeie vriend

 23. Een Meisje

  Ik word al 4 jaar gepest en zou graag willen dat het ophoud gewoon in de hele klas dus ik houd het hierover en we zien wel het zou vast helpen ♥

 24. RoosVanLienden

  ja ik ben ook gepest omdat mensen zeiden dat ik een jongen was maar dat is niet zo!

 25. ik bind het heel goed dat er een spreekbeurt over is als ik dit onderwerp neem dan kijken kinderen verbaasd op