Bijna jarig?
klik hier!Home   Leeuw

Leeuw


Inleiding

leeuwDe leeuw is een groot roofdier. Hij heeft een soepel lichaam waarmee hij vele dingen kan. Ook kennen we de leeuw door zijn kracht en woest gedrag, daarom noemen we de leeuw ook wel de “Koning de dieren”. De leeuw behoort bij de katachtige. Die katten familie kun je in twee groepen delen: de kleine en de grote katten bijv. poes/ tijger. Ze hebben dus vele dingen gemeen, een ruwe tong kunnen hun nagels intrekken enz. De leeuw is een zoogdier met een mooie vacht, het zijn goede jagers. Zijn sterk gespierde lichaam heeft een flexibele ruggengraat, maar de staart is een heel belangrijk onderdeel van zijn lichaam. Met de staart houd hij zich in balans of hij nu rent, loopt, klimt of zwemt. Zwemmen doet hij alleen in een noodgeval, want net zoals de kat houd hij niet van water.

De Jacht

De jacht wordt in de ochtend gedaan, omdat het koudste deel van de dag is. De jacht wordt gedaan door de leeuwinnen, zij jagen meestal in groepen, maar soms ook alleen ziet een leeuw(in) een klein prooidier. Dan jaagt hij er zelf op, is het een groot prooidier dan waarschuwt hij de groep. De leeuwinnen hebben (als ze samen jagen) een tactiek ontwikkeld. Die gaat als volgt: een van de leeuwinnen sluipt om het prooidier heen, tegelijk leiden andere leeuwinnen de aandacht af, ze maken zich goed zichtbaar en omsingelen de prooi, dan rennen er een paar leeuwinnen opeens op de prooi af, de prooi schrikt zich rot rent de andere kant op precies in de klauwen van andere leeuwinnen.

De leeuwen doden niet altijd zijn prooi. Soms laten ze dat andere dieren opknappen. Als hyena’s hun prooi gedood hebben laten ze een luid gebrul horen. Als de leeuwen die brul horen gaan ze met een grote meerderheid eropaf. Dan jagen ze de hyena‘s weg. En eten de prooi op.

De prooi heeft de grote van: een Wrattenzwijn of een Gazelle. Hier kan de hele groep van eten, maar soms doden ze ook wel kleinere dieren zoals een vogel of rat. Het mannetje jaagt niet door zijn opvallende uiterlijk (over het uiterlijk in een ander hoofdstuk meer), de prooi ziet de manen al van veraf op zich af komen. Ze leven het meest van het voedsel wat de leeuwinnen hebben gevangen. Het mannetje helpt negen van de tien keer niet mee, maar mag wel als eerste eten.

De leeuwin sleept als iedereen gegeten heeft de prooi naar een schaduw waar de welpen het kunnen opeten.

Mensen en Roofdieren

Het aantal mensen dat door grote roofdieren zoals tijgers, luipaarden, beren, anaconda ‘s, haaien en leeuwen wordt gedood is niet zoveel. De mensen sterven vaker aan ziektes die insecten rondgebracht hebben en natuurlijk de vele doden die bij ons in het verkeer vallen. Niet alle aanvallen van roofdieren op mensen worden opgeschreven. Ongeveer tien mensen per jaar worden door de witte haai aangevallen. De leeuwen doden zo’n vijftig mensen per jaar. En de krokodillen, alligators, kaaimannen en gavialen doden ruim 1500 mensen per soms zelfs 3000. Dat betekent zo’n tien mensen per dag, maar de straat oversteken is nog gevaarlijker. Volgens de wereld-gezondheids-organisatie (WHO) komen er over de hele wereld iedere dag 2700 mensen om bij een verkeersongeluk.

Het jagersleven brengt risico’s met zich mee

Heel vaak heeft de leeuw bij het jagen geen succes. Als de prooi terugvecht raakt hij vaak gewond en hij kan dan soms niet meer jagen, of de wond raakt vervuild en de leeuw wordt ziek. Wanneer er grote droogt of strenge vorst heerst is er geen prooi te vinden. Ook worden er teveel leeuwen geboren in tijden dat er veel voedsel te vinden is. Daardoor ontstaat overbevolking waardoor het voedsel weer te snel opraakt. Door al deze gevaren blijft het aantal roofdieren en ook de leeuwen binnen de perken. Het leven van de leeuw is dus niet zo mooi.

De welpen

leeuwen welpen

Welpen zijn de jongen van de leeuw. De leeuw is een zoogdier. Een leeuw is ongeveer 15 weken in verwachting. Als ze merkt dat haar welpen geboren wordt, verlaat ze de groep. Ze zoekt dan een veilige en rustige schuilplaats. Daar worden de welpen geboren. Bij de leeuw worden er per geboorte 2 of 3 welpen geboren. Een welp welp bij de geboorte weegt bij de geboorte meestal tussen de 1/ 2 kg. Na de geboorte zijn ze blind en hebben een gevlekte vacht. Als hun moeder gaat jagen verstopt ze haar jongen, die zie je haast niet tussen het hoge gras, struiken en bomen. De welpen groeien zeer snel, en zijn erg behendig ze kunnen al kruipen voor hun ogen open gaan, ook leren ze zich snel blazen om zich te verdedigen. Als de welpen wat groter zijn laat de moeder haar jongen niet meer alleen, omdat ze dan te snel weglopen. Bij gevaar pakt de moeder haar jongen bij de lurven, die zitten in hun nek. Zo brengt ze dan haar jongen op een veilige schuilplaats. De jongen vinden het helemaal niet fijn om bij hun lurven gepakt te worden, om niet bij de lurven gepakt te worden gaan ze rollen zo kan hun moeder ze niet te pakken krijgen. Voor de jongen valt er nog heel veel te ontdekken, na een half jaar weten ze zich te verdedigen, hoe ze moeten jagen en waarop ze moeten jagen. Ze beginnen ook de taal van geuren en geluiden te begrijpen nog anderhalf jaar blijven ze bij de groep, daarna verlaten ze die.

Het uiterlijk van de leeuw

Van alle roofdieren is het mannetje van de leeuwen het best te herkennen. Het mannetje heeft opvallende manen, het vrouwtje daarin tegen mist deze. Aan het gebit van de leeuw is te zien wat voor leven hij leidt.

Leeuwen zijn na tijgers de grootste katten. Een volwassen mannelijke leeuw is een mooie verschijning. Aan het uiterlijk kun je zien in welke generatie ze zitten. Een jongen leeuw is te herkennen aan zijn zeer lichte manen, maar een oudere leeuw zijn de manen heel donker. Een leeuw krijgt manen als hij ongeveer drie jaar oud is. Een leeuw is veel groter dan de leeuwin, een volwassen mannelijk leeuw kan wel 250 kilo wegen.

Aan de staart van de leeuw kun je zijn humeur aflezen, als de staart hard heen en weer zwiept, moet je maken dat je weg komt hij is namelijk dan boos. Maar als de staart zachtjes, met een kalm, rustig gangetje heen en weer gaat is hij tevreden.

Leeuwen hebben goede ogen. Dat komt omdat de ogen van een leeuw wat meer uit elkaar staan, hierdoor kunnen ze goed inschatten hoe ver iets is. Ook zijn de ogen geschikt om s ‘nachts en overdag goed te kunnen zien, er is een verschil s ‘nachts zien ze alleen zwart wit, maar overdag hebben ze kleuren(beeld). De ogen zijn groot tegenover de grote van zijn kop. De pupillen van een leeuw staan normaal wijd open, maar als de leeuw bang is worden de pupillen spleetjes net zoals je kat.

Het gehoor van een leeuw is ook goed, zelfs beter dan een mens. Leeuwen kunnen kleinen dieren zachtjes door het gras horen lopen vanaf een grote afstand, de leeuw hoort ze zelfs in hun ondergrondse hol, dan moet hij wel dichterbij komen.

Een leeuw met een goed gebit heeft 30 tanden. Waarvan 12 snijtanden ( 6 boven en 6 beneden), 4 hoektanden ( 2 boven en 2 beneden), 6 valse kiezen boven en 4 beneden en 2 ware kiezen boven en beneden. Sommige tanden worden gebruikt om stukken vlees van een karkas af te scheuren, terwijl anderen er toe dienen die stukken te verkleinen.

De vacht van de leeuw beschermt zijn huid en houd het erg warm. De dikke zool en teenballen (links boven) onder een leeuwenpoot lijken op kussens. Die zorgen ervoor dat de leeuw bijna geluidloos kan bewegen, tevens zijn ze een soort eelt als de leeuw springt of rent. Tussen de teenballen en de beharing in, zitten de nagels veilig opgeborgen zodat ze nergens haken blijven. De leeuw slaat zijn nagels alleen uit als dat nodig is, soms omdat de leeuw wil dat de nagels blijven haken, dan kan hij bijv. beter klimmen.

Hoe praten leeuwen?

Het gebrul dat een leeuw kan veroorzaken is het luidste geluid dat katachtige kunnen maken, het is zo luid dat alle katten in de buurt het kunnen horen. Leeuwen brullen alleen: na zonsondergang, na het doden van een prooi en als ze klaar zijn met eten, ook grommen ze naar elkaar als ze elkaar tegen komen. Leeuwen kunnen in totaal negen verschillende geluiden maken. Alle katten “praten” tegen elkaar. Dit doen ze door allerlei manieren: geuren, krapsporen en geluiden. Ze laten elkaar dan weten hoe oud ze zijn, of ze man of vrouw zijn, hoe ze zich voelen en waar ze leven.

De geuren

De geuren komen van urine en geurklieren. Leeuwen hebben geurklieren op hun kop en kin, tussen hun tenen en tussen het lichaam en de staart in (de aanhechting heet dat). Overal waar ze tegen aanschuren of plassen brengen ze een geur over.

De geluiden

Door de stem te verhogen of te laten dalen of door harder of zachter te snorren kunnen leeuwen uiting geven aan vrees, opwinding en gevaar. De oorschelpen spelen ook een belangrijke rol bij de communicatie. Als het dier rustig is, liggen de oren gewoon plat en worden iets achterwaarts gehouden. Als de oren worden opgezet (recht omhoog) en, met de binnenkant naar voren, strak worden gehouden, is het dier op zijn hoede.

Katten maken negen verschillende geluiden, b.v. als leeuwen in elkaars buurt zijn zullen ze tjirpen, miauwen en janken naar elkaar toe. De leeuwinnen praten veel met hun welpen, maar de geluiden zij zacht, zodat vijanden ze niet kunnen horen. Hun zachtste en aller veiligste geluid is spinnen (dat is zachtjes knorren). Mensen weten dat katten met elkaar praten maar begrijpen bijna niets van de taal, omdat katten ongemerkt voor je neus lichaamstaal kan afgeven zonder dat je het merkt. (Denk maar aan je eigen kat, zijn ogen worden rond, zijn oren gestroomlijnd achterover, pootjes zijn gespierd PAS OP! hij geeft dadelijk je een mep.

De leeuwin

leeuwinZoals ik al verteld heb jagen vooral de leeuwinnen. Een jagende leeuwin kan een top snelheid van 60 km per uur bereiken. Dat klinkt snel maar is niet zo, vele prooien van haar lopen harder. Neem nou de gazelle die rent 80 km per uur bereiken. Daarvoor hebben ze bedacht om samen te werken met elkaar om een prooidier te kunnen vangen. Na een tijdje gaan de leeuwinnen jagen en laten de welpen bij de slechtste jager achter. Een soort oppas voor de jongen als de moeder voor de kost zorgt. De leeuwinnen hebben een apart territorium (gebied dat hun hebben veroverd) waar leeuwen op bezoek komen. Als een moeder dood gaat neemt de dochter het territorium over. De leeuwinnen zijn heel sociaal tegen elkaar, ze jagen samen en delen alles: grond, prooi en de leeuwen. De leeuwinnen zogen hun jongen ook gezamenlijk en helpen elkaar als iemand gewond is. De leeuwen en leeuwinnen hebben ook beslist wie het eerst mag eten: allereerst de leeuwen, dan de leeuwinnen en tenslotte de welpen.

De Groep

(Voor de groep maak ik geen apart hoofdstuk omdat het te klein is, maar ik vind het wel belangrijk.) Het territorium van de leeuw bestaat uit hun jachtgebied, drinkplaatsen, uitkijkposten, een hol waarin de jongen verzorgd worden en een aantal paden die verbindingen daartussen vormen. De leeuw leeft het liefst in licht beboste terreinen, rijke graslanden en struikgewassen aan de randen van vlakten. Ze houden niet van dicht bossen omdat ze daar moeilijker kunnen jagen.

Het komt zelden voor dat een volwassen groep met welpen wordt verslagen door de aanvaller (vaak zijn dit hyena’s tijgers of andere grote katten), dit gebeurt alleen als de aanvaller met een zeer grote meerderheid is, want die weet niet de sluipweggetjes van de groep.

De groep die in een territorium woont, bestaat uit 12 vrouwtjes, hun jongen en maximaal 6 mannetjes. De troep kan oplopen tot 30 leeuwen in totaal. Door het brullen kan de leeuw de leden van de troep bijeen houden en indringers buiten hun territorium houden. De mannetjes hebben de taak om hun gebied te beschermen tegen vreemde mannetjes die binnen proberen te dringen.

De Bedreiging

Waarom wordt de leeuw met uitsterven bedreigd? Omdat er op hen wordt gejaagd vanwege hen : vacht (dat is een soort prijs in Afrikaanse landen, stropers), tanden, botten, en andere lichaamsdelen. Die worden in veel landen gebruikt als natuurgeneesmiddel. Ook wordt krijgt de leeuw veel minder leefruimte als vroeger, denk eens aan al die oerwouden die worden afgekapt!

Vroeger kwam de leeuw op vele plaatsen voor, zelfs in Zuid Europa! Maar er omdat er zo erg veel jacht op het dier werd gemaakt stierf het gauw op vele plaatsen voor. We hadden eerst 13 soorten leeuwen en door de jacht hebben 1de Perzische leeuw 1930, 2 de Berber leeuw 1920 en de Kaapse leeuw 1865 al het loodje gelegd. Dit kwam door dat niet alle leeuwen kunnen op hetzelfde klimaat leven, dus ze hadden geen ander gebied, of de overgang naar een ander gebied was veel en veel te groot. Gelukkig konden we in India nog op het nippertje leeuwen in veiligheid brengen, anders was de leeuw daar ook uitgestorven. In 1908 waren er nog maar 13 Indische leeuwen nu al zo’n 275 dus de Indische leeuw heeft gelukkig nog een zeer goeden kans.

Omdat er zoveel jacht op de leeuw is gemaakt zijn er nu wereldwijd overal beschermde gebieden. Je kunt een leeuw beschermen door: reservaten op te kopen, daar streng controleren of er geen jacht op het dier wordt gemaakt en een hek er omheen zetten dat ze niet weglopen en bij de stropers weer in de buurt komen. De reservaten zijn vaak erg groot, vaak wel groter dan Nederland! De leeuw leeft op dit moment nog alleen maar in India (275 leeuwen) en in Afrika (ongeveer 50.000).

Goden en Leeuwen

Wat heeft een leeuw nou met de goden te maken, zul je wel denken. Nou de leeuw heeft een heel belangrijke rol in het geloof. Denk maar eens aan de Chinezen, die hebben altijd met nieuwjaar een paar mensen en die houden dan met stokken een papieren leeuw vast in de optocht. Ze denken daarmee de boze geesten weg te jagen en tegelijkertijd eren ze de goede geesten.

De leeuw had vroeger met het geloof ook een rol in Egypte en Griekenland. Daar had je de “Sphinx” een god met een leeuwen lichaam en mensen hoofd. De Sphinx was zowel in Egypte als in Griekenland vroeger populair, maar er zijn toch duidelijk verschillen. Zo heeft de Griekse Sphinx ook nog vleugels die bij de Egyptenaren nergens te bekennen zijn. In de Griekse geschiedenis bevindt de Sphinx zich op een rots nabij de stadspoort van Thebe en gaf zij alle voorbijgangers dan raadsels op en wurgde dan zogenaamd iedereen die het antwoord niet wist. Nadat er toevallig diverse doden rondom Sphinx waren gevallen, geen ene Oedipus de uitdaging aan.

Men zij dat de Sphinx hem het volgende raadsel gaf: “Wat gaat ‘s morgens op vier voeten, ‘s middags op twee en ‘s avonds op drie, en is juist op drie en vier voeten het minst behendig?” Oeidipus wist het antwoord. Het luidt: de mens. Als kind kruipt de mens op vier ‘voeten’, als volwassene loopt hij op twee en als bejaarden met een stok als derde voet. De Sphinx was zo ontdaan dat hij zichzelf vernietigde door zich van de rots te laten glijden en in de afgrond heeft laten storten.

De Egyptische Sphinx geld daar voor te raadplegen met haar wijsheid en kennis.

De Perzische Leeuw

In 1900 was de Perzische leeuw nog een heel normaal verschijnsel in de savanne en schaarbeboste delen van Azië. Zoals ik al zei werd er veel jacht op gemaakt op de leeuw. En dan kregen ze ook nog met de boeren en hun gif te maken, hierdoor was de Perzische leeuw over de hele wereld uitgeroeid, behalve in het Gir-bos in India en nu nog steeds.

Het Gir-bos is een droog, heuvelachtig landschap van zo’n ongeveer 1300 vierkante kilometer groot. Natuurlijk is het een reservaat, maar nog een paar jaar geleden moesten de leeuwen het delen met duizenden boeren en meer dan 50.000 stuks vee zoals: ossen. Waterbuffels, kamelen en geiten. Het voedsel van de leeuw werd geleidelijk aan in het Gir-bos uitgeroeid, hierdoor werden de leeuwen genoodzaakt jacht op het vee te maken. En wat gebeurden er drie keer raaien! De boeren strooiden gif en zetten vallen uit. En omdat het vele vee de omheining weg at had de leeuw geen dekking bij het besluipen van het vee, dus was de kans nog kleiner voor de leeuw om in een lekker stukje bief te kunnen bijten. Er dreigden een ramp voor de leeuwen, maar men kwam met een oplossing, er werd een muur om het gebied gebouwd en de boeren verhuisden naar toepassende gebieden. Het aantal Perzische leeuwen is nog heel klein, maar neemt weer toe.

Je zou nu wel denken hoe men erachter komt hoeveel leeuwen er zijn. In dit geval deden ze dat met kijken naar: hoeveel vee verdween en rekende dat uit met hun eethoeveelheid, ze kijken ook naar pootafdrukken en anderen sporen, ze doen het ook met lokaas zoals buffelkalveren. Bij dit laatste ging men ervan uit dat een gemiddelde leeuw er twee dagen doet om het lokaas te vinden, en dan nog eens twee of drie dagen in de buurt zouden blijven, zo waren er toch ook een klein aantal weer te tellen. Ze pasten deze methode’ s een aantal keer toe in het Gir-bos. En vaak lagen de getallen zo dicht bij elkaar dat men het precieze getal wel wist.

De Perzische leeuw lijkt van formaat veel op het uiterlijk van z’n Afrikaanse soortgenoot, maar hij heeft een iets dichtere vacht en kortere manen. Bovendien heeft hij een opvallende huidplooi met lange haren onderlangs zijn buik.

Jagen doen ze allebei op dezelfde manier: kruipend, roerloos wachtend en gebruik makend van elke handige omheining. Vaak besluipen meerdere leeuwen de prooi.

Twee Dansers

De leeuw wordt gespeeld door twee dansers. Eén beweegt het hoofd, dat gemaakt is van sterke maar lichte materialen zoals papier-maché en bamboe, de ander beeldt het lichaam en de staart uit onder een kleed dat aan het hoofd is vastgemaakt.
Het ‘dier’ wordt begeleid door drie muzikanten, die een grote trommel, cimbalen (zo heet die trommel) en een gong bespelen. Een kleine Boeddha verleidt de leeuw met een waaier of een reusachtige bal. De ‘hoofd-danser’ (danser bij het hoofd) kan ogen, mond en oren bewegen. Daardoor drukt de kop steeds andere stemmingen uit.
De leeuwendans mengt kunst, historie en kungfu (vecht/ verdediging sport) bewegingen. Gewoonlijk zijn de uitvoerders dan ook kungfu leraren/ leerlingen. De leeuw moet in het juiste ritme dansen, waarbij iedere soort beweging een precies muzikaal ritme heeft. De muziek volgt de bewegingen van de leeuw: de trommel volgt de leeuw en de cimbalen en de gong volgen de trommelaar.
Het komt nogal eens voor dat toeschouwers denken dat zij naar draken kijken. Het voornaamste verschil tussen de leeuwendans en de drakendans is dat laatste wordt uitgebeeld door meer dan twee personen.

De Leeuw, een echte koning!

De leeuw is de ‘Koning der Dieren’. Daarom maken menselijke wezens films als ‘The Lion King’ (De Leeuwenkoning). Leeuwen zijn sterke vechtersbazen. Wanneer mensen een leeuw tegenkomen, dan zijn ze bang te worden opgegeten of ze vuren lafhartig met hun geweren op hen. Zij accepteren onze soort alleen achter tralies in dierentuinen en in parken waarin zij rondrijden in auto’s, zodat wij hen niet kunnen aanraken. Mensen zeggen ook vreselijke dingen over leeuwen. Niet in de tijd dat wij hen opaten in hun Colosseum en andere theaters. Toen werden leeuwen gerespecteerd. Maar natuurkundige die ons leven begonnen te bestuderen met camera’s, verrekijkers en notitieboekjes, hebben onze reputatie flink beschadigd. De natuurkundige zeggen: leeuwen zijn geen koningen, zij slapen het grootste deel van de dag, zij stelen prooien van hyena’s in plaats van zelf op jacht te gaan, en als leeuwen jagen, dan laten ze de vrouwtjes al het werk doen en de mannetjes eten alleen maar.

Hoe oud is de leeuw?

We denken dat die mensen de leeuwen niet helemaal goed begrijpen. Is het niet juist raar, vroeger ook voor hun eigen koningen, die hen voor zich lieten werken? Wat is er verkeerd aan om hyena’s voor de leeuw te laten jagen? En waarom zou het fout zijn dat leeuwinnen De oudste fossielen van de leeuw dateren van zo’n 1,5 miljoen jaar geleden. Eens leefden er nog vele grotere leeuwen op de aarde, de Amerikaanse leeuw (Panthera leo atrox) en de holenleeuw (Panthera leo spelaea) in Europa/ Azie. Tot 10.000 jaar geleden regeerden leeuwen over grote delen van Europa/Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tot 2000 jaar geleden leefden de leeuwen in bijna heel Europa en nog slechts twee eeuwen geleden jaagde ze in bijna heel Afrika en Azië. Tegenwoordig vind je de leeuw nog in een klein deel van India (zo’n 200-300 dieren) en verder voornamelijk in Oost-Afrika (50.000 of minder). Er bestaan nog slechts vier andere soorten van de Afrikaanse leeuw: de Angolese leeuw (zuidelijk Afrika), de Senegalese leeuw (westelijk Afrika), de Masai leeuw in (oostelijk Afrika) en de Transvaalse leeuw in het Krüger Park. De Kaapse leeuw en de Berberleeuw zijn uitgestorven. De jacht doen? Wat de biologen in werkelijkheid ontdekten was dat de leeuw werkelijk koning is. Zij trekken alleen de verkeerde conclusies uit wat zij zien.

Leven in gevangenschap

De leeuw behoort tot 1 van de vroegste dierentuin bewoners, meer dan de helft van de Aziatische leeuwen zijn in de dierentuin geboren. Sinds 1999 is Artis maar liefst vijf jonge leeuwen rijker: de twee broers Cesar en Jarah, en de drie zusjes Singa, Arusha en Ti-cuna, allen afkomstig uit Givskud Zoo in Denemarken. In de terraskooi naast het grote Kerbertterras leeft nog de oude zestienjarige man Jan met zijn dochter Sita. Ouwe hands dierenpark heeft zelfs 2 van de maar 30 witte leeuwen gehuisvest. Veel leeuwen sterven aan ziektes overgebracht door huisdieren. Vanaf 1980 zijn dierentuinen bezig met fokprogramma’s. Nadeel is dat leeuwen alleen kunnen worden teruggeplaatst als de bedreiging in het wild zijn verdwenen. Het voedsel dat leeuwen krijgen in de dieren tuinen bestaat uit stukken Rundvlees met bot, konijnen, kippen, aangevuld met vitaminen en mineralen, vaak worden deze verstopt in de kooi zodat de beesten wat meer beweging krijgen.

De Paring

paring leeuwenIn een troep zijn de vrouwtjes allemaal familie van elkaar, ze blijven hun hele leven bij elkaar. Een mannetjes is op zijn 4e levensjaar vruchtbaar, bij een vrouwtjes duurt dat iets langer die zijn in hun 5e levensjaar pas vruchtbaar. Als leeuwen paren bijt de leeuw de leeuwin in haar nek. Dit om houvast te houden. De eigenlijke paring duurt maar een paar seconde. De leeuwin snauwt na de paring tegen de leeuw en hij gaat er weer snel vandoor. Vrouwtjes paren gemiddeld om het kwartier als ze loops zijn. De loopsheid duurt 2 tot 8 dagen. Soms wissel de leeuwinnen in die tijd van partner. Leeuwen kunnen meermalen per jaar jongen krijgen, maar na een worp komt de volgende gewoonlijk pas na ongeveer twee jaar, tenzij de welpen eerder worden gedood vanwege de macht overname door een nieuwe dominante man. De man dood de welpen bij overname van een troep waardoor de vrouwen hun jongen niet meer hoeven te zeugen en daardoor weer snel loops worden. De draagtijd voor een leeuwin is 100 tot 120 dagen. Per worp worden 2 a 3 jonge geboren vaak ook meer. Op zich kunnen een leeuw en een tijger ook paren. De paring lukt zelfs, alleen de jongen die uit deze combinatie komen zijn zelf niet vruchtbaar.

Om bevrucht te worden moet een vrouwtje gemiddeld 150 keer gedekt worden, dit komt omdat de mannetjes zeer zwak zaad hebben, ze zijn bijna onvruchtbaar, wat door overgang van vader op zoon er niet beter op wordt. Maar 1 op de 5 periodes van loopsheid leidt tot bevruchting.

Bronvermelding

Ik heb mijn informatie gevonden in:

  • National Geographic, roofdieren van Steve Parker
  • De roofdieren encyclopedie
  • Wilde dieren
  • Internet; vele verschillende sites bezocht

spreekbeurt

 

49 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen