Bijna jarig?
klik hier!Home   Paardenkliniek

Paardenkliniek


bessemeindIn dit verslag ga ik wat vertellen over een paardenkliniek en paardenziektes. Ik ga vertellen over de geschiedenis van paardenklinieken, wie er werken en over paardenkliniek Emmeloord waar ik heen ben geweest en een rondleiding heb gehad. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ikzelf al 6 jaar op paardrijden zit en ik mij afvroeg hoe het gaat als een paard ziek wordt.

1. Wat is een paardenkliniek?

Een paardenkliniek is een speciale dierenartsenpraktijk voor paarden. De mensen die daar werken hebben heel veel kennis over zieke paarden en de behandelingen die ze moeten doen om een paard weer beter te maken.

In Nederland is in bijna elke provincie een paardenkliniek. Als paarden naar een paardenkliniek gaan hebben ze meestal een controle nodig. Als een paard erg ziek is, bijvoorbeeld koliek heeft, heeft hij een operatie nodig.
Soms breekt een paard een been.Een voorbeeld van een ongeluk met een paard is, als je met je paard een springwedstrijd rijdt en als hij springt maar geen grip heeft, glijdt het paard uit en valt hij. Hierdoor heeft het paard een been gebroken. Nu moet hij naar een paardenkliniek.

De dierenartsen die de paarden behandelen zijn paardenartsen, vroeger werden ze veearts genoemd. In een kliniek hebben ze veel stallen voor de paarden, bijv.: paardenkliniek Emmeloord heeft 28 stallen in totaal. Hier blijven de paarden tijdens hun behandeling, een soort ziekenhuiskamers voor paarden. De paardenarts is eigenlijk een dierenarts die gespecialiseerd is in de paarden. Als je dierenarts wilt worden, dan ga je dierengeneeskunde studeren en dat duurt 6 jaar.

In sommige paardenkliniek zit ook een fysiotherapeut voor paarden. Een fysiotherapeut gaat de spieren los maken van het paard. De fysio pakt bijvoorbeeld het been en gaat dan de schouder los maken van het paard. Bij het paard zit de schouder boven aan het been. Tijdens de behandeling van de fysio rijd ook een ruiter op het paard en dan zegt de fysio meestal hoe de ruiter moet rijden met het paard.

Hoofdstuk 2: Paardenkliniek Emmeloord

logo_deDierenkliniek Emmeloord doet behandelingen aan gezelschapsdieren en paarden. Er werken meer dan 25 medewerkers. Dierenkliniek Emmeloord is gespecialiseerde kliniek voor paarden. Ze hebben ook dierenartsen en hoefsmeden speciaal voor paarden in dienst. De kliniek heeft veel erkenningen. Hiermee kunnen ze laten zien dat ze een kwalitatief goed bedrijf zijn. Ik heb dierenkliniek Emmeloord bezocht. Katja Ditters, assistent en stalmedewerker van de paardenkliniek , heeft me een rondleiding geven. En ik heb haar geïnterviewd.

Interview met Katja:

 • 1. Hoelang bestaat de kliniek al? De kliniek bestaat al sinds 1966 en is al 49 jaar oud en is opgericht door Willem Verhaar.
 • 2. Wat is jouw werk in de kliniek? Ze is assistent en stalmedewerker. Ze helpt de dokter met spullen aangeven of met opereren. Als stalmedewerker mest ze de stallen uit waar de paarden in staan.
 • 3. Hoe lang werk je hier al? Ze werkt in de paardenkliniek al vier en een half jaar lang als assistenten en stalmedewerker.
 • 4. Hoeveel paarden behandelen jullie dagelijks in de kliniek? Ze behandelen dagelijks 10 of 15 paarden per dag in de kliniek.
 • 5.hoeveel paarden kunnen jullie hier stallen? De kliniek kan in totaal 28 paarden en pony’s stallen
 • 6. Moeten paarden, net als mensen, ook wel eens medicijnen? Ja, paarden krijgen dus dezelfde medicijnen net als mensen. Zoals paracetamol maar dan zijn ze groter.
 • 7. Welke soorten paarden behandelen jullie hier? Ze behandelen alle soorten paarden dus groot en klein.
 • 8. Bevallen hier ook wel eens paarden? Ja maar vooral de paarden die moeite hebben met bevallen.
 • 9. Wat is de meest voorkomende paardenziekte? De meest voorkomende paardenziekte is koliek. Koliek is hele erge buikpijn bij paarden en dan liggen de darmen in de knoop.
 • 10. Als een paard heel ziek is, moet er dan wel eens bij blijven slapen?
  Op de kliniek wonen er 2 dierenartsen en die kijken om de twee uur of vaker als het nodig is.
 • 11. Komen de paarden die jullie hier behandelen hier uit de buurt of uit heel Nederland? De paarden die daar worden behandeld komen uit heel Nederland, maar vooral uit het bovenste gedeelte van Nederland.
 • 12. Hoeveel behandelkamers zijn er? De dierenkliniek Emmeloord heeft 4 behandelkamers voor de paarden en gezelschapsdieren.
 • 13. Moet een paard ook op een operatietafel liggen bij een operatie? Ze kunnen staan bij een operatie of liggen, het dus kan dus allebei. Als ze op de tafel moeten liggen worden ze er op getakeld.
 • 14. Kan een paard herstellen van een gebroken been? Een paard kan herstellen van een gebroken been. Maar dat is dan heel moeilijk natuurlijk.
 • 15. Is een operatie van een paard duur? Als je een paard wil opereren kost het veel geld en het is dus heel erg duur.
 • 16. Moeten jullie ook wel eens paarden laten inslapen? Als een paard bijna niet meer kan staan en bijna niet eten en alleen drinken laten ze meestal het paard inslapen.

Hoofdstuk 3: Geschiedenis van paardenkliniek Emmeloord.

De kliniek Emmeloord bestaat al sinds december 1966. De kliniek werd opgericht door Willem Verhaar en hij studeren aan de universiteit van Utrecht. Hij werd gepromoveerd op het onderwerp de botbreuken bij paarden, samen met zijn vrouw, ook dierenarts, stond de kliniek nog op het vroegere kale Noordoostpolder. Als eerste was er een samenwerking met collega Gerard Blok, toendertijd een dierenarts in Emmeloord en de omgeving. Een half jaar later werd deze samenwerking beëindigd. Maar het echtpaar Verhaar zette de kliniek Emmeloord zelfstandig voort.

De stichting Dierenkliniek Emmeloord werd inmiddels opgericht. In 1971 werd Krijn van Muiswinkel benaderd, vanwege zijn belangstelling voor orthopedie bij de paarden en de huisdieren. De stichting Dierenkliniek Emmeloord was een stichting die samenwerkte met de stichting van de Nederlandse draf- en rensport.

In 1977 is zeer onverwachts Willem Verhaar op 48 jarige leeftijd overleden. De kliniek Emmeloord ging door onder leiding van Krijn van Muiswinkel. Er braken de financiële moeilijke tijden aan. In 1983 is er gelukkig een doorstart mogelijk geweest met behulp van een twintigtal dierenartsen in en rondom de Noordoostpolder die bereid waren de kliniek financieel te steunen. De naam werd dierengeneeskunde centrum Noord Nederland c.v. Dierenkliniek Emmeloord is geleidelijk uitgegroeid tot een verwijscentrum, de dierenartsen maakten er veel gebruik van. Maar in de loop van de jaren zijn er meer specialisten en erkende dierenartsen aangetrokken.

In 1998 werd het bedrijf door dierenartsen Krijn van Muiswinkel en Frerik ter Braake omgevormd tot de specialisten-maatschap. In de jaren “70 stond dierenkliniek Emmeloord bekend als rontgendiagnostisch verwijscentrum, in die tijd werden de röntgenopnamen bij de dieren spaarzaam. Er volgden daarna in een snel tempo vernieuwingen op het gebied van laboratoriumonderzoek, en het ontwikkelingen op het gebied van gynaecologie van het paard en de uitbreiding van operatie technieken van alle dierensoorten. De echografie (scan) is inmiddels niet meer weg te denken en bij de kijkoperaties aan orde van de dag.

4. Wie werken in paardenkliniek Emmeloord?

Dierenkliniek-Emmeloord_P_400x400In paardenkliniek Emmeloord werken meer dan 25 medewerkers. Als je binnen komt, kom je gelijk bij de receptie en daar werken in totaal 6 mensen. Bij receptie kun je melden als je er bent of je maakt daar een afspraak. De administratie werken er 3 mensen en die drie mensen houden als aan kant en op volgorde bij de kliniek. De langste die daar werkt is Letty Mulderij en daarna komt Jos overgoor. De dierenartsen gezelschapsdieren zijn er in totaal 4 en zij controleren de honden en katten voornamelijk of ze een operatie nodig hebben of gewoon een controle.

data.1120xC3510x1974+0+123.1120x630

Op kliniek werken de paardenartsen en hun assistenten, dat zijn er in totaal 5. De assistenten die daar werken, helpen de paardenartsen met de operatie en ze brengen de paarden of de pony´s naar binnen. In de kliniek werken ook bij de dierenartsen gezelschapsdieren assistenten en dat zijn er in totaal 5. Zijn helpen de dierenartsen met dingen aangeven en ze helpen met de dierenartsen met de controles. Er werkt ook iemand bij de receptie en ze werkt ook als assistent. Ze houden meestal de dieren vast want misschien lopen ze weg.

Er werken op de kliniek op de afdeling van het paard ook hoefsmeden en dat zijn er in totaal 3. De hoefsmeden zijn er speciaal voor de paarden en de pony´s. bijvoorbeeld als een pony´s of paarden een steunzool nodig hebben gaan de hoefsmeden aan de slag. De hoefsmeden gaan als eerste meten hoe groot de steunzool word en zetten die dan met de hoefijzer vast aan de hoef vast.

5. Paardenklinieken in Nederland

In bijna elke provincie van Nederland zijn er paardenklinieken. De provincies waar de klinieken in het noorden liggen zijn: Overijssel, Friesland, Noordoost polder, Drenthe en Groningen. In bijna elke provincie van Nederland ligt een kliniek en in totaal zijn er 38.

In Nederland heb je ook een kraamklinieken voor paarden en pony’s. Je hebt ook een holistische kliniek en in sommige klinieken geven ze ook paarden en pony’s een massage. In de paardenklinieken heb je ook een paardentandartsen en speciale hoefsmeden voor als de paarden hoefijzers nodig hebben.

Paardenkliniek de raaphorst

logooIs een gespecialiseerde paardenkliniek en het bestaat al sinds 1984. De kliniek werd opgericht in Limburg. De kliniek werd gesticht door dierenarts Hans van Schie. In de periode hiervoor was de raaphorst een stoeterij onder leiding van Ger de kroes. Sinds 1990 kwam er een dierenarts er bij, Frans van Tor, en die ging in de kliniek werken. 3 Paardenartsen werken daar fulltime in de kliniek van de afdeling paarden. Ze hebben daar een internationale klantenbestand. Ze zijn op het gebied van pezen heel goed. De kliniek heeft een hele goede top kwaliteit.

Paardenkliniek de Hooge wijst

De kliniek is op gezet in 1987 en het ging in de loop van de jaren twee richtingen op en dat is: gezelschap dieren en paarden. Ze hadden ook in 2001 zorg voor de landbouwdieren. Ze werden in 2002 genomineerd als een van de beste opleidingsbedrijven van Nederland.

Zo heeft iedere paardenkliniek in Nederland zijn specialisme van een “onderdeel” van het paard.

Hoofdstuk 6: Paardenziektes

Op de hele wereld zijn er wel paardenziektes, sommige paardenziektes komen ook in Nederland voor. Hier zijn de 10 meeste voorkomende paardenziektes.

Hoefbevangenheid

Tussen het hoefbeen en hoefwand zit een witte lijn. Deze raakt ontstoken en laat los.
Dit kan ontstaan doordat het paard teveel gras eet of het paard heeft teveel overbelasting gehad. Rust en de hoeven goed kort laten bekappen kan dit genezen.

Mok

Mok is een huidirritatie of ontsteking aan de onderbenen vaak aan de achterkant. Het komt vak voor in de nazomer en de herfst.Het word veroorzaakt door vocht. De huid wordt week en gaat irriteren. De behandeling van mok zijn: de kootholte scheren. Het wassen met betadineschampoo, het nadrogen met föhn, de korsten goed soepel houden met vet. Het zalven met mok zalf, of bij ernstige gevallen, zalven met de corticosteroïden tegen ontstekingen en antibiotica tegen de bacteriën en tegen parasieten en de schimmels.

mok

Spat

Spat is artrose van het hoefgewricht. Overbelasting, blessures, ouderdom en erfelijkheid zijn de oorzaken van spat. Spat is niet te genezen. Het paard kan wel een therapie krijgen zodat hij weer normaal functioneert, maar als je een röntgenfoto maakt blijft het altijd zichtbaar.

Rotstraal

Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. In Nederland is het een veel voorkomede paardenziekte.Het resultstaat is een uit elkaar vallende rotstraal. Rotstraal is het binnenste van de hoef. Rotstraal ruikt naar zwart vocht. Je kan tijdens de hoeven uitkrabben zwarte drabbige viezigheid tegenkomen. Als je rotstraal ontdekt moet je zoeken naar de oorzaak. Als deze worden opgelost geneest rotstraal vaak vanzelf.

ondervoetrichting-rotstraal

Maandagziekte

Als een paard te lang op stal staat kunnen de spieren de afvalstoffen niet goed verwerken en dan doet het zeer in de spieren. Als je met het paard door blijft lopen kan het oplopen tot blijvende schaden aan de spieren. Dan moet het paard 10 dagen lang op stal staan en kun je niet rijden. Na de 10 dagen moet je met je paard het bewegen langzaam op bouwen, dus eerst aan de hand stappen en dan in de wei.

Hyrovirus

Het virus bevat verschillende aandoeningen en dat verkoudheid, anawortels, eurolognis aan het oog. Verkoudheid is dat het paard gaat niezen en gaat snotteren. Het tast ook de luchtwegen aan en dat is heel vervelend en het paard krijg dan longontsteking. Anawortels is dat het zenuwstelsel bij de geboorte van het veulen wordt aangetast. Het paard krijgt bij het oog witte vlekjes in het hoorn en daardoor kan het paard blind van worden.

Koliek

Is een hevige buikpijn bij het paard, het word veroorzaakt door de krampen in de inwendige organen. Er bestaan 4 soorten koliek en dat is: krampkoliek, verstoppingskoliek, gaskoliek en zandkoliek. Koliek kan worden veroorzaakt door: verkeerde voeding, voerverandering, zand eten, slecht kauwen door gebitsproblemen, maagdarmwormen zoals de grote bloedworm, liggingsveranderingen van darmen, darm of buikvliesontsteking en tumoren.

De verschillende koliekvormen vragen om verschillende behandelingen. Als het paard rustig is kan het paard gewoon op stal staan maar als je paard wild is heeft die een grote plek nodig om op te staan. Uiteindelijk wordt er geopereerd.

Influenza

Het is een zeer besmettelijke virusinfectie bij paarden die de ademhalingswegen worden aangetast. De symptomen van influenza zijn: koorts, neusuitvloei, droge hoest, versnelde ademhaling, suf, verminderde eetlust, depressie en gezwollen lymfeklieren. De behandelingen zijn: rust hebben in een luchtige omgeving, het paard antibiotica geven 5 dagen lang en 3 weken lang niet werken.

Zomerexceem

Is een aandoening waar tegenwoordig paarden steeds meer last van krijgen. De mug die dit wordt veroorzaakt word genoemd de culicoidemug en hij wordt ook wel genoemd knutje of zandmug. De behandelingen van Zomerexceem zijn: exceemdeken, het paard verplaatsen, op stal zetten bij schemer, open en winderige weide en vliegwerende middelen.

Botbreuk

botbreuk is een onderbreking van het bot, bij paarden is dit zeer ernstig waardoor het paard meestal moet ingeslapen moeten worden. De genezing is wel mogelijk van een botbreuk. Het is wel afhankelijk van de factoren en het zal door een deskundige beoordeeld. Het aard van een botbreuk (röntgenonderzoek), het karakter van een paard, de omgevingsfactoren en het kostenaspect. Als je paard een been breekt moet je direct de dierenarts op te roepen. Ondertussen het paard laten staan of liggen en het ligt ook af waar je bent. Laat het paard tot rust komen.

Slot

Dit was een mooi werkstuk om aan te werken en het bezoekje aan de kliniek was erg leuk en leerzaam. Ik wil Katja Ditters bedanken voor alle informatie die ze mij heeft gegeven en alles wat ze mij heeft geleerd. Ik hoop dat ik via dit werkstuk jullie ook veel heb kunnen leren.

Belgisch_trekpaard02

Bronnen

Internet

Boeken

 • Mijn eerste pony boek – Judith Draper
 • Ponypraat
 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen