Portugal

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over Portugal omdat het me een leuk en interessant en onderwerp lijkt. Ik heb ook van te voren ook in boeken over de tegels gelezen die op de huizen zijn bevestigd. Daar heb ik ook nog een hoofdstuk van. Ook zal ik iets vertellen over de wijnen. Zoals jullie weten doet Portugal mee aan de €uro en had vroeger als geld Escudos waar geen teken van was zoals wij hadden met Fl van Florijn. Ze hadden er wel een afkorting voor, Esc. Dat is wel grappig want dat betekent escape op je toetsenbord van je computer. Ik hoop dat je mijn spreekbeurt/werkstuk interessant en leuk vindt en er nog wat van leert.

1. Waar ligt dit land

Portugal werd eerst als een deel van Spanje gezien. Het land werd in 1143 een onafhankelijk koninkrijk. Portugal ligt aan de Westrand van het vaste land van Europa (je kan dat ook met een duur woord het Europese continent noemen) en deelt een 1200 km lange grens met Spanje. Spanje ligt aan de Oostkant van Portugal en boven Portugal ligt ook nog een klein stukje van Spanje. Aan de Westkant van Portugal ligt de Atlantische Oceaan. Portugal ligt als je vanaf Nederland kijkt in het Zuiden. En natuurlijk ligt Portugal in Europa.

2. Hoe groot is Portugal

Portugal is ruim 2 keer zo groot als Nederland.Portugal is verdeeld in 10 provincies.Dat zijn van Noord naar Zuid: Minho, Trás-os-Montes, Douro, Beira Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Ribatejo, Estremadura, Alentjo en nog Algarve.

Portugal in een oogopslag

 • Oppervlakte 91.985 km², inclusief de Azoren en de Madeira-archipel.
 • Inwoners 9.500.000
 • Hoofdstad Lissabon
 • Munteenheid het is hetzelfde als bij ons, de €uro
 • Levensverwachting
 • Mannen 75 jaar
 • Levensverwachting
 • Vrouwen 78 jaar

3. Lissabon en Porto

Lissabon is de grootste en de hoofdstad van Portugal. Sinds het einde van de 13e eeuw is het de officiële hoofdstad van het land. De rivier De Taag stroomt door Lissabon. De trechtervormigemonding van deze rivier vormt één van de mooiste havens van de wereld. Lissabon is een prachtige stad. Naast oude gebouwen zijn er ook veel moderne gebouwen te vinden. Porto is de énige andere grote stad van Portugal. De vroegere naam van deze stad was Oporto. De Arrábida-brug over de rivier de Douro is de langste vaste boogbrug van Europa. Maar 3 van de tien Portugezen wonen in grotere of kleinere steden. De rest van de bevolking woont liever op het platteland.

4. Het landschap en klimaat

Bergen, vlakken, rivierdalen en winderige kuststreken vind je er het meeste. Het is er best wel groen en op sommige plaatsen is het dat het beslist niet en is het er erg stoffig.

Al eeuwenlang zijn de landbouw (en de visserij) de 2 belangrijkste industrieën en bezigheden van de werkende bevolking van Portugal. De voedselproductie was de belangrijkste zorg. Pas in de laatste tientallen jaren is dit drastisch veranderd. Het Middellandse Zeeklimaat dat in Portugal heerst is niet zo gek. Het is ’s zomers lekker heet en ’s winters helemaal niet zo koud als hier. Je hebt denk ik wel eens gehoord van de Algarve. Daar gaan de meeste mensen heen als ze naar Portugal op vakantie gaan. Het ligt helemaal onderin in Portugal. Omdat het er lekker weer is en omdat er de mooie stranden zijn. Op sommige plaatsen in de kust van de Algarve rotsachtig. De steile en geelgekleurde rotswanden steken op een indrukwekkende manier uit het water. In 1983 bezochten ongeveer 9 miljoen toeristen in Portugal. Het toerisme is nu een belangrijke bron van inkomsten in Portugal.

5. Tradities

 • Tegeltjes

In Portugal hebben heel veel mensen tegeltjes op de huizen bevestigd. Op muren, vloeren en plafonds en op de gevels aan de buitenkant van een huis. Bijna elk plaatje heeft een eigen betekenis of is gewoon voor de lol gemaakt. Dat gebeurde in Portugal en in Spanje. Onder andere de Viúva Lamego die geen betekenis heeft en is in het jaar 1865 gemaakt. Die is toen bevestigd op een muur van een tegelfabriek.

 • Schoorstenen

Ook geldt in Portugal dat hoe groter de schoorsteen hoe meer bewerkt en hoe meer schoorstenen hoe rijker je bent. Als je een keer in Portugal bent op bijvoorbeeld een excursie kan je wel een heel groot huis zien met wel 7 schoorstenen. Sommige huisjes hebben er geen omdat ze het dan niet kunnen betalen.

 • Arabische traditie

Er is tegenwoordig ook een Arabische traditie(gewoontes uit de Arabische landen). Dat is terug te vinden in het voedsel, de bouwkosten en de uiterlijke kenmerken van de mensen.

5. Waar leven de mensen van in Portugal?

De mensen in Portugal leven van de landbouw, visserij, wijn en vee. De landbouwproducten waar ze van leven:

 • Tarwe
 • Maïs
 • Rijst
 • Aardappelen
 • Wijn
 • Olijfolie
 • Kurk (door te verkopen)
 • Sinaasappelen.

Ongeveer 60% van de gewassen worden gewassen geteeld. Bijna overal zijn de mensen niet zoveel meer bezig met de landbouw dan vroeger. Alentejo is nog heel erg gebaseerd op de landbouw. Er werken bijna 4 keer zoveel mensen als ergens anders in het land. Het is ook de armste provincie, met de hoogste werkeloosheidcijfer. Maar liefst 11%

6. De historische ontwikkeling van Portugal

De oudste sporen van een mens en beschaving zijn uit 8.000 voor Christus. Een van de eerste antieke beschavingen die zich hier vestigden waren de Phoeniciërs. Dat was een zeevarend volk uit het Middellandse Zeegebied die handelsposten bouwden langs de kust van Portugal. De Kelten vestigden zich er meer permanenten bouwden er ongeveer vanaf 600 voor Chr. boerderijen en dorpen.

De Romeinen kwamen aan het begin van de tweede eeuw voor Chr. in Portugal en bleven er meer dan 600 jaar. Bewijzen zoals overblijfselen van wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga, waar nog steeds tempels en nog veel andere gebouwen zijn te vinden zijn er ook. De Romeinen lieten ook nog iets anders na. Iets daarvan is de taal. Het Portugees is afkomstig van het Latijn, de taal van de Romeinen.

7. Visserij

Er zijn ongeveer zo’n 30.000 vissers in heel Portugal. Langs de lange kust van Portugal vind je ongeveer 17.000 vissersboten. Vis is een belangrijk onderdeel van het menu van de Portugezen. De boten varen uit tot aan Newfoundland en Groenland. Op zoek naar kabeljauw. Ieder jaar wordt er ongeveer een kwart miljoen ton vis gevangen. 30 % daarvan bestaat uit sardines. Deze vis maakt samen met de voor de kust van de Algarve gevangen tonijn het grootste deel uit van de export van de Portugese visindustrie. Het grootste deel wordt voordat het word geëxporteerd in de havens van – Peniche – Lagos – Lexioes en Olhão ingeblikt. Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks 8 kg kabeljauw gegeten.

8. Vakantie

Ben je enthousiast geworden en wil je graag op vakantie naar Portugal? Kijk dan eens op de website van www.vakantiehuisjes.eu. Hier kun je info vinden over diverse vakantiegebieden.

Slotwoord

Ik wil graag mijn ouders bedanken voor het helpen en voor de steun die ze mij gaven en de tijd hiervoor. Voor het uitzoeken van de boeken en de plaatjes ervan.

Literatuurlijst

 • Boeken: Schijvers:
 • Portugal met Madeira en de Azoren Martin Symington
 • Portugal Keith Lye
 • Portugal Neil Champion
 

Comments are closed.