Bijna jarig?
klik hier!Home   Handbal

Handbal

Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden, de spelregels, het veld, het NHV, het Oranjeplan en over waar ik speel.

Wat houd handbal nou precies in?

Vroeger werd het handbal genoemd omdat de bal alleen maar met de bal gespeeld mocht worden en omdat je het met je hand doet. Tegenwoordig mag je ook koppen, maar nog altijd niet voetballen. Handbal is een hele snelle, technische en harde sport. Je moet veel gebruik maken van je lichaam. De sport vraagt veel doorzettingsvermogen en de wil om een prestatie te leveren. Op het hoogste niveau is handbal soms wel harder dan voetbal, dit is niet altijd het geval. Bij dameshandbal gaat het vaak om de techniek waarover je beschikt en bij herenhandbal om de lengte en de kracht.

De leeftijdsindeling

Al vanaf 5 jaar kun je handballen, dit heet kabouterhandbal. Dit kun je vergelijken met kleutergym. Er wordt op een speelse manier kennis gemaakt met handbal. Deze vorm wordt dan ook ‘meer spel dan sport’ genoemd. Jongens en meisjes sporten dan door elkaar. Na de kabouters ga je naar de mini’s of E-jeugd, dit is hetzelfde maar iedere vereniging noemt het anders. Hier sport je ook met jongens en meisjes door elkaar. Hier wordt veel tijd besteed aan het leren van de spelregels. Er worden nog geen competitiewedstrijden gespeeld maar er worden af en toe toernooien georganiseerd zodat ze tegen leeftijdsgenoten kunnen handballen. Ze spelen op een klein veld en de doelen zijn ook kleiner dan normaal. Na de E-jeugd ga je naar de D-jeugd. Op deze leeftijd speel je al wedstrijden in competitievorm. Je kunt kiezen om op een groot of een klein veld te spelen, en of je nog gemengd speelt. Vanaf 10 jaar ga je naar de C-jeugd. Hier speel je op een groot veld en met een groot doel. Je gaat nu ook vaker trainen. Je moet iedere zondag een wedstrijd spelen, behalve als er een christelijke club in de competitie speelt; dan speel je op zaterdagavond je wedstrijden. Met 13 jaar ga je naar de B-jeugd en met 15 jaar ga je naar de A-jeugd. Bij deze twee leeftijdscategorieën geldt hetzelfde als bij de C-jeugd. Na de A-jeugd ga je naar de senioren. Voor de senioren moet je 18 zijn.

De competitie

In de zaal, bij de D en C-jeugd speel je in de afdeling wedstrijden, dit geldt voor alle teams. Mijn vereniging behoort tot de Afdeling Utrecht. In deze competities zitten vaak 6 tot 8 teams in een poule. Bij de B en A-jeugd spelen alleen alle eerste teams niet in de afdeling, maar in de jeugddivisie. Dit is het hoogste niveau wat je als jeugdspeler kunt halen in competitieverband. In deze competitie zitten minimaal 10 teams, dit jaar waren twee teams uit de competitie gestapt, wij waren dus maar met 8 teams. Er zijn zowel bij de B als de A vier jeugddivisies in Nederland. De kampioenen spelen onderling om het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal en nummer laatst gedegradeerd naar de afdelingscompetitie. Toen ik drie jaar geleden nog in de B speelde waren we kampioen geworden, we hadden alles gewonnen. We werden toen derde bij de NK omdat er een aantal blessures waren. Dit seizoen is mijn tweede seizoen bij de A. Vorig seizoen zijn we als derde geëindigd en dit jaar als tweede.

Er is ook een buitencompetitie. In de buiten competitie speel je alleen in de afdeling, maar als je kampioen wordt dan mag je voorronde spelen voor de NK veldhandbal, dit geldt alleen voor de A en B-jeugd. Vorig seizoen zijn we derde geworden op de NK nadat we in de competitie een beslissingwedstrijd moesten spelen. We hadden evenveel punten als een ander team, en omdat je op doelsaldo geen kampioen kan worden moesten we dus die wedstrijd spelen op neutrale bodem. We wonnen de wedstrijd. Het was een van de raarste wedstrijden van dat seizoen omdat de scheidsrechters heel slecht waren: ze floten bijvoorbeeld 10 minuten voor het einde van de wedstrijd al het eindsignaal. Het was heel spannend.
De andere leeftijdscategorieën worden gewoon kampioen.

In de zaalcompetitie heb je bij de senioren de volgende indeling qua niveau:

 • eredivisie
 • eerste divisie
 • tweede divisie (spelen de heren 1 van mijn club in)
 • derde divisie (spelen de dames 1 van mijn club in)
 • eerste klasse
 • tweede klasse
 • derde klasse
 • vierde klasse

De puntentelling is als volgt: bij winst 2 punten, bij verlies 0 punten en bij een gelijkspel (wat bijna nooit voorkomt) 1 punt. Je speelt 2x tegen elkaar, uit en thuis.

Speeltijden

 • mini’s: 2x 10 of 2x 15 minuten met een rust van 10 minuten.
 • C en D-jeugd: 2x 20 minuten met een rust van 10 minuten.
 • B-jeugd: 2x 25 minuten met een rust van 10 minuten.
 • A-jeugd en senioren: 2x 30 minuten met een rust van 10 minuten.
 • Als in een wedstrijd verlengd moet worden is de verlenging 2x 5 minuten zonder rust. Is er nu nog geen beslissing, dan: 5 minuten rust en nog een keer 2x 5 minuten verlengen. Als hier geen beslissing in valt komt het tot strafworpen (ieder team 5)

De spelregels

 • Een aantal belangrijke spelregels en de gevolgen ervan:
 • Je mag niet meer dan drie passen met de bal lopen, vrije bal tegen.
 • Je mag de bal niet langer dan drie seconden in de hand houden, vrije bal tegen.
 • Een doorgebroken speler neerhalen mag natuurlijk ook niet, rood en een strafworp (=penalty) tegen.
 • Commentaar op de scheidsrechter, eerst een waarschuwing (geel), dan twee minuten en dan zelfs rood.
 • Expres iemand schoppen of slaan, definitieve uitsluiting.
 • Je mag niet in of op de cirkel (=doelgebied) staan, vrije bal tegen en als je gescoord had is die afgekeurd.
 • 3x geel is rood en 3x twee minuten is ook rood.

Het veld

Het veld is een rechthoek van 40 meter lang en 20 meter breed. Op het veld zijn lijnen. Je hebt zijlijnen (2), achterlijnen (2) en doellijnen (2). Verder is er een halve cirkel rond het doel, dit is het doelgebied. Dit gebied ligt 6 meter van het doel vandaan. Drie meter voor het doel gebied is een stippellijn in de vorm van een halve cirkel, deze lijn ligt dus 9 meter voor het doel. Er is ook een 7 – meterlijn, deze is recht voor het doel. De strafworpen worden vanaf hier genomen. In het doelgebied is nog een klein streepje vier meter van het doel, tot hier mogen de keepers uitkomen met een strafworp. Er zijn wissellijnen die op 4,5 meter van de middenlijn liggen. Het doel moet gemeten aan de binnenkant van de palen 2 meter hoog en 3 meter breed zijn (behalve bij minihandbal waar de hoogte 1,60 meter is en de breedte 3 meter.

Het NHV

NHV betekent Nederlands Handbal Verbond en het kantoor staat in Bunnik. Er zijn ongeveer 480 verenigingen bij aangesloten die samen ruim 60.000 leden hebben. Mijn vader heeft gewerkt voor het NHV. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met handbal.
Ik handbal bij VanRiet/Nieuwegein en deze valt onder de Afdeling Utrecht. Naast de Afdeling Utrecht heb je nog 7 andere afdelingen: Noord, Noord- Holland-Noord, Den Haag, Rotterdam, Midden-Holland, Oost en Limburg.

Op het kantoor van het NHV regelen ze de competities, strafzaken en maken ze reclame voor de handbalsport. Door die reclame zijn de ‘Meiden met een missie’ heel bekent geworden.
Er wordt veel gedaan voor het handbal door het NHV: ze proberen sponsoren binnen te halen zodat de nationale ploegen meer kunnen trainen en spelen, de talenten meer kunnen trainen.

Het Oranjeplan

Toen mijn vader nog bij het NHV werkte bedacht hij samen met de bondcoach van het nationale dames team (Bert Bouwer) het Oranjeplan. Dit hield in dat de beste speelsters uit de nationale en internationale competities werden gehaald en deze speelsters alleen maar gingen trainen en oefenwedstrijden gingen spelen. Het plan was bedoeld om het damesteam tot de internationale top te laten behoren. Later is er ook een Oranjeplan voor de heren gemaakt maar de spelers werden niet uit de competities gehaald. De bondscoach bij de heren is Sjors Rötgers.
Maar om dit plan in latere jaren nog te herkennen werden bepaalde groepen die er nooit waren opgericht. Deze groepen waren voor de jeugd, ze konden dan als ze goed genoeg waren in een aantal jaren doorstromen naar het oranje. Deze groepen waren als volgt:

Vereniging

 • Afdeling selectie (de beste spelers of speelsters van de verenigingen in de afdelingen komen bij elkaar)
 • Talentengroep 1 (dit zijn de beste spelers of speelster van de afdeling selecties bij elkaar in een groep, ze trainen 1x in de 2 weken in Zeist)
 • Talentengroep 2 (dit zijn beste spelers van de talentengroep 1 die overgebleven zijn, deze groep traint ook 1x in de 2 weken in Zeist)
 • Junioren Oranje (de beste spelers van talentengroep 2, deze groep traint heel weinig) Jong Oranje (de beste spelers van junioren oranje, deze groep traint iedere zaterdag in Zeist)
 • Oranje (de beste spelers van jong oranje en de beste Nederlanders in de nationale en internationale competities).

Waar speel ik?

Ik speel bij VanRiet/Nieuwegein. Dit jaar bestaat de club 25 jaar en hebben we een groot feest. Ik speel in de A1, dit mijn tweede seizoen in de A. Met mijn eigen team hebben we ook een jel, deze is Latijns: Aberé, qîu dée mões!. Dit betekent iets als: Wat gaan we doen? Voor de overwinning vechten!.

Soms train ik al mee met de senioren 1 (=heren 1) omdat ze mij een talent vinden die in de toekomst in de heren 1 moet spelen.

Verder speel ik ook bij de Afdeling Utrecht. Met dit team spelen we veel oefenwedstrijden en 1 toernooi per seizoen. Dat toernooi is altijd tijdens Pasen, dit jaar gaan we voor het eerst naar Assen. We spelen o.a. tegen Duitsers, Noren en natuurlijk tegen Nederlanders. De jaren ervoor hadden we het toernooi altijd in Franeker (dit ligt in Friesland). Ook spelen we ieder jaar een NK voor afdelingselecties. Dit zijn 2 poules van 4 ploegen en dan speel je dus 3 wedstrijden. Als je eerste in een poule eindigd dan zit je in de finale. Vorig seizoen zijn we 2e geworden.

Omdat de trainer van Utrecht mij een talent vond had hij mij opgegeven voor Talentengroep 1, hiervoor ben ik nu te oud. Maar omdat de trainer mij nog wel goed genoeg vond, mocht ik verder naar Talentengroep 2, hier train ik nu nog steeds. Ik hoop dat ik verder mag naar Junioren Oranje maar ik denk dat dit er niet in zit. De trainer wil namelijk alleen maar lange jongens die een hard schot hebben.

Bij de vereniging trainen we ook een keer per week met alle talenten van 15 t/m 20 jaar, dit wordt de speerpuntengroep genoemd. Met deze groep gaan we ook een internationaal toernooi spelen in Duitsland. Je speelt dan bijvoorbeeld tegen Duitsers, Denen en Fransen. Omdat de club de ambitie heeft om naar de eredivisie te gaan hebben ze dus allerlei plannen bedacht; meer trainen, meer spelen en meetrainen waar het kan (zoals ik nu bijvoorbeeld doe bij de heren).

Bronnen

van het internet heb ik veel informatie: www.nhv.nl omdat ik zelf handbal weet ik er natuurlijk veel van af.

 

  8 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen