Bijna jarig?
klik hier!Home   Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog


Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het altijd al interessant vond. En mijn vader vertelde er altijd over. En ik heb op Discovery ook veel van de Eerste Wereldoorlog gezien en toen vond ik het helemaal cool. Ik heb ook veel aan mijn oma gevraagd en die vertelde er ook al over.

Het begin van de Tweede Wereldoorlog

Op 1 september 1939 begon de oorlog Duitsland viel Polen binnen (viel Polen aan).De 2 belangrijksten landen uit Europa (Engeland en Frankrijk) verklaarden De Tweede Wereldoorlog aan Duitsland. Maar waarom zouden ze oorlog voeren?

Zo zit dat: omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren moesten ze een verdrag (afspraak) ondertekenen en 132 miljard terug betalen aan Frankrijk. Maar zoveel hadden ze niet en leefde heel lang in armoede. De meeste Duitsers wilden daar wraak op nemen. Maar ze hadden nog steeds niet al het geld terug betaald aan frankrijk. En de handel ging voor geen ene meter. Maar er waren ook veel werklozen ongeveer de helft van de mensen waren werkloos. Hitler probeerde het op te lossen hij bouwde heel veel wapen fabrieken. Maar daar had hij natuurlijk geen geld voor dus hij leende dat van andere banken in het buitenland. Maar dat geld kon hij natuurlijk ook niet terug betalen. De enigste manier was dan aan te gaan vallen. Ze vielen eigenlijk aan met hun eigen geld.

In 1936 veroverde hij al een stukje het Rijnland een stukje tussen Nederland en Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog mocht Duitsland geen soldaten meer hebben maar daar hield hij zich natuurlijk niet aan en de andere landen trokken zich daar niks van aan. Hitler zocht ook landen die met hem wilde meewerken de Italiaanse leider Mussolini vond de plannen van Hitler eigenlijk wel goed en vroeg aan Spanje (Franco de leider) of hun ook mee wilde werken. En dat deden ze. Zo begon de Tweede Wereldoorlog dus eigenlijk.


Dit is Mussolini de Italiaanse leider


Dit is Franco de Spaanse leider.

Engeland

Engeland was in de periode van de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste en machtigste land van Europa. Natuurlijk wou Hitler dat land ook bezetten maar hij wist dat het zwaar zou worden. Engeland was een eiland en sterk op zee. Hitler ’s plan was simpel. Duitsland zou Engeland erg bombarderen. Als hij dat luchtgevecht gewonnen had ging hij op zee aanvallen. De snelle aanval op Engeland wordt nu ook wel blitzkrieg genoemd. De strijd duurde van 8 augustus tot 31 oktober. Maar het lukte Duitsland niet om Engeland te veroveren.

Hier zie je een kaartje van Engeland bij al die tekentjes is gebombardeerd zoals je ziet zijn dat er 11! De Engelsen bleven doorvechten volgens gegevens zijn er van de Duitsers ruim 1700 vliegtuigen neergestort en bij de Engelsen ruim 900.

Niet alleen Engeland werd natuurlijk gebombardeerd. Duitsland zelf werd ook gebombardeerd! Door de geallieerden (Landen die tegen Duitsland waren).

Hierboven: plaatsen die gebombardeerd werden in Duitsland. Hier zijn ook zware gewonden en honderden doden gevallen.

Rusland

De Sovjet-Unie (Rusland) had op 23 augustus 1939 in het geheim afgesproken met Duitsland dat ze elkaar 20 jaar niet aan zouden vallen. Verder mochten ze alles veroveren wat ze wilden. Ze hadden besloten dat ze samen Polen zouden veroveren en delen. Hitler wou eigenlijk niks van ze hebben maar hij had Stalin nodig.

Ze hadden Polen snel veroverd dat kwam omdat ze niet echt veel hulp kregen van andere landen. En ze werden van 2 kanten tegelijk aangevallen en Duitsland had veel en veel meer wapens en soldaten. Kijk maar:

Een paar jaar later had Duitsland niet kunnen winnen van Engeland toen besloot hij toch de Sovjet-Unie (Rusland) aan te vallen. Een hele domme fout daarom verloren ze een beetje de Tweede wereldoorlog want: 1 Hij had kans om van 2 kanten aan gevallen te worden. 2 Hij onderschatte de Russen hij dacht dat het makkelijk zou worden net zoals bij Nederland.

In het begin ging het simpel. Het leek wel of de Duitsers gewoon door mochten lopen naar Moskou (de hoofdstad van Rusland)

Voor Jozef Stalin was het natuurlijk een grote verrassing. Want ze hadden een paar jaar geleden nog afgesproken dat ze elkaar niet zouden aanvallen! Maar toch had Stalin nog veel meer soldaten dan Hitler.

Stalin deed nog iets heel slims hij trok zijn mannen terug en brandde zijn eigen land af! Stom? Tuurlijk niet want toen de Duitsers er kwamen was er geen eten, geen onderdak helemaal niks!


Jozef Stalin

Deze taktiek was niet nieuw een paar jaar geleden deden ze dat ook al het heet: de verschroeide aarde.

Toen veranderde Hitler zijn aanvalsplan. Hij splitste de groep in drieën. De eerste groep ging naar het noorden want daar ligt Stalingrad (een belangrijke stad voor Hitler). De tweede groep ging gewoon door naar Moskou. En de laatste groep ging naar het zuiden toe. Hitler maakte hier nog zo’n blunder want het werd er ijskoud. En daar wisten de Duitsers niks van! En hij putte zijn leger uit. Handschoenen, oorwarmers, winterjassen en sjaals waren er niet. Hitler zei als we nu ook nog eens winterspullen gaan maken. Wordt de industrie nog meer belast! Maar het was er wel even mooi 25 graden onder 0!


Veel tanks en vervoermiddelen kwamen vast te zitten in sneeuw of blubber of iets dergelijks. De Duitsers hebben misschien de lichten van de stad gezien maar ze zijn er nooit aangekomen!

Bij Stalingrad ging het ook niet. De Duitsers hadden net verloren. Hitler was wel koppig en liet ze ongeveer een half jaar doorvechten! Zo zijn er 146.000 Duitse soldaten gestorven. En bij Rusland nog meer! Welke soldaten dit hadden overleefd moest naar weer terug naar Moskou. De Russische soldaten schoten ook uit huizen het was bijzonder moeilijk om die eruit te krijgen voor de Duitsers. De strijd om Stalingrad wordt ook wel als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog gezien.

Amerika en Japan in de Tweede Wereldoorlog

In 1941 ging Amerika zich ook bemoeien met de oorlog. Eigenlijk wilde ze de oorlog compleet negeren maar door de aanval van de Japanners gingen ze toch helpen. De Japanners hadden Pearl Harbor aangevallen! Pearl Harbor is een Amerikaanse marine vloot. Op 7 december 1941 vielen ze Pearl Harbor aan.

Ze vielen aan met 190 vliegtuigen in de ochtend (7.55) en daarna (8.40) met nog 170 vliegtuigen. Er werden 18 schepen tot zinken gebracht en zwaar beschadigd. Er vielen meer dan 2300 dooien en 1200 gewonden. Nu ging Amerika ook gaan mee doen in de Tweede Wereldoorlog.

Misschien heb je de film wel eens gezien dat ziet er al erg uit!

De Amerikaanse president Rooseveld was erg goed voorbereid op de Tweede Wereldoorlog hij ging met Engeland het oosten helpen.

De Amerikanen waren het op een gegeven moment zat en gooide een atoombom op Nagazaki en Hiroshima. Het was een vreselijke bom. Je kunt er nu nog steeds niet wonen omdat er radioactieve straling is!

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers ons land aan. De Nederlanders waren wel gewaarschuwd maar toch verrast want de Nederlanders hadden al jaren geen oorlog meer gehad en de Duitsers hadden veel modernere wapens (nieuwere wapens) en Nederland had daar weinig geld aan besteed.

Hitler had een goed aanvalsplan bedacht: de vliegtuigen vlogen gewoon over de Nederlandse soldaten heen en daar sprongen de soldaten uit met een parachute (parachutisten). De parachutisten kregen de opdracht om vliegvelden te veroveren de soldaten van achteren aan te vallen en heel veel mensen van de regering gevangen te nemen. Hitler had alles goed geregeld en dacht dat hij Nederland binnen 1 dag wel veroverd te hebben maar Nederland verzette zich goed. Ze staken steeds de dijken door zodat het water het land opliep en de tanks er niet meer door konden. Hitler had Nederland onderschat!

Op een geven moment stelde Hitler een ultimatum in (een soort belofte) hij zei: Als jullie je niet overgeven zal ik Rotterdam bombarderen. Koningin Wilhelmina (die in Engeland zat) wou dat niet en ondertekende het ultimatum.

Nederland had verloren maar Hitler bombardeerde Rotterdam toch. We weten niet precies waarom. Niet heel Nederland was bezet. Zeeland vocht nog door.

Daar waren nog veel Engelsen en Fransen maar Hitler kreeg er genoeg van. Hij bombardeerde de stad Middelburg. Die dag staat bekend als: de vreselijke vrijdag. Na dit bombardement gaf Zeeland zich ook over. De oorlog had precies 1 week geduurd.

Adolf Hitler


Adolf Hitler als baby

Hitler werd geboren op 20 april 1889 `s avonds om halfzeven in een herberg in een klein stadje: Braunau am inn. Dat ligt vlakbij Duitsland maar het ligt in Oostenrijk. We wisten toen nog niet wat voor gruwelijke dingen hij later zou doen. De vader van Hitler (Alois Hitler) werkte bij de douane. Zijn moeder werkte niet, die was thuis en erg lief voor hem. Adolf Hitler was gewoon normaal net zoals alle andere kinderen. Toen hij zestien was overleed zijn vader. Daarna ging het niet meer zo goed met hem. Hij werd zelfs zo slecht in school dat hij er afgestuurd werd. Hij wilde toen maar kunstschilder worden maar daar moest je achttien voor zijn dus moest hij nog twee jaar wachten! Hij zat toen thuis maar te tekenen of hielp hij zijn moeder een beetje. Toen hij achttien was ging hij naar Wenen om kunstschilder te worden (naar de kunstacademie met een deftig woord) Maar daar vonden ze zijn tekeningen niet mooi genoeg. Maar hij bleef toch in Wenen met een vriend. Niet lang daarna stierf zijn moeder. Hij was er vreselijk verdrietig over. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder(een kleine erfenis). Hij bleef de hele tijd door tekenen Maar hij werd weer afgewezen en zijn geld was op. Hij kon de huur van zijn kamer dus niet meer betalen dus ging hij op straat zwerven. Hij kreeg steeds meer de pest aan rijke mensen en vooral joden want die hadden altijd een goede baan. Hij besloot mensen te gaan helpen met koffers dragen en zo. 4 jaar was hij heel erg arm. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij vrijwillig soldaat. Hij kreeg wel 2 medailles voor zijn dapperheid.


Hitler toen hij 10 was

Op een dag ging hij naar een vergadering van de Duitse arbeids partij. Hitler werd lid van die partij hij deed heel veel voor die partij. Eerst kleine dingetjes zoals geld inzamelen of kranten rond brengen. De naam van de partij werd veranderd het werd N.S.D.A.P (nationaal-socialistische-duitse-arbeiders-partij) 2 jaar later zou hij de leider worden van de partij. Het symbool van de N.S.D.A.P was een zwart hakenkruis op een vlag.

Dit is het hakenkruis

Al snel dacht Hitler dat hij wel eens naar de macht kon grijpen. Hij bedacht een plan om de regering af te zetten. Hij wilde dus een opstand maar de opstand ging helemaal fout er klonken schoten er vielen 19 doden. Hitler werd gearresteerd en veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

In die tijd dat hij in de cel zat schreef hij een boek. Het heette Mein Kampf (mijn strijd). Het ging over zijn plannen als hij de leider van Duitsland zou zijn. Er stond natuurlijk gewoon in wat hij zou gaan doen, net zoals ze dat hier op tv doen. Maar er waren 2 gevaarlijke dingen bij: Volgens hem waren niet alle mensen gelijk. Blanke mensen waren volgens hem beter dan zwarte mensen. En een gewoon goede Duitser kon je zo herkennen: blond haar, erg lang, blauwe ogen. En het slechtste was als je een jood was. Een volkomen idiote gedachte natuurlijk maar veel mensen waren het met hem eens.

Hitler werd na 1 jaar al weer vrij gelaten en werd weer leider van de N.S.D.A.P. In 1933 werd hij eindelijk leider van Duitsland. Hitler was eigenlijk heel slim. Hij maakte eigenlijk veel reclame voor de Tweede Wereldoorlog want hij zei: vrouwen moeten veel kinderen hebben. Hij zei er niet bij waarom natuurlijk. En hij beloofde mensen geen werkeloosheid meer. Hij liet de mensen in wapenfabrieken werken en liet veel wegen aan leggen.

Waarom allemaal?

Heel simpel. De kinderen konden soldaten worden. De wegen konden tanks beter overeen rijden, en veel wapen fabrieken omdat ze dan een enorme voorsprong hadden op alle andere landen. En het geld om de mensen te kunnen betalen leende hij van buitenlandse banken. Slim of niet slim ?

Jodenvervolging

Hitler begon in de jaren 30 al over joden dat die alles veroorzaken en dat hen alles deden en hun waren zo stom en ze waren niet te vertrouwen enz. Dat deed hij met toespraken (waar hij zo ontzettend goed in was). Die hoorde je overal op: de radio en hij deed het met bioscoop filmpjes. Hij liet natuurlijk niet merken dat hij van plan was ze allemaal af te maken. Maar hij schreef wel een boek waarin stond dat joden moesten verdwijnen. Het boek hete: entösung.

Hitler maakte meteen nieuwe wetten toen hij aan de macht kwam. Wetten tegen joden. Bijv. de Neurenbergse wet, dat was: een jood mocht niet met een niet jood trouwen. Dat is wel gek want jood zijn is een geloof en niet iemand uit het buitenland of iets dergelijks. Hitler wilde ook precies weten wie er jood was en waar die woonde. Toen die dat wist kreeg iedere jood een davidster en die moesten ze dan op hun kleren naaien. En iedereen die een joodse achtergrond had (verre familie) werd ontslagen. De joden vonden zo’n tekentje gewoon gewoon net zoals wij een nike teken hebben.

En paar maanden later wilde Hitler alle joden bij elkaar hebben. Ze moesten naar een speciale concentratiekampen. En als je niet wilde dan kwamen je ze wel halen (met geweld). Er kwam een grote trein er moesten wel 100 joden in 1 coupe het zat natuurlijk propvol sommige mensen overleefden de reis niet eens! Aan de joden werd verteld dat ze daar mochten werken.

Hier zie je een groep joden die naar de trein gaan. Ze weten niet dat ze in het kamp vermoord zouden worden.

Er werden van tevoren 2 groepen gemaakt: de mannengroep en de vrouwengroep. Uit de mannen groep werden een paar mannen uitgezocht die nog sterk waren. De andere joden mochten even gaan douchen. Eerst kwam er gewoon water uit de douches maar een paar minuten later een gevaarlijk gifgas als je dat in ademt verbranden je longen en ga je dus dood. De mannen die uitgezocht waren konden de lijken uit de douche halen en in de verbrandingsoven brengen daar werden de lijken verbrand.


Dit is zo’n verbrandingsoven verschrikkelijk.

De kleine groep joden die niet hoefde te douchen sliepen in zo’n barak. Moet je zien hoe mager ze er uit zien. En ze sliepen in hun blootje op een houten bed. De meeste hielden het niet langer vol dan 3 weken. Dan overleden ze aan ziektes of uitputting.

Het beste wat je kon doen als je jood was was onderduiken. Een hele beroemde onderduikster was Anne Frank ze hield het allemaal bij in een dagboek. Dat dagboek bestaat nog steeds. Ze vluchtte in een huis in Amsterdam. Dat huis is nu een museum geworden.


Dit is Anne Frank

D-Day

Op 6 juni 1944 kwamen de Canadezen en de Amerikanen Europa bevrijden. Eerst bestormden ze Normandië (een franse provincie). De Duitsers hadden de verkeerde informatie gekregen en waren erg verrast. Deze dag wordt D-day genoemd (Decision day = De beslissende dag.)

 

De geallieerden wilden met honderden mannen naar Duitsland maar dat kon niet met 1 haven. Daarom gingen ze vanuit Engeland met boten naar Frankrijk. Engeland had veel havens. De laatste paar kilometers gingen ze met deze speciale dingen. Want als de boten te dichtbij kwamen werden ze neer geknald door de Duitse kanonnen en ze konden verder op het strand komen.

Aan het strand van Frankrijk lagen veel hindernissen: mijnen, prikkeldraad enz.

Dit moest het moeilijk maken voor de geallieerden. Gelukkig kwamen ze daar nog achter door luchtfoto’s. Het plan werd dan ook gewoon met vloed het land opkomen. Anders had het wel eens slecht af kunnen lopen.

Op de dag van de aanval waren er ruim 150.000 soldaten. Ze kwamen uit Engeland, Amerika, Canada, Nederland, België, Polen en Noorwegen ze werden allemaal verdeeld op de verschillende stranden: Zword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach.


Dwight D.eisenhower

Al de legers moesten Dwight D.Eisenhower gehoorzamen. Deze generaal is in 1911 in New York geboren. Hij was in de Eerste Wereldoorlog generaal bij een groep tanks.

Op 6 juni was het slecht weer op de kust een paar troepen waren zelfs op het verkeerde strand geland. De andere soldaten die wel goed waren geland hadden het ook niet zo makkelijk. Niet alleen omdat er steeds op hen geschoten werd maar ook omdat ze nog niet echt ervaren waren! De Duitsers daarentegen waren juist heel ervaren maar letten niet goed op.


Medal of Honor Frontline

Bij het spel Medal of Honor ben je zo’n soldaat in Normandië er zijn dan ook van die bunkers en zo. Het spel is wel echt vind ik.

Hongerwinter

In 1944 in November begon de hongerwinter. Het werd koud, heel wat kouder dan nu (want het sneeuw lag in april nog op straat). En het enige wat je kon kopen en eten waren suikerbieten en bloembollen. Je moest ze dan eerst schillen en dat kookte je en dan had je een soort prut en dat at je dan op. Hartstikke vies natuurlijk maar anders had je helemaal niks. De winkels stonden leeg en de treinen reden niet meer om voedsel te halen (alleen Duitse treinen dan). Je moest het met een half brood doen in een week! De Duitsers hadden dus alles in beslag genomen.

Omdat het zo koud was wilden alle mensen vuur om zich te warmen. En je had geen hout meer. Veel mensen gingen dan hout hakken in het park of in een klein bosje. Maar er waren ook domme mensen die verbranden al het hout dat ze in huis hadden: deuren, tafels, kasten enz. Ze probeerden ook steenkolen uit de weg te krassen.

Mijn opa daarentegen had een tuinderij. (Een soort boerderij alleen dan met groente en fruit en zo). Daar stonden ook kassen. Opa’s moeder nodigde dan de mensen uit die geen eten hadden en die kregen dan soep.

Als je schoenen te klein waren sneden ze de punt eraf dan staken je tenen dus uit je schoenen. En als ze dan nog te klein waren kreeg je een soort houten slipper.

In april 1944 kwamen de Engelsen met vliegtuigen eten naar beneden gooien in pakken. Die pakken werden in winkels geladen. In die pakken zaten blikjes vlees, groente, chocolade en zeemanskaken. Het Zweedse rode kruis gaf bloem en daar bakte de bakkers en daar maakte ze daar dan brood van. En iedereen kreeg 1 heel brood. Met een pakje margarine (soort boter)

Woordenlijst

 • Sovjet-Unie = Rusland
 • Barak = Slaapplek voor de joden die in een kamp werkte.
 • Bombarderen = Ergens bommen op gooien zoals steden.
 • Parachutisten = Soldaten die met een parachute ergens landen.

Bronnen

Deze sites heb ik gebruikt:

Deze mensen hebben mij geholpen

 • Oma (met de hongerwinter.)
 • Opa (met de hongerwinter.)
 • Pappa (met Word.)

Ik vond het leuk om te doen en het is ook een leuk onderwerp. Ik ben er meteen aan begonnen. Ik heb er veel tijd aan besteed want ik was in de kerstvakantie al klaar. Ik heb er iedere dag wel 1 uur aan gewerkt. Kortom ik vond het gewoon heel leuk. En ik hoop dat u het ook leuk vindt.

 

  35 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen