Luchtvervuiling

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over luchtvervuiling. De lucht om ons heen kan op allerlei manieren vervuild geraken. Niet alle vervuiling kan je met het blote oog zien. Wanneer ik het woord luchtvervuiling zeg, zullen de meesten onder jullie onmiddellijk aan SMOG en zure regen denken. Zo meteen een beetje meer uitleg daarover.

De ozonlaag

Eerst zal ik jullie wat meer vertellen over de ozonlaag. Om de aarde heen hangt de dampkring. Het is een dikke laag met zuurstof, stikstof en andere gassen. Zonder dat gasmengsel in de lucht, is geen leven op aarde mogelijk.

Eén van die gassen om de aarde heet ozon. Dat is zuurstof die door het zonlicht een beetje van vorm is veranderd. De ozon hangt op ongeveer 16 tot 50 km km hoogte. Het beschermt de planten, de dieren en de mensen tegen schadelijke zonnestraling. Door die straling kan je verbranden (Ultra-violet stralen). Als er te veel van op aarde komt, gaat alles dood.

De ozonlaag wordt alsmaar dunner. Het is de schuld van de mensen zelf. Ze maken in fabrieken allerlei producten zoals spuitbussen. Die zijn gevuld met vreemde gassen die niet in de natuur voorkomen. Die gassen heten CFK’s. Ze komen in de dampkring terecht. Sommige daarvan breken de ozonlaag af. Het grootste probleem doet zich voor boven de Zuidpool. Er schijnt al een groot gat in de ozonlaag te zitten.

Er zijn nog heel wat producten schadelijk die we dagelijks gebruiken. De industrie probeert de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan door hun producten te verbeteren. Koelstof voor koelkasten en de aanmaak van piepschuim zijn de boosdoeners

Smog

Velen onder jullie hebben waarschijnlijk al over smog gehoord. Maar wat is het nu eindelijk?
Waar rook is, is vuur. Dat weet je. En andersom klopt het ook. Waar vuur is, is rook.
Als je iets verbrandt dan zweven de verbrande restjes van de brandstof weg in de lucht. Het gebeurt niet alleen bij het verbranden van hout, maar ook van olie, benzine en gas. Zo wordt de lucht vervuild. Vroeger stookten de mensen veel met steenkool en turf. Deze brandstoffen vervuilde eveneens onze lucht.

Smog = een mengsel van uitlaatgassen en mist.
In het Engels betekent rook “smoke” en mist “fog”. Zo ontstond het woord ‘smog’.

Als er geen wind is blijft die rook hangen en vermengt het zich met mist. Deze wazige mistgordijnenen hangen vooral boven grote steden zoals Londen, Mexico-stad, Los Angelos, enz… Het zorgt voor ademhalingsproblemen bij de mensen. Bij het inademen van vervuilde lucht kan je lichaam hieruit minder zuurstof halen. Je wordt dan snel moe en kortademig. Er zijn zelfs al mensen gestorven doordat ze in de smog stikten. De gele waas boven de stad toont duidelijk de SMOG-laag aan.

Zure regen

Zure regen is ook een vorm van luchtvervuiling. Maar hoe kan regen zuur zijn? Eigenlijk is regen altijd een beetje zuur geweest. Die zuurheid ontstaat doordat gassen in de lucht zich mengen met het water uit de wolken.De planten zijn aan deze zuurheid gewend. Maar vanaf 1960 komen er alsmaar meer vreemde gassen in de lucht. Zoals zwavel (giftig gas), samen met de waterdamp in de lucht verandert dit in zwavelzuur. Dit komt samen met de regen naar beneden. Vandaar die zure regen dus! De industrie loodst teveel zwavel in de lucht, dus weer grote problemen. De zure regen tast de groei van onze bomen en planten aan. Zij kunnen niet tegen zo’n hoge zuurtegraad. De bomen worden sneller ziek en verliezen hun bladeren. Hele bossen kunnen door zure regen sterven. Ook vissen en waterdiertjes kunnen sterven omdat zure regen ook in het water terecht komt.

Slot

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik vind dat de lucht veel te veel vervuild wordt en we daaraan dringend iets moeten doen. Mensen kunnen hun auto wat meer thuis laten, fabrieken moeten filters op hun schoorstenen plaatsen en geen spuitbussen meer kopen met schadelijke CFK’s!

 

3 Responses to “Luchtvervuiling”

 1. Percey

  Hallo, ik wil even zeggend at ik het een hele mooie spreekbeurt vind en dat je het goed hebt uitgelegd.

  Misschien kan je je eigen mening er nog bij zeggen. Dus wat jij vind van luchtvervuiling. Dat zal ik leuk vinden.
  Verder echt heel goed gedaan

 2. sterre

  ik ben nu al bezig voor mijn spreekbeurt {voor volgend jaar}

 3. Hèèèèèle toffe spreekbeurt!!1!

  Jij verdient een sticker!

  Groetjes!!