Bijna jarig?
klik hier!Home   Paardenkliniek

Paardenkliniek

bessemeindIn dit verslag ga ik wat vertellen over een paardenkliniek en paardenziektes. Ik ga vertellen over de geschiedenis van paardenklinieken, wie er werken en over paardenkliniek Emmeloord waar ik heen ben geweest en een rondleiding heb gehad. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ikzelf al 6 jaar op paardrijden zit en ik mij afvroeg hoe het gaat als een paard ziek wordt.

1. Wat is een paardenkliniek?

Een paardenkliniek is een speciale dierenartsenpraktijk voor paarden. De mensen die daar werken hebben heel veel kennis over zieke paarden en de behandelingen die ze moeten doen om een paard weer beter te maken.

In Nederland is in bijna elke provincie een paardenkliniek. Als paarden naar een paardenkliniek gaan hebben ze meestal een controle nodig. Als een paard erg ziek is, bijvoorbeeld koliek heeft, heeft hij een operatie nodig.
Soms breekt een paard een been.Een voorbeeld van een ongeluk met een paard is, als je met je paard een springwedstrijd rijdt en als hij springt maar geen grip heeft, glijdt het paard uit en valt hij. Hierdoor heeft het paard een been gebroken. Nu moet hij naar een paardenkliniek.

De dierenartsen die de paarden behandelen zijn paardenartsen, vroeger werden ze veearts genoemd. In een kliniek hebben ze veel stallen voor de paarden, bijv.: paardenkliniek Emmeloord heeft 28 stallen in totaal. Hier blijven de paarden tijdens hun behandeling, een soort ziekenhuiskamers voor paarden. De paardenarts is eigenlijk een dierenarts die gespecialiseerd is in de paarden. Als je dierenarts wilt worden, dan ga je dierengeneeskunde studeren en dat duurt 6 jaar.

In sommige paardenkliniek zit ook een fysiotherapeut voor paarden. Een fysiotherapeut gaat de spieren los maken van het paard. De fysio pakt bijvoorbeeld het been en gaat dan de schouder los maken van het paard. Bij het paard zit de schouder boven aan het been. Tijdens de behandeling van de fysio rijd ook een ruiter op het paard en dan zegt de fysio meestal hoe de ruiter moet rijden met het paard.

Hoofdstuk 2: Paardenkliniek Emmeloord

logo_deDierenkliniek Emmeloord doet behandelingen aan gezelschapsdieren en paarden. Er werken meer dan 25 medewerkers. Dierenkliniek Emmeloord is gespecialiseerde kliniek voor paarden. Ze hebben ook dierenartsen en hoefsmeden speciaal voor paarden in dienst. De kliniek heeft veel erkenningen. Hiermee kunnen ze laten zien dat ze een kwalitatief goed bedrijf zijn. Ik heb dierenkliniek Emmeloord bezocht. Katja Ditters, assistent en stalmedewerker van de paardenkliniek , heeft me een rondleiding geven. En ik heb haar geïnterviewd.

Interview met Katja:

 • 1. Hoelang bestaat de kliniek al? De kliniek bestaat al sinds 1966 en is al 49 jaar oud en is opgericht door Willem Verhaar.
 • 2. Wat is jouw werk in de kliniek? Ze is assistent en stalmedewerker. Ze helpt de dokter met spullen aangeven of met opereren. Als stalmedewerker mest ze de stallen uit waar de paarden in staan.
 • 3. Hoe lang werk je hier al? Ze werkt in de paardenkliniek al vier en een half jaar lang als assistenten en stalmedewerker.
 • 4. Hoeveel paarden behandelen jullie dagelijks in de kliniek? Ze behandelen dagelijks 10 of 15 paarden per dag in de kliniek.
 • 5.hoeveel paarden kunnen jullie hier stallen? De kliniek kan in totaal 28 paarden en pony’s stallen
 • 6. Moeten paarden, net als mensen, ook wel eens medicijnen? Ja, paarden krijgen dus dezelfde medicijnen net als mensen. Zoals paracetamol maar dan zijn ze groter.
 • 7. Welke soorten paarden behandelen jullie hier? Ze behandelen alle soorten paarden dus groot en klein.
 • 8. Bevallen hier ook wel eens paarden? Ja maar vooral de paarden die moeite hebben met bevallen.
 • 9. Wat is de meest voorkomende paardenziekte? De meest voorkomende paardenziekte is koliek. Koliek is hele erge buikpijn bij paarden en dan liggen de darmen in de knoop.
 • 10. Als een paard heel ziek is, moet er dan wel eens bij blijven slapen?
  Op de kliniek wonen er 2 dierenartsen en die kijken om de twee uur of vaker als het nodig is.
 • 11. Komen de paarden die jullie hier behandelen hier uit de buurt of uit heel Nederland? De paarden die daar worden behandeld komen uit heel Nederland, maar vooral uit het bovenste gedeelte van Nederland.
 • 12. Hoeveel behandelkamers zijn er? De dierenkliniek Emmeloord heeft 4 behandelkamers voor de paarden en gezelschapsdieren.
 • 13. Moet een paard ook op een operatietafel liggen bij een operatie? Ze kunnen staan bij een operatie of liggen, het dus kan dus allebei. Als ze op de tafel moeten liggen worden ze er op getakeld.
 • 14. Kan een paard herstellen van een gebroken been? Een paard kan herstellen van een gebroken been. Maar dat is dan heel moeilijk natuurlijk.
 • 15. Is een operatie van een paard duur? Als je een paard wil opereren kost het veel geld en het is dus heel erg duur.
 • 16. Moeten jullie ook wel eens paarden laten inslapen? Als een paard bijna niet meer kan staan en bijna niet eten en alleen drinken laten ze meestal het paard inslapen.

Hoofdstuk 3: Geschiedenis van paardenkliniek Emmeloord.

De kliniek Emmeloord bestaat al sinds december 1966. De kliniek werd opgericht door Willem Verhaar en hij studeren aan de universiteit van Utrecht. Hij werd gepromoveerd op het onderwerp de botbreuken bij paarden, samen met zijn vrouw, ook dierenarts, stond de kliniek nog op het vroegere kale Noordoostpolder. Als eerste was er een samenwerking met collega Gerard Blok, toendertijd een dierenarts in Emmeloord en de omgeving. Een half jaar later werd deze samenwerking beëindigd. Maar het echtpaar Verhaar zette de kliniek Emmeloord zelfstandig voort.

De stichting Dierenkliniek Emmeloord werd inmiddels opgericht. In 1971 werd Krijn van Muiswinkel benaderd, vanwege zijn belangstelling voor orthopedie bij de paarden en de huisdieren. De stichting Dierenkliniek Emmeloord was een stichting die samenwerkte met de stichting van de Nederlandse draf- en rensport.

In 1977 is zeer onverwachts Willem Verhaar op 48 jarige leeftijd overleden. De kliniek Emmeloord ging door onder leiding van Krijn van Muiswinkel. Er braken de financiële moeilijke tijden aan. In 1983 is er gelukkig een doorstart mogelijk geweest met behulp van een twintigtal dierenartsen in en rondom de Noordoostpolder die bereid waren de kliniek financieel te steunen. De naam werd dierengeneeskunde centrum Noord Nederland c.v. Dierenkliniek Emmeloord is geleidelijk uitgegroeid tot een verwijscentrum, de dierenartsen maakten er veel gebruik van. Maar in de loop van de jaren zijn er meer specialisten en erkende dierenartsen aangetrokken.

In 1998 werd het bedrijf door dierenartsen Krijn van Muiswinkel en Frerik ter Braake omgevormd tot de specialisten-maatschap. In de jaren “70 stond dierenkliniek Emmeloord bekend als rontgendiagnostisch verwijscentrum, in die tijd werden de röntgenopnamen bij de dieren spaarzaam. Er volgden daarna in een snel tempo vernieuwingen op het gebied van laboratoriumonderzoek, en het ontwikkelingen op het gebied van gynaecologie van het paard en de uitbreiding van operatie technieken van alle dierensoorten. De echografie (scan) is inmiddels niet meer weg te denken en bij de kijkoperaties aan orde van de dag.

4. Wie werken in paardenkliniek Emmeloord?

Dierenkliniek-Emmeloord_P_400x400In paardenkliniek Emmeloord werken meer dan 25 medewerkers. Als je binnen komt, kom je gelijk bij de receptie en daar werken in totaal 6 mensen. Bij receptie kun je melden als je er bent of je maakt daar een afspraak. De administratie werken er 3 mensen en die drie mensen houden als aan kant en op volgorde bij de kliniek. De langste die daar werkt is Letty Mulderij en daarna komt Jos overgoor. De dierenartsen gezelschapsdieren zijn er in totaal 4 en zij controleren de honden en katten voornamelijk of ze een operatie nodig hebben of gewoon een controle.

data.1120xC3510x1974+0+123.1120x630

Op kliniek werken de paardenartsen en hun assistenten, dat zijn er in totaal 5. De assistenten die daar werken, helpen de paardenartsen met de operatie en ze brengen de paarden of de pony´s naar binnen. In de kliniek werken ook bij de dierenartsen gezelschapsdieren assistenten en dat zijn er in totaal 5. Zijn helpen de dierenartsen met dingen aangeven en ze helpen met de dierenartsen met de controles. Er werkt ook iemand bij de receptie en ze werkt ook als assistent. Ze houden meestal de dieren vast want misschien lopen ze weg.

Er werken op de kliniek op de afdeling van het paard ook hoefsmeden en dat zijn er in totaal 3. De hoefsmeden zijn er speciaal voor de paarden en de pony´s. bijvoorbeeld als een pony´s of paarden een steunzool nodig hebben gaan de hoefsmeden aan de slag. De hoefsmeden gaan als eerste meten hoe groot de steunzool word en zetten die dan met de hoefijzer vast aan de hoef vast.

5. Paardenklinieken in Nederland

In bijna elke provincie van Nederland zijn er paardenklinieken. De provincies waar de klinieken in het noorden liggen zijn: Overijssel, Friesland, Noordoost polder, Drenthe en Groningen. In bijna elke provincie van Nederland ligt een kliniek en in totaal zijn er 38.

In Nederland heb je ook een kraamklinieken voor paarden en pony’s. Je hebt ook een holistische kliniek en in sommige klinieken geven ze ook paarden en pony’s een massage. In de paardenklinieken heb je ook een paardentandartsen en speciale hoefsmeden voor als de paarden hoefijzers nodig hebben.

Paardenkliniek de raaphorst

logooIs een gespecialiseerde paardenkliniek en het bestaat al sinds 1984. De kliniek werd opgericht in Limburg. De kliniek werd gesticht door dierenarts Hans van Schie. In de periode hiervoor was de raaphorst een stoeterij onder leiding van Ger de kroes. Sinds 1990 kwam er een dierenarts er bij, Frans van Tor, en die ging in de kliniek werken. 3 Paardenartsen werken daar fulltime in de kliniek van de afdeling paarden. Ze hebben daar een internationale klantenbestand. Ze zijn op het gebied van pezen heel goed. De kliniek heeft een hele goede top kwaliteit.

Paardenkliniek de Hooge wijst

De kliniek is op gezet in 1987 en het ging in de loop van de jaren twee richtingen op en dat is: gezelschap dieren en paarden. Ze hadden ook in 2001 zorg voor de landbouwdieren. Ze werden in 2002 genomineerd als een van de beste opleidingsbedrijven van Nederland.

Zo heeft iedere paardenkliniek in Nederland zijn specialisme van een “onderdeel” van het paard.

Hoofdstuk 6: Paardenziektes

Op de hele wereld zijn er wel paardenziektes, sommige paardenziektes komen ook in Nederland voor. Hier zijn de 10 meeste voorkomende paardenziektes.

Hoefbevangenheid

Tussen het hoefbeen en hoefwand zit een witte lijn. Deze raakt ontstoken en laat los.
Dit kan ontstaan doordat het paard teveel gras eet of het paard heeft teveel overbelasting gehad. Rust en de hoeven goed kort laten bekappen kan dit genezen.

Mok

Mok is een huidirritatie of ontsteking aan de onderbenen vaak aan de achterkant. Het komt vak voor in de nazomer en de herfst.Het word veroorzaakt door vocht. De huid wordt week en gaat irriteren. De behandeling van mok zijn: de kootholte scheren. Het wassen met betadineschampoo, het nadrogen met föhn, de korsten goed soepel houden met vet. Het zalven met mok zalf, of bij ernstige gevallen, zalven met de corticosteroïden tegen ontstekingen en antibiotica tegen de bacteriën en tegen parasieten en de schimmels.

mok

Spat

Spat is artrose van het hoefgewricht. Overbelasting, blessures, ouderdom en erfelijkheid zijn de oorzaken van spat. Spat is niet te genezen. Het paard kan wel een therapie krijgen zodat hij weer normaal functioneert, maar als je een röntgenfoto maakt blijft het altijd zichtbaar.

Rotstraal

Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. In Nederland is het een veel voorkomede paardenziekte.Het resultstaat is een uit elkaar vallende rotstraal. Rotstraal is het binnenste van de hoef. Rotstraal ruikt naar zwart vocht. Je kan tijdens de hoeven uitkrabben zwarte drabbige viezigheid tegenkomen. Als je rotstraal ontdekt moet je zoeken naar de oorzaak. Als deze worden opgelost geneest rotstraal vaak vanzelf.

ondervoetrichting-rotstraal

Maandagziekte

Als een paard te lang op stal staat kunnen de spieren de afvalstoffen niet goed verwerken en dan doet het zeer in de spieren. Als je met het paard door blijft lopen kan het oplopen tot blijvende schaden aan de spieren. Dan moet het paard 10 dagen lang op stal staan en kun je niet rijden. Na de 10 dagen moet je met je paard het bewegen langzaam op bouwen, dus eerst aan de hand stappen en dan in de wei.

Hyrovirus

Het virus bevat verschillende aandoeningen en dat verkoudheid, anawortels, eurolognis aan het oog. Verkoudheid is dat het paard gaat niezen en gaat snotteren. Het tast ook de luchtwegen aan en dat is heel vervelend en het paard krijg dan longontsteking. Anawortels is dat het zenuwstelsel bij de geboorte van het veulen wordt aangetast. Het paard krijgt bij het oog witte vlekjes in het hoorn en daardoor kan het paard blind van worden.

Koliek

Is een hevige buikpijn bij het paard, het word veroorzaakt door de krampen in de inwendige organen. Er bestaan 4 soorten koliek en dat is: krampkoliek, verstoppingskoliek, gaskoliek en zandkoliek. Koliek kan worden veroorzaakt door: verkeerde voeding, voerverandering, zand eten, slecht kauwen door gebitsproblemen, maagdarmwormen zoals de grote bloedworm, liggingsveranderingen van darmen, darm of buikvliesontsteking en tumoren.

De verschillende koliekvormen vragen om verschillende behandelingen. Als het paard rustig is kan het paard gewoon op stal staan maar als je paard wild is heeft die een grote plek nodig om op te staan. Uiteindelijk wordt er geopereerd.

Influenza

Het is een zeer besmettelijke virusinfectie bij paarden die de ademhalingswegen worden aangetast. De symptomen van influenza zijn: koorts, neusuitvloei, droge hoest, versnelde ademhaling, suf, verminderde eetlust, depressie en gezwollen lymfeklieren. De behandelingen zijn: rust hebben in een luchtige omgeving, het paard antibiotica geven 5 dagen lang en 3 weken lang niet werken.

Zomerexceem

Is een aandoening waar tegenwoordig paarden steeds meer last van krijgen. De mug die dit wordt veroorzaakt word genoemd de culicoidemug en hij wordt ook wel genoemd knutje of zandmug. De behandelingen van Zomerexceem zijn: exceemdeken, het paard verplaatsen, op stal zetten bij schemer, open en winderige weide en vliegwerende middelen.

Botbreuk

botbreuk is een onderbreking van het bot, bij paarden is dit zeer ernstig waardoor het paard meestal moet ingeslapen moeten worden. De genezing is wel mogelijk van een botbreuk. Het is wel afhankelijk van de factoren en het zal door een deskundige beoordeeld. Het aard van een botbreuk (röntgenonderzoek), het karakter van een paard, de omgevingsfactoren en het kostenaspect. Als je paard een been breekt moet je direct de dierenarts op te roepen. Ondertussen het paard laten staan of liggen en het ligt ook af waar je bent. Laat het paard tot rust komen.

Slot

Dit was een mooi werkstuk om aan te werken en het bezoekje aan de kliniek was erg leuk en leerzaam. Ik wil Katja Ditters bedanken voor alle informatie die ze mij heeft gegeven en alles wat ze mij heeft geleerd. Ik hoop dat ik via dit werkstuk jullie ook veel heb kunnen leren.

Belgisch_trekpaard02

Bronnen

Internet

Boeken

 • Mijn eerste pony boek – Judith Draper
 • Ponypraat
 

  2 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen