Bijna jarig?
klik hier!Home   Handbal

Handbal


Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden, de spelregels, het veld, het NHV, het Oranjeplan en over waar ik speel.

Wat houd handbal nou precies in?

Vroeger werd het handbal genoemd omdat de bal alleen maar met de bal gespeeld mocht worden en omdat je het met je hand doet. Tegenwoordig mag je ook koppen, maar nog altijd niet voetballen. Handbal is een hele snelle, technische en harde sport. Je moet veel gebruik maken van je lichaam. De sport vraagt veel doorzettingsvermogen en de wil om een prestatie te leveren. Op het hoogste niveau is handbal soms wel harder dan voetbal, dit is niet altijd het geval. Bij dameshandbal gaat het vaak om de techniek waarover je beschikt en bij herenhandbal om de lengte en de kracht.

De leeftijdsindeling

Al vanaf 5 jaar kun je handballen, dit heet kabouterhandbal. Dit kun je vergelijken met kleutergym. Er wordt op een speelse manier kennis gemaakt met handbal. Deze vorm wordt dan ook ‘meer spel dan sport’ genoemd. Jongens en meisjes sporten dan door elkaar. Na de kabouters ga je naar de mini’s of E-jeugd, dit is hetzelfde maar iedere vereniging noemt het anders. Hier sport je ook met jongens en meisjes door elkaar. Hier wordt veel tijd besteed aan het leren van de spelregels. Er worden nog geen competitiewedstrijden gespeeld maar er worden af en toe toernooien georganiseerd zodat ze tegen leeftijdsgenoten kunnen handballen. Ze spelen op een klein veld en de doelen zijn ook kleiner dan normaal. Na de E-jeugd ga je naar de D-jeugd. Op deze leeftijd speel je al wedstrijden in competitievorm. Je kunt kiezen om op een groot of een klein veld te spelen, en of je nog gemengd speelt. Vanaf 10 jaar ga je naar de C-jeugd. Hier speel je op een groot veld en met een groot doel. Je gaat nu ook vaker trainen. Je moet iedere zondag een wedstrijd spelen, behalve als er een christelijke club in de competitie speelt; dan speel je op zaterdagavond je wedstrijden. Met 13 jaar ga je naar de B-jeugd en met 15 jaar ga je naar de A-jeugd. Bij deze twee leeftijdscategorieën geldt hetzelfde als bij de C-jeugd. Na de A-jeugd ga je naar de senioren. Voor de senioren moet je 18 zijn.

De competitie

In de zaal, bij de D en C-jeugd speel je in de afdeling wedstrijden, dit geldt voor alle teams. Mijn vereniging behoort tot de Afdeling Utrecht. In deze competities zitten vaak 6 tot 8 teams in een poule. Bij de B en A-jeugd spelen alleen alle eerste teams niet in de afdeling, maar in de jeugddivisie. Dit is het hoogste niveau wat je als jeugdspeler kunt halen in competitieverband. In deze competitie zitten minimaal 10 teams, dit jaar waren twee teams uit de competitie gestapt, wij waren dus maar met 8 teams. Er zijn zowel bij de B als de A vier jeugddivisies in Nederland. De kampioenen spelen onderling om het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal en nummer laatst gedegradeerd naar de afdelingscompetitie. Toen ik drie jaar geleden nog in de B speelde waren we kampioen geworden, we hadden alles gewonnen. We werden toen derde bij de NK omdat er een aantal blessures waren. Dit seizoen is mijn tweede seizoen bij de A. Vorig seizoen zijn we als derde geëindigd en dit jaar als tweede.

Er is ook een buitencompetitie. In de buiten competitie speel je alleen in de afdeling, maar als je kampioen wordt dan mag je voorronde spelen voor de NK veldhandbal, dit geldt alleen voor de A en B-jeugd. Vorig seizoen zijn we derde geworden op de NK nadat we in de competitie een beslissingwedstrijd moesten spelen. We hadden evenveel punten als een ander team, en omdat je op doelsaldo geen kampioen kan worden moesten we dus die wedstrijd spelen op neutrale bodem. We wonnen de wedstrijd. Het was een van de raarste wedstrijden van dat seizoen omdat de scheidsrechters heel slecht waren: ze floten bijvoorbeeld 10 minuten voor het einde van de wedstrijd al het eindsignaal. Het was heel spannend.
De andere leeftijdscategorieën worden gewoon kampioen.

In de zaalcompetitie heb je bij de senioren de volgende indeling qua niveau:

 • eredivisie
 • eerste divisie
 • tweede divisie (spelen de heren 1 van mijn club in)
 • derde divisie (spelen de dames 1 van mijn club in)
 • eerste klasse
 • tweede klasse
 • derde klasse
 • vierde klasse

De puntentelling is als volgt: bij winst 2 punten, bij verlies 0 punten en bij een gelijkspel (wat bijna nooit voorkomt) 1 punt. Je speelt 2x tegen elkaar, uit en thuis.

Speeltijden

 • mini’s: 2x 10 of 2x 15 minuten met een rust van 10 minuten.
 • C en D-jeugd: 2x 20 minuten met een rust van 10 minuten.
 • B-jeugd: 2x 25 minuten met een rust van 10 minuten.
 • A-jeugd en senioren: 2x 30 minuten met een rust van 10 minuten.
 • Als in een wedstrijd verlengd moet worden is de verlenging 2x 5 minuten zonder rust. Is er nu nog geen beslissing, dan: 5 minuten rust en nog een keer 2x 5 minuten verlengen. Als hier geen beslissing in valt komt het tot strafworpen (ieder team 5)

De spelregels

 • Een aantal belangrijke spelregels en de gevolgen ervan:
 • Je mag niet meer dan drie passen met de bal lopen, vrije bal tegen.
 • Je mag de bal niet langer dan drie seconden in de hand houden, vrije bal tegen.
 • Een doorgebroken speler neerhalen mag natuurlijk ook niet, rood en een strafworp (=penalty) tegen.
 • Commentaar op de scheidsrechter, eerst een waarschuwing (geel), dan twee minuten en dan zelfs rood.
 • Expres iemand schoppen of slaan, definitieve uitsluiting.
 • Je mag niet in of op de cirkel (=doelgebied) staan, vrije bal tegen en als je gescoord had is die afgekeurd.
 • 3x geel is rood en 3x twee minuten is ook rood.

Het veld

Het veld is een rechthoek van 40 meter lang en 20 meter breed. Op het veld zijn lijnen. Je hebt zijlijnen (2), achterlijnen (2) en doellijnen (2). Verder is er een halve cirkel rond het doel, dit is het doelgebied. Dit gebied ligt 6 meter van het doel vandaan. Drie meter voor het doel gebied is een stippellijn in de vorm van een halve cirkel, deze lijn ligt dus 9 meter voor het doel. Er is ook een 7 – meterlijn, deze is recht voor het doel. De strafworpen worden vanaf hier genomen. In het doelgebied is nog een klein streepje vier meter van het doel, tot hier mogen de keepers uitkomen met een strafworp. Er zijn wissellijnen die op 4,5 meter van de middenlijn liggen. Het doel moet gemeten aan de binnenkant van de palen 2 meter hoog en 3 meter breed zijn (behalve bij minihandbal waar de hoogte 1,60 meter is en de breedte 3 meter.

Het NHV

NHV betekent Nederlands Handbal Verbond en het kantoor staat in Bunnik. Er zijn ongeveer 480 verenigingen bij aangesloten die samen ruim 60.000 leden hebben. Mijn vader heeft gewerkt voor het NHV. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met handbal.
Ik handbal bij VanRiet/Nieuwegein en deze valt onder de Afdeling Utrecht. Naast de Afdeling Utrecht heb je nog 7 andere afdelingen: Noord, Noord- Holland-Noord, Den Haag, Rotterdam, Midden-Holland, Oost en Limburg.

Op het kantoor van het NHV regelen ze de competities, strafzaken en maken ze reclame voor de handbalsport. Door die reclame zijn de ‘Meiden met een missie’ heel bekent geworden.
Er wordt veel gedaan voor het handbal door het NHV: ze proberen sponsoren binnen te halen zodat de nationale ploegen meer kunnen trainen en spelen, de talenten meer kunnen trainen.

Het Oranjeplan

Toen mijn vader nog bij het NHV werkte bedacht hij samen met de bondcoach van het nationale dames team (Bert Bouwer) het Oranjeplan. Dit hield in dat de beste speelsters uit de nationale en internationale competities werden gehaald en deze speelsters alleen maar gingen trainen en oefenwedstrijden gingen spelen. Het plan was bedoeld om het damesteam tot de internationale top te laten behoren. Later is er ook een Oranjeplan voor de heren gemaakt maar de spelers werden niet uit de competities gehaald. De bondscoach bij de heren is Sjors Rötgers.
Maar om dit plan in latere jaren nog te herkennen werden bepaalde groepen die er nooit waren opgericht. Deze groepen waren voor de jeugd, ze konden dan als ze goed genoeg waren in een aantal jaren doorstromen naar het oranje. Deze groepen waren als volgt:

Vereniging

 • Afdeling selectie (de beste spelers of speelsters van de verenigingen in de afdelingen komen bij elkaar)
 • Talentengroep 1 (dit zijn de beste spelers of speelster van de afdeling selecties bij elkaar in een groep, ze trainen 1x in de 2 weken in Zeist)
 • Talentengroep 2 (dit zijn beste spelers van de talentengroep 1 die overgebleven zijn, deze groep traint ook 1x in de 2 weken in Zeist)
 • Junioren Oranje (de beste spelers van talentengroep 2, deze groep traint heel weinig) Jong Oranje (de beste spelers van junioren oranje, deze groep traint iedere zaterdag in Zeist)
 • Oranje (de beste spelers van jong oranje en de beste Nederlanders in de nationale en internationale competities).

Waar speel ik?

Ik speel bij VanRiet/Nieuwegein. Dit jaar bestaat de club 25 jaar en hebben we een groot feest. Ik speel in de A1, dit mijn tweede seizoen in de A. Met mijn eigen team hebben we ook een jel, deze is Latijns: Aberé, qîu dée mões!. Dit betekent iets als: Wat gaan we doen? Voor de overwinning vechten!.

Soms train ik al mee met de senioren 1 (=heren 1) omdat ze mij een talent vinden die in de toekomst in de heren 1 moet spelen.

Verder speel ik ook bij de Afdeling Utrecht. Met dit team spelen we veel oefenwedstrijden en 1 toernooi per seizoen. Dat toernooi is altijd tijdens Pasen, dit jaar gaan we voor het eerst naar Assen. We spelen o.a. tegen Duitsers, Noren en natuurlijk tegen Nederlanders. De jaren ervoor hadden we het toernooi altijd in Franeker (dit ligt in Friesland). Ook spelen we ieder jaar een NK voor afdelingselecties. Dit zijn 2 poules van 4 ploegen en dan speel je dus 3 wedstrijden. Als je eerste in een poule eindigd dan zit je in de finale. Vorig seizoen zijn we 2e geworden.

Omdat de trainer van Utrecht mij een talent vond had hij mij opgegeven voor Talentengroep 1, hiervoor ben ik nu te oud. Maar omdat de trainer mij nog wel goed genoeg vond, mocht ik verder naar Talentengroep 2, hier train ik nu nog steeds. Ik hoop dat ik verder mag naar Junioren Oranje maar ik denk dat dit er niet in zit. De trainer wil namelijk alleen maar lange jongens die een hard schot hebben.

Bij de vereniging trainen we ook een keer per week met alle talenten van 15 t/m 20 jaar, dit wordt de speerpuntengroep genoemd. Met deze groep gaan we ook een internationaal toernooi spelen in Duitsland. Je speelt dan bijvoorbeeld tegen Duitsers, Denen en Fransen. Omdat de club de ambitie heeft om naar de eredivisie te gaan hebben ze dus allerlei plannen bedacht; meer trainen, meer spelen en meetrainen waar het kan (zoals ik nu bijvoorbeeld doe bij de heren).

Bronnen

van het internet heb ik veel informatie: www.nhv.nl omdat ik zelf handbal weet ik er natuurlijk veel van af.

 

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen