In dit verslag ga ik wat vertellen over een paardenkliniek en paardenziektes. Ik ga vertellen over de geschiedenis van paardenklinieken, wie er werken en over paardenkliniek Emmeloord waar ik heen ben geweest en een rondleiding heb gehad. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ikzelf al 6 jaar op paardrijden zit en ik mij afvroeg hoe het gaat als een paard ziek wordt.
1. Wat is een paardenkliniek?
Een paardenkliniek is een speciale dierenartsenpraktijk voor paarden. De mensen die daar werken hebben heel veel kennis over zieke paarden en de behandelingen die ze moeten doen om een paard weer beter te maken.
In Nederland is in bijna elke provincie een paardenkliniek. Als paarden naar een paardenkliniek gaan hebben ze meestal een controle nodig. Als een paard erg ziek is, bijvoorbeeld koliek heeft, heeft hij een operatie nodig.
Soms breekt een paard een been.Een voorbeeld van een ongeluk met een paard is, als je met je paard een springwedstrijd rijdt en als hij springt maar geen grip heeft, glijdt het paard uit en valt hij. Hierdoor heeft het paard een been gebroken. Nu moet hij naar een paardenkliniek.
De dierenartsen die de paarden behandelen zijn paardenartsen, vroeger werden ze veearts genoemd. In een kliniek hebben ze veel stallen voor de paarden, bijv.: paardenkliniek Emmeloord heeft 28 stallen in totaal. Hier blijven de paarden tijdens hun behandeling, een soort ziekenhuiskamers voor paarden. De paardenarts is eigenlijk een dierenarts die gespecialiseerd is in de paarden. Als je dierenarts wilt worden, dan ga je dierengeneeskunde studeren en dat duurt 6 jaar.
<!–nextpage–>
In sommige paardenkliniek zit ook een fysiotherapeut voor paarden. Een fysiotherapeut gaat de spieren los maken van het paard. De fysio pakt bijvoorbeeld het been en gaat dan de schouder los maken van het paard. Bij het paard zit de schouder boven aan het been. Tijdens de behandeling van de fysio rijd ook een ruiter op het paard en dan zegt de fysio meestal hoe de ruiter moet rijden met het paard.
Hoofdstuk 2: Paardenkliniek Emmeloord
Op kliniek werken de paardenartsen en hun assistenten, dat zijn er in totaal 5. De assistenten die daar werken, helpen de paardenartsen met de operatie en ze brengen de paarden of de pony´s naar binnen. In de kliniek werken ook bij de dierenartsen gezelschapsdieren assistenten en dat zijn er in totaal 5. Zijn helpen de dierenartsen met dingen aangeven en ze helpen met de dierenartsen met de controles. Er werkt ook iemand bij de receptie en ze werkt ook als assistent. Ze houden meestal de dieren vast want misschien lopen ze weg.
Er werken op de kliniek op de afdeling van het paard ook hoefsmeden en dat zijn er in totaal 3. De hoefsmeden zijn er speciaal voor de paarden en de pony´s. bijvoorbeeld als een pony´s of paarden een steunzool nodig hebben gaan de hoefsmeden aan de slag. De hoefsmeden gaan als eerste meten hoe groot de steunzool word en zetten die dan met de hoefijzer vast aan de hoef vast.
5. Paardenklinieken in Nederland
In bijna elke provincie van Nederland zijn er paardenklinieken. De provincies waar de klinieken in het noorden liggen zijn: Overijssel, Friesland, Noordoost polder, Drenthe en Groningen. In bijna elke provincie van Nederland ligt een kliniek en in totaal zijn er 38.
In Nederland heb je ook een kraamklinieken voor paarden en pony’s. Je hebt ook een holistische kliniek en in sommige klinieken geven ze ook paarden en pony’s een massage. In de paardenklinieken heb je ook een paardentandartsen en speciale hoefsmeden voor als de paarden hoefijzers nodig hebben.
Paardenkliniek de raaphorst
Spat
Spat is artrose van het hoefgewricht. Overbelasting, blessures, ouderdom en erfelijkheid zijn de oorzaken van spat. Spat is niet te genezen. Het paard kan wel een therapie krijgen zodat hij weer normaal functioneert, maar als je een röntgenfoto maakt blijft het altijd zichtbaar.
Rotstraal
Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. In Nederland is het een veel voorkomede paardenziekte.Het resultstaat is een uit elkaar vallende rotstraal. Rotstraal is het binnenste van de hoef. Rotstraal ruikt naar zwart vocht. Je kan tijdens de hoeven uitkrabben zwarte drabbige viezigheid tegenkomen. Als je rotstraal ontdekt moet je zoeken naar de oorzaak. Als deze worden opgelost geneest rotstraal vaak vanzelf.
Maandagziekte
Als een paard te lang op stal staat kunnen de spieren de afvalstoffen niet goed verwerken en dan doet het zeer in de spieren. Als je met het paard door blijft lopen kan het oplopen tot blijvende schaden aan de spieren. Dan moet het paard 10 dagen lang op stal staan en kun je niet rijden. Na de 10 dagen moet je met je paard het bewegen langzaam op bouwen, dus eerst aan de hand stappen en dan in de wei.
Hyrovirus
Het virus bevat verschillende aandoeningen en dat verkoudheid, anawortels, eurolognis aan het oog. Verkoudheid is dat het paard gaat niezen en gaat snotteren. Het tast ook de luchtwegen aan en dat is heel vervelend en het paard krijg dan longontsteking. Anawortels is dat het zenuwstelsel bij de geboorte van het veulen wordt aangetast. Het paard krijgt bij het oog witte vlekjes in het hoorn en daardoor kan het paard blind van worden.
Koliek
Is een hevige buikpijn bij het paard, het word veroorzaakt door de krampen in de inwendige organen. Er bestaan 4 soorten koliek en dat is: krampkoliek, verstoppingskoliek, gaskoliek en zandkoliek. Koliek kan worden veroorzaakt door: verkeerde voeding, voerverandering, zand eten, slecht kauwen door gebitsproblemen, maagdarmwormen zoals de grote bloedworm, liggingsveranderingen van darmen, darm of buikvliesontsteking en tumoren.
De verschillende koliekvormen vragen om verschillende behandelingen. Als het paard rustig is kan het paard gewoon op stal staan maar als je paard wild is heeft die een grote plek nodig om op te staan. Uiteindelijk wordt er geopereerd.
Influenza
Het is een zeer besmettelijke virusinfectie bij paarden die de ademhalingswegen worden aangetast. De symptomen van influenza zijn: koorts, neusuitvloei, droge hoest, versnelde ademhaling, suf, verminderde eetlust, depressie en gezwollen lymfeklieren. De behandelingen zijn: rust hebben in een luchtige omgeving, het paard antibiotica geven 5 dagen lang en 3 weken lang niet werken.
Zomerexceem
Is een aandoening waar tegenwoordig paarden steeds meer last van krijgen. De mug die dit wordt veroorzaakt word genoemd de culicoidemug en hij wordt ook wel genoemd knutje of zandmug. De behandelingen van Zomerexceem zijn: exceemdeken, het paard verplaatsen, op stal zetten bij schemer, open en winderige weide en vliegwerende middelen.
Botbreuk
botbreuk is een onderbreking van het bot, bij paarden is dit zeer ernstig waardoor het paard meestal moet ingeslapen moeten worden. De genezing is wel mogelijk van een botbreuk. Het is wel afhankelijk van de factoren en het zal door een deskundige beoordeeld. Het aard van een botbreuk (röntgenonderzoek), het karakter van een paard, de omgevingsfactoren en het kostenaspect. Als je paard een been breekt moet je direct de dierenarts op te roepen. Ondertussen het paard laten staan of liggen en het ligt ook af waar je bent. Laat het paard tot rust komen.
Slot
Dit was een mooi werkstuk om aan te werken en het bezoekje aan de kliniek was erg leuk en leerzaam. Ik wil Katja Ditters bedanken voor alle informatie die ze mij heeft gegeven en alles wat ze mij heeft geleerd. Ik hoop dat ik via dit werkstuk jullie ook veel heb kunnen leren.
Wow veel info! ik ben zelf paarden fan en denk dat ik hier mijn werkstuk over wil doen heel erg bedankt!
er staan wel een aantal fouten in……….
dank u
nu kan ik aan mijn spreekbeurt gaan werken