Bijna jarig?
klik hier!Home   Portugal

Portugal


Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over Portugal omdat het me een leuk en interessant en onderwerp lijkt. Ik heb ook van te voren ook in boeken over de tegels gelezen die op de huizen zijn bevestigd. Daar heb ik ook nog een hoofdstuk van. Ook zal ik iets vertellen over de wijnen. Zoals jullie weten doet Portugal mee aan de €uro en had vroeger als geld Escudos waar geen teken van was zoals wij hadden met Fl van Florijn. Ze hadden er wel een afkorting voor, Esc. Dat is wel grappig want dat betekent escape op je toetsenbord van je computer. Ik hoop dat je mijn spreekbeurt/werkstuk interessant en leuk vindt en er nog wat van leert.

1. Waar ligt dit land

Portugal werd eerst als een deel van Spanje gezien. Het land werd in 1143 een onafhankelijk koninkrijk. Portugal ligt aan de Westrand van het vaste land van Europa (je kan dat ook met een duur woord het Europese continent noemen) en deelt een 1200 km lange grens met Spanje. Spanje ligt aan de Oostkant van Portugal en boven Portugal ligt ook nog een klein stukje van Spanje. Aan de Westkant van Portugal ligt de Atlantische Oceaan. Portugal ligt als je vanaf Nederland kijkt in het Zuiden. En natuurlijk ligt Portugal in Europa.

2. Hoe groot is Portugal

Portugal is ruim 2 keer zo groot als Nederland.Portugal is verdeeld in 10 provincies.Dat zijn van Noord naar Zuid: Minho, Trás-os-Montes, Douro, Beira Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Ribatejo, Estremadura, Alentjo en nog Algarve.

Portugal in een oogopslag

 • Oppervlakte 91.985 km², inclusief de Azoren en de Madeira-archipel.
 • Inwoners 9.500.000
 • Hoofdstad Lissabon
 • Munteenheid het is hetzelfde als bij ons, de €uro
 • Levensverwachting
 • Mannen 75 jaar
 • Levensverwachting
 • Vrouwen 78 jaar

3. Lissabon en Porto

Lissabon is de grootste en de hoofdstad van Portugal. Sinds het einde van de 13e eeuw is het de officiële hoofdstad van het land. De rivier De Taag stroomt door Lissabon. De trechtervormigemonding van deze rivier vormt één van de mooiste havens van de wereld. Lissabon is een prachtige stad. Naast oude gebouwen zijn er ook veel moderne gebouwen te vinden. Porto is de énige andere grote stad van Portugal. De vroegere naam van deze stad was Oporto. De Arrábida-brug over de rivier de Douro is de langste vaste boogbrug van Europa. Maar 3 van de tien Portugezen wonen in grotere of kleinere steden. De rest van de bevolking woont liever op het platteland.

4. Het landschap en klimaat

Bergen, vlakken, rivierdalen en winderige kuststreken vind je er het meeste. Het is er best wel groen en op sommige plaatsen is het dat het beslist niet en is het er erg stoffig.

Al eeuwenlang zijn de landbouw (en de visserij) de 2 belangrijkste industrieën en bezigheden van de werkende bevolking van Portugal. De voedselproductie was de belangrijkste zorg. Pas in de laatste tientallen jaren is dit drastisch veranderd. Het Middellandse Zeeklimaat dat in Portugal heerst is niet zo gek. Het is ’s zomers lekker heet en ’s winters helemaal niet zo koud als hier. Je hebt denk ik wel eens gehoord van de Algarve. Daar gaan de meeste mensen heen als ze naar Portugal op vakantie gaan. Het ligt helemaal onderin in Portugal. Omdat het er lekker weer is en omdat er de mooie stranden zijn. Op sommige plaatsen in de kust van de Algarve rotsachtig. De steile en geelgekleurde rotswanden steken op een indrukwekkende manier uit het water. In 1983 bezochten ongeveer 9 miljoen toeristen in Portugal. Het toerisme is nu een belangrijke bron van inkomsten in Portugal.

5. Tradities

 • Tegeltjes

In Portugal hebben heel veel mensen tegeltjes op de huizen bevestigd. Op muren, vloeren en plafonds en op de gevels aan de buitenkant van een huis. Bijna elk plaatje heeft een eigen betekenis of is gewoon voor de lol gemaakt. Dat gebeurde in Portugal en in Spanje. Onder andere de Viúva Lamego die geen betekenis heeft en is in het jaar 1865 gemaakt. Die is toen bevestigd op een muur van een tegelfabriek.

 • Schoorstenen

Ook geldt in Portugal dat hoe groter de schoorsteen hoe meer bewerkt en hoe meer schoorstenen hoe rijker je bent. Als je een keer in Portugal bent op bijvoorbeeld een excursie kan je wel een heel groot huis zien met wel 7 schoorstenen. Sommige huisjes hebben er geen omdat ze het dan niet kunnen betalen.

 • Arabische traditie

Er is tegenwoordig ook een Arabische traditie(gewoontes uit de Arabische landen). Dat is terug te vinden in het voedsel, de bouwkosten en de uiterlijke kenmerken van de mensen.

5. Waar leven de mensen van in Portugal?

De mensen in Portugal leven van de landbouw, visserij, wijn en vee. De landbouwproducten waar ze van leven:

 • Tarwe
 • Maïs
 • Rijst
 • Aardappelen
 • Wijn
 • Olijfolie
 • Kurk (door te verkopen)
 • Sinaasappelen.

Ongeveer 60% van de gewassen worden gewassen geteeld. Bijna overal zijn de mensen niet zoveel meer bezig met de landbouw dan vroeger. Alentejo is nog heel erg gebaseerd op de landbouw. Er werken bijna 4 keer zoveel mensen als ergens anders in het land. Het is ook de armste provincie, met de hoogste werkeloosheidcijfer. Maar liefst 11%

6. De historische ontwikkeling van Portugal

De oudste sporen van een mens en beschaving zijn uit 8.000 voor Christus. Een van de eerste antieke beschavingen die zich hier vestigden waren de Phoeniciërs. Dat was een zeevarend volk uit het Middellandse Zeegebied die handelsposten bouwden langs de kust van Portugal. De Kelten vestigden zich er meer permanenten bouwden er ongeveer vanaf 600 voor Chr. boerderijen en dorpen.

De Romeinen kwamen aan het begin van de tweede eeuw voor Chr. in Portugal en bleven er meer dan 600 jaar. Bewijzen zoals overblijfselen van wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga, waar nog steeds tempels en nog veel andere gebouwen zijn te vinden zijn er ook. De Romeinen lieten ook nog iets anders na. Iets daarvan is de taal. Het Portugees is afkomstig van het Latijn, de taal van de Romeinen.

7. Visserij

Er zijn ongeveer zo’n 30.000 vissers in heel Portugal. Langs de lange kust van Portugal vind je ongeveer 17.000 vissersboten. Vis is een belangrijk onderdeel van het menu van de Portugezen. De boten varen uit tot aan Newfoundland en Groenland. Op zoek naar kabeljauw. Ieder jaar wordt er ongeveer een kwart miljoen ton vis gevangen. 30 % daarvan bestaat uit sardines. Deze vis maakt samen met de voor de kust van de Algarve gevangen tonijn het grootste deel uit van de export van de Portugese visindustrie. Het grootste deel wordt voordat het word geëxporteerd in de havens van – Peniche – Lagos – Lexioes en Olhão ingeblikt. Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks 8 kg kabeljauw gegeten.

8. Vakantie

Ben je enthousiast geworden en wil je graag op vakantie naar Portugal? Kijk dan eens op de website van www.vakantiehuisjes.eu. Hier kun je info vinden over diverse vakantiegebieden.

Slotwoord

Ik wil graag mijn ouders bedanken voor het helpen en voor de steun die ze mij gaven en de tijd hiervoor. Voor het uitzoeken van de boeken en de plaatjes ervan.

Literatuurlijst

 • Boeken: Schijvers:
 • Portugal met Madeira en de Azoren Martin Symington
 • Portugal Keith Lye
 • Portugal Neil Champion
 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen