Bijna jarig?
klik hier!Home   Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog


Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het altijd al interessant vond. En mijn vader vertelde er altijd over. En ik heb op Discovery ook veel van de Eerste Wereldoorlog gezien en toen vond ik het helemaal cool. Ik heb ook veel aan mijn oma gevraagd en die vertelde er ook al over.

Het begin van de Tweede Wereldoorlog

Op 1 september 1939 begon de oorlog Duitsland viel Polen binnen (viel Polen aan).De 2 belangrijksten landen uit Europa (Engeland en Frankrijk) verklaarden De Tweede Wereldoorlog aan Duitsland. Maar waarom zouden ze oorlog voeren?

Zo zit dat: omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren moesten ze een verdrag (afspraak) ondertekenen en 132 miljard terug betalen aan Frankrijk. Maar zoveel hadden ze niet en leefde heel lang in armoede. De meeste Duitsers wilden daar wraak op nemen. Maar ze hadden nog steeds niet al het geld terug betaald aan frankrijk. En de handel ging voor geen ene meter. Maar er waren ook veel werklozen ongeveer de helft van de mensen waren werkloos. Hitler probeerde het op te lossen hij bouwde heel veel wapen fabrieken. Maar daar had hij natuurlijk geen geld voor dus hij leende dat van andere banken in het buitenland. Maar dat geld kon hij natuurlijk ook niet terug betalen. De enigste manier was dan aan te gaan vallen. Ze vielen eigenlijk aan met hun eigen geld.

In 1936 veroverde hij al een stukje het Rijnland een stukje tussen Nederland en Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog mocht Duitsland geen soldaten meer hebben maar daar hield hij zich natuurlijk niet aan en de andere landen trokken zich daar niks van aan. Hitler zocht ook landen die met hem wilde meewerken de Italiaanse leider Mussolini vond de plannen van Hitler eigenlijk wel goed en vroeg aan Spanje (Franco de leider) of hun ook mee wilde werken. En dat deden ze. Zo begon de Tweede Wereldoorlog dus eigenlijk.


Dit is Mussolini de Italiaanse leider


Dit is Franco de Spaanse leider.

Engeland

Engeland was in de periode van de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste en machtigste land van Europa. Natuurlijk wou Hitler dat land ook bezetten maar hij wist dat het zwaar zou worden. Engeland was een eiland en sterk op zee. Hitler ’s plan was simpel. Duitsland zou Engeland erg bombarderen. Als hij dat luchtgevecht gewonnen had ging hij op zee aanvallen. De snelle aanval op Engeland wordt nu ook wel blitzkrieg genoemd. De strijd duurde van 8 augustus tot 31 oktober. Maar het lukte Duitsland niet om Engeland te veroveren.

Hier zie je een kaartje van Engeland bij al die tekentjes is gebombardeerd zoals je ziet zijn dat er 11! De Engelsen bleven doorvechten volgens gegevens zijn er van de Duitsers ruim 1700 vliegtuigen neergestort en bij de Engelsen ruim 900.

Niet alleen Engeland werd natuurlijk gebombardeerd. Duitsland zelf werd ook gebombardeerd! Door de geallieerden (Landen die tegen Duitsland waren).

Hierboven: plaatsen die gebombardeerd werden in Duitsland. Hier zijn ook zware gewonden en honderden doden gevallen.

Rusland

De Sovjet-Unie (Rusland) had op 23 augustus 1939 in het geheim afgesproken met Duitsland dat ze elkaar 20 jaar niet aan zouden vallen. Verder mochten ze alles veroveren wat ze wilden. Ze hadden besloten dat ze samen Polen zouden veroveren en delen. Hitler wou eigenlijk niks van ze hebben maar hij had Stalin nodig.

Ze hadden Polen snel veroverd dat kwam omdat ze niet echt veel hulp kregen van andere landen. En ze werden van 2 kanten tegelijk aangevallen en Duitsland had veel en veel meer wapens en soldaten. Kijk maar:

Een paar jaar later had Duitsland niet kunnen winnen van Engeland toen besloot hij toch de Sovjet-Unie (Rusland) aan te vallen. Een hele domme fout daarom verloren ze een beetje de Tweede wereldoorlog want: 1 Hij had kans om van 2 kanten aan gevallen te worden. 2 Hij onderschatte de Russen hij dacht dat het makkelijk zou worden net zoals bij Nederland.

In het begin ging het simpel. Het leek wel of de Duitsers gewoon door mochten lopen naar Moskou (de hoofdstad van Rusland)

Voor Jozef Stalin was het natuurlijk een grote verrassing. Want ze hadden een paar jaar geleden nog afgesproken dat ze elkaar niet zouden aanvallen! Maar toch had Stalin nog veel meer soldaten dan Hitler.

Stalin deed nog iets heel slims hij trok zijn mannen terug en brandde zijn eigen land af! Stom? Tuurlijk niet want toen de Duitsers er kwamen was er geen eten, geen onderdak helemaal niks!


Jozef Stalin

Deze taktiek was niet nieuw een paar jaar geleden deden ze dat ook al het heet: de verschroeide aarde.

Toen veranderde Hitler zijn aanvalsplan. Hij splitste de groep in drieën. De eerste groep ging naar het noorden want daar ligt Stalingrad (een belangrijke stad voor Hitler). De tweede groep ging gewoon door naar Moskou. En de laatste groep ging naar het zuiden toe. Hitler maakte hier nog zo’n blunder want het werd er ijskoud. En daar wisten de Duitsers niks van! En hij putte zijn leger uit. Handschoenen, oorwarmers, winterjassen en sjaals waren er niet. Hitler zei als we nu ook nog eens winterspullen gaan maken. Wordt de industrie nog meer belast! Maar het was er wel even mooi 25 graden onder 0!


Veel tanks en vervoermiddelen kwamen vast te zitten in sneeuw of blubber of iets dergelijks. De Duitsers hebben misschien de lichten van de stad gezien maar ze zijn er nooit aangekomen!

Bij Stalingrad ging het ook niet. De Duitsers hadden net verloren. Hitler was wel koppig en liet ze ongeveer een half jaar doorvechten! Zo zijn er 146.000 Duitse soldaten gestorven. En bij Rusland nog meer! Welke soldaten dit hadden overleefd moest naar weer terug naar Moskou. De Russische soldaten schoten ook uit huizen het was bijzonder moeilijk om die eruit te krijgen voor de Duitsers. De strijd om Stalingrad wordt ook wel als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog gezien.

Amerika en Japan in de Tweede Wereldoorlog

In 1941 ging Amerika zich ook bemoeien met de oorlog. Eigenlijk wilde ze de oorlog compleet negeren maar door de aanval van de Japanners gingen ze toch helpen. De Japanners hadden Pearl Harbor aangevallen! Pearl Harbor is een Amerikaanse marine vloot. Op 7 december 1941 vielen ze Pearl Harbor aan.

Ze vielen aan met 190 vliegtuigen in de ochtend (7.55) en daarna (8.40) met nog 170 vliegtuigen. Er werden 18 schepen tot zinken gebracht en zwaar beschadigd. Er vielen meer dan 2300 dooien en 1200 gewonden. Nu ging Amerika ook gaan mee doen in de Tweede Wereldoorlog.

Misschien heb je de film wel eens gezien dat ziet er al erg uit!

De Amerikaanse president Rooseveld was erg goed voorbereid op de Tweede Wereldoorlog hij ging met Engeland het oosten helpen.

De Amerikanen waren het op een gegeven moment zat en gooide een atoombom op Nagazaki en Hiroshima. Het was een vreselijke bom. Je kunt er nu nog steeds niet wonen omdat er radioactieve straling is!

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers ons land aan. De Nederlanders waren wel gewaarschuwd maar toch verrast want de Nederlanders hadden al jaren geen oorlog meer gehad en de Duitsers hadden veel modernere wapens (nieuwere wapens) en Nederland had daar weinig geld aan besteed.

Hitler had een goed aanvalsplan bedacht: de vliegtuigen vlogen gewoon over de Nederlandse soldaten heen en daar sprongen de soldaten uit met een parachute (parachutisten). De parachutisten kregen de opdracht om vliegvelden te veroveren de soldaten van achteren aan te vallen en heel veel mensen van de regering gevangen te nemen. Hitler had alles goed geregeld en dacht dat hij Nederland binnen 1 dag wel veroverd te hebben maar Nederland verzette zich goed. Ze staken steeds de dijken door zodat het water het land opliep en de tanks er niet meer door konden. Hitler had Nederland onderschat!

Op een geven moment stelde Hitler een ultimatum in (een soort belofte) hij zei: Als jullie je niet overgeven zal ik Rotterdam bombarderen. Koningin Wilhelmina (die in Engeland zat) wou dat niet en ondertekende het ultimatum.

Nederland had verloren maar Hitler bombardeerde Rotterdam toch. We weten niet precies waarom. Niet heel Nederland was bezet. Zeeland vocht nog door.

Daar waren nog veel Engelsen en Fransen maar Hitler kreeg er genoeg van. Hij bombardeerde de stad Middelburg. Die dag staat bekend als: de vreselijke vrijdag. Na dit bombardement gaf Zeeland zich ook over. De oorlog had precies 1 week geduurd.

Adolf Hitler


Adolf Hitler als baby

Hitler werd geboren op 20 april 1889 `s avonds om halfzeven in een herberg in een klein stadje: Braunau am inn. Dat ligt vlakbij Duitsland maar het ligt in Oostenrijk. We wisten toen nog niet wat voor gruwelijke dingen hij later zou doen. De vader van Hitler (Alois Hitler) werkte bij de douane. Zijn moeder werkte niet, die was thuis en erg lief voor hem. Adolf Hitler was gewoon normaal net zoals alle andere kinderen. Toen hij zestien was overleed zijn vader. Daarna ging het niet meer zo goed met hem. Hij werd zelfs zo slecht in school dat hij er afgestuurd werd. Hij wilde toen maar kunstschilder worden maar daar moest je achttien voor zijn dus moest hij nog twee jaar wachten! Hij zat toen thuis maar te tekenen of hielp hij zijn moeder een beetje. Toen hij achttien was ging hij naar Wenen om kunstschilder te worden (naar de kunstacademie met een deftig woord) Maar daar vonden ze zijn tekeningen niet mooi genoeg. Maar hij bleef toch in Wenen met een vriend. Niet lang daarna stierf zijn moeder. Hij was er vreselijk verdrietig over. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder(een kleine erfenis). Hij bleef de hele tijd door tekenen Maar hij werd weer afgewezen en zijn geld was op. Hij kon de huur van zijn kamer dus niet meer betalen dus ging hij op straat zwerven. Hij kreeg steeds meer de pest aan rijke mensen en vooral joden want die hadden altijd een goede baan. Hij besloot mensen te gaan helpen met koffers dragen en zo. 4 jaar was hij heel erg arm. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij vrijwillig soldaat. Hij kreeg wel 2 medailles voor zijn dapperheid.


Hitler toen hij 10 was

Op een dag ging hij naar een vergadering van de Duitse arbeids partij. Hitler werd lid van die partij hij deed heel veel voor die partij. Eerst kleine dingetjes zoals geld inzamelen of kranten rond brengen. De naam van de partij werd veranderd het werd N.S.D.A.P (nationaal-socialistische-duitse-arbeiders-partij) 2 jaar later zou hij de leider worden van de partij. Het symbool van de N.S.D.A.P was een zwart hakenkruis op een vlag.

Dit is het hakenkruis

Al snel dacht Hitler dat hij wel eens naar de macht kon grijpen. Hij bedacht een plan om de regering af te zetten. Hij wilde dus een opstand maar de opstand ging helemaal fout er klonken schoten er vielen 19 doden. Hitler werd gearresteerd en veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

In die tijd dat hij in de cel zat schreef hij een boek. Het heette Mein Kampf (mijn strijd). Het ging over zijn plannen als hij de leider van Duitsland zou zijn. Er stond natuurlijk gewoon in wat hij zou gaan doen, net zoals ze dat hier op tv doen. Maar er waren 2 gevaarlijke dingen bij: Volgens hem waren niet alle mensen gelijk. Blanke mensen waren volgens hem beter dan zwarte mensen. En een gewoon goede Duitser kon je zo herkennen: blond haar, erg lang, blauwe ogen. En het slechtste was als je een jood was. Een volkomen idiote gedachte natuurlijk maar veel mensen waren het met hem eens.

Hitler werd na 1 jaar al weer vrij gelaten en werd weer leider van de N.S.D.A.P. In 1933 werd hij eindelijk leider van Duitsland. Hitler was eigenlijk heel slim. Hij maakte eigenlijk veel reclame voor de Tweede Wereldoorlog want hij zei: vrouwen moeten veel kinderen hebben. Hij zei er niet bij waarom natuurlijk. En hij beloofde mensen geen werkeloosheid meer. Hij liet de mensen in wapenfabrieken werken en liet veel wegen aan leggen.

Waarom allemaal?

Heel simpel. De kinderen konden soldaten worden. De wegen konden tanks beter overeen rijden, en veel wapen fabrieken omdat ze dan een enorme voorsprong hadden op alle andere landen. En het geld om de mensen te kunnen betalen leende hij van buitenlandse banken. Slim of niet slim ?

Jodenvervolging

Hitler begon in de jaren 30 al over joden dat die alles veroorzaken en dat hen alles deden en hun waren zo stom en ze waren niet te vertrouwen enz. Dat deed hij met toespraken (waar hij zo ontzettend goed in was). Die hoorde je overal op: de radio en hij deed het met bioscoop filmpjes. Hij liet natuurlijk niet merken dat hij van plan was ze allemaal af te maken. Maar hij schreef wel een boek waarin stond dat joden moesten verdwijnen. Het boek hete: entösung.

Hitler maakte meteen nieuwe wetten toen hij aan de macht kwam. Wetten tegen joden. Bijv. de Neurenbergse wet, dat was: een jood mocht niet met een niet jood trouwen. Dat is wel gek want jood zijn is een geloof en niet iemand uit het buitenland of iets dergelijks. Hitler wilde ook precies weten wie er jood was en waar die woonde. Toen die dat wist kreeg iedere jood een davidster en die moesten ze dan op hun kleren naaien. En iedereen die een joodse achtergrond had (verre familie) werd ontslagen. De joden vonden zo’n tekentje gewoon gewoon net zoals wij een nike teken hebben.

En paar maanden later wilde Hitler alle joden bij elkaar hebben. Ze moesten naar een speciale concentratiekampen. En als je niet wilde dan kwamen je ze wel halen (met geweld). Er kwam een grote trein er moesten wel 100 joden in 1 coupe het zat natuurlijk propvol sommige mensen overleefden de reis niet eens! Aan de joden werd verteld dat ze daar mochten werken.

Hier zie je een groep joden die naar de trein gaan. Ze weten niet dat ze in het kamp vermoord zouden worden.

Er werden van tevoren 2 groepen gemaakt: de mannengroep en de vrouwengroep. Uit de mannen groep werden een paar mannen uitgezocht die nog sterk waren. De andere joden mochten even gaan douchen. Eerst kwam er gewoon water uit de douches maar een paar minuten later een gevaarlijk gifgas als je dat in ademt verbranden je longen en ga je dus dood. De mannen die uitgezocht waren konden de lijken uit de douche halen en in de verbrandingsoven brengen daar werden de lijken verbrand.


Dit is zo’n verbrandingsoven verschrikkelijk.

De kleine groep joden die niet hoefde te douchen sliepen in zo’n barak. Moet je zien hoe mager ze er uit zien. En ze sliepen in hun blootje op een houten bed. De meeste hielden het niet langer vol dan 3 weken. Dan overleden ze aan ziektes of uitputting.

Het beste wat je kon doen als je jood was was onderduiken. Een hele beroemde onderduikster was Anne Frank ze hield het allemaal bij in een dagboek. Dat dagboek bestaat nog steeds. Ze vluchtte in een huis in Amsterdam. Dat huis is nu een museum geworden.


Dit is Anne Frank

D-Day

Op 6 juni 1944 kwamen de Canadezen en de Amerikanen Europa bevrijden. Eerst bestormden ze Normandië (een franse provincie). De Duitsers hadden de verkeerde informatie gekregen en waren erg verrast. Deze dag wordt D-day genoemd (Decision day = De beslissende dag.)

 

De geallieerden wilden met honderden mannen naar Duitsland maar dat kon niet met 1 haven. Daarom gingen ze vanuit Engeland met boten naar Frankrijk. Engeland had veel havens. De laatste paar kilometers gingen ze met deze speciale dingen. Want als de boten te dichtbij kwamen werden ze neer geknald door de Duitse kanonnen en ze konden verder op het strand komen.

Aan het strand van Frankrijk lagen veel hindernissen: mijnen, prikkeldraad enz.

Dit moest het moeilijk maken voor de geallieerden. Gelukkig kwamen ze daar nog achter door luchtfoto’s. Het plan werd dan ook gewoon met vloed het land opkomen. Anders had het wel eens slecht af kunnen lopen.

Op de dag van de aanval waren er ruim 150.000 soldaten. Ze kwamen uit Engeland, Amerika, Canada, Nederland, België, Polen en Noorwegen ze werden allemaal verdeeld op de verschillende stranden: Zword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach.


Dwight D.eisenhower

Al de legers moesten Dwight D.Eisenhower gehoorzamen. Deze generaal is in 1911 in New York geboren. Hij was in de Eerste Wereldoorlog generaal bij een groep tanks.

Op 6 juni was het slecht weer op de kust een paar troepen waren zelfs op het verkeerde strand geland. De andere soldaten die wel goed waren geland hadden het ook niet zo makkelijk. Niet alleen omdat er steeds op hen geschoten werd maar ook omdat ze nog niet echt ervaren waren! De Duitsers daarentegen waren juist heel ervaren maar letten niet goed op.


Medal of Honor Frontline

Bij het spel Medal of Honor ben je zo’n soldaat in Normandië er zijn dan ook van die bunkers en zo. Het spel is wel echt vind ik.

Hongerwinter

In 1944 in November begon de hongerwinter. Het werd koud, heel wat kouder dan nu (want het sneeuw lag in april nog op straat). En het enige wat je kon kopen en eten waren suikerbieten en bloembollen. Je moest ze dan eerst schillen en dat kookte je en dan had je een soort prut en dat at je dan op. Hartstikke vies natuurlijk maar anders had je helemaal niks. De winkels stonden leeg en de treinen reden niet meer om voedsel te halen (alleen Duitse treinen dan). Je moest het met een half brood doen in een week! De Duitsers hadden dus alles in beslag genomen.

Omdat het zo koud was wilden alle mensen vuur om zich te warmen. En je had geen hout meer. Veel mensen gingen dan hout hakken in het park of in een klein bosje. Maar er waren ook domme mensen die verbranden al het hout dat ze in huis hadden: deuren, tafels, kasten enz. Ze probeerden ook steenkolen uit de weg te krassen.

Mijn opa daarentegen had een tuinderij. (Een soort boerderij alleen dan met groente en fruit en zo). Daar stonden ook kassen. Opa’s moeder nodigde dan de mensen uit die geen eten hadden en die kregen dan soep.

Als je schoenen te klein waren sneden ze de punt eraf dan staken je tenen dus uit je schoenen. En als ze dan nog te klein waren kreeg je een soort houten slipper.

In april 1944 kwamen de Engelsen met vliegtuigen eten naar beneden gooien in pakken. Die pakken werden in winkels geladen. In die pakken zaten blikjes vlees, groente, chocolade en zeemanskaken. Het Zweedse rode kruis gaf bloem en daar bakte de bakkers en daar maakte ze daar dan brood van. En iedereen kreeg 1 heel brood. Met een pakje margarine (soort boter)

Woordenlijst

  • Sovjet-Unie = Rusland
  • Barak = Slaapplek voor de joden die in een kamp werkte.
  • Bombarderen = Ergens bommen op gooien zoals steden.
  • Parachutisten = Soldaten die met een parachute ergens landen.

Bronnen

Deze sites heb ik gebruikt:

Deze mensen hebben mij geholpen

  • Oma (met de hongerwinter.)
  • Opa (met de hongerwinter.)
  • Pappa (met Word.)

Ik vond het leuk om te doen en het is ook een leuk onderwerp. Ik ben er meteen aan begonnen. Ik heb er veel tijd aan besteed want ik was in de kerstvakantie al klaar. Ik heb er iedere dag wel 1 uur aan gewerkt. Kortom ik vond het gewoon heel leuk. En ik hoop dat u het ook leuk vindt.

 

35 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen