Bijna jarig?
klik hier!Home   Portugal

Portugal


Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over Portugal omdat het me een leuk en interessant en onderwerp lijkt. Ik heb ook van te voren ook in boeken over de tegels gelezen die op de huizen zijn bevestigd. Daar heb ik ook nog een hoofdstuk van. Ook zal ik iets vertellen over de wijnen. Zoals jullie weten doet Portugal mee aan de €uro en had vroeger als geld Escudos waar geen teken van was zoals wij hadden met Fl van Florijn. Ze hadden er wel een afkorting voor, Esc. Dat is wel grappig want dat betekent escape op je toetsenbord van je computer. Ik hoop dat je mijn spreekbeurt/werkstuk interessant en leuk vindt en er nog wat van leert.

1. Waar ligt dit land

Portugal werd eerst als een deel van Spanje gezien. Het land werd in 1143 een onafhankelijk koninkrijk. Portugal ligt aan de Westrand van het vaste land van Europa (je kan dat ook met een duur woord het Europese continent noemen) en deelt een 1200 km lange grens met Spanje. Spanje ligt aan de Oostkant van Portugal en boven Portugal ligt ook nog een klein stukje van Spanje. Aan de Westkant van Portugal ligt de Atlantische Oceaan. Portugal ligt als je vanaf Nederland kijkt in het Zuiden. En natuurlijk ligt Portugal in Europa.

2. Hoe groot is Portugal

Portugal is ruim 2 keer zo groot als Nederland.Portugal is verdeeld in 10 provincies.Dat zijn van Noord naar Zuid: Minho, Trás-os-Montes, Douro, Beira Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Ribatejo, Estremadura, Alentjo en nog Algarve.

Portugal in een oogopslag

 • Oppervlakte 91.985 km², inclusief de Azoren en de Madeira-archipel.
 • Inwoners 9.500.000
 • Hoofdstad Lissabon
 • Munteenheid het is hetzelfde als bij ons, de €uro
 • Levensverwachting
 • Mannen 75 jaar
 • Levensverwachting
 • Vrouwen 78 jaar

3. Lissabon en Porto

Lissabon is de grootste en de hoofdstad van Portugal. Sinds het einde van de 13e eeuw is het de officiële hoofdstad van het land. De rivier De Taag stroomt door Lissabon. De trechtervormigemonding van deze rivier vormt één van de mooiste havens van de wereld. Lissabon is een prachtige stad. Naast oude gebouwen zijn er ook veel moderne gebouwen te vinden. Porto is de énige andere grote stad van Portugal. De vroegere naam van deze stad was Oporto. De Arrábida-brug over de rivier de Douro is de langste vaste boogbrug van Europa. Maar 3 van de tien Portugezen wonen in grotere of kleinere steden. De rest van de bevolking woont liever op het platteland.

4. Het landschap en klimaat

Bergen, vlakken, rivierdalen en winderige kuststreken vind je er het meeste. Het is er best wel groen en op sommige plaatsen is het dat het beslist niet en is het er erg stoffig.

Al eeuwenlang zijn de landbouw (en de visserij) de 2 belangrijkste industrieën en bezigheden van de werkende bevolking van Portugal. De voedselproductie was de belangrijkste zorg. Pas in de laatste tientallen jaren is dit drastisch veranderd. Het Middellandse Zeeklimaat dat in Portugal heerst is niet zo gek. Het is ’s zomers lekker heet en ’s winters helemaal niet zo koud als hier. Je hebt denk ik wel eens gehoord van de Algarve. Daar gaan de meeste mensen heen als ze naar Portugal op vakantie gaan. Het ligt helemaal onderin in Portugal. Omdat het er lekker weer is en omdat er de mooie stranden zijn. Op sommige plaatsen in de kust van de Algarve rotsachtig. De steile en geelgekleurde rotswanden steken op een indrukwekkende manier uit het water. In 1983 bezochten ongeveer 9 miljoen toeristen in Portugal. Het toerisme is nu een belangrijke bron van inkomsten in Portugal.

5. Tradities

 • Tegeltjes

In Portugal hebben heel veel mensen tegeltjes op de huizen bevestigd. Op muren, vloeren en plafonds en op de gevels aan de buitenkant van een huis. Bijna elk plaatje heeft een eigen betekenis of is gewoon voor de lol gemaakt. Dat gebeurde in Portugal en in Spanje. Onder andere de Viúva Lamego die geen betekenis heeft en is in het jaar 1865 gemaakt. Die is toen bevestigd op een muur van een tegelfabriek.

 • Schoorstenen

Ook geldt in Portugal dat hoe groter de schoorsteen hoe meer bewerkt en hoe meer schoorstenen hoe rijker je bent. Als je een keer in Portugal bent op bijvoorbeeld een excursie kan je wel een heel groot huis zien met wel 7 schoorstenen. Sommige huisjes hebben er geen omdat ze het dan niet kunnen betalen.

 • Arabische traditie

Er is tegenwoordig ook een Arabische traditie(gewoontes uit de Arabische landen). Dat is terug te vinden in het voedsel, de bouwkosten en de uiterlijke kenmerken van de mensen.

5. Waar leven de mensen van in Portugal?

De mensen in Portugal leven van de landbouw, visserij, wijn en vee. De landbouwproducten waar ze van leven:

 • Tarwe
 • Maïs
 • Rijst
 • Aardappelen
 • Wijn
 • Olijfolie
 • Kurk (door te verkopen)
 • Sinaasappelen.

Ongeveer 60% van de gewassen worden gewassen geteeld. Bijna overal zijn de mensen niet zoveel meer bezig met de landbouw dan vroeger. Alentejo is nog heel erg gebaseerd op de landbouw. Er werken bijna 4 keer zoveel mensen als ergens anders in het land. Het is ook de armste provincie, met de hoogste werkeloosheidcijfer. Maar liefst 11%

6. De historische ontwikkeling van Portugal

De oudste sporen van een mens en beschaving zijn uit 8.000 voor Christus. Een van de eerste antieke beschavingen die zich hier vestigden waren de Phoeniciërs. Dat was een zeevarend volk uit het Middellandse Zeegebied die handelsposten bouwden langs de kust van Portugal. De Kelten vestigden zich er meer permanenten bouwden er ongeveer vanaf 600 voor Chr. boerderijen en dorpen.

De Romeinen kwamen aan het begin van de tweede eeuw voor Chr. in Portugal en bleven er meer dan 600 jaar. Bewijzen zoals overblijfselen van wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga, waar nog steeds tempels en nog veel andere gebouwen zijn te vinden zijn er ook. De Romeinen lieten ook nog iets anders na. Iets daarvan is de taal. Het Portugees is afkomstig van het Latijn, de taal van de Romeinen.

7. Visserij

Er zijn ongeveer zo’n 30.000 vissers in heel Portugal. Langs de lange kust van Portugal vind je ongeveer 17.000 vissersboten. Vis is een belangrijk onderdeel van het menu van de Portugezen. De boten varen uit tot aan Newfoundland en Groenland. Op zoek naar kabeljauw. Ieder jaar wordt er ongeveer een kwart miljoen ton vis gevangen. 30 % daarvan bestaat uit sardines. Deze vis maakt samen met de voor de kust van de Algarve gevangen tonijn het grootste deel uit van de export van de Portugese visindustrie. Het grootste deel wordt voordat het word geëxporteerd in de havens van – Peniche – Lagos – Lexioes en Olhão ingeblikt. Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks 8 kg kabeljauw gegeten.

8. Vakantie

Ben je enthousiast geworden en wil je graag op vakantie naar Portugal? Kijk dan eens op de website van www.vakantiehuisjes.eu. Hier kun je info vinden over diverse vakantiegebieden.

Slotwoord

Ik wil graag mijn ouders bedanken voor het helpen en voor de steun die ze mij gaven en de tijd hiervoor. Voor het uitzoeken van de boeken en de plaatjes ervan.

Literatuurlijst

 • Boeken: Schijvers:
 • Portugal met Madeira en de Azoren Martin Symington
 • Portugal Keith Lye
 • Portugal Neil Champion
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen