Handbal

Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden, de spelregels, het veld, het NHV, het Oranjeplan en over waar ik speel.

Wat houd handbal nou precies in?

Vroeger werd het handbal genoemd omdat de bal alleen maar met de bal gespeeld mocht worden en omdat je het met je hand doet. Tegenwoordig mag je ook koppen, maar nog altijd niet voetballen. Handbal is een hele snelle, technische en harde sport. Je moet veel gebruik maken van je lichaam. De sport vraagt veel doorzettingsvermogen en de wil om een prestatie te leveren. Op het hoogste niveau is handbal soms wel harder dan voetbal, dit is niet altijd het geval. Bij dameshandbal gaat het vaak om de techniek waarover je beschikt en bij herenhandbal om de lengte en de kracht.

De leeftijdsindeling

Al vanaf 5 jaar kun je handballen, dit heet kabouterhandbal. Dit kun je vergelijken met kleutergym. Er wordt op een speelse manier kennis gemaakt met handbal. Deze vorm wordt dan ook ‘meer spel dan sport’ genoemd. Jongens en meisjes sporten dan door elkaar. Na de kabouters ga je naar de mini’s of E-jeugd, dit is hetzelfde maar iedere vereniging noemt het anders. Hier sport je ook met jongens en meisjes door elkaar. Hier wordt veel tijd besteed aan het leren van de spelregels. Er worden nog geen competitiewedstrijden gespeeld maar er worden af en toe toernooien georganiseerd zodat ze tegen leeftijdsgenoten kunnen handballen. Ze spelen op een klein veld en de doelen zijn ook kleiner dan normaal. Na de E-jeugd ga je naar de D-jeugd. Op deze leeftijd speel je al wedstrijden in competitievorm. Je kunt kiezen om op een groot of een klein veld te spelen, en of je nog gemengd speelt. Vanaf 10 jaar ga je naar de C-jeugd. Hier speel je op een groot veld en met een groot doel. Je gaat nu ook vaker trainen. Je moet iedere zondag een wedstrijd spelen, behalve als er een christelijke club in de competitie speelt; dan speel je op zaterdagavond je wedstrijden. Met 13 jaar ga je naar de B-jeugd en met 15 jaar ga je naar de A-jeugd. Bij deze twee leeftijdscategorieën geldt hetzelfde als bij de C-jeugd. Na de A-jeugd ga je naar de senioren. Voor de senioren moet je 18 zijn.

De competitie

In de zaal, bij de D en C-jeugd speel je in de afdeling wedstrijden, dit geldt voor alle teams. Mijn vereniging behoort tot de Afdeling Utrecht. In deze competities zitten vaak 6 tot 8 teams in een poule. Bij de B en A-jeugd spelen alleen alle eerste teams niet in de afdeling, maar in de jeugddivisie. Dit is het hoogste niveau wat je als jeugdspeler kunt halen in competitieverband. In deze competitie zitten minimaal 10 teams, dit jaar waren twee teams uit de competitie gestapt, wij waren dus maar met 8 teams. Er zijn zowel bij de B als de A vier jeugddivisies in Nederland. De kampioenen spelen onderling om het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal en nummer laatst gedegradeerd naar de afdelingscompetitie. Toen ik drie jaar geleden nog in de B speelde waren we kampioen geworden, we hadden alles gewonnen. We werden toen derde bij de NK omdat er een aantal blessures waren. Dit seizoen is mijn tweede seizoen bij de A. Vorig seizoen zijn we als derde geëindigd en dit jaar als tweede.

Er is ook een buitencompetitie. In de buiten competitie speel je alleen in de afdeling, maar als je kampioen wordt dan mag je voorronde spelen voor de NK veldhandbal, dit geldt alleen voor de A en B-jeugd. Vorig seizoen zijn we derde geworden op de NK nadat we in de competitie een beslissingwedstrijd moesten spelen. We hadden evenveel punten als een ander team, en omdat je op doelsaldo geen kampioen kan worden moesten we dus die wedstrijd spelen op neutrale bodem. We wonnen de wedstrijd. Het was een van de raarste wedstrijden van dat seizoen omdat de scheidsrechters heel slecht waren: ze floten bijvoorbeeld 10 minuten voor het einde van de wedstrijd al het eindsignaal. Het was heel spannend.
De andere leeftijdscategorieën worden gewoon kampioen.

In de zaalcompetitie heb je bij de senioren de volgende indeling qua niveau:

  • eredivisie
  • eerste divisie
  • tweede divisie (spelen de heren 1 van mijn club in)
  • derde divisie (spelen de dames 1 van mijn club in)
  • eerste klasse
  • tweede klasse
  • derde klasse
  • vierde klasse

De puntentelling is als volgt: bij winst 2 punten, bij verlies 0 punten en bij een gelijkspel (wat bijna nooit voorkomt) 1 punt. Je speelt 2x tegen elkaar, uit en thuis.

Speeltijden

  • mini’s: 2x 10 of 2x 15 minuten met een rust van 10 minuten.
  • C en D-jeugd: 2x 20 minuten met een rust van 10 minuten.
  • B-jeugd: 2x 25 minuten met een rust van 10 minuten.
  • A-jeugd en senioren: 2x 30 minuten met een rust van 10 minuten.
  • Als in een wedstrijd verlengd moet worden is de verlenging 2x 5 minuten zonder rust. Is er nu nog geen beslissing, dan: 5 minuten rust en nog een keer 2x 5 minuten verlengen. Als hier geen beslissing in valt komt het tot strafworpen (ieder team 5)

De spelregels

  • Een aantal belangrijke spelregels en de gevolgen ervan:
  • Je mag niet meer dan drie passen met de bal lopen, vrije bal tegen.
  • Je mag de bal niet langer dan drie seconden in de hand houden, vrije bal tegen.
  • Een doorgebroken speler neerhalen mag natuurlijk ook niet, rood en een strafworp (=penalty) tegen.
  • Commentaar op de scheidsrechter, eerst een waarschuwing (geel), dan twee minuten en dan zelfs rood.
  • Expres iemand schoppen of slaan, definitieve uitsluiting.
  • Je mag niet in of op de cirkel (=doelgebied) staan, vrije bal tegen en als je gescoord had is die afgekeurd.
  • 3x geel is rood en 3x twee minuten is ook rood.

Het veld

Het veld is een rechthoek van 40 meter lang en 20 meter breed. Op het veld zijn lijnen. Je hebt zijlijnen (2), achterlijnen (2) en doellijnen (2). Verder is er een halve cirkel rond het doel, dit is het doelgebied. Dit gebied ligt 6 meter van het doel vandaan. Drie meter voor het doel gebied is een stippellijn in de vorm van een halve cirkel, deze lijn ligt dus 9 meter voor het doel. Er is ook een 7 – meterlijn, deze is recht voor het doel. De strafworpen worden vanaf hier genomen. In het doelgebied is nog een klein streepje vier meter van het doel, tot hier mogen de keepers uitkomen met een strafworp. Er zijn wissellijnen die op 4,5 meter van de middenlijn liggen. Het doel moet gemeten aan de binnenkant van de palen 2 meter hoog en 3 meter breed zijn (behalve bij minihandbal waar de hoogte 1,60 meter is en de breedte 3 meter.

Het NHV

NHV betekent Nederlands Handbal Verbond en het kantoor staat in Bunnik. Er zijn ongeveer 480 verenigingen bij aangesloten die samen ruim 60.000 leden hebben. Mijn vader heeft gewerkt voor het NHV. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met handbal.
Ik handbal bij VanRiet/Nieuwegein en deze valt onder de Afdeling Utrecht. Naast de Afdeling Utrecht heb je nog 7 andere afdelingen: Noord, Noord- Holland-Noord, Den Haag, Rotterdam, Midden-Holland, Oost en Limburg.

Op het kantoor van het NHV regelen ze de competities, strafzaken en maken ze reclame voor de handbalsport. Door die reclame zijn de ‘Meiden met een missie’ heel bekent geworden.
Er wordt veel gedaan voor het handbal door het NHV: ze proberen sponsoren binnen te halen zodat de nationale ploegen meer kunnen trainen en spelen, de talenten meer kunnen trainen.

Het Oranjeplan

Toen mijn vader nog bij het NHV werkte bedacht hij samen met de bondcoach van het nationale dames team (Bert Bouwer) het Oranjeplan. Dit hield in dat de beste speelsters uit de nationale en internationale competities werden gehaald en deze speelsters alleen maar gingen trainen en oefenwedstrijden gingen spelen. Het plan was bedoeld om het damesteam tot de internationale top te laten behoren. Later is er ook een Oranjeplan voor de heren gemaakt maar de spelers werden niet uit de competities gehaald. De bondscoach bij de heren is Sjors Rötgers.
Maar om dit plan in latere jaren nog te herkennen werden bepaalde groepen die er nooit waren opgericht. Deze groepen waren voor de jeugd, ze konden dan als ze goed genoeg waren in een aantal jaren doorstromen naar het oranje. Deze groepen waren als volgt:

Vereniging

  • Afdeling selectie (de beste spelers of speelsters van de verenigingen in de afdelingen komen bij elkaar)
  • Talentengroep 1 (dit zijn de beste spelers of speelster van de afdeling selecties bij elkaar in een groep, ze trainen 1x in de 2 weken in Zeist)
  • Talentengroep 2 (dit zijn beste spelers van de talentengroep 1 die overgebleven zijn, deze groep traint ook 1x in de 2 weken in Zeist)
  • Junioren Oranje (de beste spelers van talentengroep 2, deze groep traint heel weinig) Jong Oranje (de beste spelers van junioren oranje, deze groep traint iedere zaterdag in Zeist)
  • Oranje (de beste spelers van jong oranje en de beste Nederlanders in de nationale en internationale competities).

Waar speel ik?

Ik speel bij VanRiet/Nieuwegein. Dit jaar bestaat de club 25 jaar en hebben we een groot feest. Ik speel in de A1, dit mijn tweede seizoen in de A. Met mijn eigen team hebben we ook een jel, deze is Latijns: Aberé, qîu dée mões!. Dit betekent iets als: Wat gaan we doen? Voor de overwinning vechten!.

Soms train ik al mee met de senioren 1 (=heren 1) omdat ze mij een talent vinden die in de toekomst in de heren 1 moet spelen.

Verder speel ik ook bij de Afdeling Utrecht. Met dit team spelen we veel oefenwedstrijden en 1 toernooi per seizoen. Dat toernooi is altijd tijdens Pasen, dit jaar gaan we voor het eerst naar Assen. We spelen o.a. tegen Duitsers, Noren en natuurlijk tegen Nederlanders. De jaren ervoor hadden we het toernooi altijd in Franeker (dit ligt in Friesland). Ook spelen we ieder jaar een NK voor afdelingselecties. Dit zijn 2 poules van 4 ploegen en dan speel je dus 3 wedstrijden. Als je eerste in een poule eindigd dan zit je in de finale. Vorig seizoen zijn we 2e geworden.

Omdat de trainer van Utrecht mij een talent vond had hij mij opgegeven voor Talentengroep 1, hiervoor ben ik nu te oud. Maar omdat de trainer mij nog wel goed genoeg vond, mocht ik verder naar Talentengroep 2, hier train ik nu nog steeds. Ik hoop dat ik verder mag naar Junioren Oranje maar ik denk dat dit er niet in zit. De trainer wil namelijk alleen maar lange jongens die een hard schot hebben.

Bij de vereniging trainen we ook een keer per week met alle talenten van 15 t/m 20 jaar, dit wordt de speerpuntengroep genoemd. Met deze groep gaan we ook een internationaal toernooi spelen in Duitsland. Je speelt dan bijvoorbeeld tegen Duitsers, Denen en Fransen. Omdat de club de ambitie heeft om naar de eredivisie te gaan hebben ze dus allerlei plannen bedacht; meer trainen, meer spelen en meetrainen waar het kan (zoals ik nu bijvoorbeeld doe bij de heren).

Bronnen

van het internet heb ik veel informatie: www.nhv.nl omdat ik zelf handbal weet ik er natuurlijk veel van af.

 

8 Responses to “Handbal”

  1. elise davies

    ik heb mijn spreekbeurt erover gehouden omdat mij vader er op ZAT
    ik heb er een 9 voor

  2. echt heel goed gedaan je zal er wel hoger dan een 8 voor hebben gehaald

  3. mahasine@!$

    echt heel leuk onderwerp ik zit zelf ook op handbal en ik ga het er ook over houden maar ik ga het ietsje veranderen sorry :(

  4. Jeweetzeluf

    Ik zit zelf ook op handbal, ga heb ook gebruiken, ik er zal wel iets aan wijzigen want niet alles klopt. En er staan ook spelfouten in zoals: Latijns dat moet echter Latijn zijn.

  5. bollestinkerd

    ik zit ook op deze sport ik moet er een werkstuk over doen

  6. echt een hele leuke spreekbeurt want ik zit zelfs op handbal en ik ben bijna kampioen

  7. hoi ik ga m’n spreekbeurt hier overdoen maar ik ga dit niet allemaal gebruiken